Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18533 hozzászólás a témában

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
kétféle IS féknyereg van
ami elöl gyárilag 160 az hátulra feltéve 140
ami hátul 160 gyárilag, az elõre feltéve 180

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Nem akarok okoskodni, de a Skareb-nek véletlenül nem 180pm a befogadása? Mert ha igen akkor a SMMAF180SP adapter felejtõs (sõt, hivatalosan nincs rá megfelelõ megoldás) max egy 200-203 tárcsával mûködne ezzel az adapterrel. Hátra meg számomra is nagy kérdés, mivel Rob által adott típusról SMMAR180SP nem találtam infót, de ha valóban van akkor annyira negatívba menne a felfogatás hogy az már szinte a vázban lenne.
Javítsatok ha tévedek!

tete007

tete007

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás

az SMMAF180SPA adapter az elsõ (SMMAF180SPA) 180-as tárcsához van (180) IS féket (S) adapterez PM villára (P)

???
igen elõre való azt tudom, de oda se jó a 185 el!
A képeken egy és úgyan az az adapter és a fék test is! de fel tetem elõre és hátra is hátha valahol jó lesz.
akkor tényleg szerzek Shimano tárcsát és fel próbálgatom és ha jó lepetézek és a shimanot is meg utálom
de Rob oké laikus szemel nézve ha elõre való és 180 tárcsára való akkor a 185 tárcsa mért áll ilyen ocsmány módon vele?
vagy az elsõ villámban van még valami csavar?

szerk:milyen adapterrel? ez a legkisebb, nem találtam sehol hátra való ISbõl PM re csináló adaptert
elõre nincs gond a másik féktest PM es az oké
ez a fék test a fekete ló most
a tárcsa meg ugyan az elõl és hátul mivel azt raktam ide óda (nem mostam meleg vízben hogy össze menyen) 185mm van rá írva de rámérek

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
az SMMAF180SPA adapter az elsõ (SMMAF180SPA) 180-as tárcsához van (180) IS féket (S) adapterez PM villára (P)

hátsó adapter típusa SMMAR180SP*
csak Shimano 180-as tárcsával mûködnek, ahogy kiderült 185-ös Aviddal nem.
bár a képek alapján nekem is az elsõ tárcsa 165-ösnek tûnik.

szerk: ha elöl egy hátsó XTR IS féknyereg van fenn, akkor az direkt180 lenne, azaz azt elõre arra a Manitou villára csak 203-asnak fogod tudni feladapterezni.
hátra pedig megfelelõ adapterrel jó lesz a 180-as tárcsához a nyereg.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
igy jobban nezve...

nem tudom milyen tarcsahoz valo az az adapter, de ha a 185-os tarcsa "kicsi" neki (mivel a tetejen fog) akkor 185-rol nem lefele 180-ra kellene menni, hanem valahogy feljebb, nem? Ki kellene probalni 180as shimano tarcsaval, elvileg ha az adapter meg a nyereg is shimano, akkor mukodkie kell.

amugy en az elso fekkel se lennek boldog, ott is csak a pofa fele harapja a tarcsat.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

tete007

tete007

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás

A 170-s Shimano-t és Avid-ot már le se mertem írni. Az Avid-nál egyébként is elgurult már egy ideje a gyógyszer, mert van ám nekik 200mm is, mert minek a 203mm.:D

Meg a Hayes 9" méretével...

ez mind szép és biztos jó is :-D
már bele ástam én is ezekbe
de engem az zavar hogy a 185mm tárcsával is nagy a hézagom hátul is azt nem hézagolni vagy emelni kell mert úgy csak még nagyobb lesz, 185 után meg 200-203 tárcsa jön.
szép lesz ha elõl 185 hátul meg 203 tárcsa lenne mikor a 160 is elég volt eddig!
BR-M975
ha jól értelmezem itt van PM es test.
végsõ megoldás hogy egy ilyen a másikat meg eladni és akkor nem olyan gyilkos az ár talán...

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

a hope meg 183-ast csinalt :) meg emlekszem en shimano elso fekre is 170-es tarcsaval

update:

Avid 170-es is van. eljenek a szabvanyok! :)

[ATTACH=CONFIG]2663[/ATTACH]

A 170-s Shimano-t és Avid-ot már le se mertem írni. Az Avid-nál egyébként is elgurult már egy ideje a gyógyszer, mert van ám nekik 200mm is, mert minek a 203mm.:D

Meg a Hayes 9" méretével...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a hope meg 183-ast csinalt :) meg emlekszem en shimano elso fekre is 170-es tarcsaval

update:

Avid 170-es is van. eljenek a szabvanyok! :)

[ATTACH=CONFIG]2663[/ATTACH]
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Ma már a legtöbb tárcsafék esetén PM kialakítás a szokványos féktest rögzítésnél. Akadnak fehér hollók, mint a te esetedben is (egyébként az a fék is létezik PM rögzítésû változatban), de egyre ritkábbak. Ugyan így már ipari szabvány az 5", 6", 7" és 8" átmérõjû féktárcsa, ami rendre 140/160/180/203 mm. Persze itt is vannak renitensek (183/185/200/225 mm).

tete007

tete007

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás

Vannak ipari szabványok, ennek ellenére mégis sokszor láttunk érdekes dolgokat. A próba a biztos, ahogy a puding próbája is az evés:)

ok
kösz
akkor hajtok Shimano tárcsát azt viszem az egész gépet
de akkor ha más nem el tudom cserélni vagy veszek egy PM es másik ilyen testet az zokszó nélkül muzsikálna "elvileg", nem?
mert itta gondom a IS szabvány és a hozzá alig létezõ adapterek

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

olyan adapterem van. képen is látszik!

a képeken egy adapter van!
ellõre és hátra is fel próbáltam hátha jó lesz, az látszik rajta, a tárcsa is ugyan az Avid G2 185mm
a hátsónál jobb a helyzet mint látszik de az is siralmas.
akkor más nem keresek a közelben boltot ahol van Shimano tárcsa és be próbálom ott helyben.
de akkor lehetséges a megoldás szerintetek?
mert kezdek besokallni agyilag vele!

Vannak ipari szabványok, ennek ellenére mégis sokszor láttunk érdekes dolgokat. A próba a biztos, ahogy a puding próbája is az evés:)

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Hátul is elsõ adapter van. Talán az is számít..

Ezt ugye viccnek szántad?;)

tete007

tete007

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás

http://techdocs.shim...69830609100.pdf

A 15. Item code alatt szereplõ 180mm-es adapterrel és egy 180mm-es Shimano tárcsával elvileg igen, de egy dolog az elv, és egy másik a gyakorlat. A Shimanonak egyébként nincs 185mm-es féktárcsája.

olyan adapterem van. képen is látszik!

a képeken egy adapter van!
ellõre és hátra is fel próbáltam hátha jó lesz, az látszik rajta, a tárcsa is ugyan az Avid G2 185mm
a hátsónál jobb a helyzet mint látszik de az is siralmas.
akkor más nem keresek a közelben boltot ahol van Shimano tárcsa és be próbálom ott helyben.
de akkor lehetséges a megoldás szerintetek?
mert kezdek besokallni agyilag vele!

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 hozzászólás
Hátul is elsõ adapter van. Talán az is számít..
Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

http://laciklon.fotoalbum.hu/index

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
http://techdocs.shim...69830609100.pdf

A 15. Item code alatt szereplõ 180mm-es adapterrel és egy 180mm-es Shimano tárcsával elvileg igen, de egy dolog az elv, és egy másik a gyakorlat. A Shimanonak egyébként nincs 185mm-es féktárcsája.

tete007

tete007

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás

Az Avid korábban a 7" méretû tárcsáit 185mm méretben gyártotta; most már õk is ráálltak a szabvány 180mm-re.
Egyébként mielõtt bármit vásárolnál, próbálj bemenni egy komolyabb kerékpárüzletbe/szervizbe, ahol lehetõség van kipróbálni tárcsákat és adaptereket.

Ebben a listában (a végén) megtekinthetõk az Avid által gyártott féktárcsák típusai méretezéssel együtt.
http://cdn.sram.com/...d_spc_rev_a.pdf

akkor Shimano 180 vagy 185 tárcsával már rendesen oda fog érni a tárcsa ahova kell neki, szerinted?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Az Avid korábban a 7" méretû tárcsáit 185mm méretben gyártotta; most már õk is ráálltak a szabvány 180mm-re.
Egyébként mielõtt bármit vásárolnál, próbálj bemenni egy komolyabb kerékpárüzletbe/szervizbe, ahol lehetõség van kipróbálni tárcsákat és adaptereket.

Ebben a listában (a végén) megtekinthetõk az Avid által gyártott féktárcsák típusai méretezéssel együtt.
http://cdn.sram.com/...d_spc_rev_a.pdf

tete007

tete007

vendég

• fórumtag
  • 144 hozzászólás

az Avid G2CS tárcsa 185mm, az adapter meg 180mm-hez van méretezve. Az Avidnak nincs PM/IS 185mm méretû adaptere.
1. megoldás: sufnituning - az adapter alátétezése
2. megoldás: megfelelõ méretû (180mm) Shimano tárcsa vásárlása

???
akkor a Shimano és az Avid tárcsák nem egy méretûek?
mert a képeken is látszik a gond az hogy kb 10-20mm ha harapna a betét a teljes felület helyet!!!
1. igen tudtam van alátét más nincs ez is meg tenné, de ép nem emelni hanem süllyeszteni szeretném
2. ismét akkor különbözik az Avid és a Shimano tárcsák mérete?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

hali
még mindig gondom van
adott a fék Shimano BR-M975
elsõ PM, hátsó IS felfogatás!
elsõvel semmi gond nem is próbáltam a hátsó a gond.
telon és vázon PM felfogatás van csak
telo Manitou Skareb
váz Canyon Grand Canyon F8
a gond nem tudom beüzemelni az egészet.
vettem adaptert amire azt mondták jó SM-MA-F180S/P
azt mondták jó lesz, de nem jó semmire
azt is halottam lehet cserélgetni hogy melyik test hova megy
a képeken látszik a gond. 185 tárcsával van.
légyszi mondjatok valamit amivel meg oldható ez mert kezd elegem lenni belõle pedig még 1métert se mentem vele

az Avid G2CS tárcsa 185mm, az adapter meg 180mm-hez van méretezve. Az Avidnak nincs PM/IS 185mm méretû adaptere.
1. megoldás: sufnituning - az adapter alátétezése
2. megoldás: megfelelõ méretû (180mm) Shimano tárcsa vásárlása

vendég_akaroly_*

vendég_akaroly_*
  • vendég
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy Shimano BR-M575 szettem, és egyszerûen nagyon gyengén muzsikál... Szeretném kideríteni, hogy mi a baja. A lényeg az, hogy van-e esetleg valami "szabály" arra, hogy milyen fékkel milyen tárcsa, és milyen betét mûködik jól? Jelenleg Alligator Wind Cutter tárcsáim vannak, gyári gyantás shimano fékbetétekkel, és így nagyon gyengén fog szegény. Van valami ötletetek , hogy mi a baj?