Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18554 replies to this topic

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Állványos fúróval ofkorsz...
Idáig elég volt, de mióta megvan izmosabb lejtõkön még nem metem vele, Tudom hogy nem melegítenikell rajta a kezem, csak hogy eõsbe hidegbe is ennyire gyorsan melegszik... meg fõleg ahogy olvastam hogy páran megsütötték a tárcsát.

Csak nagyon halkan kérdezném, hogy fékezés gyanánt te mit szoktál csinálni? Ráragadsz a fékkarra?:chin:

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Akkor -egy mereven fûzött keréknél- a V-fék veszi legjobban igénybe a telót?

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Biztos ez?

szvsz igen...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

.... Nagyobb tárcsa jobban nyúzza a telót...

Biztos ez?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
sikba koszorulve utana hogy lesz? szerintem szetfurkalni barmolas. es nem hiszem, hogy olyan sokat dob a teljesitmenyen.

a nagyobb tarcsa nem hulyeseg. nem azert kell, mert tobb a fekero, hanem azert mert tobb a fekero es jobban hul.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
De tényleg csak akkor csináltasd meg, ha 100%osan sorjamentesre tudod megcsináltatni, különben kuka.

A sebesség mindent megold.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts

thez: Figyelted azt hogy jó állapotban van a tárcsám és ha nem kell akkor nem cserélem még? Tavaly nem volt vele gondom, tudom hogy mindegyik melegszik, és azt is hogy a 160asok meg pláne... Ha van egy 90%os tárcsám és 0 Ft-ért Polyginná lehet alakítani akkor aztmondod hogy ***ság belevágni? Hm...

akkor a másik oldalról:ha meg tudod gyári állapotúra csinálni (sorja mentes felület) akkor csináld, ártani nem fog!

viszont nem csak a lyukak száma, hanem az alapanyag is az, amitõl függhet at egész.
ez meg ugye nem az a hûdedrágajóminõségü tárcsa.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
thez: Figyelted azt hogy jó állapotban van a tárcsám és ha nem kell akkor nem cserélem még? Tavaly nem volt vele gondom, tudom hogy mindegyik melegszik, és azt is hogy a 160asok meg pláne... Ha van egy 90%os tárcsám és 0 Ft-ért Polyginná lehet alakítani akkor aztmondod hogy ***ság belevágni? Hm...

Esõ spec elég rendesen esett, fröccsent is rá anyag... mindegy, nyári száraz melegnél tuti jobban hûlt :). És mígnem romlik/nem sütöm nem is akarom cserélni. Ha elkúrom/megsütöm veszek másikat, addig nem akarok hogy ez a polcon álljon... Nem az a 3000-4000 Ft vág földhöz amibe új tárcsa kerrül, idáig jó volt és ha ingyé' tudom jobb hûtésûvé tennem akkor gondoltam megteszem...

Nagyobb tárcsa jobban nyúzza a telót, fékerõ több mint elég most is; de nem akarom megsütni késöbb sem, mert fogok izmos lejtõkön menni - ha nem is sokat, de fogok. És egy Polygon is jobban hûl mint egy Roundagon.
Ha azt kérdem tõletek hogy a kettõ közül melyik tárcsát vegyem a Polygont mondanátok. Mikor megkérdem hogy megfúrjam-e a Roundagont Polygonná akkor azt mondjátok nem - szettben ez a tárcsa volt, idáig meg is felelt, következõleg nem ilyen tárcsát fogok venni.

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Biker!
Mér' te fölfele nem fékezel?
:)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

.. bõven elég erõs a BB7esem most, csak Visegrád/Dobogókõn valószínû megszinezném :))

ha Te Visegrád dobogókõ útvonalon égeted el a tárcsát akkor gratulálok egy terminátor vagy :)

Biker!

Mér' te fölfele nem fékezel?

csak néha Hozé, mikor nagyon erõsnek érzem magam :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

xenonadio

xenonadio

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts
Az esõ nem számít kivéve ha nem ömlik:D ja meg ha lejtõkön jársz oda nagyobb méretü tárcsa kell nem pedig jobban hûlõ.Meg már mint mondtam mig nem romlik a fékhatás addig hülyeség lecserélni!

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
1: minden tárcsa melegszik.
érdemesebb lenne venned egy gyárilag jó tárcsát, xt, új avid(nem ez a soxög baromság) hayes v cut...
esetleg ha a fékerõbe is belerondít a melegedés, akkor szintet is léphetnél... mondjuk 180ra.

de a melegedés önmagában még nem nagy kunszt, egy fékes kisbiciklim tárcsája is meg szokott melegedni egy egy nagyobb lejtõ után, de hamar lehül.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts

Idáig elég volt, de mióta megvan izmosabb lejtõkön még nem metem vele, Tudom hogy nem melegítenikell rajta a kezem, csak hogy eõsbe hidegbe is ennyire gyorsan melegszik... meg fõleg ahogy olvastam hogy páran megsütötték a tárcsát. Leszerelem, bevsizem alakatosokhoz, elötte feljelölöm alkoholosfilccel és kész...
A 160asoknál ugye fokozottan kell figyleni a melegedésere... gondoltam ha Polygont csinálok belõle akkor az nem hátrányos... Mivel még jó állapotú ezért nem akarok még váltani, és ha tuninggal jobb lesz a hûtése akkor valószínû nem is fog kelleni míg el nem kopik... (Utána megpróbálom én is a fûrészfoggas Aligatort... elvileg van 160asban is... bõven elég erõs a BB7esem most, csak Visegrád/Dobogókõn valószínû megszinezném :))

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

xenonadio

xenonadio

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts
Szerintem is értelmetlenség:D a tárcsa nem arra való h a kezed melegitsd rajta:D... addig mig a fékkereõ érezhetõen nem kezd el romlani addig üzemi hõmérségleten van ha már a fékerõ romlik akk kell vagy nagyobb tárcsára váltanod vagy egy másik jobban hûlõ tárcsát venned.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Az természetes, hogy egy tárcsa forró (néhány 100 fok) ha fékezel vele, ne aggódj miatta. Mivel fúrkálnád meg (nem olyan egyszerû)?

A sebesség mindent megold.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,388 posts
Múltkor kérdezgettem hogy mennyire hõálló az Avid Roundagon és hát kiderült hogy annak ellenére hogy idáig okésan teljesített jó lesz óvatosan bánni vele ha nem szeretném hogy más színekben is tetszelegjen :-)

Tegnap mentünk hidegbe és esõben Gerecse TV tornyot (menet közben kezdett esni, mazo nem vagyok :-) ). lefele annyira fáztak az ujjaim hogy fékezni sem tudtam.100 méter lefele után gondoltam még langyos lehet a tárcsám, melegítem rajta az ujjaimat. 3× raktam oda, 3 sistergés ébresztett rá hogy ez bizony forró lehet máris... (a víz sistergett le az ujjaimról, mivel csont át volt fagyva nem éreztem még hogy forró lenne)

Felmerült bennem hogy a Roundagonból mi lenne ha Polygont csinálnék; már ez is valószínû dobna egy adagot hûtésben...

Feltöltött kép >
> Feltöltött kép

Másik, hogyha már nekiállok akkor már fúrhatok többet is, és az alábbi módon is kifúrhatnám:
Feltöltött kép
(Van sûrûbben lukazott, de nagyon nem merem meggyengíteni a 160as tárcsát; csak jobb hûtést akarok elérni.)

Szerintetek érdemes nekiállni? 2×15 perc alatt megvagyok (tervezés,fúrás) és ha mégse lenne jó még mindig vehtek másikat :-). Még jó állapotban van, azért nem másikra akarom még cserélni.

Köszi a véleményeteket elõre is!

szerk: 160as Polygonon csak 3 luk lenne? http://www.nejlepsic.../i/00060678.jpg Melyikkel (Polygon/Shimanos) lehet vajon jobb a hûtés? (Ugye XT-sen nem akarom szétfúrkálni...)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
ha bowdnes akokr csak Avid...ha hidrós akkor meg ahogy tetszik

szipka

szipka

vendég

• fórumtag
  • 167 posts
az agy sem tarcsas meg most szertnek beruhazni majd ra csak tapogatozom hogy miet vegyek ....ennyi

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Alaból 3 fajta korrózióálló anyag létezik, de mivel minden területen szükség van korrózióálló anyagra, nagyon sokfélet fejlesztettek ki.
A 3 alap: Martenzites, Ferrites, Ausztenites szövetszerkezetû, ezek készülnek különbözõ mennyiségû passziváló ötvözõkel (Cr, Ni rezisztencia határok).

az ausztenit szö.szerk-û nem mágnesezhetõ,A ferrites, martenzites (edzett) mágnesezhetõ.
pl. küllõ nem mágnesezhetõ, de "lágy" és szívós -->ausztenites kor.acél

Mielõtt nekiálltam volna tárcsaféket tervezni, megnéztem mibõl lehetnek a shimano és avid tárcsáim.
1. mindkettõ korrózióálló,
2. mindkettõ mágnesezhetõ
3. mindkettõ olyan lágy hogy egy egyszerû csípõfogóval mély karcot lehet tenni bele, HRC keménységet nem is lehet rajta mérni, azaz nem edzettek.

ezekbõl megállapítható hogy ferrites korrózióálló acél lehet, vagy speciális edzhetõ ötvözet, ugyanis az alap edzhetõ (martenzites) anyag lágy állapotban nem korrózióálló.

ezek után körbenézel a neten és látni fogod hogy egyes gyártók odaírják hogy edzett korr. acélból van a tárcsa.
Szóval érdemes martenzitesbõl is csinálni, ebben az esetben hõkezelés kell ha lágy állapotból indulsz, vagy nem lézerrel vágod, mert kilágyul.

És egy kis anyaglista, amiben csak alap dolgok vannak:
http://www.nemesacel...onlito_hun.html

van benne olyan: kiválásosan keményedõ, na ebbõl lenne jó csinálni, de valszeg nem fogsz kapni.

jó8

hüha, egy szakember :)
ha anyagot tudsz szerezni, akkor nekem van ismerõs, aki kivágja lézerrel (trumpf l3030, bystronic bl1500)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts

Megallanboy Rosck Shox Recon 327 Solo air,és még fékem sincs!

bugyuta kérdés.. de az agy az tárcsás ugye?

az még kardinális kérdés lehet hogy hidraulikusra, avagy bovdenesre vágynál-e
Ne ne kérdezd meg melyik jobb olvass visszább a topicban nagyon sokszor ki lett fejtve pro-kontra.. :)
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda