Jelentkezz be Regisztrálj
Tour de Pelso Balaton Maraton | Siófok
Írta 2007. május 29. - 14:18
Végre az égiek is kegyelmeztek nekünk a tekerés alatt.Az idõjárásra semmi panaszunk nem lehetett, sõt a szervezésre sem. Örömmel vettem, hogy nagyon sok, kritikus helyen ki volt táblázva az útvonal. Kissé meglepõdtem, hogy az annyira várt második pihenõállomás nem a szokott Füred-i parkolóban volt hanem jónéhány km.-rel távolabbra helyezték át.Na, de ott! ott vártak az ANGYALOK és fájó, meggyötört lábainkat -és lelkünket- megmaszírozták.KÖSZÖNET ÉRTE! Aztán a célba érkezés után szintén kaphattunk egy kilazító frissítõ masszázst. Külön szeretném annak a Miskolc-i hölgynek megköszönni a masszázst, aki az utolsó asztalon kényeztette fáradt testemet.
A hangulat remek volt, a szervezés- mint mondtam már- évrõl-évre profibb, hála a szervezõ csapatnak.
A kaja? háát lehetett volna kicsit nagyobb adagú is hiszen 200Km. az 200Km. ,de ennek ellenére nagyon finom volt.
Remélem jövõre is hasonló színvonalú lessz a rendezés, az égiek is a kegyeibe fogadják a résztvevõket és a MASSZÕRÖK is ott lesznek.
KÖSZÖNÖM és GRATULÁLOK MINDENKINEK.
Írta 2007. május 29. - 12:44
A tavalyihoz képest mindenképpen elõrelépés, hogy most nem csak az élbolyt kísérték a rendezõi motorok, hanem a kicsit lassabb, de nagy létszámú bolyt is. Tényleg lelkiismeretesen végezték a munkájukat, rendesen a helyükre tették az elégedtlenkedõ autósokat.
A frissítésrõl: olvastam, hogy többen szóvá tették, hogy miért nem behûtött itókát osztottak a szervezõk. Napon szerintem közel 33-34 fok volt, és ha az ember a felhevült torkába ledönt egy 10 fokra lehûtött piát, lehet, hogy az akkor jól esik, de szerintem nem túl egészséges - torokgyuszi, tüdõgyuszi stb. Ha valami kicsit átmelegedett, attól még oltja a szomjat - legalábbis engem nem zavart. Ha figyelt az ember, észre lehetett venni a kitáblázást - bár almádinál a lejtõn lefele, már csak akkor vettem észre a frissítõt, mikor elmentem mellette - ez persze már az én hibám volt A tavalyi körön jobb volt, hogy a mezõny nagy részének fel tudták adni a frissítõt, mert most a frissítések után nagyon szétszakadt az addig együtt haladó boly.
A magyar autósok hozták a formájukat: akarattyánál nem nézték túl jó szemmel, hogy jobbról elõzgettem õket, kedvesen leszorítottak az út murvás szélére - nehogymá' egy biciklis megelõzze õket... Voltak akik ráhasaltak a dudára a klímás autójukból, ami a széltõl és a melegtõl már csöppet feszült idegrendszeremnek 160km magasságában nem tett túl jót. Olyat is hallottam, hogy egy 10-15-ös bolynak kiszóltak akarattyánál, hogy menjenek már a kerékpárúton, teljesen megfogják a sort... no comment.
A jövõ évi tdp lehetne svájcban, vagy ausztriában )) ott "kicsit" kultúráltabbak a népek...
Összességében nekem nagyon tetszett, külön köszönet a csinos masszõr hölgyeknek
Találkozunk jövõre!
Írta 2007. május 29. - 10:54
Hank ! (Én is voltam a balatonkörön, most meg a 76 oson) Veszprémi vagyok így sok részét ismerem a "kerékpárútnak nevezett akárminek" fõleg az északi parton...A balatonkör honlapján sokat írtunk (szidtuk) errõl a túra után. Az kifejezetten túra jellegû, együtt a mezõny (idén több mint 300 fõ) 13 órás menetidõ. Ott evidens a kerékpárút használata (bármilyen xar is helyenként). De a Pelsóra, még a tihanyi körre is, 52 éves csont amatõrként is, egy kicsit a megméretés, a "verseny" szándékával indultam , és 45. lettem 3.42-vel. Bevallom õszintén: a rendezõk, a versenykiírás, a dudáló autósok dacára végig a fõúton haladtam (helyenként az is elég rossz minõségû és veszélyes) . Akár elismerjük akár nem a Balaton körüli kerékpárút hosszabb távú tempós hadásra ALKALMATLAN. Ha meg is köveztek érte: aki egy kicsit is idõre megy, az kénytelen a fõúton menni. Magyarország 2007.......
Írta 2007. május 29. - 10:20
A központi frissítés hibájáért már elnézést kértünk, az emberi tényezõt, mint hibaforrást sajnos bele kell számolni, most 4 év után vele is megtörtént, hogy tévedett. Ez nem mentség, de sanos már nem tudunk mit tenni.
Pl. ha a Cornix kocsijából felhívtak volna, hogy nincs frissítõje a élboly többségének 10 percen belül ott lett volna a kocsi. nem tették, de más kérdésben fel tudtak hívni. ....
A fenti bekezdésbõl három dolog olvasható ki:
1. A rendezõk szerint az élen haladó Cornixosok kisérõinek feladata lett volna felismerni, hogy az élboly nagy része éppen szomjanhalni készül.
2. Az élboly mellett nem tartózkodott olyan felelõs szervezõ, aki konstatálta volna, hogy a beigért frissítõkocsi nincs sehol.
3. A fõszervezõnek úgy tûnik fogalma sem volt arról, hogy a szervezõgárda tagjai közül ki hol tartózkodik, és éppen mit csinál, illetve hogy hogyan helyezkedik el a mezõny a tó körül, hogyan haladnak a bolyok. Amennyiben ezzel tisztában lett volna, akkor öt perc alatt fény derült volna arra, hogy a frissítõkocsi 120 kilométeren keresztül a 2. halott sort frissíti, melynek tagjaként ezúton is szeretném megköszönni a frissítõszemélyzet fáradhatatlan munkáját.
Az teljesen igaz, hogy országúti maratonokon egyáltalán nem általános a központi autóból történõ frissítés, de a versenykiírást elolvasván mindenki számított rá.
Írta 2007. május 29. - 09:45
Köszi az infót Proha!Kedves Hank!
Köszönjük az észrevételeidet.
Éjjel tábláztunk, kívülrõl ismerjük az egészet. A minden frissítõ elé a fõúton és a kerékpárúton egyaránt 2-3 25x50 cm-es neon narancs alapú táblát helyeztünk ki. Jövõre megpróbálunk minden tábla mellé õröket is állítani, hogy kb.: 6 óra alatt ne lopkodják le õket. :-)
Szerintem ha lehet olyat csinálni, akkor fessétek fel a kerékpárútra a frissítõ helyét (nyilak+szöveg).
Én a füzetben vagy a kiírásban valahol azt láttam, hogy "frissítés: Balatonalmádi elõtt a Shell benzínkút épülete mögött kb.: 159 km-nél". Így igazatok van, le volt írva a frissítési lehetõség. De a kerékpárúton nem volt kiírva, hogy mikor érek be Balatonalmádiba. :-) És - szégyen, nem szégyen - nem tudom fejbõl a településeket a kerékpárút mentén. Egyébként a kompra való várakozás közben mintha valaki (rendezõ) azt mondta volna, hogy Füreden is lesz frissítés.
Ez szép is és jó is.A fõúton való bringázásról:
A Tihany Túrán indulók többsége jobb, ha a (nem túl jóminõségû) kerékpárutat használja. Ha megengednénk a fõút használatát, akkor a legtöbben azon haladnának, de ezt a felelõséget - mivel nincs felvezetés, biztosítás, stb... mi nem vállaljuk fel. Aki felmegy a fõútra az megszegi a "versenykiírást", attól a pillanattó minden felelõség az övé.
A kerékpárúton egyébként a KRESZ szerint segédmotorral max. 20 km/h sebességgel lehet közlekedni. A bringásokat nem limitálják, de általában 40 km/h-ra van limitálva.
A gyakorlatban ha csak a 20 km/h-t nézem, akkor is rengeteg helyen balesetveszélyes a kerékpárút használata. Így érdemes a fõúton menni.
Még annyit kérdeznék, hogy aki lemaradt a 200 km-es szakaszon, nekik volt-e folyamatos biztosításuk?
Szóval, ha valaki megszegi a versenykiírást akkor általában az eredményét megsemmisítik és a mögötte kerékpározók elõrébb kerülnek. :-) Itt picit nehéz a dolgotok, mert nem lehet tudni (kivétel a videók), hogy hányan is voltak és mikor haladtak és mikor nem a fõúton (mert volt egy kis társaság aki jó helyismerettel rendelkezett és néha-néha elénk kerültek, bár a kerkékpárúton emlékeim szerint senki sem elõzött meg bennünket egész idõ alatt. Igaz 2x eltévedtünk pár percre ekkor páran elénk kerülhettek.
Mindezeket ki lehetne védeni azzal legközelebb - szerintem -, ha egy elõre nem definiált ellenõrzõ pont lesz felállítva így mindenki arra lesz kényszerítve, hogy kerékpárúton menjen. (Persze nem szerveztem kerékpáros versenyt/túrát így biztosan ennek is lehet ellenpéldája.)
Mindenesetre én tanultam belõle, és ha legközelebb a 76 km-t választanám, biztosan a fõúton tekerném le az egészet, mert ez csak egy túra, viszont nekem fontos, hogy ne törjem össze magam a kerékpárúton és az is, hogy mennyi idõ alatt tudom letekerni. (Egyébként csodálkoztam is, hogy a rendõrök nem szóltak a fõút használatáért. Vagy a Balaton keleti parján húzódó nem 1 számjegyû út?)
Üdv: Hank
Írta 2007. május 29. - 08:32
Helló,
szerintem ez a frissítés, több volt mint gáz. Konkrétan kútnál kellett megállnom, kiállva a bolyból, hogy vízhez jussak. Elég nagy optimizmus volt a Kesztehly utáni kp-i frissítésben bízni. A frissítõ állomást ki kellene táblázni, és akkor talán nem akkor venném észre a parkoló túlfelében, mikor túlmentem rajta. Az útvonalat sem ártana táblázni, festeni.
Összeségében 8500 Ft-ért nagyon keveset kaptam, ha 1-2 ezret fizettem volna akkor nem szólnék semmit.
Az interneten, a mûsorfüzetben, de itt a fórunmon is le volt írva, hogy hol, kb. hány km-nél vannak a frissítõállomások! 100 m-rel elõtte és a bekanyarodáskor is tábla jelezte a fõúton is a büfét. Az, hogy a rendezvényre teljesen tájékozatlanul jöttök el páran, néhányótok figyelmét elkerüli a 25 x 50 cm-es neon-narancssárga alapú tábla és nem veszitek észre, arról mi rendezõk nem tehetünk. Sõt arról sem, hogy a kerékpárútról 5 táblánkat 6 óra leforgása alatt elloptak. Ezért van elektronikus és írott formája is a tájékoztatónak. Nem hiszem, hogy 4 frissítõ helyét felírni, egy Avanti benzinkutat és egy Shell benzinkutat 115, ill. 159 km-nél megjegyezni nagyon nehéz dolog lenne.
A központi frissítés hibájáért már elnézést kértünk, az emberi tényezõt, mint hibaforrást sajnos bele kell számolni, most 4 év után vele is megtörtént, hogy tévedett. Ez nem mentség, de sanos már nem tudunk mit tenni.
Pl. ha a Cornix kocsijából felhívtak volna, hogy nincs frissítõje a élboly többségének 10 percen belül ott lett volna a kocsi. nem tették, de más kérdésben fel tudtak hívni. ....
Ha idõben beneveztél volna (febr. 21-tõl lehetett), akkor akár 4.000,- Ft-ért is indulhattál volna. Egyébként a külföldi maratonokon is meg kell állni a frissítõnél, ott központi frissítés sincs. A legtöbbnél nincs ingyenes gyúrás, kiegészítõ programok a kísérõknek, stb...
Az ottani nevezési díjakat meg nem is sorolnám fel.
Vannak még hiányosságai a rendezvénynek, de inkább csak csiszolni valók. Minden információ jól jön és amit meg lehet fogadni azt meg is valósítjuk jövõre.
Írta 2007. május 29. - 08:16
Sziasztok!
Kb. ez a fájl neve (Eredménylista_200_76_összevont.xls) ahol az eredmények vannak, de nem látom a 76 km-es eredményeket. ...
Már fent van!
Írta 2007. május 29. - 08:14
Köszönjük az észrevételeidet.
Éjjel tábláztunk, kívülrõl ismerjük az egészet. A minden frissítõ elé a fõúton és a kerékpárúton egyaránt 2-3 25x50 cm-es neon narancs alapú táblát helyeztünk ki. Jövõre megpróbálunk minden tábla mellé õröket is állítani, hogy kb.: 6 óra alatt ne lopkodják le õket. :-)
A fõúton való bringázásról:
A Tihany Túrán indulók többsége jobb, ha a (nem túl jóminõségû) kerékpárutat használja. Ha megengednénk a fõút használatát, akkor a legtöbben azon haladnának, de ezt a felelõséget - mivel nincs felvezetés, biztosítás, stb... mi nem vállaljuk fel. Aki felmegy a fõútra az megszegi a "versenykiírást", attól a pillanattó minden felelõség az övé.
Írta 2007. május 29. - 08:00
Proha!
Miért vannak pl. FFI besorolásúak, korcsoport nélkül?
Pl. Theo Spilemann (Triatád) 1944-es, és K9-ben kéne lennie, és azzal õ lenne a korcsoportgyõztes. De nincs.
A "korosztály" csak az Amatõr Kupába benevezetteket különíti el. - egyébként mi nem csináltunk az elmúlt években sem korosztályos eredményhirdetést.
Az on-line nevezésnél csak egy X-szel kellett volna bejelölni az Amatõr Kupát.
Ráadásul a 9 kategóriát az Amatõr kupa szabályai szerint (hosszútávon nem értékelhetõk) nem is értékeltük. ( http://www.akesz.fw.hu/ )
/ 1. Minden korosztály csak a számára kiírt futamon és távon indulhat, és csak itt értékelhetõ.
.....
11. Teljesítendõ távok:
11.1. Rövidtáv: Nõi 1, Nõi 2, Férfi 1, Férfi 2, Férfi 3, Férfi 9
11.2. Hosszútáv: Nõi 3, Férfi 4, Férfi 5, Férfi 6, Férfi 7, Férfi 8 /
Írta 2007. május 29. - 07:52
Nahát, tényleg van ilyen? Miféle teljesítés az? Magának tekeri le az ember, nem az órának.
Ez igaz, de a nyolc db sorsjegy is nagy csábítóerõ lehet a hucutságra, ha fáradt az ember. :-)
Írta 2007. május 28. - 21:21
szerintem ez a frissítés, több volt mint gáz. Konkrétan kútnál kellett megállnom, kiállva a bolyból, hogy vízhez jussak. Elég nagy optimizmus volt a Kesztehly utáni kp-i frissítésben bízni. A frissítõ állomást ki kellene táblázni, és akkor talán nem akkor venném észre a parkoló túlfelében, mikor túlmentem rajta. Az útvonalat sem ártana táblázni, festeni.
Összeségében 8500 Ft-ért nagyon keveset kaptam, ha 1-2 ezret fizettem volna akkor nem szólnék semmit.
Írta 2007. május 28. - 20:41
Kátyuátugrás és bolyozás ügyben:
Hatvannal azért bolyban ne nagyon ugráljunk át kátyukat, ha lehet. Kerülgetni szerintem nem gáz, de úgy célszerû, hogy közben ne lökjünk fel senkit. Aztán olyasmi is elõfordul, hogy mire észreveszed már át is mentél rajta. Ez a gyakoribb... Négyszázfõs mezõnyben amúgy hiába jelezgeted az úthibákat, félúton elveszik az infó. Általános bolyozási aranyszabály szerintem, hogy egyenesen illik menni, és nem illendõ semmi váratlan manõvert végrehajtani. Ergó: ne csinálj olyat, ami neked se esne jól, ha elõtted történne. Ez baromi egyszerûen hangzik, de sajnos sokaknak nem megy.
Írta 2007. május 28. - 19:05
Egyébként grat a csajoknak is, Király Mónika velünk jött be 4:58-al sztem nagyon jót ment, nem volt aktív a mezõnyünkben, de ott tudott maradni.
PULSFORD Diána 5:01 se volt gyenge.
Proha rekord létszám volt? Mert nekem a 2005 eredménylistán a 200-as távon csak kb. 100 ember volt, most pedig 500.
Írta 2007. május 28. - 18:45
meghát ha amásik kereke mögött mész észre sem veszed a kátyut..
saynos szerintem az indokolatlanul nagyívben való vagy hirtelen mozdulatu tekerésre reagálnak idegesen a boyban...
hiába külföldia versenyek TV ben nézése nekem se ad kieleégítõ választ mert ott nincsenmek kátyuk..
a tavaszi klaszikusokon meg mennek minendb bele..
Írta 2007. május 28. - 18:19
hank
én nem voltam, de
pl. át lehet ugratni a kátyukat. simán országutival is nem lessz semmi baya gépednek.
amugymeg a "profik" szerintem rég nem tekertek már ott veletek ahol iyesmi kellett...legfeljebb ügyesebb amatõrök.
Ezzel nem is lenne gond. De képzeld el, hogy tekertek gyorsan. Ha valaki leáll a tekeréssel, és átugrat egy kátyút akkor a mögötte jövõ belerohanhat (sebessége lassul).
Nekem sincs benne tapasztalatom, nem tekertem még ekkora csoportban. Ezért is kérdezem.
Egyébként mint írtam csak a 76-osat nyomtam. Talán jövõre megcsinálom a nagyobbat is.
Írta 2007. május 28. - 18:09
én nem voltam, de
pl. át lehet ugratni a kátyukat. simán országutival is nem lessz semmi baya gépednek.
amugymeg a "profik" szerintem rég nem tekertek már ott veletek ahol iyesmi kellett...legfeljebb ügyesebb amatõrök.
Írta 2007. május 28. - 17:57
Kb. ez a fájl neve (Eredménylista_200_76_összevont.xls) ahol az eredmények vannak, de nem látom a 76 km-es eredményeket.
Ha nem teszitek ki, akkor legalább azt áruljátok már el Tisztelt szervezõk, hogy hányan indultak a 76 km-esen esetleg 1-2 statisztikai adatot (legfiatalabb, legidõsebb, esetleg korcsoportonként ha van ilyen listátok stb.).
Üdv:
Hank
Írta 2007. május 28. - 17:53
Írta valaki lentebb, hogy amatõrök tekertek a profik között, akik "kerülgették a kátyúkat" meg rángatták a féket.
Nyilván õk még nem szoktak bele az egészbe.
Bocs az amatõr kérdésért, de mit kellene csinálni a kátyúval? Átmenni rajta? És ha e miatt bukok egy jókorát?
Hank
Írta 2007. május 28. - 17:49
Én a 76 km-es túrán indultam. Összességében jól éreztem magam, azonban lenne pár javaslatom.
Több résztvevõvel is beszéltem és elég egybehangzóan mondták, hogy a kerékpárút/kerékpárbarát út kitáblázása nem egyértelmû. Helyenként hiányoznak irányok. Máshol épp' az utat javítják. Ha nem lettem volna 1 hónappal ez elõtt a Balatonkörön, akkor még nehezebb lett volna tájékozódni.
(Szerintem a Balatonkört teljesítõk is meg tudják ezeket erõsíteni.)
Javaslat: valaki 1-2 nappal a túra elõtt végigmehetne legközelebb az úton és tehetne feliratokat az útra valami festékkel. Esetleg a kerékpáros útjelzõ táblákra valami kisebb táblát ami segít eligazodni.
Regisztrációmkor a regisztráló hölgyeket kérdezve az ellenõrzõ pontról azt a választ kaptam, hogy minden benne van a füzetben amit kapunk. Hát nem volt benne. Végül is megoldódott ez a furcsaság akkor. Szerencsére úgy voltunk páran, hogy majd a végén elmondjuk, hogy nem találtuk, és nem kezdtük keresni.
A frissítõvel kapcsolatosan javaslom, hogy legközelebb feltûnõbben legyen megjelölve.
(Vagy én veszek jobb szemüveket. :-) )
Személy szerint nem ismerem a Balatont valamint a kerékpárutat és a túra közben nem keresgettem benzinkutat. A múlt évi részletes eredménylistán felbuzdulva szerettem volna minél gyorsabban letekerni a 76 km-t, mert úgy éreztem, hogy hasonlót tudnék teljesíteni mint ami ott ki volt írva a legjobbaknál.
A 76 km-es Tihany túra "versenykiírása" (ez a szó volt használva a weboldalon) azt tartalmazta, hogy kerékpárúton és kerékpárbarát útvonalon kell végigtekerni.
Ezen felül a fõúton biciklizni szigorúan tilos.
Azonban ha felkerülnek a 76 km-es eredmények is, akkor érdemes lenne odaírni, hogy nem mindenki ment be a kerékpárútra Tihany után, ami így nem összemérhetõ teljesítménykülönbséget jelent azokkal szemben akik bementek (és szerették volna ezen a kisebb túrán megmérettetni magukat a többiekkel szemben).
A javaslatom talán annyi lenne, hogy legyen az ellenõrzõ pont egy véletlenszerû helyen a kerékpárúton így elkerülhetõ az, hogy a fõutat használók jobb eredményt érnek el, mint a lényegesebben rosszabb minõségû és gyalogosok által is használt bringásutat használók.
Ez a szitu szerintem picit hasonlít a 200 km-es távot teljesítõkhöz, hogy most levágnak-e a komppal vagy sem. (Bár bennem fel sem merült ilyen dolog.)
A célegyenesben, ahol "kettévált az út" az irányítók kicsit határozottabbak lehetnek legközelebb (esetleg egy rendõrt oda?)
A kerkékpárbarát út minõségét meg külön nem kommentálom. Sajnálom, hogy az illetékes (ott fent a minisztériumban) nem tekerte még körbe a Balatont.
A beérkezõknek adott ásványvíz is jó ötlet volt (bár ha jól láttam mintha több fogyott volna mint amennyit szántak erre - nyilván nehéz megsaccolni elõre). De - mint valaki elõttem már írta - jó lehet egy picit lehúteni ezeket. Bár így is jól esett és nem is gondoltam volna, hogy kapunk ilyesmit. Kellemes meglepetés volt.
Ezzel együtt jó volt a mérés (azonnal megnézhetõ volt a sorrend), regisztráció, tetszett a külön komp (kevesebb várakozással még jobb lett volna), a masszázs és a mûsorvezetõ cseh v. szlovák nyelvleckéje és poénjai. :-)
Készségesen segítettek a rendezõk mindenben.
Azt hiszem ezek merültek fel bennem. Összességében jó volt és jól is éreztem magam. Természetesen jövõre is megyek.
Szeretném hangsúlyozni, hogy az, hogy sok negatív megjegyzés írtam fentebb, nem azt jelenti, hogy rossz volt. (Ha vesz az ember pl. egy cipõt a boltban, nem megy vissza pár nap múlva elújságolni, hogy mindenben elégedett. Azonban ha valami javaslata gondja támad, azzal visszamegy.)
Üdv:
Hank
Írta 2007. május 28. - 17:39
Még van hová fejlõdnünk.
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."