Jelentkezz be Regisztrálj
Számítógép zsenik ide!
Posted 2006. May 31. - 15:47
"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"
Posted 2006. May 31. - 15:41
Posted 2006. May 31. - 15:36
Egy jo CRT TV kepet eselye sincs megfogni plazma vagy LCD TV-nek (72+ col meretrol beszelunk), kiveve ha 600.000+ az arcimke rajta. A feketen persze akkor is latszik, hogy az, ami de egyebkent zsir. Hja, az LCD egy gyors akcional vagy sport esemenynel akkor is maszatol.
Egy jo CRT monitor kepet szinten nem adja vissza egy akarmilyen TFT.
A TFT a szemnek jobb.
A 100hz-es CRT hosszu tavon nezve sem okoz problemat.
Ezek tenyek (legjobb tudomasom szerint), tehat bele lehet menni mindenfele vitaba, de minek.
Excuses are like assholes... Everybody's got one, and they all stink
Let the people speak
Posted 2006. May 31. - 15:06
Egy óra 50Hz-es tévézés után, már fáj a szemem. Ugyanebbõl a távolságból, hasonló környezeti feltételekkel egy 100Hz tévénél fel sem tûnik a dolog. Ennek mennyire van köze az agyhoz, vagy ahhoz, hogy mennyit pislogok?
Posted 2006. May 31. - 14:19
De azt azért ne állítsuk, hogy a vibráció nem fárasztja a szemet. Szélsõséges példa, de a stroboszkóp mit csinál a szemmel? Ez pont ugyanaz kicsiben, csak szép lassan van meg a hatása..
A vibráció miatt folyamatosan változik a kép és ezt a szem le is követi.
Stroboszkop nem tudom milyen gyors tud lenni, de sztem inkabb villog mint vibral , max a lezer.
A strobinal azert is masteszta mivel ott oriasi a feny es a sotet kozti kulonbseg es a pupillad ide-oda tagul-szûkül ami viszont már tényleg terheli a szemet fizikailag.
A strobinal valoban ugyanaz a hatas ervenyesul csak brutalisan nagy mertekben szoval ez tenyleg szelsoseges pelda volt
Mer aze nem hiszem hugy pupillaszukulesre vagy tagulasra keszteti a szemed az a nemtom hany milliomod masodperc a monitornal.
Posted 2006. May 31. - 14:03
Ezért állítottam át a karakter méretet 120% körülire. Ugyanolyan kontrasztos a kép, de sokkal könnyebben olvasható..Nekem pont a TFT elott konnyezik, de gondolom azert mert a nagy felbontas miatt minden apro rajta. Ugye eleg szar 1024*768-ben hasznalni egy olyan TFT-t, aminek a nativ felbontasa 1280*1024... Es kicsi es szar.
Posted 2006. May 31. - 14:01
Nna, elolvastam.. Ez nem szól semmit a frissítési frekvencia agy terhelõ részérõl, vagy csak én nem találtam...A linket erdemes elolvasni azert.
De azt azért ne állítsuk, hogy a vibráció nem fárasztja a szemet. Szélsõséges példa, de a stroboszkóp mit csinál a szemmel? Ez pont ugyanaz kicsiben, csak szép lassan van meg a hatása..
A vibráció miatt folyamatosan változik a kép és ezt a szem le is követi.
Posted 2006. May 31. - 13:02
Na jorus megmondta a tutit. Igy van (en mar a poros temat nem mertem felhozni de egyetertek)
Zap : A szemed konnyezese es a tudatalattid valoszinuleg nem fugg ossze, (bar ki tudja, lehet epp dramat neztel)
Inkabb attol lehet hogy a tft-dre kevesbe kell koncentralnod mint a masik ket eszkozre mivel joval elesebb a kepe. (ertsd az eroltetestol kezd konnyezni , nem azert mert lefaradt az agyad a mas frissites miatt)
Egyebkent honnan tudod hogy a tudatalattid oke, hisz arrol nem tudsz
De hogy egyszeruen szoljak a szemednek tok mindegy hany Hz-el kapja a temat nem attol fogsz faradtsagot erezni, meg konnyezni. Mert ha ebbol kifolyolag roncsolodik is annak nem ezek lesznek a hatasai. (A szallo port most kihagytam a kepletbol az esetleg okozhat meg konnyezest)
A linket erdemes elolvasni azert.
Let the people speak
Posted 2006. May 31. - 12:58
Zap : A szemed konnyezese es a tudatalattid valoszinuleg nem fugg ossze, (bar ki tudja, lehet epp dramat neztel)
Inkabb attol lehet hogy a tft-dre kevesbe kell koncentralnod mint a masik ket eszkozre mivel joval elesebb a kepe. (ertsd az eroltetestol kezd konnyezni , nem azert mert lefaradt az agyad a mas frissites miatt)
Egyebkent honnan tudod hogy a tudatalattid oke, hisz arrol nem tudsz
De hogy egyszeruen szoljak a szemednek tok mindegy hany Hz-el kapja a temat nem attol fogsz faradtsagot erezni, meg konnyezni. Mert ha ebbol kifolyolag roncsolodik is annak nem ezek lesznek a hatasai. (A szallo port most kihagytam a kepletbol az esetleg okozhat meg konnyezest)
A linket erdemes elolvasni azert.
Posted 2006. May 31. - 12:33
A masik ok az az, hogy hosszabb idon keresztul egy kis teruletre fokuszalod a szemed es igy bizonyos szemizmok nem mukodnek vagy nem annyira(ami ugyanugy elsatnyulhat mint a tobbi izmod, ha nem gyursz (Ezert van olyan sok kover kislany manapsag , respect a kivetelnek )
Jee, gyerekháj. Szeretjük.
Enyim 1600*1200-at 100Hz-en adja, szal na. TFT nem jön be, mert egy felbontása van és általában kicsi, szal az nekem nem.
Ha jól értem a másik problémát, win elõtt helybõl nem jön be semmi, tehát hiába nyomkodja az F8-at (hiába akar csökkentett módban indítani), ha nem tudja fejbõl a menüpontokat.
50Hz fölött nem látod, csak érzékeled a frissítést. 85Hz már kényelmes, 100Hz már igazi. Attól még a szemedbe lövi a port.
Posted 2006. May 31. - 12:32
En meloban a TFT-t nyomom, otthon pedig a 100hz-s TV-t es CRT-t es semmi kulonbseg. Csak az egyik egy rendes TV, a masik meg egy Eizo monitor...
Hát nemtudom, amióta TFTm van és leülök néha a TV elé, vagy egy CRT elé, 10 perc és ég meg könnyezik a szemem. A tudatalattim az kösz jól van közben.
Let the people speak
Posted 2006. May 31. - 12:19
Be van állítva, hogy a boot-nál kiírjon egyáltalán valamit? Láttam olyan gépet, ami nem tette..Már azt sem. Valaki fentebb írta, hogy vegyem vissza a frequenciát. Hogyan csinálhatnám, amikor még nem vagyok windowsba? A másik, hogy a bios menüjét viszont behozza, egyedül a boot információ nem látszik.
Próbálkoztál azzal, hogy a windows-boot legelején nyomod a ...hmm.. talán F8-at? Az elindít egy karakteres menüt, amibõl ki lehet választani egy VGA boot-ot. Ez valami nagyon gagyi felbontással, színmélyéggel és frekivel próbálja meghajtani a monitort.. Ha ezt sem tudja, az nagyon furcsa...
Miért 60 fps már nem is elég?amig nem lesz 1ms tft addig nem veszek
a multkor majdnem elcsábultam egy samsung 970p-re, de a végén nem tudam megegyezni a sráccal, és nem sajnálom.
a 17" crt-m simán tudja a 100hz-et.
Edit: PPG: ezzel vitatkoznék azért én is, de majd utánanézek rendesen..
Posted 2006. May 31. - 12:03
A monitor frekvenciaja nem a szemedet farasztja mivel az "eszre sem veszi"
A tudatalattid erzekeli a keppontok kigyulladasa, kialvasa kozotti idotartamot, ami lefarasztja az agyadat. Ertelemszeruen ha csokken ezen idotartam akkor kevesbe erzekeli az agy is. Viszont novekszik vele egyutt egy masfajta karos hatas lasd lejjebb.
[/url]
Hát nemtudom, amióta TFTm van és leülök néha a TV elé, vagy egy CRT elé, 10 perc és ég meg könnyezik a szemem. A tudatalattim az kösz jól van közben.
Aktuális civil
Posted 2006. May 31. - 11:59
Posted 2006. May 31. - 11:56
Valamit tisztazni kene azert
A monitor frekvenciaja nem a szemedet farasztja mivel az "eszre sem veszi"
A tudatalattid erzekeli a keppontok kigyulladasa, kialvasa kozotti idotartamot, ami lefarasztja az agyadat. Ertelemszeruen ha csokken ezen idotartam akkor kevesbe erzekeli az agy is. Viszont novekszik vele egyutt egy masfajta karos hatas lasd lejjebb.
A hagyomanyos CRT szemre gyakorolt karos hatasa ketfele lehet (amirol jelenleg tudunk)
- Sugárzás (régi monitorok) Ez nagyobb frekin sokkal intenzivebb
- A masik ok az az, hogy hosszabb idon keresztul egy kis teruletre fokuszalod a szemed es igy bizonyos szemizmok nem mukodnek vagy nem annyira(ami ugyanugy elsatnyulhat mint a tobbi izmod, ha nem gyursz (Ezert van olyan sok kover kislany manapsag , respect a kivetelnek ) Egyebkent ez tortenik sok olvasaskor is es ma mar koztudott pl hogy az extrem konyvmolyok sokkal hamarabb lesznek szemuvegesek mint "tudatlanabb" tarsaik.
A tft-nek elõnye a lassabb kialvási idõ (kisebb frissites eseten is)ami nem terheli a tudatalattid annyira, ugyanakkor rendkívül éles képet ad ami csökkenti a szemed fókuszálási kényszerét.
De közben véletlen találtam egy egész jó leírást ahol kicsit precízebben leírják a témát, lehet olvasgatni.
http://www.origoeges...mit_tehet_1.php
Posted 2006. May 31. - 11:48
a multkor majdnem elcsábultam egy samsung 970p-re, de a végén nem tudam megegyezni a sráccal, és nem sajnálom.
a 17" crt-m simán tudja a 100hz-et.
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Posted 2006. May 31. - 11:32
Másik: már a pc boot információit sem látod??
Már azt sem. Valaki fentebb írta, hogy vegyem vissza a frequenciát. Hogyan csinálhatnám, amikor még nem vagyok windowsba? A másik, hogy a bios menüjét viszont behozza, egyedül a boot információ nem látszik.
Posted 2006. May 31. - 10:53
85 Hz - 60 Hz: TFT esetén ez az adat frissítési frekvencia, CRT esetén viszont kép frissítési is egyben. Vagyis ennyi képváltás van. A CRT pixeleinek tehetetlensége miatt a két kép váltás között "kihúnynak", így villogni fog, max nehezen látni, de a szemet fárasztja. 100Hz-en már nem annyira.. Az LCD pixelek csak akkor változnak, amikor tényleges adatváltozás jön létre az adott pontban. Ebben az esetben sem sötétülnek el, mivel az nagyon lassú váltás lenne. (Ezért jellemzik inkább a TFT-ket G2G adattal..) A viszonylagos lassú váltás és a "nem-elsötétedés" miatt nem fog vibrálni a monitor még 60 Hz-en sem.Akkor csak beképzeltem, hogy "60hz"-en jobban fárasztja a szemem mint 75ön? Tudom, hogy más mint a crt-ben, mert ott a sugárral odavissza kirajzolja a pixeleket, itt meg fesz. hatására világít a folyadékkristály, de mégis a kisebb frekvencia érzõdik. Lehet, hogy hülyeséget írtam.
Ja és a másik dolog ami 2 éve zavar. Szóval van egy radeon 9800-asom, abit nf7 alaplap. A probléma a következõ, amikor elindítom a gépet egészen a windows üdv. képernyõig fekete a két (eddig egy 17es és 19-es lcd-vel produkálta a hibát, a 15össel viszont jó volt). Ez fõleg akkor probléma, amikor windowst akarok újrarakni, mivel a 15ös meghalt, ezért most esélyem nincs eltalálni a menüpontokat vakon. Ja és valami olyasmit ír ki villogva, h "freq. is out of range" .
Másik: már a pc boot információit sem látod??
Posted 2006. May 31. - 09:17
A végét járja már a monitorod-nekem volt ilyen->képcsõhiba...
Valóban a végét járja, de nem képcsõhiba. Csupán a függõleges eltérítés kondenzátorai vannak kiszáradófélben. Valszeg gyárilag gagyik, vagy csak 85 fokosak. Kikapcsolás után meg egy ideig jó lesz a lemágnesezés-kisütés miatt.
Majd egyre gyakrabban fog elõfordulni.
Posted 2006. May 31. - 09:07
A képfrissités értéke nagyobbra van állítva mint a 15 colos monitorodnál.A videokarin nagyobb a képfrissités és a monitor nem birja el,ezért irj ki hogy out of range...vedd vissza 75-re a karit meg a monitort,ugy probáld meg.Vagy ha van a monitornak valamilyen drivere,akkor tedd fel a gépre és utánna probáld áligatni a képfrissítéstAkkor csak beképzeltem, hogy "60hz"-en jobban fárasztja a szemem mint 75ön? Tudom, hogy más mint a crt-ben, mert ott a sugárral odavissza kirajzolja a pixeleket, itt meg fesz. hatására világít a folyadékkristály, de mégis a kisebb frekvencia érzõdik. Lehet, hogy hülyeséget írtam.
Ja és a másik dolog ami 2 éve zavar. Szóval van egy radeon 9800-asom, abit nf7 alaplap. A probléma a következõ, amikor elindítom a gépet egészen a windows üdv. képernyõig fekete a két (eddig egy 17es és 19-es lcd-vel produkálta a hibát, a 15össel viszont jó volt). Ez fõleg akkor probléma, amikor windowst akarok újrarakni, mivel a 15ös meghalt, ezért most esélyem nincs eltalálni a menüpontokat vakon. Ja és valami olyasmit ír ki villogva, h "freq. is out of range" .