Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Maratonok

- - - - -

 • Please log in to reply
3542 replies to this topic

#1
(has)Pókember

(has)Pókember

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 486 posts

Én 10 éve már, hogy utoljára magyar maratonon indultam, de idén lehetőségem volt kettőre is eljutni. Nagyon kíváncsi voltam, mi történt azóta, a (gyakorlatilag) kihalt bringás oldalakat és fórumokat, valamint a lényegében megszűnt Top-Maraton sorozatot sajnálom. A résztvevők listáját böngészve az látszik, hogy a Master 2 kategória a legnépesebb (én is ide tartozom), "felnőtt" versenyző gyakorlatilag nincs. Láttam viszont több gyerekeknek szóló oktatást és rendezvényt, úgyhogy remélhetőleg nem halt ki véglegesen a magyar MTB sport...

 

Bükk maraton: hát ez bizony egy óriási csalódás volt, nem a szervezés miatt, hanem mert ez gyakorlatilag egy gravel verseny lett, singletrack vagy "technikás" rész teljesen kimaradt, még az Ördögoldal is. Nem segített, hogy poénból az egysebességes bringával jöttem, a hosszú, unalmas, rátekerhetetlen lejtők teljesen felőröltek. Valószínűleg országúti kerékpárral indulva sokkal gyorsabb lettem volna. (Viszont találkoztam Barnabással, aki a singlespeedet komoly bringával nyomja, pedig én azt hittem, hogy ez a faj is kihalt már rég...). Az biztos, hogy ezen a pályán még egyszer indulni értelmét nem látom, csak halvány árnyéka az egykori Top maratonoknak, pedig hát alapvetően azok sem enduró jellegűek voltak. sad.png

 

Börzsöny Trail: ezt nagyon vártam, mert a Börzsönyben sosem voltam kerékpárilag ismerős. A "túra" távra jelentkeztem a hosszú helyett, hogy minél többet lássak a hegységből, sajnos két héttel az indulás előtt jött az email, hogy összesen ketten jelentkeztünk, így ezt nem tartják meg - hát akkor legyen csak rövidtáv. Valószínűleg ez mély nyomot hagyott a tudatalattimban, ugyanis totál összekevertem a naptárat, és szombat helyett vasárnap jelentem meg a helyszínen. Utólag azt mondom, így még akár jobban is kijött, legalább nem kellett hadakozni, hogy "kiengedjenek" a túrakör második felére. Apró szépséghibája a dolognak csak az volt, hogy mivel folyamatosan navigálnom kellett, elkezdett vészesen lemerülni a telefonom, ezért a Bernecebaráti felé vezető utat levágtam Drégelyvár felé, így kb. 15km-rel rövidebb lett a menet. Problémám volt még a vízhiány, a kiszáradástól a Király-kút forrás mentett meg, ez van, ha az ember hozott anyagból frissít.

 

A rövidtáv útvonalával én teljesen meg vagyok elégedve: az elején bemelegítésnek földút, aztán a hosszú "powerline" mászás, és az utolsó harmad a legjobb, különösen a két csúcsot összekötő, hegyoldalban kanyargó ösvény tetszett. Most már csak a távot kellene egy kicsit felturbózni...

 

Kérdésem a szervezők felé: ugyan miért nem lehet rendes hosszútávú maratont csinálni, annyival többe kerülne kijelölni a teljes távot? Egy átlag hobbi bicajosnak szerintem sokkal több élményt ad egy valós 70km, mint 2x35 (és akkor hol vannak még a régi 100+km "klasszikus" hosszútávok...).

Valamint fejlődött annyit a technika, hogy a mostani modern geos / dropperes XC kerékpárokkal is simán be lehet vállalni a keményebb lejtőket, értem, hogy rizikó, meg balesetveszély, de az MTB erről is szól (kellene, hogy szóljon)! Aki ezt nem szereti, annak meg ott vannak a gravel rendezvények.

 

Amúgy hajrá Börzsöny Trail, csak így tovább!#2
osi22

osi22

  vendég

 • fórumtag
 • 151 posts

Börzsöny Trail MTB Fesztiválról osztanám meg veletek a tegnapi élményem.  

Börzsönyben még nem nagyon volt szerencsém maratonhoz, így nagyon megörültem, hogy a SUP szervezésében végre itt is lesz egy verseny. Én a két kört teljesítettem (ca. 74km/2000m szint) és utólag elmondhatom, hogy SUP-os maratonok közül ez sikerült eddig a legjobban. Bár rajt előtt mindenkit figyelmeztettek, hogy technikás lesz a pálya és mindenki fokozottan figyeljen oda, szerintem mind a felfelék, mind a lefelék jól teljesíthetőek voltak. Az is viszont tény, hogy nagyon élvezhető trail-eken mentünk keresztül, tehát a fun factor abszolút megvolt! Én úgy éreztem talán a felfelékben nagyobb kihívás volt, mint a lefelékben, de összességében egy olyan pályát hoztak össze, ami nem volt unalmas, és kihívás is volt benne. A szervezés is rendben volt, bár a második  kör megkezdésekor az itatót a célban nem találtuk meg, viszont amikor egy darázsboly rakoncátlankodott a pálya egyik részén, az utat instant áttervezték. Szóval nagy köszönet a szervezőknek, és bízom benne, hogy jövőre sikerül több hasonló kategóriás versenyt szervezni kis hazánkban!#3
osi22

osi22

  vendég

 • fórumtag
 • 151 posts

Én most nagyon mérges vagyok. A bakonyban tekerni egy csoda. És ez a verseny az utóbbi években messze felülmúlta az összes itthoni maratont.

Ezekután már nem is nagyon maradt kihívásokkal teli, színvonalas magyar versenyunsure.png


 • joshua likes this

#4
zscs

zscs

  bringás

 • fórumtag
 • 3,208 posts
 • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nagy kár hogy már nem lesz több Bakony maraton! a tavalyi nyomvonal hihetetlenül jó volt, a változtatásokkal szerintem, az eddigi legjobb hazai verseny volt!

Őszintén nagyon sajnálom magam is. Teljesen egyetértek, messze a legjobb pálya volt tavaly!


 • joshua likes this

#5
joshua

joshua

  vendég

 • fórumtag
 • 224 posts

Nagy kár hogy már nem lesz több Bakony maraton! a tavalyi nyomvonal hihetetlenül jó volt, a változtatásokkal szerintem, az eddigi legjobb hazai verseny volt!


 • zscs likes this

#6
szak

szak

  vendég

 • fórumtag
 • 346 posts

köszi az infót! Látom az OB valóban a Zselic lesz. Kicsit korai, a többségünk edzőtábor híján még bőven csak bimbódzó formában és téli bundában tolja ekkor. (-:

Bakonyt sajnálnám, ha nem lenne. Az egy jó verseny volt már tavaly, jó pályával.

 

Beírom a linket azért, könnyebben elérhető így: https://bringasport.hu/versenynaptar/

Sajnos Bakony maratonnak is annyi, kár érte:

http://www.pannonmaraton.hu/#7
zscs

zscs

  bringás

 • fórumtag
 • 3,208 posts
 • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Hipp-hopp elkészült a hivatalos versenynaptár (Bringasport). Érdekes, hogy a Bükk Maraton nem szerepel rajta, Odinon viszont fent van. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Bakony Maraton (is) szép csendben kimúlt, bár ne legyen igazam.

köszi az infót! Látom az OB valóban a Zselic lesz. Kicsit korai, a többségünk edzőtábor híján még bőven csak bimbódzó formában és téli bundában tolja ekkor. (-:

Bakonyt sajnálnám, ha nem lenne. Az egy jó verseny volt már tavaly, jó pályával.

 

Beírom a linket azért, könnyebben elérhető így: https://bringasport.hu/versenynaptar/


 • gaboca1 likes this

#8
szak

szak

  vendég

 • fórumtag
 • 346 posts

Hipp-hopp elkészült a hivatalos versenynaptár (Bringasport). Érdekes, hogy a Bükk Maraton nem szerepel rajta, Odinon viszont fent van. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Bakony Maraton (is) szép csendben kimúlt, bár ne legyen igazam.#9
osi22

osi22

  vendég

 • fórumtag
 • 151 posts

Miután a top maraton helyszínei egyre jobban ritkulnak, ebben az évben egy új rendezvénysorozatra lettem figyelmes. 

 

Ami mindenféleképp üdvözölendő, hogy egy új koncepciót próbálnak megvalósítani, ami az eddigi versenyektől kicsit különbözik.

 

A legfontosabb, hogy a rövid táv után csak hosszú van, ami igazából inkább közép, mint egy kalsszikus hosszú. Emellett még az is hozzájön, hogy nem egy kibővített pályán kell ezt a közepest letekerni, hanem a rövid távot kell kétszer teljesíteni.

A lábatlani pálya inkább a könnyű kategóriába sorolható, nagy technikás kihívások nem voltak benne, leginkább az esőzés utáni sáros részeknél kellett csak odafigyelni, különben minden emelkedő könnyen kitekerhető volt, és a lefeléknél sem voltak teljesíthetetlen szakaszok. A dupla kör így közel 72km és 2000m szint lett, ami jól kivitelezhető volt, mindenféle komplikáció nélkül.

 

A visegrádi és lábatlani verseny után én egy kicsit hiányolom a technikás részeket, és a változatosabb távokat, de érthető, hogy itt inkább a tömegrendezvényen van a hangsúly, aminek köszönhetően a villanyosok és a gravelesek is könnyen teljesíteni tudják a távot, és a családosoknak is akad minitáv. Ráadásul a terepfútoknak is van külön verseny. 

 

Talán most tényleg ezzel a koncepcióval lehet több nevezőt nyerni, és ezáltal egy hosszan fenntartható versenysorozatot összehozni.


Edited by osi22, 2021. September 21. - 10:40.


#10
zscs

zscs

  bringás

 • fórumtag
 • 3,208 posts
 • LocationBdapest - Wien - Mondsee

A Red Bull Dolomitenmann 2021-en jártam, mint montis.
Egy osztrák csapat meghívását elfogadva juthattam el versenyre. A privát teendőim miatt már-már kétséges volt az eljutásom, de sikerült megoldanom.

Röviden: szervezés abszolút top, pénzt, energiát nem sajnáltak semmire, ez látszott a rendezvény minden részletén. Verseny előtti nap délutánján briefing egy fedett kisebb stadionban, az egyes portágakra vonatkozó szabályok ismertetésével (mountain running, paragliding, mtb, whitewater kayak). Mindenhol Red Bull termékeket osztogattak, és mivel nem csak energiaitalaik vannak, csomó bio cuccot is meg lehetett kóstolni. Eligazítás után terülj-terülj asztalkám, víz, sör (Gösser volt a szponzor), RB termékek, vacsora után sütemények, volt minden.

 

Különleges élmény volt, rég éreztem magamat ennyire idegesnek verseny előtt. Nagyon készültem rá, 2 nappal a verseny előtt bejártam a pálya nagy részét, ahol mindjárt sikerült is eldurrantanom a hátsó fékemet, alig mertem lecsorogni a hegyről csak első fékkel. Mázli, hogy egy 2. monti is volt velünk, arról áttettem a kissé levegős Magura MT8 szettet még pénteken és bíztam abban, működni fog...

MTB-s pálya: a paraglider az ejtőernyővel egy stadionba leszáll, teljes felszerelésével átfut egy célvonalon és megírint téged. Indulás a stadionban egy majdnem teljes körrel, onnan ki a töltésen, majd füves régen és egy kis aszfalton az első mászáshoz. Aminek az eleje aszfalt és meglehetősen meredek, ~20%-ra tippeltem átlag, lehet, több picit. Szóval, ez egy "rövidebb" mászás alapvetően ~480m szinttel, aztán egy lefelé, benne lépcsősorral + gyökeres DH-val, aztán 1100m mászás 2000m fölé, utolsó 100m szint bringát tolós/háton cipelős, hogy "fájjon". A 34. RBDM volt ez, valószínűleg ezért van még mindig az eső nagy DH leküldve valami rettenet meredek sípályán (hagyomány?), kábé nyílegyenesen. Fura, mert mehetne a Peter Sagan trailen, ami döntött kanyaros, élvezetesnek tűnő DH, amit láttam belőle. Utolsó DH az Alban Lakata trail, na az döntött kanyaros, meglehetősen meredek volt, úgy hullottam bele a döntött kanyarokba szinte, de nagyon szuper szakasz! Utána a hegy oldalában hullámvasút, na az elég gyilkos a kis alattomos, rövid mászásokkal, majd a Drau/Dráva mellett staféta átadása a vadvízi kajakosnak.

 

Meglehetősen idegőrlő, hogy nem tudod, mikor érkezik a paraglider, szóval lehet izgulni rendesen, felismered-e időben - szerencsére a többségnek a rajtszám ott van a siklóernyőjén, nálam is ez volt - illetve bemondják, hogy érkezik. De a melegítés és a hidratáció miatt (ugye WC-re is lehet, pont kellene menned, mikor épp érkezik...) elég érdekes, de hát pont ezért is izgalmas, többek közt. A tökélyre fejlesztett csapatmunka kulcsfontosságú lehet.

 

A startot jól megnyomtam, 400+ Watton mentem ki a stadionból, aztán gyorsan visszavettem spórolós üzemmódra a síkon. Első majd' 500m mászásra picit még fölé is mentem a tervezett Wattoknak, jól ment. Az 1. lefelén aztán beesett a hátsó fékem majdnem markolatig, alig fogott... Jó régi Magura trükk: megálltam a meredek lefelé előtt, hátsó keréken 2-3 pattogtatása a bicajnak, közben fékkarhuzigálás és mentem tovább. Aztán 1 perc és újból kezdte, a lépcsőn lehajtós meredeken még lementem, de a végén leugrottam a bicajról, aztán "fékpumpálás", tovább le, majd ismét leugrás a gyökeres szekció közepén, fékpumpálás... huh, leírtem egyszer csak, jöhetett az 1100m szint. Ez már nem volt olyan meredek mászás, mint az első mászós szakasz, közben persze ettem a kefét, mi a fene lesz ilyen hátsó fékkel a sípályán velem... A Wattok 1500-1600m körül kezdtek nem annyira jönni, 280-290 közt bírtam csak, de azért jól ment így is (kimaradtak a magas hegyi edzések idén, megéreztem, na!). Bringacipelős részen 2 cajgást megelőztem, sokkal gyorsabb voltam gyalog náluk. Nem értem, miért tolják a bringát, hátukra kellene venniük és kész, mint áttolni minden kövön, sziklán. Az utolsó szakaszt végig kitekertem (jó meredek, rövid kaptatók!), nagyon tapsoltak a nézők egyébként, óriási drukkolás ment végig. Első "lankásabb" lefelé - fékem nem megy... Leszállás, pattogtatás, majd tovább. Aztán ismét ez... Majd jött az első közepesen meredek sípálya: no ott kezdett a fék életre kelni, ha behúzva hagytam finoman, nem esett be. És kitartott innen, végig! Igaz, sehol nem mertem elengedni 1-2 mp-nél tovább, gondolom felmelegedett annyira, hogy felépüljön benne a megfelelő nyomás és ne számítson annyira, hogy levegős.

No, a középső DH rész a füves sípályán valami rettenet meredek. Jó lassú voltam, 3-an is elmentek mellettem 2x akkora sebességel, mint ahogy én mertem menni, bevallom töredelmesen, lassú voltam. De lementem szépen, biztonságban, leszállnom sem kellett 1x sem.

Lakata trailen beértem egyik srácot, aki megelőzőtt a sípályán, jóval gyorsabb voltam ott meg, úgy látszik. Még fel is tartott a végén, de aztán jött egy mászás és elléptem tőle. Egy helyen rossz felé kanyarodtam, pár mp veszteség, semmi gond. Próbáltam megtolni rendesen a végét, 2 óra 19 perces időt mentem. Mászásom, amiben benne volt 3 megállás és a gyökeres DH-n a bringatolás, úgy mentem 42. időt, a sok profi közt szerintem nem is rossz ez. Lefelé viszont 70. hely környéke, jaj... biggrin.png (így összetett 57. MTB-ben, csapat 53. lett) Hiába, legközelebb működő fékkel kell indulnom...

Óriási élmény, aki teheti, vegye fel a bakancslistájára! wink.png

Log: https://www.strava.c...ties/5943058886


Edited by zscs, 2021. September 13. - 11:39.

 • ultio, Rabbit and joshua like this

#11
zscs

zscs

  bringás

 • fórumtag
 • 3,208 posts
 • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Szombaton jártam a 25. KitzAlpBike maratonon, Extreme távon. A régi Ultra táv nincsen már, az Extreme most a leghosszabb, 82 km és ~3600m mászás. A régi Extreme távon is mentem már 3 éve, ahhoz képest ~15 km és +700m szint jött be.

Szervezés, frissítés parádés, 45 EUR árért Vaude pamut póló, pár apróság. Frissítópontokon cserekulacsot nyújtottak oda, iso vagy víz, banán, gyümölcsök, sütik, felsorolni is nehéz. Zselét is adtak mindenhol, gyerekek asszisztáltak és nyújtották oda, meg sem kellett állnom sehol. Pályabiztosítás és jelölés még osztrák viszonylatban is nagyon jó volt, ahogy 2019-ben is. Sokat javult 2017-2018-hoz képest.

 

Három jó hosszú single trail is van benne, egyik 1000m szint lejtőzés egyben (Fleckalm Trail - keress rá a videókra!). A nehezebb pályák közé tartozik, igazi technikás részekkel és nem csak mutatóba 1-1 résszel, hanem komoly matek és művészet szükséges ide.

 

Ha unod a Salzot, vagy csak azt ismered, gyere ide el egyszer és többé nem vágysz a Salzra! ;)


 • Rabbit and joshua like this

#12
Grand9

Grand9

  újonc

 • fórumtag
 • 12 posts

Crosskovácsi 2021.es nevezést keresek!

Valaki aki nem tud menni??


Edited by Grand9, 2021. June 02. - 14:19.


#13
Rabbit

Rabbit

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 946 posts
 • LocationKelenföld

sok embert érinthet: olyan információk keringenek egyelőre pletyka szintjén, licensz nélkül nem indulhatunk már csak úgy XCM versenyeken itthon. Erről esetleg ha talál valamelyikőtök közleményt és/vagy bővebb információt, megoszthatná itt. Köszi!

Ohh, lehet, hogy újra elindulok valamin, már ha lesz. Harang visszavonult végleg, ugye?#14
Bikertigger

Bikertigger

  maximus

 • fórumtag
 • 21,237 posts

sok embert érinthet: olyan információk keringenek egyelőre pletyka szintjén, licensz nélkül nem indulhatunk már csak úgy XCM versenyeken itthon. Erről esetleg ha talál valamelyikőtök közleményt és/vagy bővebb információt, megoszthatná itt. Köszi!

majd utána kérdezek, de az elég nagy öntökönszúrás lenne a megélhétési verseny szervezőknek...


"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

#15
zscs

zscs

  bringás

 • fórumtag
 • 3,208 posts
 • LocationBdapest - Wien - Mondsee

sok embert érinthet: olyan információk keringenek egyelőre pletyka szintjén, licensz nélkül nem indulhatunk már csak úgy XCM versenyeken itthon. Erről esetleg ha talál valamelyikőtök közleményt és/vagy bővebb információt, megoszthatná itt. Köszi!#16
John69

John69

  újonc

 • fórumtag
 • 7 posts
Eladó a 2021-es Salzkammergut nevezésem, B-távra.
Ár: 20000 Ft.
 
Érdeklődni a következő elérhetőségeken:
zsoca96@freemail.hu
06-70/648-05-73


#17
jatson2

jatson2

  újonc

 • fórumtag
 • 16 posts

Közben valaki a fészen megkérdezte, mikortól lehet nevezni a Balatonra, válasz: januártól...#18
jatson2

jatson2

  újonc

 • fórumtag
 • 16 posts

Közben kijött a hivatalos kommunikáció, amit hiányoltam:
 

http://www.topmaraton.hu/

 

 #19
jatson2

jatson2

  újonc

 • fórumtag
 • 16 posts

Na nem mintha akarnék nevezni.

 

Ez ilyen magyar népmesék van is kedvezményes nevezés nincs is kedvezményes nevezés.

 

 

Igen, tényleg. Odint tegnap nem néztem. Egy-két hete néztem, de nem emlékszem, hogy fent volt-e a Balaton.

Na de akkor hol lehet nevezni? Lentiek szerint itt és így:

 

https://sportaktiv.h...ton-nevezes-hu/

 

"Nevezés a www.odinsport.eu oldalon lehet.

Nevezési díj:

30 km és 50 km táv

 • 2020. december 31-ig                                 Pólóval:                           8.000.-
 • 2020. december 31-ig                                 Póló nélkül:                    6.500.-"

 #20
jatson2

jatson2

  újonc

 • fórumtag
 • 16 posts

Igen, tényleg. Odint tegnap nem néztem. Egy-két hete néztem, de nem emlékszem, hogy fent volt-e a Balaton.

Na de akkor hol lehet nevezni? Lentiek szerint itt és így:

 

https://sportaktiv.h...ton-nevezes-hu/

 

"Nevezés a www.odinsport.eu oldalon lehet.

Nevezési díj:

30 km és 50 km táv

 • 2020. december 31-ig                                 Pólóval:                           8.000.-
 • 2020. december 31-ig                                 Póló nélkül:                    6.500.-"

Viszont Bakony ott van, 05.29.