Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Rock Shox

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
10883 hozzászólás a témában

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

Tanulmányozd még ezt: Suspension Fluid - Pvdwiki
...és ezt: Peter Verdone
A szaki ismerõsöd orra alá is tedd oda, aki szerint a villaolaj motorolajvolt korábban, s ki tudja, tán a motorolaj elõtte meg napolaj!? ;-)
"Suspension oil is labeled by weight because consumers are used to thinking of oil (ie. motor oil & gear oil) in these terms. The SAE weight system has a very broad and vague viscosity range and does not even cover the viscosity range that most quality motorcycle suspension systems require. Another point of confusion is that motor oils and gear oils are rated for viscosity on the SAE scale at different temperatures, leading to similar viscosity oils having very different ratings. SAE J300 is used to define engine oils, while SAE J306 is used to define drive line (gear) and chassis lubricants."

Itt pedig "tuninghoz" webes tool: The Mountain Bike Calculator Page

Nem írtam egy szóval sem hogy a teleszkóp olaj régen motor olaj volt.
A szaki orra alá nem teszek semmit mert a john deere motor gyárban fõ motorfejlesztõ mérnõk azt hiszem letett már pár jó motor tervet az asztalra ami meg is valósult. Szerintem több fogalma van egyedül az olajakról mint nekünk itt a fórumon.Valamint tudom én is a motorolaj egyéb osztályokat mert én is motor javító mûhelyben meló már 12 éve(Kite)...... De teleszkóp olajban nem voltam biztos mert azzal nem foglalkozok. ezért kérdeztem meg.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Tanulmányozd még ezt: Suspension Fluid - Pvdwiki
...és ezt: Peter Verdone
A szaki ismerõsöd orra alá is tedd oda, aki szerint a villaolaj motorolajvolt korábban, s ki tudja, tán a motorolaj elõtte meg napolaj!? ;-)
"Suspension oil is labeled by weight because consumers are used to thinking of oil (ie. motor oil & gear oil) in these terms. The SAE weight system has a very broad and vague viscosity range and does not even cover the viscosity range that most quality motorcycle suspension systems require. Another point of confusion is that motor oils and gear oils are rated for viscosity on the SAE scale at different temperatures, leading to similar viscosity oils having very different ratings. SAE J300 is used to define engine oils, while SAE J306 is used to define drive line (gear) and chassis lubricants."

Itt pedig "tuninghoz" webes tool: The Mountain Bike Calculator Page

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás
Utána érdeklõdtem egy nagy gépgyártónál meg egy motortechnikai szakmûhelyben mennyi a különbség a cuccokban.
Azt mondta a szaki hogy a teleszkóp olajnak a szintje legolcsóbb motorolaj szintet nem üti meg.... A legtöbb teleszkóp olaj újrafeldolgozott olaj.
általában a teleszkóp olajnál is van hogy 15w-30 vagy 5w-30 de a 30 az valahogy mindig lemarad. Azt hiszem a castrol írja csak ki a
30 at. A motor mérnõk azt mondta simán beletehetõ a motor olaj a teleszkóp olaj csak parasztvakítás drága pénzért.
Mert ugye a motor olajnak mindig kell kenésnek lenni legyen az -30 vagy +30 fok kinti hõmérséklet.

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás
ahogy Ali mondaná: "ha majmot vettél, ne sajnáld tõle a banánt":D

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Mondjuk szerintem aki sajnálja azt az 1000ft-ba sem kerülõ olajmennyiséget (lehet venn decire) a villájától, az megérdemli, hogy szétmenjen és vehessen másikat. :)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Tõlem mehet a sufnituning, aztán várjuk a tapasztalatokat. :)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

siletto

siletto

vendég

• fórumtag
  • 76 hozzászólás
@xian:
Szerintem itt már csak a kísérletezõképesség szab határt bárminek is.

Amúgy vízzel is menne, nem? Csak túlérzékeny lenne

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
A növényi olajok (napraforgó, len, stb.) ún. száradó olajok. Levegõn idõvel megváltozik a kémiai szerkezetük és ragacsos massza lesz belõlül.

A motorolajnál meg megint más tényezõk fontosak (hõtûrés, égési maradék, stb.) mint egy hidraulikaolajnál.

Ne mondja már senki aki 40-150 ezerért telepszkópot vesz, hogy nincs 1-2e forintja egy kis flakon telóolajra...

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

TaaT

TaaT

vendég

• fórumtag
  • 148 hozzászólás
Mondjuk inkább a floriol mint hogy semmi sem legyen benne...

eszembe jutott egy eset:

volt egy hirdetés a testbike-on, helyben árultak egy Tora 302-t tavaly nyáron, a hirdetésben minden szép és jó, gondoltam elmegyek megnézem... megnyomkodom, visszaútcsili egyik végállásba, nem változik semmi... másik végállásba, nem változik semmi...

kérdem hogy ezzel mi van? nincs válasz...
mondom ezt meg kéne nézetni egy szerelõvel. válasz: hát az drága...

de azért elkért volna 30000-t egy olyan villáért ami nem mûködik rendesen és valószínûleg nem sûrûn volt szervizelve... :mad:
XC Fully

"Kussolj Brian!" :D

Right Rider

Right Rider

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
Nem nyílt olajfürdõs telók lábában lévõ olaj feladata annyi, hogy biztosítsa a kenést a becsúszók és a perselyek között. A motorolaj kenést biztosít a hengerek és a dugattyúk között, extrém magas hõmérsékleten is... Ergo itt megengedett alternatív megoldás, de a Floriol az tényleg durva :)
Itt most nem az volt a kérdés, ki hogy áll pénzügyileg, és hogy cserél hajtómûvet.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Leveszi fater Stilhl-jérõl és lereszeli róla a vágóéleket.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás
Senkit nem akarok megbántani,de akinek problémát okoz a 3ezer forintos belevaló olaj az mit csinál pl.tányér meg lánccserénél?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
És ha ügyes vagy. a hajszárítóddal is be tudsz verni egy szöget a falba. Az meg hogy totál másra való, kit érdekel?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
[quote name='Right Rider'][quote name='MJani01']Errõl is tudok egy történetet, de nem kaptam rá engedélyt, hogy elmeséljem. :)

legalább annyit, hogy mûködik a dolog? :)[/QUOTE]

Igen. :)

A sebesség mindent megold.

siletto

siletto

vendég

• fórumtag
  • 76 hozzászólás
Nekem is sima diesel motorolaj van a lábban, már nem emlékszem milyen viszkozitású, de szerintem általános, ami a dízeles kocsikban van. NYilván a csillapításba telóolaj kell.

Ha már a történeteknél tartunk:
Én tervezek a Mátrába felmenni barackpálinkás csillapításaal, szerintetek beválhat?
"várjá, betöltök két felest a telóba, mert fogyóban van" :)

Right Rider

Right Rider

vendég

• fórumtag
  • 50 hozzászólás
[quote name='MJani01']Errõl is tudok egy történetet, de nem kaptam rá engedélyt, hogy elmeséljem. :)

legalább annyit, hogy mûködik a dolog? :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Persze srácok. Sõt legjobb a Floriol.

Errõl is tudok egy történetet, de nem kaptam rá engedélyt, hogy elmeséljem. :)

Akkor valószínûleg megfelel az itthon lévõ Shell 15w40 motorolaj is kenõolajként a lábba?

Ha szintetikus, akkor baja nem lesz tõle.

A sebesség mindent megold.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
Persze srácok. Sõt legjobb a Floriol.

sanzi

sanzi

vendég

• fórumtag
  • 59 hozzászólás
Akkor valószínûleg megfelel az itthon lévõ Shell 15w40 motorolaj is kenõolajként a lábba?
Aláírtam, de a monitoron maradt...

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

Nincs ebben semmi érdekes, nekem is motorolaj van a lábban. Sõt egyes gyártók ugyanazt az olajat töltik a motorolajos flakonba, mint a teleszkópolajosba. Természetesen a jobbak azért külön fejlesztik a telóolajokat is.

Ha lesz rá lehetõségem akkor elküldtök laborba 2 mintát egy teleszkóp olajat meg egy motorolajat hogy miben különbözik :)
Régen sok olajat vizsgáltunk csak nehéz már megoldani a maszekot