Ismerek egy triálost, aki képes volt vizet rakni a fékbe, fogni fog, de kicsit furcsa érzés. Nála nem fog felforrni.
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

Tárcsafékek - általános eszmecsere
Started by
zOrg
, 2006. January 10. 04:41
Posted 2007. May 05. - 09:52

Posted 2007. May 05. - 09:44

de a kólának nagyobb a nyomása nem? múltkor is kinyomta a kupakot a palackról. csak marha nehéz légteleníteni
a víz jó, mert ha felforr annak is nagyobb a nyomása.
néha egyesek akkora baromságokat írnak, hogy az már fáj :wallbange
a víz jó, mert ha felforr annak is nagyobb a nyomása.
néha egyesek akkora baromságokat írnak, hogy az már fáj :wallbange
Posted 2007. May 05. - 09:25

Ez csak megjegyzés:
Nem azért kell bele olajat tölteni, mert csak azzal mûködik. Mûködik az vízzel, vagy kólával is, bár az nem olyan jó, mert levegõs, az olaj azért jobb, mert sûrûbb és nagyobb a nyomása, kevesebbet kell húzni a karon.
Hogy mennyit húzol a karon az nem a folyadéktól függ, hanem annak mennyiségétõl. a nyomásos dolgot meg nem nagyon értem..
Posted 2007. May 05. - 07:45

...az olaj minõségével biztos nincs baj, mert shimano ásványi olaj van benne.
Ez csak megjegyzés:
Nem azért kell bele olajat tölteni, mert csak azzal mûködik. Mûködik az vízzel, vagy kólával is, bár az nem olyan jó, mert levegõs, az olaj azért jobb, mert sûrûbb és nagyobb a nyomása, kevesebbet kell húzni a karon.
Posted 2007. May 05. - 07:40

Mikor 2006-ban, mikor még nem jelent meg az XTR M970, az XTR weboldala jobb volt. Ott olvastam róla, bár csak V-fékre találták ki. Azt vettem ki a szövegbõl, hogy húzod a fékkart, a fék elõször darál néhányat, majd ahogy teljesen behúztad, blokkol.
Ezt most be fogják vezetni a 2008-as XT hidraulikus tárcsaféken, ami nagyon megtetszett nekem. Természetes, hogy lehet vele blokkolni, hiszen sokan vannak, akik lejtõn is megállnának, autón behúzzuk a kéziféket, de bringán csak a fékkart tudjuk húzni. Ha full ABS lenne, csak lassítani lehene vele.
Ezt most be fogják vezetni a 2008-as XT hidraulikus tárcsaféken, ami nagyon megtetszett nekem. Természetes, hogy lehet vele blokkolni, hiszen sokan vannak, akik lejtõn is megállnának, autón behúzzuk a kéziféket, de bringán csak a fékkart tudjuk húzni. Ha full ABS lenne, csak lassítani lehene vele.
Posted 2007. May 05. - 00:55

ebbõl pihi lesz...
amugy nem, csupán a hatékonyabb fékezést segíti. avval is lehet blokkolni a kereket.
amugy nem, csupán a hatékonyabb fékezést segíti. avval is lehet blokkolni a kereket.
Posted 2007. May 05. - 00:50

Egyébként jól gondolom, hogy a Shimano Servo Wave rendszere olyan, mint az ABS?
Posted 2007. May 05. - 00:03

Nem tudom, de az össztelós vázak nagy részén nem a középcsapágyon van a forgáspont, talán így könnyebb.
Nem biztos, hogy a vázaddal van a gond, de ha igen akkor úgy állítsd be a féket, hogy a bringán ülsz, de elég sok oka lehet hogy beleér a betét a tárcsába, nehéz neten keresztük megmondani, hogy mi a baja.
Nem biztos, hogy a vázaddal van a gond, de ha igen akkor úgy állítsd be a féket, hogy a bringán ülsz, de elég sok oka lehet hogy beleér a betét a tárcsába, nehéz neten keresztük megmondani, hogy mi a baja.
A sebesség mindent megold.
Posted 2007. May 04. - 23:50

Posted 2007. May 04. - 23:46

A váz is csinálhatja, ha vékony hátulja van, tárcsaoldalon rugalmasabb lesz a támvilla és ha terheled bemozdul és a kerék és vele együtt a tárcsa is elmozdul.
Posted 2007. May 04. - 23:43

Egyébként korábban már az is eszembe jutott, hogy a váz túl közel helyezi a post-mount fordítót a tárcsához, mert rászorítom a gyorszárral. Ha nem húzom, akkor meg zakózhatok.
Posted 2007. May 04. - 23:40

Posted 2007. May 04. - 23:38

A teleszkópnak nem sok köze lehet hozzá, ha leginkább hátul csinálja, elõl csak a legutóbbi utamon hallottam. Amúgy Shimano WH-M565 kerékkel és SR Suntour XCR teleszkóppal megyek.
Posted 2007. May 04. - 23:35

Milyen telóval, aggyal, mekkora tárcsával használod? Rugalmas teló, agy is okozhat ilyet.
Posted 2007. May 04. - 23:30

Még légtelenítés elõtt húztam be úgy, hogy megnézzem, megfelelõen mûködik-e. Ha levegõs volna, össze-vissza fogna, márpedig az erejével nincs semmi baj. Lejtõn is simán megáll. Már arra is gondoltam, hogy laza a center-lock, de úgy ráhúztam, hogy nem tudom meglazítani sem.
Mi lenne, ha nem Shimano betéttel használnám, vagy azt felejtsem el?
Mi lenne, ha nem Shimano betéttel használnám, vagy azt felejtsem el?
Posted 2007. May 04. - 22:44

tárcsa nélkül behúzáskor be tud jutni bubi a rendszerbe, fõleg ha még a pofa sincs benne.
régi olajat ki kell venni, a dugattyút a helyére nyomni, majd új olajjal feltölteni.
persze csak mikor megvan az új pofa is, addig nem érdemes hozzányúlni.
régi olajat ki kell venni, a dugattyút a helyére nyomni, majd új olajjal feltölteni.
persze csak mikor megvan az új pofa is, addig nem érdemes hozzányúlni.
Posted 2007. May 04. - 22:39

Lehet rosszul töltötték fel gyárilag (kicsit levegõs lett) vagy szállítás közben történt valami, az olaj minõségével biztos nincs baj, mert shimano ásványi olaj van benne.
Posted 2007. May 04. - 22:28

Posted 2007. May 04. - 22:12

Akkor cserél(tes)d ki az olajat (évente nem árt), lehet segítene.
Posted 2007. May 04. - 21:28

Semminek nincs baja, ezért nem értem a dolgot. A tárcsám pl. olyan egyenes, mint újkorában. Egyébként azóta csinálja, nem is fogott rendesen, mert a gyári légtelenítés úgy ingyenes, hogy nincs is. 1 éve használom és nem hagy nyugodni.