Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázméret, vázméretezés

- - - - -

• Please log in to reply
519 replies to this topic

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

max 1 centivel rövidebb stcnit teszel rá

Az már kb. DH stucni lenne, mivel már a Giantnél rövidebb Specihez is 8 centis kormányfej volt, plusz minimális hátrahajlású nyeregcsõ. Kösz a választ, akkor jól gondoltam, lehúztam a listáról az XTC-t.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

176 cm magassággal és 80 centis belsõ lábhosszal hosszú nekem egy ilyen M-es váz? Eddig max 585 mm (18-as Cube LTD) és 590 mm (M-es Speci Epic '08) vízszintes felsõcsõhosszal rendelkezõ vázaim voltak, és azok se tûntek rövidnek. Köszönöm a válaszokat!

én azt mondanám igen, de ha specin elvoltál akkor,,,,,,,
max 1 centivel rövidebb stcnit teszel rá

mellesleg pap0ron az én dawg-om is ilyen hosszú
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts
176 cm magassággal és 80 centis belsõ lábhosszal hosszú nekem egy ilyen M-es váz? Eddig max 585 mm (18-as Cube LTD) és 590 mm (M-es Speci Epic '08) vízszintes felsõcsõhosszal rendelkezõ vázaim voltak, és azok se tûntek rövidnek. Köszönöm a válaszokat!

kombitomi

kombitomi

vendég

• fórumtag
  • 86 posts
Köszönöm a válaszokat, én személy szerint úgy gondoltam, hogy ha már a leghosszabb üléscsõ (40cm) több mint a fele kint van a vázból, érdemesebb nagyobb vázat választani. A 18"-os Meridánál fele-fele arányban volt kihúzva. Meg egy kicsit furcsa a szememnek a kis méretû váz... De majd csak megszokom. Lehet, hogy elmegyek leméreteztetni magamat (Bodyscanning system).

'19 Trek DS vs. '09 Trek 8500 vs. '03 Opel Astra H Caravan 'Njoy+ 1.7CDTI

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts
mért lenne kicsi ?
nekem kb ugynailzen paraméterekkel 74,5-75 cm a kcs-nyeregtetõ táv, 17-es vázban. teljesen jó
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok! Érdeklõdni szeretnék, hogy szerintetek jó vázméretet választottam-e? 17,5"-os Trek 8500-at vázat vettem tavaly télen, 90mm-es kormányszárral használom, 173-174cm magas vagyok, kb. 80cm a belsõ lábhosszom. Olyan érzésem van mintha kicsi lenne a váz ülõcsöve, 22cm-t használok a 40cm-es üléscsõbõl, 72cm a középtengely-nyeregsík távolság. Felsõcsõ hosszal nincs gondom. Idáig 18"-os Meridákkal tekertem, nem kellene a Trekbõl is 18,5"-os? Köszönöm elõre is a válaszokat!

A te méreted a 17,5"-os.

A sebesség mindent megold.

kombitomi

kombitomi

vendég

• fórumtag
  • 86 posts
Sziasztok! Érdeklõdni szeretnék, hogy szerintetek jó vázméretet választottam-e? 17,5"-os Trek 8500-at vázat vettem tavaly télen, 90mm-es kormányszárral használom, 173-174cm magas vagyok, kb. 80cm a belsõ lábhosszom. Olyan érzésem van mintha kicsi lenne a váz ülõcsöve, 22cm-t használok a 40cm-es üléscsõbõl, 72cm a középtengely-nyeregsík távolság. Felsõcsõ hosszal nincs gondom. Idáig 18"-os Meridákkal tekertem, nem kellene a Trekbõl is 18,5"-os? Köszönöm elõre is a válaszokat!

'19 Trek DS vs. '09 Trek 8500 vs. '03 Opel Astra H Caravan 'Njoy+ 1.7CDTI

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts
túrához maratonhoz a 16-os kicsi lesz. én 175 vagyok kb ott a vége a konánál hosszabb 16 os használhatóságának, szal nekem még ippeg jó, de én is jobb szertm a 16,5-17-est. 16-os kona meg rövid nekem is.
183 hoz meg igzából már 19-es kona lenne az igazi (a 2010 évjáratig bezárólag) más kérdés a hoss-ból ippeg nem volt.

ugrándozáshoz nem tudok hozzászólni

Batkamano

Batkamano

vendég

• fórumtag
  • 22 posts
Sziasztok. Épp váz vásárlás elõtt állok, de gondba vagyok a mérette. Egy Kona Hoss '08-t szeretnék venni, és a 18-as váz tetszik, de agyalok a 16-oson is. Én 183 cm magas vagyok, ami indokolná a 18-ast, de szeretek ugrándozgatni is néha, meg veretni lefelé. Akkor jól jönne a kisebb váz :-)
Amúgy sokat túrázok is táskával, meg maratozogatok is néha. Amihez a nagyobb váz jön jobban.
Szóval a 18-as váz mennyire mozgékony, tudok vele könnyen bunnyzni :-) Vagy inkább a kisebb váz hosszú nyeregcsõvel. Amúgy ezen is agyaltam, hogy sok a különbség a nagy váz ill. kis váz hosszú nyeregcsõ között? Mármint mászásnál, irányíthatóság stb.
Ha valaki ott van a témában írjon pár sort lécci.
Köszi

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Új váz vásárlása elõtt állok. A 19"-es felsõcsöve akkora mint a mostani 2db 20"-as montimnak, 622mm. De az új vázból a 20"as 640mm-es vízszintes felsõcsõhosszal bír, amivel elég lenne a megszokott 110-es stucni helyett a 90es. Eddig bejöttek a hosszú gépek, gondoltam, ha lehet, legyen méghosszabb. Kérdés: elméletileg, ugyanolyan kormánymagasság esetén melyik gép elsõkereke csúszik meg hamarabb kanyarban? 622es felsõcsõ 110es stucnival v. 640es felsõcsõ 90essel?

Amit kérdezel, egyszerû fizika. A 640/90 esetében kisebb súly nehezedik az elsõ kerékre. Ellenben kevésbé lehet vele átesni, s jobb az egyenesfutása is.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
192 centihez vajon még jó lehet az 58-as országúti vázméret?
"Ride today, heal tomorrow"

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
a 20"-os crux antique felsõcsõ hosszát meg tudná nekem mondani valaki?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Új váz vásárlása elõtt állok. A 19"-es felsõcsöve akkora mint a mostani 2db 20"-as montimnak, 622mm. De az új vázból a 20"as 640mm-es vízszintes felsõcsõhosszal bír, amivel elég lenne a megszokott 110-es stucni helyett a 90es. Eddig bejöttek a hosszú gépek, gondoltam, ha lehet, legyen méghosszabb. Kérdés: elméletileg, ugyanolyan kormánymagasság esetén melyik gép elsõkereke csúszik meg hamarabb kanyarban? 622es felsõcsõ 110es stucnival v. 640es felsõcsõ 90essel?

mxpro

mxpro

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,453 posts
Sziasztok!

29-es gépet szeretnék építeni. Már ki is néztem a vázat, viszont nem tudom, hogy megfelelne-e a mérete. Jelenleg egy L-es Speci fullym van 600-as felsõcsõvel és 90-es stucnival. Azt kényelmesnek érzem. A kiszemelt váz egy 19-es merev Kona, aminek 610-es a felsõcsöve, tehát gondolom az is jó lenne kicsit rövidebb stucnival. A nyeregvázcsõ hosszak kb megegyeznek. Viszont a nagy gondom az átlépési magasság. Amit magamon mértem kb megegyezik a vázéval. Szerintetek érdemes megvennem vagy inkább nézzek kisebbet, alacsonyabb átlépési magassággal a rövidebb felsõcsövet meg kompenzálom hosszabb stucnival?

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 posts
Nem ilyen egyszerû a dolog...

Egyrészt: A testmagasság csak egy paraméter, a sok közül. Nagyon nem mindegy pl. a láb és felsõtest hossz aránya is. Ha precíz eredményt akarsz akkor ez elõzõ postban Mjani által javasolt méretezést csináld meg. Ha nincs türelmed, akkor legalább az átlépési magasságot mérd meg (cipõ nélkül az ágyékmagasság).

Másrészt: a gyártóknál nem egységes mit értenek vázméret alatt. Van aki nyeregvázcsõ csapágyközéptõl csõvégig, valaki a képzeletbeli vízszintes felsõcsõig, valaki pedig egyiket sem, hanem valami "virtuális" vázméretet használ. Tehát meg kell nézni az adott gyártó geotáblázatát is, és értelmezni.

Harmadszor: Egyéni preferencia sem egyforma. Ua testémerettel is valaki jobban érzi magát egy hosszabb vázon valaki fordítva. Illetve arra készülj fel, ha most kezdesz outizni, kb 1. év kell hogy már érezzed mi a jó méret számodra. Egész egyszerûen idõ kell a testnek hozzászokni az outis testhelyzethez. Ezért sem érdemes elsõre nagyon drága bringát venni.

Amúgy én is pont 170 cm vagyok. Klasszikus (vízszintes felsõcsöves) geo esetén a felsõcsõ kb ua hosszú mint a nyeregcsõ. Ebben az esetben az 56 biztosan nagy lesz a 170 centihez. Az 52 és 54 cm között pedig a fentiek figyelembevételével válassz. Nekem 54/54-es a bicóm (nyeregcsõ/felsõcsõ) 90-es stucnival, számora az ideális egy 52-es slopingos váz lenne 53-54-as felsõcsõvel, de az 54-es is tökéletes a kicsit elõretolt nyereggel.

Sziasztok!

Érdeklõdöm, hogy 170 cm-es testmagassághoz milyen méretû országúti vázat ajánlanátok / 52, 54, 56 /?

Frenk

Frenk

vendég

• fórumtag
  • 37 posts
Sziasztok!

Érdeklõdöm, hogy 170 cm-es testmagassághoz milyen méretû országúti vázat ajánlanátok / 52, 54, 56 /?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Valaki nem tud ajánlani egy olyan honlapot ami kiszámolja mekkora országúti váz való nekem ( elsõsorban a felsõcsõ hossza érdekelne), és lehetõleg nem csak a testmagasságot veszi figyelembe? Köszi elõre is!

Competitive Cyclist - Road and Mountain Bikes, Framesets, Cycling Apparel, Road Bike and Mountain Bike Components, Cycling Accessories

A sebesség mindent megold.

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Pedig színben passzoló 27,2-es 420-as nyeregcsöves lett is volna eladó. Valóban jó vételnek tûnik..
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
ERRÕL lenne szó, a kiírtnál barátibb áron. közben aludtam rá, nem lesz ebbõl semmi, az meglévõ két montit sincs idõm tekerni. :( harmadiknak talán egy fitnesz/cross bringa lenne indokolható. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
A horpadás nem gond, klubtársam évekig ment horpadt felsõ csövû bringával. Legalább jó alku alap :) Viszont a 7-8 centi a nyeregcsõbõl szerintem erõsen súlyfüggõ, de ha olyan jó vétel a váz, akkor max. veszel egy 420-as nyeregcsövet.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"