Hát én megtettem. Mutasd meg, pontosan melyik pont alkalmazható szerinted XCM futamra az UCI szabályzatában, mivel bár én pontról pontra végigmentem rajta, nem találtam, de lehet, elkerülte a figyelmemet.
http://www.uci.ch/Mo...=34424&LangId=1
Maraton versenyen nincs kötelezõ limitidõ. Sõt, nincs ilyen UCI szabály sem. XCO-n van, de ez bizony XCM. Limitidõ egyedül DH-n van, ott pedig az elsõ 100 %-os túllépése. A régi "50 %-os szabály" már nem érvényes, azt már pár éve eltörölték. XCO-n a lekörözésnél heló, ezt "80%-os szabálynak" hívják, de akkor a kört azért be kell fejezni, s helyezés is van.
Másrészrõl kicsit tárgytalan is a téma, hiszen az UCI versenynaptárában a 2012-es Bükk Maraton (jé) nem szerepelt, így besorolást sem kapott, így ha a szervezõk azt mondják, hogy 3 órától limitidõ van, akkor nincs mit tenni, õ versenyük, õ szabályaik. Az õ szabályaikban a 17 órás célba érkezés van csak beleírva. Ezt, nem fair már féltávnál érvényesíteni versenyzõkön, hiszen elõfordulhat, hogy valaki végigszívta a felét technikai malõrökkel harcolva, s amúgy jó erõben van.
És most jön a fõ poén - ha elolvasod a szabályzatot, láthatod, hogy "csakis az UCI licenszelt versenyzõkre" érvényes, tehát hiába lenne UCI C2 mondjuk ez a verseny, csizsoltot akkor is kiinthették volna, hogy "nem tetszik a sisakod színe", mivel feltételezem nincs UCI licensze. Amatõrökre (open-class, bike-for-all) a szervezõnek jogában áll a saját szabályt érvényesíteni!
Elég sokat változott a szabályzat, érdemes elolvasni, például XCO-n nem lehet többet országúti kormánnyal menni. (A francba, pedig már úgy akartam volna.) Továbbá lehet már körös is (maximum 3) az XCM, szóval érdemes néha olvasgatni.
Szia Dante!
Köszi, hogy nem volt Neked ciki kiállni egy amatõr mellett! Baluból hiányzik a beleérzõ képesség, amikor mindenáron szabályokra hivatkozik. Ebben a témában, amit jól körüljártunk, nincs is nagy jelentõsége a dolognak, ott a helyszínen rossz volt megélni, hogy kiállítottak, de már túltettem magam rajta. Viszont Balunak érdemes lenne az élet más területére vonatkozóan egy kicsit szemléletet változtatni, mert ha a kerékpár sporthoz ennyire ért, attól még más területen könnyen érhetik õt is hasonló arcul csapások.
Elfelejtkezik arról, hogy ha még igaza is lenne (persze nincs, mert szépen megvilágítottad, hogy amatõrként rám nem vonatkoznak azok a bizonyos szabályok, vagy vonatkozzanak, de akkor legyen meghirdetve), de az igazi sportszerûtlen magatartásnak azt tartom, hogy az utánam érkezõket mégis továbbengedték. Erre aztán semmiféle magyarázat nincs. Ott álltam lelkileg összetörve a kapunál és senki nem jött oda hozzám, akár 10 perc múlva sem, hogy "figyu, bocs, meggondoltuk magunkat, másokat is elengedtünk, mehetsz Te is tovább". Nehéz lett volna újra elindulni, mert nyilván az izmaim már lemerevedtek, de gesztusnak se lett volna rossz. Ennyit a toleranciáról... És sajnos ez egyre jellemzõbb kicsi hazánk lakóira...
Egyébként Nagy Ádám a maga módján elnézést kért e-mailben, de a hibát nem igen ismerte el, Õ is a fura szabályozásra hivatkozik.
Köszi mindenkinek, aki foglalkozott a témával, szerintem a továbbiakban hagyjuk, nem akarom, hogy valaki picsogásnak vegye a véleményemet!