Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Rock Shox

- - - - -

• Please log in to reply
10883 replies to this topic

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
stp1 "nem tudom miért mosolyogsz a mol olajon, ezek szinte mind nemzetközi szabványok által definiált teljesítményt nyújtanak. azt meg kétlem, hogy ezek között a pár ezer forintos olajok között bárki szignifikáns különbséget érezne."

Azért mosolyogtam a MOL olajon, mert bár nemzetközi szabványoknak megfelel ( és itt nem vitatom a nemzetközi megfeleltetés szabályait, tûréseit , sõt nem hozom fel például motorolajoknál a kokszképzõdési tulajdonságait stb.) az a bunkó feltételezésem volt( és elnézést kérek, belátom ez a saját szegénységem) azt feltételeztem, hogy az olaj választásakor a 15 W volt az elsõdleges szempont. Tudom bunkóság , és valószínû nem így történt, de úgy képzeltem el, hogy barátunk levett a polcról egy 15 W-s MOl-os Motorolajat, " Ez jó lesz mert 15 W-s " felkiáltással. és beletöltötte a megfelelõ mennyiséget. Sajnálom saját magam szegénysége, hogy elismerem nem is hittem volna, hogy a MOL-nak van lengéscsillapító olaja 1500 Ft körüli értéken. Ez így elképzelve vicces volt nekem. Elnézést.
Valóban nem gondolom, hogy az átlag felhasználó bármit érez az olajok között , max azt, hogy habosodik, vagy sem használat közben.
Amit még tudnék tanácsolni az a TF2-vel a rendszeres kenése a becsúszóknak. Azt szerintem lehet érezni, fõleg a kenés után közvetlenül.

Üdv és elnézést.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
nem tudom miért mosolyogsz a mol olajon, ezek szinte mind nemzetközi szabványok által definiált teljesítményt nyújtanak. azt meg kétlem, hogy ezek között a pár ezer forintos olajok között bárki szignifikáns különbséget érezne.

a lábban lévõ olaj viszkozitásánál sokkal fontosabb, hogy minden használat elõtt le legyen folyatva az a kicsi a perselyekig, hogy ne szárazon kelljen megindulniuk elsõre.

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
12 ml/ láb alulra, Ezt javasolta Sala, és nekem nagyon bejött

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
Mindenhová tehetsz bátran 5 W-t. A minõsége az olajnak viszont nagyon fontos. ( itt speciel az MOL olajra gondoltam, ami valljuk be bátran, kisebb mosolyt csalt az arcomra) A teló csillapító részbe pedig olyan viszkozitású olajat töltesz amilyet akarsz, mert ugye nem csak a nyílás méretével tudod befolyásolni a csillapítás sebességét, hanem az olaj tulajdonságaival.
Én 5 W használok , és ez be is jött nagyon, a lábakban szerintem finomabb kenést biztosít.... És tõlem sokkal nagyobb teló szakértõk is ezt javasolják. Xian kollegának abban nagyon nagy igazsága van, hogy a mennyiségekre viszont illik nagyon figyelni. A lábakban is, mert ha egy picivel is több kerül bele ,mint kellene , "csökken" a rugóút mérete.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Akkor lábak kivesézve 5w-10w-15w egyaránt jó.

Ha levegõs a teló a dugattyú fölé is szokik kelleni 3-5 ccm. Szerintem itt sem kritikus hogy 5w, 10 vagy 15.

Ha csillapított a teló a csillapítás igényel nagyobb mennyiségû olajat. Itt a mennyiség is fontos, de a viszkozitás is az lehet.

Nekem Duke jól szokott mûködni 5-össel.

Igen, a dugattyú fölé kellene leírás szerint a 15w, a csillapításba meg az 5w, de akkor ha a levegõs részbe is 5w-t teszek, nem csinálok nagy gebaszt.
A másik oldalba meg alapból is az 5w megy.
Veszek akkor 5w-s olajat és azt teszem mindenhova.

Köszi mindenkinek a segítséget!

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Akkor lábak kivesézve 5w-10w-15w egyaránt jó.

Ha levegõs a teló a dugattyú fölé is szokik kelleni 3-5 ccm. Szerintem itt sem kritikus hogy 5w, 10 vagy 15.

Ha csillapított a teló a csillapítás igényel nagyobb mennyiségû olajat. Itt a mennyiség is fontos, de a viszkozitás is az lehet.

Nekem Duke jól szokott mûködni 5-össel.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Szerintem amirõl õ ír azok a "fenti" mennyiségek. Ha így van levegõs oldalon (Duke-nál legalábbis) nem kritikus, csak ken. Csillapítás oldalon már kritikus lehet, nekem most MOL-os olaj van benne, itt majdnem koppig teknõc irányba kellett tekerni a csillapítást hogy ok legyen.

Lábba 5-ös meg jó kell hogy legyen.

Már elvesztettem a fonalat nagyon :-(, tudatlan vagyok.
Addig ok, hogy van a levegõs rész, abba kell belülre kenés miatt 3 ml 15w olaj.

A másik lábban mi van? Rugó v. olaj? Ott nekem semmit nem lehet állítani felül, csak alul van a teknõs-nyúl állítás. Abba is kell olaj?

A lábakba alulra 5, 10 v. 15 is jó.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts

Nyugodtan mehet alulra az 5W viszkozitású. Salától is így tanultam, és jól mûködik.

Szerintem amirõl õ ír azok a "fenti" mennyiségek. Ha így van levegõs oldalon (Duke-nál legalábbis) nem kritikus, csak ken. Csillapítás oldalon már kritikus lehet, nekem most MOL-os olaj van benne, itt majdnem koppig teknõc irányba kellett tekerni a csillapítást hogy ok legyen.

Lábba 5-ös meg jó kell hogy legyen.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts
Nyugodtan mehet alulra az 5W viszkozitású. Salától is így tanultam, és jól mûködik.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Leginkább azt amit a gyártó javasol, vagy valami hasonló viszkozitásút. Jó esetben nem lesz gond, rosszabb esetben nem tudod pl. megfelelõre belõni a csillapítást.

Egyértelmû volt eddig. A levegõs lábba 3 ml 15w, míg a másikba 130 ml 5w.
De a fentebbi válaszokban olvastam, hogy lehet mindkettõbe 5w, ezért bizonytalanodtam el.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Leginkább azt amit a gyártó javasol, vagy valami hasonló viszkozitásút. Jó esetben nem lesz gond, rosszabb esetben nem tudod pl. megfelelõre belõni a csillapítást.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

nem rakéta ez! :) én mindenhová 10w-t teszek, bár az enyém coil u-turn.

Na most akkor milyen olajat tegyek a Tora 302-mbe?

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,038 posts
nem rakéta ez! :) én mindenhová 10w-t teszek, bár az enyém coil u-turn.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts
Ez azt jelenti, hogy a levegõs részbe is 5w-t teszel? A leírás szerint ide 3 ml 15w kellene.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 posts

Köszi. Hol szoktad venni?
Csak 5W-et használsz? A leírás szerint 15W-s is kell.

csak 5-öt szerintem finomabb a mozgása. A motorex-et az egyik nagy pesti websopban. A Motult a sarki motoros boltban .

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts
Köszi. Hol szoktad venni?
Csak 5W-et használsz? A leírás szerint 15W-s is kell.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
Tisztelettel a kérdés továbbra is érdekel, miként mûködik a dugója .( lent)

Üdv

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
Szia én Motorexre és Motul-ra esküszöm . Motor nem olyan "büdös". 5W-t használok, és nagyon meg vagyok elégedve vele.

Üdv

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts
Sziasztok!

Karbantartás elõtt állok, szedem össze a kellékeket.
Milyen márkájú olajat érdemes használni és hol lehet jó árban kapni?

Köszi!

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Sziasztok,

Duke SL100 05: tudja valaki az O-gyûrû méreteket? Vennék újakat, a levegõt is elengedi, másik oldalon meg lemegy az olaj a lábba...

Elõre is köszönöm,
X