Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Vázméret, vázméretezés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
519 hozzászólás a témában

Montifan

Montifan

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 hozzászólás
köszönöm a válaszokat, azt hittem nem lesz jó, de végül jó volt neki:D

yep!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
lehet lemaradtam egy kicsit, de már nem él mtb-n a magasság/10, egészértékes ökölszabály?

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Az bizony kicsi lenne. Még ha 19"-os lenne akkor sem lenne igazán jó.
"Ride today, heal tomorrow"

Montifan

Montifan

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 hozzászólás
185cm magas embernek jól gondolom ugye, hogy kicsi a 18"-os váz?:) Mert eladom a mostani bringám mert majd újat/jobbat veszek és a vevõjelölt 185magas de a bringám meg 18"-os vázú. Az kicsi neki nem?

yep!

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
1. "frame size: 560 mm", ha névleges is, valahol csak lehet mérni ha már mértékegységet adtak neki. A "C-T"-rõl én ez találtam: "...from the center of the bottom bracket to the top of the top tube (C-T)", azaz a felsõ vázcsõ tetejéig. Szerintem az az 510mm és kép alapján is úgy tûnik, hogy a nyeregvázcsõ tetejéig van még 40-50 mm, így az lenne az 560.
2. Ha a kelleténél rövidebb a nyeregvázcsõ (kicsi a váz), akkor a nyeregcsövet jobban ki kell húzni, a nyereg magasabbra kerül, mélyebbre kell hajolni, hogy elérjem a kormányt. Ha mélyebbre hajolok, akkor messzebb is érek el, így ha nem akarom, hogy kényelmetlen legyen, akkor hosszabb kormányszárat is kell választani. Az én fejemben ez úgy él, hogy 110-120 mm-ig oké, ha ennél több kell, akkor már kicsi a váz.
3. A nyereg pozicionálása az rendben, csak azért írtam, hogy a térdemnek kényelmes állapot eredményeként sikerült egy kicsit távolodni a kormánytól, de még így is kell a hosszú stucni.

Az új vázra épülõ bringán nem akarok hasalni, szeretném ha kisebb terhelést kapna a karom (fõleg, hogy a javasolt felhasználási területnek megfelelõen nagy távolságú, csomagos túrákra is használnám majd a bringát).

Mindezektõl függetlenül lehet, hogy igazad van és még az 560 mm-es váz is kicsi lesz.
...de töprengek még egy kicsit :)

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Egy kis segítségre lenne szükségem:

Lecserélném a mostani trekkingemet (elvileg 21"-os).

181 cm magas vagyok, kb. 79-80 cm a belül mért lábhosszam.
A jelenlegi bringán a nyeregvázcsõ hossza (tengely közepétõl a felsõcsõ-nyeregcsõ-támvilla találkozási pontjáig) 490 mm, a tetejéig 530 mm. Az effektív felsõcsõ hossza 560 mm. Picit hátratolt nyereggel és 110 mm-es kormányszárral használom.
A bringán felvett testhelyzetem elég sportos/országútis. Kicsinek is érzem a vázat.

Az új kiválasztottam ez a váz lenne, de egyenes kormánnyal. Azt nézegettem, hogy ha a felsõ vázcsõ effektív hosszát veszem alapul, akkor az 560 mm-es méretû vázat kellene választanom. Ami dilemmát okoz, az az, hogy ha a hosszabb nyeregvázcsõ miatt nem kell annyira "hasalni" a bringán, akkor a kissé meredekebb testhelyzet miatt rövidebb kormányszárra lehet szükségem ill. a nyerget sem kell annyira hátratolni és így talán nem is kellene ilyen hosszú váz. Ugyanakkor az egyenes kormány használata miatt elvész az eredeti felépítésnél lévõ pár cm-es plusz táv (az országúti kormány felsõ fogása).

Több dolgot nem értek a problémáddal kapcsolatban:
1. Hosszabb nyeregvázcsövet írsz, holott a mostanid 530mm, a kiszemelt meg 510mm (az 560 csak névleges méret, a C-T jelenti a középcsapágy-nyeregvázcsõ teteje méretet)
2. Mi köze a "hasaláshoz" a nyeregvázcsõ hosszának? A nyeregcsövet úgyis annyira húzod ki, hogy a nyereg megfelelõ magasságban legyen a pedálhoz képest
3. Az ülés elõre/hátra tologatását szintén a pedálhoz viszonyított pozíció kell hogy meghatározza, nem az hogy a kormány milyen messze van. Azt a stucni hosszával kell beállítani.
4. Ha az 560-as felsõcsövû vázadat 110-es stucnival rövidnek érzed, akkor miért nem az 590-est választod, aminek 585 a felsõcsõhossza? Szerintem inkább az a te méreted, fõleg egyenes kormánnyal használva.
Failure is always an option.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Egy kis segítségre lenne szükségem:

Lecserélném a mostani trekkingemet (elvileg 21"-os).

181 cm magas vagyok, kb. 79-80 cm a belül mért lábhosszam.
A jelenlegi bringán a nyeregvázcsõ hossza (tengely közepétõl a felsõcsõ-nyeregcsõ-támvilla találkozási pontjáig) 490 mm, a tetejéig 530 mm. Az effektív felsõcsõ hossza 560 mm. Picit hátratolt nyereggel és 110 mm-es kormányszárral használom.
A bringán felvett testhelyzetem elég sportos/országútis. Kicsinek is érzem a vázat.

Az új kiválasztottam ez a váz lenne, de egyenes kormánnyal. Azt nézegettem, hogy ha a felsõ vázcsõ effektív hosszát veszem alapul, akkor az 560 mm-es méretû vázat kellene választanom. Ami dilemmát okoz, az az, hogy ha a hosszabb nyeregvázcsõ miatt nem kell annyira "hasalni" a bringán, akkor a kissé meredekebb testhelyzet miatt rövidebb kormányszárra lehet szükségem ill. a nyerget sem kell annyira hátratolni és így talán nem is kellene ilyen hosszú váz. Ugyanakkor az egyenes kormány használata miatt elvész az eredeti felépítésnél lévõ pár cm-es plusz táv (az országúti kormány felsõ fogása).

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Trekking/cross vázaknál ugyanazt a váz méretezést kell alkalmazni a nõieknél mint a férfiaknál?

gyártófüggõ
eleve sokkal kevesebb méret van általában

ha nem ragaszkodik nagyon a "szoknyás" vázhoz az illetõ, és nem nagyon alacsony lehet jobb egy pici vázas ffi bringa
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

katabaratja

katabaratja

vendég

• fórumtag
  • 25 hozzászólás
Számolni kell hogy a hajtókar hossza meg a nyeregvázcsõ és az üléscsõ kilátszó részének a hossza kb a belsõ lábszárméretet adja.

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 hozzászólás
Trekking/cross vázaknál ugyanazt a váz méretezést kell alkalmazni a nõieknél mint a férfiaknál?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
1 1/8"
de ez nem az a vázméretezés topik mint amire te gondolsz.

zotya62

zotya62

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenen, hogy a 2009-es Kona Cowan vázba mekkora teleszkópot lehetne betenni 1,5-est vagy csak 1/8-ost ?
Elõre kössz!

katabaratja

katabaratja

vendég

• fórumtag
  • 25 hozzászólás
Köszönöm a gyors választ!
Amúgy a weboldalon ahonnét rendelni szeretném pont azt írták hogy néhány cc rider szándékosan kisebb vázat vesz versenyzésre, hogy agresszívabban lehessen vele menni. Akkor most mi az igazság versenyre hosszabbat vagy rövidebbet?:P

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Hello
Az ülésvázcsõ hosszának kiszámolását tudom már, de a felsõcsõ kiszámolásához hogyan kezdjek neki hogy el tudjam dönteni mi lenne jó?
merev CC váz lenne és 182 vagyok. 58,3cm az rövid?

Felsõcsõ hossza nagyban függ a felhasználástól, teljesítményorientáltabb gépeknél hosszabb, túrázós, kényelmesebb gépeknél rövidebb. Hogyha az 58,3cm effektív hossz (vízszintesen mérve) és nem versenyezni akarsz, csak bringázgatni a hegyen, akkor elég lehet. Stucni hosszával tudsz még játszani pár centit.
Failure is always an option.

katabaratja

katabaratja

vendég

• fórumtag
  • 25 hozzászólás
Hello
Az ülésvázcsõ hosszának kiszámolását tudom már, de a felsõcsõ kiszámolásához hogyan kezdjek neki hogy el tudjam dönteni mi lenne jó?
merev CC váz lenne és 182 vagyok. 58,3cm az rövid?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

érdekes. a wmb és az mbuk nem tesz ilyet.

na itt egy mbr-es link,. ott a tábla az alsócsõhosszal, top tube meg nincs

http://cog.konaworld...bra_Cadabra.jpg
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Makakk0

Makakk0

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy a Cube LTD CC váznál az L-es méret jó lehet-e nekem, ha én 184 centi magas vagyok?

András90

András90

vendég

• fórumtag
  • 12 hozzászólás
Sziasztok!

Szeretnék átalakítani 1 országútit, idõfutam/triatlonra, na most én kb. 183-185 közötti vagyok perpillanat 58-as a bicajom, viszont azt olvastam, h. tt ill. triatlonra a megváltozott testtartás miatt érdemesebb kisebb vázat választani.
Tehát a kérdésem az lenne, h. 54 v. 56-os vázat nézegessek inkább.

Elõre is Köszönöm válaszotokat.

porpi007

porpi007

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás
Igen, a piros fekete. Sajnos nem találom sehol...Még teszt sem volt róla.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Köszönöm ezt én is megtaláltam. Akkor most már az a kérdésem, hogy a Team váz meg a sima geometriája megegyezik?

Köszi

az volt a piros fekete team ?

ha igen akkor,úgy rémlik hogy nem

hoszabb volt a team, a fejcsöve viszont rövidebb