mellesleg én pl arra gondoltam hogy egy 13 centit mozgó de cc alkatrészekkel összerakott tipik am gép /pl dawg, vagy specko stumpi fsr,/ azért nem feltétlen egy kategória egy 15 centit mozgó 16-17 kilós átütõs telóval "vasrúgós" taggal szerelt enduró vassal , mondjuk coilerrel, vagy speci sx traillel.....
Tigris - igazad van. De ha ha a maratont, mint OMX sportágat nézzük (UCI kód szerint), akkor ugye nyilvánvaló, hogy épeszû versenyzõ nem indul egy sem Dawg-gal, sem FSR-el, maximum, aki poénból versenyez. (helyett King Suprem-mel, The King-el, Epic-kel mennek) De nyilván baromira nehéz határvonalat húzni. Thez-nek abból a szempontból igaza van, hogy 5" mozgás lehet, hogy ésszerûbb határ. Bár speciel egy SJ nem egy maratongép - bár lehet, hogy szubjektív elképzeléseim vannak róla. Bár röhejes lenne, ha tényleg egy DH géppel kerülne egy kategóriába. (Az "S" gyárt maratongépet is, Epic-nek hívják...)
Szóval. Kis keresés, ráolvasás, google után a konstruktív javaslat:
1. XC (minden, ami merevfarú, elsõ teló 120-ig)
2. Dirt, FR merevfarú (80-tól)
IGEN, VAN ÖSSZEMETSZÕDÉS, S KELL IS3. Fully XC ,5" telóútig, DE XC, tehát egy 15 kilós szörny szépen menjen csak a következõ kategóriába, ami pedig:...)
4. Trailbike - ugyanis NINCS értelmes határvonal, hülyeségrõl vitatkozunk, ide mehet tehát az, ami már sok a 3-asban, minden könnyû FR / AM gép
(igen, itt is lesz összemetszõdés)
5. DH / nehéz FR gépek - azaz a csillagrombolók
6. SS
7. országúti és CX
8. városi harcos gépek - azaz SS oútik, fixik, speckó montik, átalakított cross bicajok stb...
Ezzel az AM dumával meg ne idegesítsük egymást, még a gyártók sem értenek egyet, szerintem is csak marketing-kategória.