Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Legfrissebb szám - archívum #1

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
2325 replies to this topic

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts
mármost télleg lámaként de az alut nem éppen oxidálni szokták ???

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
öntés stimmel... (általában nagyon keveset hasonlít, vagy egyáltalán nem hasonlít a végleges darabra)
aztán kovácsolják... (majd nem elnyeri a teljes végleges alakot)
aztán leht hogy még vmi hõkezelést is kap... (feszültség kezelés, szakítószilárdság növelés esetleg)
aztán forgácsolják... ("sallang" és felesleges részek forgácsolása, végleges forma elnyerése)
majd végül még kaphat vmi felületi kezelést... (szinezés, oxidációmentesítés)

szvsz

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
Hát ez sztem ugy megy, hogy kiöntik, aztán a felületet lehúzzák, hogy egyenletes legyen, meg ne legyen sallang. A villászárakat is így csinálják, ha aluból van. Egyszerüen azért, mert olcsóbb, mintha az egészet egy tömbbõl marnák ki, és mégis rá lehet irni, hogy "CNC machined". Sztem ennyi.

upsz lassu voltam

EMBER

EMBER

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,032 posts
Ah... Akkor a bikmakk valamikor hülyeséget írt én meg megettem, mert nem értek hozzá... :-X
Módosítás után: Na jó lehet nem ennyire durva a helyzet, csak én sarkosítom ki a dolgokat...

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
a következõkre emléxem, tehát nem 100%ra tutira mondom:

kovácsolással érik el a kívánt kristályszerkezetet, és a hozzávetõleges formát egy egy alkatrésznél, majd a CNC megmukálással alakítják ki a végleges formát, plussz CNCzéssel végzik el az anyag könyítéseket is...

isten igazából azért olyan drágák az ilyen alkaterészek, mert irtózatosan drgáák a kovácsolási eljárások, és mert a CNCzéshez megfelelõ robot, és program szükséges...

Ha jól tudom, azzal, ogy egy kovácsolt darabot CNCzésre fognak, nem fog sérülni a kristályszerkezete, természetesen itt nem a sarki józsibára gondolok, aki neki küldi a kést a befogott anyagnak, és amikor az már füstöl és zenél akor húzza vissaz az elõtolást, hanem a megfelelõ körülmények között végzett forgácsolásra gondolok.

na most hirtelen ennyit tudnék mondani...

kérdés?

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
RF forged and CNC - írják a weblapjukon. Vagyis kovácsolják (vagy hamisítják) aztán CNC. Hogy van-e értelme? Írj levelet az RF-nek!

EMBER

EMBER

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,032 posts
Engem nem speciálisan a RF hajtómû technology érdekel, hanem hogy valaki válaszoja meg a kérdésemet (nem csak a RF-re vonatkozott a kérdés).

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Race Face h.mû technology

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
öö... végülis mi is az, amit meg tudnék érdeklõdni? ::)

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Szerintem para, meg tudja érdeklõdni a dolgot(RF)

EMBER

EMBER

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,032 posts

Javítsatok ki, ha tévedek, de asszem nem tévedek, hogy a Polar teszt már volt! Méghozzá a szeptemberi számban, több oldalon kitárgyalva... ::)

Már ha teszt volt egyáltalán....

Másik: Javítsatok ki ha tévednék (ami nem lehetetlen, mert nem vagyok szakmabeli, és csak mint kerós kapisgálom a dolgokat, aminek a forrása fõleg a Bikmakk...), de ha kovácsolunk mondjuk egy hajtókart, akkor az nem a felületen lesz a legkeményebb? Erõsebb kötéseket hoz létre (vagy mit...), mintha cnc-vel, vagy öntéssel hozták volna létre az adott alkatrészt. Sõtt még azt is olvastam (in Bikmakk), hogy nyeregcsõ esetén nem ajánlják hogy megkarcolják (tudjátok szintmegjelölés, hogy meddig kell kihúzni), mert az megbontja az anyag szerkezetés, és gyengíti azt. Namármost akkor a kérdésem a következõ: Minek egy jól kovácsolt anyagot még plusz cnc-ni? Van ennek értelme? (Ja és a sok hülyeség, amit itt összehodtam annak van értelme? ???) Valami szakmabéli légyszi magyarázza mán el please.

Egyébként annak a R-F hajtómûnek hogy milyen ronda lánctányérjai vannaK :o Majd' elhánytam magam.

Még nincs vége: Én nem bánom, hogy tömény és hosszú volt a fejcsapis rész. Egy évzáró duplaszámba (meg egyébként is bármelyik számba) simán belefér 1-1 hosszabb lélegzetvételû mélyebb tartalmú technikai írás. Remélem még egyéb alkatrészeket is hasonló mélységig fogtok boncolgatni.

Most már a legvégére (de tényleg): Hétfõn adtam fel a Bikmakkot (és az elõfizetést) postára laphullás (és nyereségvágy) miatt. Mikor kapom meg a cserepéldányt?

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
::) azé' nem kopott még meg teljesen a gépész tudásom ::)

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Parabá:Ott a pont, tényleg így készül,ha jól tudom:)

Chili de Palmer

Chili de Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,806 posts
Javítsatok ki, ha tévedek, de asszem nem tévedek, hogy a Polar teszt már volt! Méghozzá a szeptemberi számban, több oldalon kitárgyalva... ::)

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
b: ha jól szemléztem a fotót, akkor kovácsolás, majd CNC utómunka... :)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
én is olvastam volna még egy kicsit, de hát ez van ;)

lightDOG: reméljük nem "szabadulunk" meg tõled, itt mindenkinek a véleményére szükség van.

b

b

törzsvendég

• fórumtag
  • 665 posts
A kona tesztben CNC megmunkálással illetik a hajtókart. Szvsz ezek a karok kovácsolással készülnek. Vagy nem ???
Nem szõrszálhasogatásnak irtam, csak olyan érzésem van mintha túlmisztifikálnák néha a CNC-t.

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5,740 posts

(...) Példálózni nem szeretnék, mert ezeket a hibakat ugy velem nem nekem kellene jelentenem... nem is lenne ertelme. (...)

LightDOG :-X

Csak bele! Kinek kellene "jelentenie", ha nem Neked, Nektek, Olvasóknak?

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Nekem bejött a tömény. Lensvernek igaza van! ;D

Ras

Ras

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,021 posts

Bocs, hogy lány létemre ebbe (is) ;D belepofázok, de ha mást nem is, annyit már megtanultam, hogy a bringás srácok akár egy egész magazint is szivesen szentelnének egyetlen alkatrész kitárgyalásának.

hát nem tudom a "bölcsészek" hogy vannak ezzel de én mint jó munk... öööö mérnökember szívesen mélyedek el a technikai háttérben.. szerintem van még sok ilyen úgyhogy egy duplaszámban csak nem árt egy ilyen is... (faszom mikor veszek már bikemagot :-\ de meg is kõne rendelni talán!.............)