Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18544 hozzászólás a témában

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

De, olyan. A fej után van kb 3-4mm menet, után sima, és kb 3-4 cm hosszú. Bár azon gondolkodtam, hogy az nem biztos hogy bármiben is korlátozná, ha végig menetes volna, talán úgy egyszerûbb találni. A horonyra nem emlékszem, szerintem ezen nem volt, de ez nem 100%. Illetve ugye rozsdamentes kell.

Én is erre gondoltam.
A gyorskötözõ nekem kicsit merésznek tûnik. :-)

A Shimano fékbetétekhez gyárilag adnak egy darab sasszeget, az a neked való, ha ismerõsi körben valaki vesz, de nem kell neki mert megvan a csavarja akkor úgyis kukázza, kérd el.

lacix86

lacix86

vendég

• fórumtag
  • 28 hozzászólás

Sziasztok!

Történt az, hogy az egy éves Merida bringámon, a gyári Tektro Auriga Comp hidraulikus fékemben fékbetétet akartam cserélni, mert új tárcsákat vettem rá (a gyári sz*r) és gondoltam betétet is cserélek. Az elsõvel nem is volt gond, de a hátsónál, amikor a fékbetét rögzítõ csavart (alábbi képen pirossal bekarikázva) akartam kicsavarni szépen elment a feje, és az imbuszkulcs csak forog már benne. Mielõtt nekem esnétek, hogy nem tudok egy ilyet kicsavarni, én sem értem a dolgot, teljesen óvatosan próbáltam kicsavarni, de csak ledarálta a kulcs a csavar fejét, és az a furcsa, hogy nem kellett nagy erõt kifejtenem hozzá.

Mindegy, lényeg a lényeg. Ebbe a szezonban marad a régi fékbetét, bõven kibírja. Viszont ha sikerül valahogy kivarázsolni belõle a csavart, akkor az valószínûleg már nem lesz tovább használható, szóval ilyen csavart lehet valahol szerezni, vagy dobjam el komplett féket és vegyek majd egy újat? Tudom, hogy nem egy nagy fék, de én teljesen meg voltam/vagyok elégedve vele. Illetve ötleteket is elfogadok, a csavar kiszedésére. Köszi!

Én egy Deore 555-ös tárcsafékkel jártam ugyanígy, szépen fogtam egy fûrészt és a fejre vágtam egy haránt rést. Így egy egyszerû - fejû csavarhúzóval ki tudtam csavarni. Amúgy meg érdemes egy picit "elõkezelni" WD40-el a menet környékét. Nagyon vigyázz, hogy a pofákra meg a tárcsára ne menjen, de ha egy kis wd40et teszel a cuccra, akkor sima ügyed lesz. Szal fûrész, aztán meg egy csavarhúzó :)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
775xtnel lehet a felpofak tavolsagat allitani?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
nekem is Shimano tárcsákkal ment.....nem volt gond velük

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Arn: nekem is volt stroker.....nem volt ilyen baja....vidd be, csináltasd meg, aztán ha igy sem tetszik legalább el tudod adni....

szvsz nincs ennek baja (ket honapot hasznaltam), csak kinkeserves beallitani (meg egy kupos alatet sincs hozza). elozoleg is vert pisaltam, mire sikerult. most visszaraktam az eredeti tarcsakat, de megint csak a nyuglodes (az elsohoz meg volt turelmem, a hatsohoz mar elfogyott). fekero jo, adagolhatosag zero, tarcsak rezegnek, ha vmi nem passzol flottul, akkor trukkozni kell a korrekciohoz. eleg volt belole: tobb a hatranya, mint az elonye.

egy elonyom szarmazott belole: a magurat kb 5sec alatt belottem a tapasztalatokbol kiindulva :D

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Lehet az a gond hogy a simano tárcsák 2mm a hayes meg 1,8mm gyárilag ...ezért lehet tul közel a betét

ez nekem is eszembe jutott - a shimanot is 1.8nak mertem

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 hozzászólás

help! felraktam a shimano tarcsakat... de ez a szaros hayes stroker egyszeruen az oruletbe kerget. keptelenseg beallitani normalisan. .

Lehet az a gond hogy a simano tárcsák 2mm a hayes meg 1,8mm gyárilag ...ezért lehet tul közel a betét

"just chillin killin"

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Arn: nekem is volt stroker.....nem volt ilyen baja....vidd be, csináltasd meg, aztán ha igy sem tetszik legalább el tudod adni....

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás

en lehet nem kinlodok tovabb ezzel a fekkel... mit ajanlanatok helyette (ar/ertek arany)? a shimano xt tarcsakat (180/160) megtartanam:

shimano xt 775
shimano slx
magura louise
formula oro k18
formula oro k24
avid bb7 + sd7 vmi teflonos bovdenhazzal

én bb7-et használok, fr5-ös fékkarral, 185/160 G2 tárcsákkal, és valami olcsóbb hosszanti szálas bovdenházzal. az én ~120 kilómat simán megfogja különösebb erõlködés nélkül (bár hegyen még nem használtam csak 160/160 tárcsákkal, de ott is elég volt). egy kicsit szerintem nehéz adagolni (fõleg hátul), de meg lehet szokni/tanulni.
szóval fékerõ az van dögivel, és a karbantartása szerintem nem lehet problémásabb, mint egy olajos féké.
(amiket felsoroltál azokkal semmi bajom mivel nem próbáltam õket, de nem is ellenük szólok;))

Izomtéridõninja-geológus!

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
és musz

Kory88

Kory88

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok a segítségeteket kérném...Nekem egy Magura Julie hidraulikus tárcsafékem van és az egyik fékkarba a karmantyú ami az olajat nyomja nem gyári nert az elõzõ gazdája kicserélte gondolom tönkretette és mivel nem nagyon lehet kapni ésványolajhoz valót így szintetikus olajhoz való karmantyút rakott bele ami ugye nem sokáig bírja szépen beledagad és használhatatlan lessz. Ha valakinek van hasonló fékje lelakott vagy amit nem használ bármilyen törött szétment csak a karmantyú legyen ugyanez a méret akkor légyszives segítsen mert lehetetlen venni külön:S A külsõ átmérõje 14mm a furata 6mm a vastagsága pedig 5 mm. Elõre is köszönöm a segítséget:)

Bármilyen márkájú fék megfelel nem muszály julie...

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 hozzászólás

Az a csavar nem olyan, hogy elég kis átmérõjû, ellenben hosszú és az elején tövig menetes, a végén nincs menet és egy bepattanógyûrûnek való horony van?

Mert ha ilyen, akkor fognak nézni a csavarboltban.

De, olyan. A fej után van kb 3-4mm menet, után sima, és kb 3-4 cm hosszú. Bár azon gondolkodtam, hogy az nem biztos hogy bármiben is korlátozná, ha végig menetes volna, talán úgy egyszerûbb találni. A horonyra nem emlékszem, szerintem ezen nem volt, de ez nem 100%. Illetve ugye rozsdamentes kell.

Ha sikerült a fûrészes módszerrel kiszedni, akkor utána beviszed a csavart a csavarszaküzletbe s max 100Huf ért veszel 1 újjat... Nem kifejezetten a fékhez van ez a csavar... Kerékpárszaküzletben csak anyit fognak mondani, hogy mennyél csavarszaküzletbe...

Amúgy meg ismerõsnek ugyan ez volt a Deore-val... Fogta, vékony gyors kötegelõ, levágta a felesleget s csókolom...

Én is erre gondoltam.
A gyorskötözõ nekem kicsit merésznek tûnik. :-)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Az a csavar nem olyan, hogy elég kis átmérõjû, ellenben hosszú és az elején tövig menetes, a végén nincs menet és egy bepattanógyûrûnek való horony van?

Mert ha ilyen, akkor fognak nézni a csavarboltban.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

miert nem viszed be egy boltba hogy ez a baj, csinaljak meg?

szerintem ez ilyen :) ill akkor sem koltok tovabb egy budos vasat sem erre a vacakra. a tarcsak sem kellettek volna :( az elso perctol fogva antipatikus volt az egesz.

Puzsi01

Puzsi01

vendég

• fórumtag
  • 234 hozzászólás
Ha sikerült a fûrészes módszerrel kiszedni, akkor utána beviszed a csavart a csavarszaküzletbe s max 100Huf ért veszel 1 újjat... Nem kifejezetten a fékhez van ez a csavar... Kerékpárszaküzletben csak anyit fognak mondani, hogy mennyél csavarszaküzletbe...

Amúgy meg ismerõsnek ugyan ez volt a Deore-val... Fogta, vékony gyors kötegelõ, levágta a felesleget s csókolom...

Addig élsz míg tudod hol a fék!!!!
Aki nem tud elugrani a bringám elöl, az nem érdemli meg az Evoluciót!!! BY NIHILHERO

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
egy megoldas lehet, hogy vekony fureszlappal vagsz bele ovatosan, es megprobalod lapos feju csavarhuzoval kitekerni

az egesz feket egy csavar miatt nem kellene kidobni, biztos lehet hozza kapni potalkatreszt valahonnan

en lehet nem kinlodok tovabb ezzel a fekkel... mit ajanlanatok helyette (ar/ertek arany)? a shimano xt tarcsakat (180/160) megtartanam:

shimano xt 775
shimano slx
magura louise
formula oro k18
formula oro k24

miert nem viszed be egy boltba hogy ez a baj, csinaljak meg?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 hozzászólás
Sziasztok!

Történt az, hogy az egy éves Merida bringámon, a gyári Tektro Auriga Comp hidraulikus fékemben fékbetétet akartam cserélni, mert új tárcsákat vettem rá (a gyári sz*r) és gondoltam betétet is cserélek. Az elsõvel nem is volt gond, de a hátsónál, amikor a fékbetét rögzítõ csavart (alábbi képen pirossal bekarikázva) akartam kicsavarni szépen elment a feje, és az imbuszkulcs csak forog már benne. Mielõtt nekem esnétek, hogy nem tudok egy ilyet kicsavarni, én sem értem a dolgot, teljesen óvatosan próbáltam kicsavarni, de csak ledarálta a kulcs a csavar fejét, és az a furcsa, hogy nem kellett nagy erõt kifejtenem hozzá.

Mindegy, lényeg a lényeg. Ebbe a szezonban marad a régi fékbetét, bõven kibírja. Viszont ha sikerül valahogy kivarázsolni belõle a csavart, akkor az valószínûleg már nem lesz tovább használható, szóval ilyen csavart lehet valahol szerezni, vagy dobjam el komplett féket és vegyek majd egy újat? Tudom, hogy nem egy nagy fék, de én teljesen meg voltam/vagyok elégedve vele. Illetve ötleteket is elfogadok, a csavar kiszedésére. Köszi!
Feltöltött kép

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

shimano xt 775
shimano slx
magura louise
formula oro k18
formula oro k24

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
gyarilag ennyi volt benne (ket honapos a canga) - nekem nem tunik soknak, realis az a pont, ahol fog.

cseresznye

cseresznye

törzsvendég

• fórumtag
  • 759 hozzászólás
Nem lehet hogy sok a fékrendszerben az olaj?Ez talán megmagyarázná miért olyan kicsi a távolság a tárcsa és a betétek között.
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.