Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

XI. Mátra Maraton | Sástó

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2581 hozzászólás a témában

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás
- Jövök balról!
- Gyere!
- Köszi! Hajrá!
- Hajrá!

Kb. ez a párbeszéd szokott lezajlani, amikor a hosszú eleje hátbaver. Dantenak igaza van, akik elöl végeznek azok tényleg udvariasak szoktak lenni. De én is nem egyszer ragadtam már lassabb ember mögé (pl. a bükkön hosszú kilómétereken át) és egyszerûen kivártam míg jött olyan szitu, hogy biztonságosan tudjam elõzni akárhonnan. Kár ordibálni hogy balrrójobbró, szegényre csak a frászt hozom és emiatt balesetezhet. Ezt is jó lenne megérteni a turbóhobbistáknak, hogy kizökkenti az embert, ha a nyakában lihegnek-ordibálnak egy gyengébb képességû versenytársnak. Egy ilyen kizökkentés meg nagyon balul is el tud sülni.

Meg a másik, hogy ha lehet, akkor a defektszerelést inkább a pályán kívül kellene megoldani. Pláne lejtõn és kanyarban. Láttam már ütközést ilyen miatt is sajnos.

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
A maraton a 90-es években nem volt hivatalos "szakág" - ez kifejezetten egy amatõr irányzat volt, ahol a totális amatõrök élvezkedhettek. A táv is brutális volt, mondjuk volt 100 mérföld, oszt jóccakát (155 km), szóval semmi lazázás, ide az emberek egy kollektív, hosszú, jó hangulatú, de belehalós tekerésre jöttek. Késõbb egyre profibb lett ez a sportág is, lett világkupa sorozat, majd világbajnokság. Ide már az XC élversenyzõk is eljöttek, sokszor kifejezetten maratonokra optimalizált gépekkel (könnyû össztelósok stb.). Ezek a versenyek már a lehetõ legnagyobb professzionalitás jegyében kerülnek levezénylésre, kulacsfeladás, teljesen zárt pálya, ezernyi biztosító emberke, stb. Elhihetitek, teljesen más világ. Magyarországon az elsõ fázis szerintem kimaradt - volt 1-2 Duna talán, ami ebbe a korszakba esett, de ennyi, utána jöttek a három távra osztott maratonok. Az elit mindig az életkor szerinti kategóriában megy, ami 23 év felett hosszútáv, U23 közép, U19 rövid, ha jól mondom. Ez nyilván összahangban van az életkorban megszerezhetõ optimális állóképességgel. Családinak nem lehet ezeket mondani...próbáljatok menni egy hosszútáv élbollyal, az minden, csak nem "családias". Persze hihetetlen nagy tömegbázis lett, s természetesen a felkészültebbek felelõssége az, hogy a kezdõkre vigyázzon - végül is, ha mindenkit elrettentenek a sporttól, akkor végül nem lesz meg ez a tömegbázis. Érdekességképpen mondom, hogy az élmezõny kifejezetten udvarias szokott lenni, ez a leordítós-lekiabálós stílus inkább a "turbóhobbista" mezõnyben jellemzõ. Abban balunak igazat kell adni, hogy amatõr verseny ide vagy oda, de a szabályokat ismerni kell, hiszen a versenyetikai szabályok mindenkire vonatkoznak, felkészültségtõl függetlenül. Talán azért jön ez ki a montiban, mert egy síkpályás versenyhez képest sokkal inkább kijön a ki-hol-erõs effektus, azaz mindig lesznek, akik lefelé letolják a mezõnyt, s mindig lesznek, akik felfelé. Viszont egy apró tényt ajánlanék mindenki figyelmébe, aki a "leordítós" stílusban teker - aki jól megy, az nem a középmezõnyben meccsel. :)

Pályabejárás meg maratonon is van, nem tudom, balu ezt honnan vetted, az összes worldcup-on elõzõ héten már nyitva és ki van jelölve a pálya. Licensz meg sehová sem kell, csak akkor, ha pontot akarsz szerezni, de akkor meg csak a saját távodon lesz érvényes.

A "halálfejekkel" semmi baj nincs, inkább az legyen, mint helikopteres mentés...
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Aki maratonra adja a fejét, az szerintem is vállalja a következményeket! Vagyis: készüljön úgy, hogy korlátozni fogja a "sok köcsög" a pályán, hogy megint nem fog tudni haladni, vagy hogy õ fog másokat korlátozni, és hogy ott lesz az a sok apró bosszantó dolog, amit eddig is megszokott, vagy amirõl a fórumokon szó esik. (Ez alól kivételt képeznek azok az emberek, akik még sosem indultak maratonon, mivel õk még nem tudják, mire kell számítaniuk, de miután megcsinálnak egy marcit, már õk is fogalmat alkothatnak róla, így legközelebb már sejteni fogják, mi vár rájuk!:D)

Szóval, csak azt akarom mondani, hogy magára vessen az, aki elindul egy maratonon annak ellenére, hogy itt szövegel a fórumon, hogy így meg úgy korlátozzák õt a többiek. Ugyanis a következõ maratonon se lesz sokkal jobb. Ha ennyire zavar az ilyesmi, akkor nem kell elindulni.
Attól, hogy itt szövegelünk róla, senki se fog megjavulni, jobban tekerni. Úgyhogy szerintem kár a gõzért...

Pár érdekesség:
Vannak kezdõk, akik úgy tudnak tekerni, hogy egybõl lehúzódnak, ha rájuk szólnak hátulról, sõt, még õk mondják, hogy jöjjek! És vannak olyan haladó rájderek, akik biztos, hogy már sok versenyen indultak életükben, de figyelmetlenek, leszarják embertásaikat, és rárántják a kormányt elõzéskor a csapattársamra, aki ettõl elesik és véres sérüléseket szerez.
Szerintem egy bringás maraton rövid illetve közép távján annyira nem a technikai tudás és erõ számít,mint inkább az emberségesség!

UI: ja és én is a vasárnapot támogatom!
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

balu75

balu75

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.854 hozzászólás

Vélemény: El kell különíteni az xc és a maraton versenyeket. Az utóbbi egy tömegrendezvény (egyes fõszervezõk szerint "családi"), sok ténylegesen amatõr indulóval (és nem versenyzõvel), tehát én ide tennék "halálfejes táblát", mert egy tábla kitétele még semmit nem jelent, viszont egy két "nagyonamatõr" legalább megijed és több marad a TB kasszában. Aki viszont többet akar ettõl a sporttól az váltson licenszet és irány Kisnána stb. pályák, ahol már mehet ami a csövön kifér. Itt már tényleg semmi jelentõssége a tábláknak.

Már bocs, de az XCO és az XCM szakág külön van választva.
XCO, egy kb 4,5-7km-s körpályán játszanak a versenyzõk körbe-körbe, melyet elõzõ nap be lehet gyakorolni a szabályok szerint, csak liszences versenyzõk indulhatnak, korosztály szerint, kivéve a hobby futam, ott bárki.
XCM, egy jóval hosszabb 40-50-87-98km stb. km hosszú terepszakasz. A szabályok nem engednek elõzõleg pályabejárást. Csak a hosszútáv a pontszerzõ, és csak ide kell liszenc elvileg. A közép és rövid táv az megmarad a kezdõknek illetve haladóknak.

Csak azt felejtjük el, hogy sokan vannak úgy, hogy megveszik a bringát, elhatározzák, hogy versenyeznek - nulla rutinjuk van, nem olvassák el a versenyzõkre vonatkozó szabályokat, illetve megilletõ jogokat és a versenyen használt jelöléseket - mert azt hiszik ha van egy jó bringájuk azzal jön minden ...

Na egy nagy lósz@rt

És igenis tessék belátni, hogy azok kerülnek a dobóra akiknek van sok-sok versenytapasztalata, higgadt fejben, nem gyalázza a technikát, és alázatos a sporttal szemben. Ezek általában azok az emberkék akik körözgetnek a XCO pályákon ...
Ha meg dobóról ámodsz ... edzzél keményen, gyakorolj sokat, barátkozz a természettel. És igenis olvassad el a rád vonatkozó dolgokat ...
... a mai napon rájöttem miért szeretem valójában is a Lókolbászt ... mert így kevesebb sz@rja össze az erdõt ...
Balu X-man . . . . . A legjobb amit eddig ettem: Gélbõl X

Hotte

Hotte

törzsvendég

• fórumtag
  • 478 hozzászólás

ez nem biztos, hogy nyerõ...
Van akinek a rövidtáv is maraton, van aki meg kicsivel 4 óra felett nyomja meg a hosszút. Az menjen még egy kört, mig le nem eszi a nevezését?
Nekem a R,K táv nem jönne be, attól rettegnék, ki tol le 50+al az elsõ lejtõn, miközben fogalma sincs, mit kellene tenni az aljasul ki nem "hudehalálfejes" táblázott 20cm-es vízelvezetõ árkokkal, vagy a dózerút!! közepére növõ 15cm es "sziklával"...
Egyszerûen be vok szarva attól, hogy vki mellettem rollerezve akar meggyilkoni egy vadhálónak nyomva, hogy 2s-el hamarabb érjen be egy kanyarba, amit amugy meg úgyis elfékez.
Szal, inkábbleeszem a nevezésem a H-n! :-))
Legfeljebb kiröhögnek a haverok, hogy 2+ órát kaptam attól, aki ebbõl él.

Vélemény: El kell különíteni az xc és a maraton versenyeket. Az utóbbi egy tömegrendezvény (egyes fõszervezõk szerint "családi"), sok ténylegesen amatõr indulóval (és nem versenyzõvel), tehát én ide tennék "halálfejes táblát", mert egy tábla kitétele még semmit nem jelent, viszont egy két "nagyonamatõr" legalább megijed és több marad a TB kasszában. Aki viszont többet akar ettõl a sporttól az váltson licenszet és irány Kisnána stb. pályák, ahol már mehet ami a csövön kifér. Itt már tényleg semmi jelentõssége a tábláknak.

AdLac

AdLac

törzsvendég

• fórumtag
  • 724 hozzászólás
Hát igen, van olyan szakág ahol ahol lehetne/kellene tolni 100%-on. Ezek után meggondolandó, hogy másfél hónap zéró bringázás után menjek e Mátrára(mellhártyagyulladás/hörghurut/tüdõgyulladás szép sorban:().

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
cica, nem akartam személyeskedni, sem általánosítani, b@sztatni olyanokat, akik "benéztek" ezt-azt./én is huta felett, fejre, egy vízmosást, pl/
De azért sztem kellene annyi önismerettel rendelkezni azoknak,hogy ha nem birok 50el ledöngetni egy lejtõn, mert mittomén, akkor járok talán ott elõször!!, nincs olyan gyakorlatom-még-akkor nem teszem, pont azon az alapon, hogy mér' pont a kedvenc sportom ûzése közben murdeljek meg,-neadj' Isten, még másokat is veszélyeztessek-s még anyunak is igaza legyen "naugyemegmondtam"
Nem szoktam leugatni senkit azért, hogy tolja, vagy nem, nem az én stílusom,
bocsánat, ha félreértettél volna.
Ettõl eltekintve is inkább a hosszútávot fogom választani mindenhol, ebbõl is látva, hogy karcsú lennék egy országúti mezõnyversenyben, ahogy itt jellemezték srácok kedvenc játszóteremet, a Bükköt. Ehhez képest rokoncsávó önfeledten hordta az "aszfalton" elvérzett embereket. /"naugyemegmondtam" by Robi /KIA/
Az, hogy az élet más területein elért sikereket ki hogy éli, vagy nem éli meg, azt nem tom', magam részérõl annyit tudok igérni, hogy nem egy maraton pályáján fogom magam kiélni azért-mint ahogy ismerõssel tették: "mennyémá' bazmeg.JOBBRÓ'!"- mert, mittomén' nem egy CLK-ról akaszottam le a titánbringámat, vagy kisebb a nõm melle, mint kovácskarcsié.
písz testvéreim.
:-)

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Igyvan. :D
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Justin

Justin

vendég

• fórumtag
  • 234 hozzászólás
forumon mindenkinek megy az arcoskodás aztán a hegyen meg csak kussol mindenki :)

Ne felejtsd! "Csak a táv és a lendület változik, az élmény marad."

www.szksc.hu

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Kószacica ne parázz, te ügyi vagy lefelé. (nálam ki nem az? :) )
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás

(most már azt se tudom menjek-e a Mátrára, mert lehet h lesz ahol tolom és lesz ahol lassabban megyek lefelé mint amit mögöttem szeretnének...)

ne is törõdj velük..nagy az arcuk, pedig az élet /sport más területein vannak, akki többet tudnak náluk és mégsem dörgölik az orruk alá ill. nem hencegnek ezzel.

koszacica

koszacica

vendég

• fórumtag
  • 127 hozzászólás
Mivel kvázi érintett vagyok a dózerúton növõ sziklák esetében, így élnék némi vétóval - ha lehet - mivel nem tetszett az több száz emberre vonatkozó általánosítás. Aki H-n indul nem hiszem h soha nem nézett még be hasonlót véletlenül - és tök mindegy h az adott tekerést Bükk- Mátra stb. maratonnak hívjuk vagy "elmegyünk hétvégén a Pilisbe". Tény h egy versenyen van versenyláz, gépszíj és tömegvonzás - ezek kalkulálható dolgok 1500 ember esetén. Ill. aki R v. K-n indul attól még nem feltétlen potenciális gyilkos - biztos van olyan is, de ne általánosítsunk, a nagy része nem az. Ilyen erõvel csak olyanok induljanak akiknek van licenszük és akkor kiküszöböljük a szütyögõket és a tolósokat. De egy maratonnak nem hiszem h ez lenne a lényege...

(most már azt se tudom menjek-e a Mátrára, mert lehet h lesz ahol tolom és lesz ahol lassabban megyek lefelé mint amit mögöttem szeretnének...)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Sziasztok!

Egy kis infó a 10-kmes túráról a szervezõktõl: elõre nevezni nem kell rá, nevezési díj nincs, a helyszínen kell feliratkozni.

Köszönjük, már kerestem az infót!

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Justin

Justin

vendég

• fórumtag
  • 234 hozzászólás

Van akinek a rövidtáv is maraton, van aki meg kicsivel 4 óra felett nyomja meg a hosszút. Az menjen még egy kört, mig le nem eszi a nevezését?
Nekem a R,K táv nem jönne be, attól rettegnék, ki tol le 50+al az elsõ lejtõn, miközben fogalma sincs, mit kellene tenni az aljasul ki nem "hudehalálfejes" táblázott 20cm-es vízelvezetõ árkokkal, vagy a dózerút!! közepére növõ 15cm es "sziklával"...
Egyszerûen be vok szarva attól, hogy vki mellettem rollerezve akar meggyilkoni egy vadhálónak nyomva, hogy 2s-el hamarabb érjen be egy kanyarba, amit amugy meg úgyis elfékez.

hát ez azért nem teljesen igy van mert ,hoszutávon ha 2 órát kapsz akkor más távokon is avval a mezönnyel jössz aki nem olyan profi már lefelé ezért ha picit ügyes vagy akkor már rögtön te elözöl lefele !(am 2.lettem bükkön kérdezted)
vki tud ott a rajt körül vmi jó kis szállást ? !

Ne felejtsd! "Csak a táv és a lendület változik, az élmény marad."

www.szksc.hu

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás
bár csak két órát kapnék:D A jelenlegi erõnlétemhez a közép fekszik jobban és ha jövõre még nem is, de utána hosszú mindenhol.:)

Kõrõl jut eszembe, ide ajánlatos a bállonos gumi ugye:) Nagy kõrakás az egész hegy:)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás

MSONAJ

MSONAJ

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.462 hozzászólás

Szerintem is inkább induljon valaki közép vagy hosszutávon ha már fizet érte 5vagy 8 ezer forintot.Ennyi pénzért én sem indulnék el rövid távon.

ugye
Team Heavy Pedál Szeged

joshua

joshua

vendég

• fórumtag
  • 225 hozzászólás
Szerintem is inkább induljon valaki közép vagy hosszutávon ha már fizet érte 5vagy 8 ezer forintot.Ennyi pénzért én sem indulnék el rövid távon.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Ezt már kifejtettük máshol is, elfogadom az érveidet, de versenyzõi (értsd szeretnél az erõs elsõ harmadban lenni hosszún) szempontból nem jó a szombat, hidd el. ;)

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.317 hozzászólás

Na ezt a szombati maraton dumát felejtsétek már el, le van tojva a verseny utáni sörözés, azért vannak vasárnap a maratonok, mert szeretnénk legalább egy nagyot aludni (értsd szombaton), s a magyar élmezõnybõl 3-4 embert kivéve mindenki elég keményen dolgozik. A verseny szempontjából a másnapi munka is mellékes, fontosabb, hogy kipihenten és jót menjünk.

Na ezt a vasárnapi maraton dumát felejtsétek már el, le van tojva a verseny utáni pakolás, azért lenne jó a szombati maraton, mert utána tudnánk egy nagyot pihenni (értsd vasárnap), s mivel én is elég keményen dolgozok, ezért nekem jól esne a vasárnapi pihenés. A verseny szempontjából egyáltalán nem mellékes a munka, mert nem mindig esik jól bemenni, pláne ha kicsinálom magam elõtte való nap és a lépcsõn sem bírok felmenni, ezért fontos az is, hogy másnap kipihenten tudjak munkába állni.

Ez is egy vélemény, tudod. Nem kifigurázni akartam a mondanivalódat, de nem tudsz olyan okot mondani, amit ne lehetne a visszájára fordítani. És majd egy másik topicban ezt jobban ki is fejthetjük, mert ez itt már OFF.