Ebben teljesen igazad vanén meg simán csak afelsõcsõhosszról beszéletem, pontosan azért mert a minimális különbségeket '"finomhangolod" ezekkel
tehát két azonos fcsõhosszú hasonló kategóriájó bringán igen hasonló "komfortérzeted lesz" még ha némi különbség van is a geójukban
de már megint rágtunk a gumicsnton egy jó nagyot
Jelentkezz be Regisztrálj
Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere
Írta 2008. február 05. - 16:42
A sebesség mindent megold.
Írta 2008. február 05. - 16:39
én meg simán csak afelsõcsõhosszról beszéletem, pontosan azért mert a minimális különbségeket '"finomhangolod" ezekkelNem a nyereghez mérem, hanem a nyeregcsõhöz, direkt nem rajzoltam nyerget, mert ebbõl a szempontból lényegtelen.
A pilóta fülke tényleges hosszát, a vizszintes felsõcsõhossz és a nyeregvázcsõszög együttes megadása határozza meg.
A legjobb megoldás a középcsapágyház-fejcsõ vektor lenne.
tehát két azonos fcsõhosszú hasonló kategóriájó bringán igen hasonló "komfortérzeted lesz" még ha némi különbség van is a geójukban
de már megint rágtunk a gumicsnton egy jó nagyot
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2008. február 05. - 16:30
Nem a nyereghez mérem, hanem a nyeregcsõhöz, direkt nem rajzoltam nyerget, mert ebbõl a szempontból lényegtelen.Jani, nézz már meg egy geotáblázatos rajzot a vizszintes felsõcsõhossznak semmi köze a nyereghez, maximum ha tökig betolod a nyerget, de az max dirt gépeknél van....
A pilóta fülke tényleges hosszát, a vizszintes felsõcsõhossz és a nyeregvázcsõszög együttes megadása határozza meg.
A legjobb megoldás a középcsapágyház-fejcsõ vektor lenne.
Írta 2008. február 05. - 16:24
Jani, nézz már meg egy geotáblázatos rajzot a vizszintes felsõcsõhossznak semmi köze a nyereghez, maximum ha tökig betolod a nyerget, de az max dirt gépeknél van....http://pix.bikemag.h...hp?photo=206352
Rajzoltam 2 vázat (piros, fekete), különbözõ a vízszintes (effektív) felsõcsõhosszuk és a nyeregvázcsõszögük és mégis ugyanolyan hosszúak, mert a nyerget a középcsapágyházhoz állítjuk be (vízszintesen elõre-hátra lehet tolni a nyerget), a kormány és a hajtómû mindkét esetben ugyanott van.
1 fok eltérés a nyeregvázcsõszögben kb. 9mm különbséget okoz a vízszintes felsõcsõhosszban ( (cos72-cos73)*550=9,1mm ; kb 550mm-nél mérem a vízszintes felsõcsõhosszt.).
Írta 2008. február 05. - 16:07
Rajzoltam 2 vázat (piros, fekete), különbözõ a vízszintes (effektív) felsõcsõhosszuk és a nyeregvázcsõszögük és mégis ugyanolyan hosszúak, mert a nyerget a középcsapágyházhoz állítjuk be (vízszintesen elõre-hátra lehet tolni a nyerget), a kormány és a hajtómû mindkét esetben ugyanott van.
1 fok eltérés a nyeregvázcsõszögben kb. 9mm különbséget okoz a vízszintes felsõcsõhosszban ( (cos72-cos73)*550=9,1mm ; kb 550mm-nél mérem a vízszintes felsõcsõhosszt.).
Írta 2008. február 05. - 16:05
én 181 cm-rel használok 19"-eset..Skacok...ha van egy 17,5"-os vázam, 176 cm vagyok és egy 400-as nyeregcsövet jelig ki kell húznom hogy kényelmes legyen akkor elképzelhetõ hogy nagyobb vázra lenne szükségem..?
Köszi,
X
Írta 2008. február 05. - 13:27
Lehet, hogy jó lett volna a nagyobb váz is, de a rövidebb stucni gyorsítja a kormányzást! (nem feltétlen baj, sõt, ha széles a kormányod, vagy magas a villád, még jól is jön)
Hm. Legközelebb próbálok valami egzakt módszert alkalmazni a választásnál...
Köszi
Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers
Írta 2008. február 05. - 13:03
mert a teló beépítési magassága is változtat rajta...Nem mintha bármi jelentõsége lenne, de miért változtatna ezen a gumi?!
Amire MJani gondol, az meg a pilótafülke hossza
Írta 2008. február 05. - 13:01
Amire MJani gondol, az meg a pilótafülke hossza
Írta 2008. február 05. - 12:51
Írta 2008. február 05. - 12:43
Lehet, hogy jó lett volna a nagyobb váz is, de a rövidebb stucni gyorsítja a kormányzást! (nem feltétlen baj, sõt, ha széles a kormányod, vagy magas a villád, még jól is jön)
Írta 2008. február 05. - 12:24
Írta 2008. február 05. - 12:14
És nem félsz, hogy kitörik a nyeregcsõ a vázból (így hogy csak 1cm van a vázban) ?
Egyébkét a nyeregvázcsõszög is számít a nyeregmagasságban és a tényleges kormány-nyereg távolságban.
Írta 2008. február 05. - 12:05
Jani b+ én vizszintes felsõcsõhosszokról beszélek mikor azt mondom hogy egyforma hosszúak, ott meg bele van kalkulálva a nyeregvázcsõszög , ha az pl. spec 23" akkor már tök mindegy hogy a nyváz csõ szög ippeg72 vagy 72,9 fok..És nem félsz, hogy kitörik a nyeregcsõ a vázból (így hogy csak 1cm van a vázban) ?
Egyébkét a nyeregvázcsõszög is számít a nyeregmagasságban és a tényleges kormány-nyereg távolságban.
Írta 2008. február 05. - 11:59
X
Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers
Írta 2008. február 05. - 11:53
Írta 2008. február 05. - 11:39
lábhossz is sokat számít, én a 18as serpensen a 400as nyerercsövet kb 390ig kihúzom, és kb 178 vok.
középcsapágy-nyereg ülõfelület táv kb 78 cm a csõ mentén mérve
nem mondom, h jól ülök a gépen és így a leghatékonyabb a tekerés, de ugye a kényelem és a megszokás, közel sincs kinyújtva a lábam tekerésnél...
Írta 2008. február 05. - 11:21
mervbõl 18-as kona , fulliból 17-es kona dawg, meg M-es (kb 17,5-es) Specko Stumpy fsr, és ezek mind kb milire egyforma hosszúak a 17,5-es kellizzel...meg az aszfaltos dema, az 17,5-es abba is 350-es csõ van (épp a dawg-é)Neked milyen vázad is van most? Az a fura amúgy hogy a Revenge 18-as meg túl hosszú volt...bár lehet hogy csak le kellett volna cserélnem a 110 mm-es kormányszárat.
Nem hiszem, hogy magasan ülök. Úgy értem nincs nyújtva a láb ha a hajtókar az alsó holtponton van. Pyxis '07 más geo? Az is van 35-ért. Új...
X
viszonyításképp a nekem jó beállítás középcsapágy-nyereg ülõfelület táv 72-73 cm a csõ mentén mérve
Írta 2008. február 05. - 11:17
akkor neked régi giant kellett volna, azok voltak a nagy vázak is rövidek, vagy nagyon magasan ülsz....anno én is úgy ültem, hogy a 176 centhez a 19-es konán majdnem jelig ki volt húzva a 400 as csõ, aztán csodálkoztam hogy egy 8%-os emelkedõn nem bírtam feltekerni. most elég a 350-es csõ a 17-es vázba (kb hasonló geó mint a kellized)
Neked milyen vázad is van most? Az a fura amúgy hogy a Revenge 18-as meg túl hosszú volt...bár lehet hogy csak le kellett volna cserélnem a 110 mm-es kormányszárat.
Nem hiszem, hogy magasan ülök. Úgy értem nincs nyújtva a láb ha a hajtókar az alsó holtponton van. Pyxis '07 más geo? Az is van 35-ért. Új...
X
Írta 2008. február 05. - 11:11
akkor neked régi giant kellett volna, azok voltak a nagy vázak is rövidek, vagy nagyon magasan ülsz....anno én is úgy ültem, hogy a 176 centhez a 19-es konán majdnem jelig ki volt húzva a 400 as csõ, aztán csodálkoztam hogy egy 8%-os emelkedõn nem bírtam feltekerni. most elég a 350-es csõ a 17-es vázba (kb hasonló geó mint a kellized)Skacok...ha van egy 17,5"-os vázam, 176 cm vagyok és egy 400-as nyeregcsövet jelig ki kell húznom hogy kényelmes legyen akkor elképzelhetõ hogy nagyobb vázra lenne szükségem..?
Köszi,
X

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére