Underworld Kupa 2010
Ja, errõl jut eszembe a vakuzás kérdésköre. Fogalmam sincs, kinek a felelõssége lenne, de némelyik fotóskollegát tényleg meg kéne tanítani az ilyen jellegû rendezvények fotózására. Az egyik ürge a sörgyár pincéjében szépen beült a kurvanagy vakujával a pálya legsötétebb szakasza elején egy 90fokos éles jobbkanyarhoz, és kivétel nélkül mindenkit szembevakuzott...
Szerinted hogyan kell?
Egyrészt, nagyon meg kell gondolni, hova ül le az ember, ha esetleg elvakítja a bringást, azt ne egy (töksötét) kanyar elõtt tegye.
Másrészt, (zárt térben ) lehet pl a plafonra, falra villantani, megvilágítás szempontból nem sokkal rosszabb, viszont nem vakít.
Én csak egyszer néztem bele a vakuba, de durván. Elõzõleg itt beszéltük hogy hogyan lesz az éjszakai fényképezés, így igyekeztem nem a fotós felé nézni, hanem direkt a kanyaron túl jobbra... hát belenéztem. Így jártam. Mivel ott nem volt túl nagy sebesség, s a "foto" tábla miatt számítottam is rá, nem okozott túl nagy problémát.
Remélem kárpótlásul jó lett a fotó, hamarosan meg is vizuálhatjuk a többiekével együtt itten! :-)
Engedjétek meg , hogy ezen témakörbe beleszóljak. Ugyan akár egy külön témakör is lehetne az éjszakai bringás fotózás , de most megpróbálom szûkösen leírni.
Szembõl vakuzni veszélyes mûvészet mind a fotósra nézve , mind pedíg a bringásokra! a plafonra/falra villantva pedíg nem érjük el ugyan azt az eredményt!
Egy jó képért bármit! tényleg bármit , de csak akkor ha az a mi kárunkra lehet , nem pedíg mások testi épségére!
Akinek már állítható , tehát külsõ vakuegysége van az valószínûleg rendelkezik állvánnyal , esetleg más rögzítési lehetõséggel is , ezt továbbfejlesztve egy nagyon egyszerû és fõként olcsó ebay trigger használatával lehet a vakut különféle helyekre is átrakni , nem kell a fotós felõl érkeznie a fénynek! Ez a fényterülés , a kép jellege és a színek miatt is elõnyös tud lenni , viszont a legnagyobb elõnye egyértelmûen az , hogy a fotósra tekintõ bringás nem kap az arcába egy olyan villanást ami után akár másodpercekig vakon kénytelen folytatni útját. A vakuzást meg lehet szokni mind fotós mind bringás szemszögbõl is , könnyen kivédhetõ az átmeneti vakság!
Bringás oldalról a megoldás nem közvetlenül a vakuba tekintés , valamint ha ez mégis összejött akkor a nem az elvakított területre tekintés. Ez nem egyszerû , gyakorlás kérdése is.
Fotósként amivel ezen tudunk segíteni azok a lágyítók , bouncerek vagy az oldalsó , akár surlófények használata! A tegnapi napon még úgy , hogy oldalra voltak állítva a vakuk akkor is belecsodálkoztak páran , volt aki az állvány miatt , mások meg csak az elõzõ villanás hatását szemlélték, ez már kivédhetetlen , megoldást erre nem találtam , de a bouncer még így is megoldotta , hogy nem vakította az embereket , csupán meglepte.
Fontos a visszajelzés! Sõt! Leginkább ez a fontos! Idõnként kérdezni kell a beszédesebb versenyzõket , hogy zavarta-e õket a vaku! Persze mi fotós szemszögbõl látjuk , hogy hibátlan , nagyon jó , egy milit sem mozdíthatjuk el , de ettõl még a bringásnak lehet , hogy pont azon a helyen rossz! Ezért nehéz látványos , mégis biztonságos helyrõl fotózni megfelelõ fényekkel és végül megfelelõ képet kapva.
A fotós helyek megválasztásánál fontos a veszélyzóna megválasztása! A bringások közül volt aki mondta , hogy csak azért sem fog elesni és én személy szerint örülök is , hogy nem esett el , persze a fotósnak az csak jó ha látvány van , viszont nem kell , hogy ez esés legyen! Ez természetesen egy verseny , presztizs kérdés , hogy ki milyen idõket megy , tehát az elsõ az idõeredményre való koncentrálás és ez így is van jól , ilyen szempontból nem kell és nem is szabad a fotós felé produkálni , hiszen sok múlhat rajta! Fotózáshoz ilyen szempontok alapján kell megtalálni az ideális helyet , ahol történhet is valami (nem esés) de mégis biztonságos minden szempontból , a versenyzõket nem zavarja a fényképezés és vakuzás , valamint van elég hely menekülni!
Ha kérdés merülne fel nyugodtan feltehetitek , megpróbálok rá segíteni!
Zek.