Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18557 replies to this topic

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
egyik alig kicsivel a tengely felett nyomja a teló lábát - így a nyakát is elõrefelé(ha a tengelyt nézzük fix pontnak, hisz ahhoz képest adja le az erõt) a másik nagyjából 2 centivel feljebb. hogy ez mennyit jelent, ki tudja:)
de hogy ez élettartamban mit jelent, azt felesleges találgatni.

Jé! természetesen, eltöri, mint ahogy az IFA laprugót is! (vagy hogy is volt a mozó fíling)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Ez világos, de most akkor eltöri-e a telócsövet vagy nem?

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

dánhill

dánhill

vendég

• fórumtag
  • 75 posts

Ha a lassulás azonos mértékû, akkor miért tekerné jobban a telót?

Gondolatom szerint azért mert :
a 160-as tárcsának a sugara ugye 80 mm
a 203-as tárcsának a sugara meg 101,5 mm

Namost a súrlódó erõ erõkarja ( ami a csavaró nyomatékot adja) az meg a sugár (mondjuk inkább a pofa közepén lenne)..És ha a fékpofa és a tárcsa között ébredõ súrlódó erõ azonos mindkét esetben akkor is nagyobb nyomatékot ad a nagyobb tárcsa a nagyobb erõkar miatt.....

EDIT: mondjuk most így belegondolva ha a súrlódó erõ ugyan akkora akkor a nagyobb átmérõ miatt nagyobb a fékerõis (a lassulás) .........Viszont ha egy 160-as tárcsa is le tudja blokkolni a kereket vagy fejre tud dobni akkor ilyen téren a maximálisan hasznosítható fékerõ ugyan akkora........

Tehát akkor most mivan? Én már teljesen belekavarodtam.....

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Da õ azt írta, hogy Thf azonosan fognak, mert úgy húzza. Ekkor viszont pont ugyanannyira kéne csavarnia, nemde?
(Alap, hogy egyébként a 203-as tárcsa jóval jobban csavar, mint a 180-as, vagy a 160-as.)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts
edit: Hibáztam.

"de a nyomatéki nullához képest" helyett a "befogáshoz képest"

Gépészeknek: egyoldalon befalazott tartó 2 koncentrált erõvel

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts
Akkor én is leírom a verziómat.

Alap, hogy azonos erõvel húzzuk a fékkart. (ahogy bírjuk hehe) Ekkor a 8" tárcsán 27%-al nagyobb nyomaték hat, ami hajlítja a súrlódóerõ miatt a bal lábat egyrészt. Másrészt a keréktengelyen keresztül hajlítja mindkét lábat. de a nyomatéki nullához képest (nyakcsõ kezdete) jóval nagyobb karon, így ezek az erõk egyáltalán nem oltják ki egymást, szal a villa rossz esetben nyeklik nyaklik. Értelemszerûen egy nagypizza rendesen kihasználva sokkal sokkal jobban nyúzza a villát. Pontos eredményt persze csak tények (számok) ismeretében lehet mondani.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 posts

Gondolkodom ezen a 160-203-as tárcsa által keltett csavaró erõkkel kapcsolatban .....

Nagyobb lesz, egyszeruen azert mert nagyobb az erokar (a csavaro ero egyenesen aranyosan no a tengelytol valo tavolsaggal)
Ha gyengebben huznad akkor valoban megegyezhetne a ketfele terheles merteke.
De nem fogod gyengebben huzni a kart. Ugyanolyan erosen fogod, pont azert vesz az ember nagyobbat hogy erosebb legyen ugyanolyan terhelesnel, vagy kisebbnel. Meg most mi a cel? Az hogy a telonak/feknek jo legyen vagy hogy meg tudj allni. Termeszetesen a ketto osszefugg, ezert kell jol megvalasztani a "konfiguraciot" :)

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

Gondolkodom ezen a 160-203-as tárcsa által keltett csavaró erõkkel kapcsolatban ..... és felmerült bennem egy kérdés.
A 203-as tárcsa mért tekeri jobban a telót? Szal pusztán azért mert:
1. Nagyobb átmérõn nagyobb a fékerõ is.
2. Vegyük úgy hogy a fékerõ azonos(tehát a 203-as tárcsán annyival gyengébben húzzuk a kart amennyivel jobban fog) tehát a fékerõ ugyan akkora ,ugyan úgy lassulunk,stb.... ekkor a csavaró nyomaték is egyenlõ lesz? vagy a 203-asnál nagyobb lesz mert bár egyenlõ erõ tekeri a villát de nagyobb tárcsa -> nagyobb erõkar -> nagyobb nyomaték.

Ha a lassulás azonos mértékû, akkor miért tekerné jobban a telót?
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Tomex

Tomex

vendég

• fórumtag
  • 14 posts

Gondolkodom ezen a 160-203-as tárcsa által keltett csavaró erõkkel kapcsolatban ..... és felmerült bennem egy kérdés.
2. Vegyük úgy hogy a fékerõ azonos(tehát a 203-as tárcsán annyival gyengébben húzzuk a kart amennyivel jobban fog) tehát a fékerõ ugyan akkora ,ugyan úgy lassulunk,stb.... ekkor a csavaró nyomaték is egyenlõ lesz? vagy a 203-asnál nagyobb lesz mert bár egyenlõ erõ tekeri a villát de nagyobb tárcsa -> nagyobb erõkar -> nagyobb nyomaték.

Na ilyesmi gondolatok járnak az én fejemben is... :)

dánhill

dánhill

vendég

• fórumtag
  • 75 posts

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5,055 posts
kala majd tapasztalatokat!:-)

a betétrõl le kellett vakarni a maradékot?
Autist Team:)

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

A helyzet az, hogy DH is szerepel a listán csak azt most nem erõltetem...
Most van nekem egy 203as tárcsám, de még nem teszem fel, mert egy faszi megpendítette ezt a teló kivégzõs dolgot... Én úgy látom (lehet rosszul), hogy tök mindegy mekkora tárcsa van rajta, mert a 6"os is kinyírja és h meddig bírja az a telótól függ... de tapasztalataim nincsenek, ezért kérem a segítsgeteket

A nagyobb tárcsa nagyobb igénybevételt jelent, ergó hamarabb kivégzed a telódat.
El kéne döntened hogy mire használod a bingádat, cc-re pl bõven sok a 203-as, de ez csak az én véleményem.

mod: Sokan túrázgatnak az Alpokban elöl 185ös tárcsával (legtöbb gyári "all mountain" gép setup), és akkor sincs parájuk ha jönnek 2000 szintet (gondolom azért nem egybe), ezért nem értem ezt a 203as dilemmát...fõleg Mo-ra

Ha azt teszed fel mégis, akkor egy all mountain villára érdemes cserélni, mint pl RS Revelation, vagy Pike ha durvulsz.

Ezek a villák körberöhögik a csavaró igénybevételt, állatkodásra lettek tervezve, (jó)pár évig kihúzzák ha karbantartod õket. A Suntour más kategória, ne abból indulj ki hogy a többi is ugyanolyan...
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

rocsipeti

rocsipeti

bentlakó

• fórumtag
  • 6,770 posts

, de nagy sebességgel száguldozok mindenféle terepen... Párszor elém léptek már és csak a szerncse segített, mert ha a féken múlik akkor kekszelés a vége :) Tárcsa csere lesz, de szeretném tudni ez mivel jár pontosan, a teló tudom xar, de hamarosan az is cserélve lesz...

akkor már inkább a teló menjen tönkre,mint hogy elüss valakit vagy te törd össze magad. ha meg úgyis cseréled, akkor tök mindegy. 90 kilóhoz jó fék kell.

Tomex

Tomex

vendég

• fórumtag
  • 14 posts
A helyzet az, hogy DH is szerepel a listán csak azt most nem erõltetem... Lassan 6 éve nem tekertem pár ok miatt és most próbálom megtalálni a stílusom, ezért szinte mindent kipróbálok... Jelenleg BR-M495 van elöl, hátul PROMAX (eredetileg elöl is az volt).

Nos a "mivel jár?" alatt az utolsó pont az, ami engem igazán érdekel. Az egy dolog, hogy a boltban is tudnak mondani pár tanácsot, de itt mégis többen vannak, több tapasztalattal és lehet, hogy még jobban is értenek hozzá. Tehát engem a technikai része érdekel... az elõnyökkl nagyjából tisztában vagyok, de jó döntéshez ismerni kell az összes hátrányát is :)

Most van nekem egy 203as tárcsám, de még nem teszem fel, mert egy faszi megpendítette ezt a teló kivégzõs dolgot... Én úgy látom (lehet rosszul), hogy tök mindegy mekkora tárcsa van rajta, mert a 6"os is kinyírja és h meddig bírja az a telótól függ... de tapasztalataim nincsenek, ezért kérem a segítsgeteket

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

...Tárcsa csere lesz, de szeretném tudni ez mivel jár pontosan, a teló tudom xar, de hamarosan az is cserélve lesz...

Hogyhogy "mivel jár"?

Elõször is anyagi költséggel jár:
-tárcsa
-adapter

Aztán még elõnyökkel jár:
-fékerõ növekedés
-lassabban melegszik a tárcsa
-jobban néz ki a bringa

Végül újabb költségekkel jár:
-lecseréled a telódat, mert rájössz hogy nem 185ös tárcsához való
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

sr suntour xcm teló (haldoklik), 90kg körül mozgok és nem tudnám igazán meghatározni, de nagy sebességgel száguldozok mindenféle terepen... Párszor elém léptek már és csak a szerncse segített, mert ha a féken múlik akkor kekszelés a vége :) Tárcsa csere lesz, de szeretném tudni ez mivel jár pontosan, a teló tudom xar, de hamarosan az is cserélve lesz...

Ha szereted rendesen elengedni a paripát, akkor ilyen súly mellett bõven elég egy 185mm-s vagy "7 zollos tárcsa. "8-s felesleges, ha nem DH vagy FR a stílusod. Mivel nem tudom, milyen féked van, ezért írtam az Avid, illetve a Hayes passzoló méretét.

Tomex

Tomex

vendég

• fórumtag
  • 14 posts

Igen "okos" lehet, aki ezt a baromságot kitalálta. Egyébként milyen telód van, hány kiló vagy, és milyen stílusban nyomulsz?

sr suntour xcm teló (haldoklik), 90kg körül mozgok és nem tudnám igazán meghatározni, de nagy sebességgel száguldozok mindenféle terepen... Párszor elém léptek már és csak a szerncse segített, mert ha a féken múlik akkor kekszelés a vége :) Tárcsa csere lesz, de szeretném tudni ez mivel jár pontosan, a teló tudom xar, de hamarosan az is cserélve lesz...

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
hopp, na ma leadtam a betétet, 4 mm anyag lesz rajtuk, mivel hely van a fékben, és legalább nem kopnak majd olyan gyorsan el. puha anyagot kértem, számla nélkül 500-at mondtak egy oldalra. QL 8-D

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

ez ugyanaz a link amit kala is linkelt :)

Tudom.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
ez ugyanaz a link amit kala is linkelt :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.