Jelentkezz be Regisztrálj
Rock Shox
Posted 2008. February 01. - 15:35
Posted 2008. February 01. - 15:12
1: Tisztitani én féktisztitó sprével szoktam, utána kompresszoraal kifujom kiszáritom
2. személyes tapasztalat, én inkább a szimeringre belül szoktam rakni kevéske zsírt (ami gyárilag van rajta az kevés meg szar is) Igy a kenés is megvan. Becsuszót nem basztatjuk!
3. lásd eleje
4. Gyárilag sajna kevés olajat raknak bele pláne a bal szárba ahol még el is férne. A kenés hiánya és vagy apró porszem a szimering alatt.
egyéb kérdés?
amugy nem sokára lesz nagy meglepetés idehaza
fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->
Posted 2008. January 31. - 18:34
Salához kérdés:
1) Mivel a legjobb kitisztítani a belsõ részeket? Én elõbb kitörlöm tiszta ruhával, utána összerakás elõtt közvetlenül a csillapításból kiöntött (tiszta) olajat visszatöltöm minden lehetséges helyre (külsõ szárakba, becsúszókba) és befogott végekkel megrázom, átöblítem. Ajánlasz valami tisztítószert? A manual isopropyl alkoholt ír. Azt nem találtam boltokban, csak neten spray formában. Nem rendeltem meg.
2) Miért akkora szentségtörés a külsõ kenés, ha gyártó, tuningoló cégek is ajánlják? Az világos, hogy az olajfilmes felület vonzza a port, de a por amúgy is rámegy és legalább nem szárazon smirgliz a porlehúzóval. Karbantartáskor a porlehúzók belsején nem szokott éredemi kosz lenni.
3) A Tora 302 nem MCD-s. Van különbség az olajcsere periódusban? Mások, és saját tapasztalataim szerint is bírja (makulátlan az olaj) egy évnél tovább is.
4) A rugóoldali becsúszómon sûrû hosszanti párhuzamos karcolások láthatóak súrlófényben. A másik becsúszón nincsenek. Mondjuk csak a kiszerelt telót kényszeresen nézegetve látszanak, de érdekelne az oka. Anyaga krómozott acél.
Köszi elõre a szakértõ választ. (mástól is, ha van ötlet)
Posted 2008. January 31. - 16:15
Hm... Érdekes. Mintha újabban a RS-nél egybe lenne a porlehúzó és az olajlehúzó szimmering. (Dupla ajkas) és az alá teszik be a szivacsgyûrût. De javítsatok ki, ha tévedek...
ott akkor biza hiba vana mátrixban..
Jótanácsok Salátol:
1. MIndenféle koton felhuzását mellõzni a becsuszóra! Kivéve régi stilusu harmonika (nehézkes tisztitani belül igy ezt is kihagynám)
2. Semmivel de semmivel nem kenjük a becsuzót kivülrõl. Max nedves rongyal latisztitjuk különös tekintettel a külsõ porlehuzókról
3. MCD-s RS és Manitou villák: CSillapitás olaj elég évente, ha sokat használod akkor a kenõolajat utántölteni a lábbba ugy havonta kb 2-5ml 3 havonta teljes belsõ tisztitás, uj olaj bele. RS be 16-16ml (én 18-18at stoktam) MAniotuba 25-25ml kell
enduro fork seals meg etalon
fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->
Posted 2008. January 30. - 21:59
Posted 2008. January 30. - 21:54
Durung forever!
Posted 2008. January 30. - 21:05
A sebesség mindent megold.
Posted 2008. January 30. - 20:53
szivacsgyûrû érdekes, mert ha oda elvileg nem jut olaj akkor minek teszik oda? én mindenestre be szoktam nyomni egy kis olajat injekciós tûvel. kb 2 hét után érezni, hogy nem olyan finom a mozgása, ezért 2 hetente megismétlem. amúgy semmi mással nem kennem a telót
olajcserét fél évente mindenképp megcsinálom
Posted 2008. January 30. - 18:48
Az idézett Enduro szöveg spéci Stanchion Lube (becsúszó kenõanyag) használatát javasolja külsõleg. Én minden menet után száraz ruhával megtisztítom a becsúszót, kis ecsettel "lesöpröm" a maradék port a szimering peremérõl is. Minden indulás elõtt egy-egy csepp motorex villaolajat (amit a csillapításból kiöntöttem az éves karbantartáskor) teszek a szimering fölé közvetlenül, ami aztán szépen körbefolyik, aztán jól összenyomkodom a teleszkópot párszor. Ja és indulás elõtt még fejre is szoktam állítani a gépet min. fél órára, hogy a perselyek is lássanak olajat is, ahova egyébként szerintem nemigen jutna.
Posted 2008. January 29. - 23:32
Posted 2008. January 29. - 23:23
Posted 2008. January 29. - 23:14
A becsúszószár külsõ kenését nem tartom jó ötletnek, mert elvileg onnan semminek sem kellene bejutni a villába. Ha a kenõanyag bemegy, a mocsok is be fog. így meg csak rátapad a becsúszóra a mocsok. Persze vannak itt okoskák, akik azt mondják, hogy így kevésbé szárad rá a dzsuva, én inkább vizes szivacsot és törlõrongyot javaslok minden retkesebb tekerés után a becsúszó tisztántartására.
Nagyrészt igazad van ebben amennyiben az álltalánosan elterjedt "kencékrõl" van szó, de azért léteznek speciálisan hidraulika munkahengerek nyomórúdjaihoz (pl. becsúszószár) fejlesztett anyagok (jellemzõen szilikon alapúak) amiknek kifejezetten a portaszítás és a tömítések élettartamának a növelése a feledata. Bár ha drága pénzért kell õket megvenni nem biztos, hogy az ár/élettartalomnõvekedés-teljesítményfokozódás aránya miatt érdemes foglalkozni velük. Lehet többet használ valami normális védõuzat ami még a felpatanó kavicsoktól is véd valamennyire.
Posted 2008. January 29. - 22:52
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Posted 2008. January 29. - 22:50
Posted 2008. January 29. - 22:50
(Motorexszel mondjuk még 1év után is jobban mozog a villa, mint a gyári olajjal az elején.)
A becsúszószár külsõ kenését nem tartom jó ötletnek, mert elvileg onnan semminek sem kellene bejutni a villába. Ha a kenõanyag bemegy, a mocsok is be fog. így meg csak rátapad a becsúszóra a mocsok. Persze vannak itt okoskák, akik azt mondják, hogy így kevésbé szárad rá a dzsuva, én inkább vizes szivacsot és törlõrongyot javaslok minden retkesebb tekerés után a becsúszó tisztántartására.
Posted 2008. January 29. - 22:32
Az idézet az Enduro Fork Seals honlapjáról van (Pike manual képekkel). Röviden összefoglalva, a Fórumon is elismert cég azt mondja, hogy a szivacsgyûrû nélkülözhetõ, ezért õk sem alkalmazzák ("For this reason, you will NOT be using a foam ring with the Enduro® system.") Ehelyett a becsúszók külsõleg kenését javasolják ("...recommend treating the fork from the OUTSIDE,..."). Nagybetûs kiemelések az eredeti szövegben!
Más:
RS Tora 302 U-turn villa éves karbantartásainál mindig patyolat tiszta a csillapítás olaj. Természetesen mindig újat töltök vissza. Érdemes a csillapítást évente, vagy akár több évente szétszedni? A mûanyag kupakon a legnagyobb gondosság ellenére (szigorúan csõkulcs) is kissé látszik az igénybevétel.
A manual szerint 100 óránként kell cserélni az olajat, ami az enyémnek bõven megvolt. Szerintem feleslegesen gyötröm évente. Vkinek van tapasztalata, hogy az ilyen rendszerû csillapítást maximum meddig lehet békén hagyni?
Posted 2008. January 29. - 22:31
Posted 2008. January 29. - 22:03
Kaptam egy Würth Bio Spay nevû cuccot, kenésre van, korróziógátló, tapad.
A kérdés : jó lenne-e ez a Tora telómra? (még nem járatódott be és nem mozog finoman)