Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Single Speed

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
3052 hozzászólás a témában

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás

Sziasztok! Ide írom a kérdésem, remélem, elolvassa valaki:) Szóval, van egy olyan Puch vázam, amelynek a papucstávolsága (belsõ méret) 90mm ill. 123mm. Ehhez keresek agyakat, de eddig nem nagyon találtam. Tud valaki valamit ajánlani ilyen vázba?

Feltételezem, a 90-et elöl mérted. Nem tudom, létezik-e ilyen méret, én még nem futottam vele össze. Nem lehet, hogy valójában 100-as a kicsike? Hátulra pedig egyértelmûen 120-as a megoldás. Mindkét méretbõl többféle gyártótól választhatsz. Én a Surly mellett döntöttem: http://www.surlybike...s/hubs_pop.html
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

Nordenfor

Nordenfor

vendég

• fórumtag
  • 59 hozzászólás
Sziasztok! Ide írom a kérdésem, remélem, elolvassa valaki:) Szóval, van egy olyan Puch vázam, amelynek a papucstávolsága (belsõ méret) 90mm ill. 123mm. Ehhez keresek agyakat, de eddig nem nagyon találtam. Tud valaki valamit ajánlani ilyen vázba?

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Sziasztok!
szeretnék épiteni egy ss-t lehetöleg minnél olcsobban,ugyhogy az lenne a kérdésem hogy milyen láncot használjak?
hajtómû:truvativ hussefelt 2.2 fr 32t+rg BCD: 64 mm / 104 mm
- Fogszám: 22 / 32 / RockGuard
- Hajtókar hossza: 175mm
- Hajtókar anyaga: AL-66
- Hajtókar színe: fekete
- Lánckerekek: 22: XR acél, tech ezüst; 32: XR acél, tech ezüst
monoblokk:truvativ hovitzer xr 51/56mm láncvonal
váz:umf hardy 1 team 73mm monoblokk
agy:atomlab general issue ss vagy fireeye Excelerant RS10 SSP hátsó agy
szerintetek ez igy jó lesz?jó lesz a láncvonal?
Elõre köszi a segitséget!

Szerintem jó lesz, ha a Truvativnak az 56mm-es opcióját használod. A feltekerõs SS agyak láncvonala racsnival 55-57mm között szokott lenni, a kazettáson meg oda teszed a lánckereket, ahova akarod...

Lánc majdnem mindegy, hogy milyen, persze ne valami gagyi fajta legyen. Egyre ügyelj, hogy elég széles legyen ahhoz, hogy elmenjen a racsni fogain. Abból nem lehet baj, ha széleset veszel, KMC-t és Sram PC-1-et használnak a legtöbben. Én a legutóbb egy Sunrace BMX láncot vettem, elég mókásan néz ki, mert nem a szokványos piskóta alakúak a szemei, hanem olyan "középen könnyített kifli". De tapasztalat még nincs vele, mert még nem raktam fel, elõbb szétnyúzom a meglévõt (ami egy 8 sebességes rendszerhez való Sram, elmegy, mert nekem keskeny láncos racsnim (is) van).

Truvativval, Hardy 1-el, Atomlab-bal azért ez nem egy "lomis SS" lesz... A másik típusú agyat nem ismerem, nem is hallottam még róla.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

MR.YETI

MR.YETI

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás
Sziasztok!
szeretnék épiteni egy ss-t lehetöleg minnél olcsobban,ugyhogy az lenne a kérdésem hogy milyen láncot használjak?
hajtómû:truvativ hussefelt 2.2 fr 32t+rg BCD: 64 mm / 104 mm
- Fogszám: 22 / 32 / RockGuard
- Hajtókar hossza: 175mm
- Hajtókar anyaga: AL-66
- Hajtókar színe: fekete
- Lánckerekek: 22: XR acél, tech ezüst; 32: XR acél, tech ezüst
monoblokk:truvativ hovitzer xr 51/56mm láncvonal
váz:umf hardy 1 team 73mm monoblokk
agy:atomlab general issue ss vagy fireeye Excelerant RS10 SSP hátsó agy
szerintetek ez igy jó lesz?jó lesz a láncvonal?
Elõre köszi a segitséget!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás
Na, összeállt az egysebességes dirtbringa:

http://imgfrm.index...._0004398022.jpg

http://imgfrm.index...._0004398038.jpg

http://imgfrm.index...._0004398046.jpg

Miellõtt valaki kérdezné, a gumikat azért nem úgy tettem fel, hogy egy oldalon legyen a cimkéjük, mert ez egy érdekes forgásirányos megoldás, elõre fordítva kell feltanni, mint hátra. Egy csajtól vettük õket, töredék áron, mert nem ment a narancssárga csík a bringájához... (Continental Explorer Pro.)
A láncból meg azért nem vettem ki még egy szemet, mert majd valszeg 36 fogú tányér lesz elõl, ez most 34/18. Így most tökig hátra van húzva a tengely, de ez legalább "igazi"...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

A power spline sztem felejtõs. Az integrálból meg annyi van mint a nyü. Nekem isis van.

Nekem is(is). A montin FSA V-drive, FSA Extreme blokkal, a ss-en meg egy "lebutított" Truvativ Stylo, Truvativ monoblokkal. De nem igazán jó, mert 113mm hosszú a tengelye, alapból 50mm a láncvonal. Amíg 68mm-es csapágyházban volt, tudtam játszani az alátétezésével (ez olyan fajta), de mióta 73mm-esben van, ez a játéktér elveszett. Úgyhogy most a nagytányér helyére van téve a középtányér, nem egészen "szabályosan", tk. a csavarok palástjára fekszik fel. 123mm-es tengely kéne hozzá - ha lenne olyan - hogy egy vonalban legyen az 55mm-es aggyal.

cimarcimar

cimarcimar

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
A power spline sztem felejtõs. Az integrálból meg annyi van mint a nyü. Nekem isis van.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

A truva ss hajtómû nem túl irreális árú cucc? +powerspline közcsap? Ha neked megéri és még tetszik is...

Te most melyikre gondolsz? A Stylo 1.1-re, ami GXP-s, vagy az Isoflow-ra, ami Power Spline?
Az elõbbivel az még a kisebbik gond, hogy iszonyatosan drága, a nagyobbik az, hogy a láncvonala 50mm, és mivel integrált tengelyes, variálni sem lehet vele... Menetes SS agyakhoz az életbe' nem lesz jó.
A Power Spline cuccok jóval olcsóbbak, viszont azok inkább csak komfort kategóriásak, és, mint a fentiekbõl kiderül, a láncvonallal szintén gond lehet velük. (Jó lenne tudni, hogy mi az a "láncvonal kontroll".)
Durvulós singlespeedhez én legszivesebben Howitzeres Truvativ Husit rendelnék, azon van rockring is, és lehet hozzá kérni olyan monoblokkot, ami kirakja 56mm-re. Az egész kb. egy huszas, a kistányérjával meg legfeljebb lehet hajigálni a macskákat.
Vagy köztes megoldásnak: FSA Alphadrive most 8900 az X-factornál, az ISIS-es, ahhoz is lehet venni olyan tengelyt, ami kirakja elég messzire.

cimarcimar

cimarcimar

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
A truva ss hajtómû nem túl irreális árú cucc? +powerspline közcsap? Ha neked megéri és még tetszik is...

Guruka

Guruka

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Köszönöm segítségeteket! :clap:
(Sry hogy több topicba is írtam)
- The road needs me! -

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás
Az elõbbi természetesen Guruka-nak szólt, csak _kz_ gyorsabb volt...
(Mivel a Meghajtás topicban már kérdezte, nem vetem adottnak, hogy SS-t akar építeni a srác.)

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás
Na, mielõtt az összes topicba beírod:

innen egy adat hiányzik: milyen láncvonalat ad ki a shitmano a nevezett monoblokkal. Shimano katalógusom pedig nincsen, úgyhogy nem tudom megnézni. De sebaj, ha benne van még a biciklidben, akkor fogj egy colstokot, saccold be a nyeregvázcsõ középvonalát, és mérd meg attól számítva a középsõ tányér távolságát. (Háromtányéros hajtómû esetén ezzel definiálják a láncvonalat, a tippem: 50mm.)
Az általad bemásolt katalógus-adatokból látszik, hogy az Isoflow 108 mm-es tengelyel 46mm-es, 113 mm-essel pedig 48,5 mm-es láncvonalat ad. (118 mm-essel pedig 51-et adna.) Kérdés, hogy mire kell? Ha DH-ra, ahol fõleg a kisebb lánckerekeket használod hátul, akkor válaszd a 118-ast. Ha dirt/triál, akkor inkább a 113-ast, akkor a nagyobb lánckerekekkel tud jobban együttmûködni hátul. A 108-as felejtõs, az csak valami kis papucstávolságú, vékony láncvillájú országúti komfortbiciklihez való.
Egy dolgot ég ellenõrizz, attól függõen, hogy hány lánckereked van hátul: nem biztos, hogy egy 9-es rendszerhez való keskeny lánc el fog menni az Isoflow tányérján... Ha singlespeed lesz belõle, akkor ez nem gond, ott viszont az lehet a gond, hogy a feltekerõs SS agyaknak racsnival 55mm körül szokott lenni a láncvonaluk, tehát még a 118-as tengely is kevés... Ezen segíthet az a bizonyos "láncvonal kontroll", bár azt nem tudom, hogy az mi.

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
Igen, kompatibilis, csak egyforma tengelytípusú legyen a monoblokk és a hajtómû. ;) (szerintem négyszögeset vegyél) A lényeg, a "láncvonal" szónál lakozik, ami 113mm-es monoblokk esetén 48.5, 108-as esetén pedig 46mm lesz. Ez az a távolság, amennyire a hátsó lánckeréknek lennie kell az agy közepétõl, ideális esetben, vagyis ekkor lesz a két lánckerék egyvonalban. Néhány mm ide, vagy oda nem annyira számít, pláne, ha keskeny láncot használsz. A teendõ tehát, lemérni a hátsó lánckerék és az agy közepének távolságát, majd ennek alapján kiválasztani a megfelelõ hosszúságú középcsapágyat.
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

Guruka

Guruka

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok!:pomocy_na
Segítséget kérnék hajtás ügyben. Nos szeretném a gyári Shimano (FC-M191
42x34x24 + monoblokk: Shimano BB-UN26 ) hajtásomat egy Truvativ ISOFLOW Single Speed-re + monoblokk hozzá: Truvativ PowerSpline Cartidge
Kérdéseim::chin:
-Egyáltalán kompatibilis lesz-e ez a rendszer a bringámhoz?
-Baj ha a 2 monoblokk tengelyhossza eltér egymástól?

Adatok:
Shimano BB-UN26 monoblokk:
68/123mm
Truvativ ISOFLOW Single Speed:
Tengelytípus: Négyszögletes / Power Spline
Hajtókar hossza: 175 mm
Láncvonal: 48,5 mm / 46 mm
BB-tengely szélesség: 113 mm / 108 mm
Lánckerék: XR acél
Lánckerék csavarok: UCP acél
CrMo M8 csapszegek
Súly: 715 gramm

Truvativ PowerSpline Cartidge monoblokk:
Tengely anyaga: CrMo, hõkezelt
Monoblokk anyaga: CNC megmunkált acél
Zárt csapágyas rendszer
Foszfáttal kezelt tengely
Láncvonal kontroll
Menet mérete: BC-1,37"
Súly: 327 gramm
Csapágyház szélesség: 68mm
Tengelyhossz: 108 or 113 or 118mm

Elõre is köszönöm a segítséget! Esetleges ötleteket, észrevételeiteket szívesen fogadom. :icon_roll
- The road needs me! -

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás
Itt a Mongoose is:

http://piacter.bikem...=138751&cat=all

Szerintem várj egy kicsit, aztán próbáld meg lealkudni 20-ra. Teszel bele egy combosabb villát (mondjuk Magellán Triál, bár az önmagában is egy huszas), átteszed bele a DH bringádból az elsõ kereket, azzal már sikerülni fog lebontani a falat... ;))

Ha lenne rá pénzem, legszívesebben ezt is megvenném, legyen két ilyen bringánk, nekem is, meg a fiamnak is egy.

pézsé

pézsé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.333 hozzászólás
köszi a segítséget mindenkinek, így elõrébbvagyok pár tipusnévvel és tudom mondani mit keresek.

a cumó meg nem sürgõs. Ráérek válogatni és egy alkalmi vételt megfogni ( ez a tervem :) jó mi? :afro: )

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás
Na, itt van neked a tuti cucc:

http://piacter.bikem...t=139969&cat=14

Persze akkor volt ez Kona, amikor én Miquel Indurain, de legalább occsó, és ferde papucsos. (De akor nincs durvulás! ;))

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

lehet 20 ezernél olcsóbbanszerezni ss-re alkalmas montivázat? nem szükséges durvulós. városi tekergélõsnek kell, persze az ár a legfontosabb, nem a tömege. így ha más nincs, akkor az erre a célra durván túlépített mali is megteszi. (mali dual, vagy szlalom kerül 18-ba azthiszem.)

elõre is köszönöm.

az új SS crux nagyontetszik de a váz ára a maximális keret a célra.
Grat a tulajoknak.

Az eggyel feljebb bemutatott Mongoose váz pont egy huszas volt. (+ poastaköltség. Ennyiért is volt hirdetve, egy 18 éves, most érettségizett sráccal nyilván nem állok neki kupeckedni.)
Azóta meghirdettek egy hasonlót, egy narancssárga Fireball-t. Az még jobb vétel is lehet, mint az enyém (pontosabban a fiamé), mert 25-ért van hirdetve, kormánycsapággyal, nyeregcsõbilinccsel, és (vélhetõleg) ép nyeregcsõvel; ehhez meg külön kellett vennem kormánycsapit, bilincset, és a nyeregcsõért is külön fizettem, pelig elég karcos, és le is vágott belõle a srác.

A Hydra vázat már én is emlegettem neked "odaát", de szerintem te úgysem fogod kibírni, hogy ne durvulj vele... Es a feszítés is jobban megoldható Mongúz-módon, szvsz.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
peldaul, hogy kijott 2000ft-bol :-)
az nagyszo

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

cimarcimar

cimarcimar

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Akinek nem inge ne vegye magára! Az igénytelenséget nem a húszezer alatti vázra értettem, csak úgy állt. Az egyébként külön élmény, ha olcsón össze tudod rakni a bájkot, csak a hülyék dicsekednek azzal, hogy mi mennyibe került :)