Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Vázak CC/FR/DH/4X - általános eszmecsere

- - - - -

• Please log in to reply
11007 replies to this topic

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

vázcserét fontolgatok, s a következõ két jelölttel kapcsolatban érdekelne a véleményetek:
http://piacter.bikem...t=241791&cat=15
http://www.soulrider.hu/vazak.html (itt a gt idrive)

az ok, hogy a jelenlegi 18,5" méretû canyonomat hosszúnak érzem(felsõcsõ 568mm), a rövid stucnival, emelt kormánnyal; valamint a vanilla rlc-vel kapott fejcsõszög laposnak bizonyult. így lefelé elég stabil a gép, viszont mászni nem ajándék..
a cél egy jól tekerhetõ, ésszerû kompromisszumokkal összerakott am-enduro gép, amivel akár maratonon is lehet indulni(persze nem dobogót támadni).

de ez a két váz azért elég messze van egymástól
. a fournak mindenképp sok a vanilla

a coiler már inkább. csak kell bele egy jobb tag, azzal a sima floattal kb tekerhetelen lesz, szal kér egy rp2, vagy dhx air -t. méretre olyan 175-180 centiig jó. és igazából jobb lenne egy állítható utas teló, a fix 140 kicsit sok egy meredek emelkedõn.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,297 posts
vázcserét fontolgatok, s a következõ két jelölttel kapcsolatban érdekelne a véleményetek:
http://piacter.bikem...t=241791&cat=15
http://www.soulrider.hu/vazak.html (itt a gt idrive)

az ok, hogy a jelenlegi 18,5" méretû canyonomat hosszúnak érzem(felsõcsõ 568mm), a rövid stucnival, emelt kormánnyal; valamint a vanilla rlc-vel kapott fejcsõszög laposnak bizonyult. így lefelé elég stabil a gép, viszont mászni nem ajándék..
a cél egy jól tekerhetõ, ésszerû kompromisszumokkal összerakott am-enduro gép, amivel akár maratonon is lehet indulni(persze nem dobogót támadni).

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
szerintem meg lehet csinalni azt a sunday hatso reszt acelbol is gond nelkul. ha meret passzol, akkor miert ne?

amugy lehet kapni mindenfele cso es tomb aluminiumot, siman levagnak neked 30centi csovet ha annyira van szukseged. en vettem anno tombot is, csak egy yoke-nak valo kellett, a torott lancvillaju IronHorse SGS-hez.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

helo újra,
a második kérdésem az lenne, hogy hozzá lehet-e jutni olyan alucsövekhez, illetve tömbökhöz, amibõl egy mozgó hátsó háromszöget össze lehet hegeszteni. (IH sunday)
az elsõ pedig az, hogy alapvetõen miben különlegesek a vázanyagok? vágom hogy triple butted meg ígyúgy húzott meg négyjegyûszámos alumínium, de gõzmozdony és mi hajcsa? szóval alapvetõen hol keressek?
ha van valaki aki konkrétan elvállalná egy hátsó háremszög elkészítését, vagy tudi valakit, kérem szóljon..
esetleg elképzelhetõ-e hogy acélból elkészíthetõ az adott alkatréz?

Váz anyagokról itt olvashatsz: http://forum.bikemag...read.php?t=1399

foreverdog

foreverdog

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Köszönöm mindkettõtöknek a választ!
Cromo vázakat nézegettem 15-30 közt, de ritka valami normális kinézetût találni, illetve ami a környéken elõfordult, azon majd mind visszafordíthatatlanul megindult a rozsda

Merevségben a sajátomból indultam ki, abban van pár megerõsítés, duplafalú üléscsõ, stb, ezért is jött rá majd egy kiló a gyári súlyra.
Még régebben próbáltam egy közelünkben túrázó emberke cromo vázát, de sajnos típusra nem emlékszem, pedig az lenne a befutó, ráadásul középkategóriás széria váz volt, de bika erõs (õs is olyan szolíd 140-el nyomta az anyaföldet)

a "bringa kövéreknek" topicot már átrágtam, de ott is a mai alu körül forog minden
Én személy szerint - a súlyomat fõ szempontnak tartva - nem venném meg mégegyszer a madman-em. Persze, ha építésbe fog az ember, akkor 50 a váz, 12-15 egy merevvilla, fûzess iparis aggyal két 20k/db-os felnit, kell egy masszív középrész és még mennyi minden hiányzik, de már átbukott az ember a 120-on, amennyiért a komplett gépet vettem.

tamaska: köszi szépen a linkeket
Az On One egészen megfelelne még színre is majd olyan mint a régi acél vázam. Ha tavaszra belevágok az építésbe, akkor lehet, hogy ez lesz az alap!

60k-ig legfeljebb középkategóriás dirtvázakat lehet találni acélból. Leginkább azért mert ha neked mindegy is a súly, de azoknak akik xc-re terveznek acél vázat azoknak nem mindegy, a könnyû az meg drága. Könnyû/erõs/olcsóból meg mint a közhely mondja egyszerre csak kettõ teljesülhet, acélnál meg különösen sok buktató van.

Érdemes külföldi webshopokat nézegetni csak a rálátás végett, de 100-120 alatt nem hiszem hogy találni ilyet, az optimális a 150k (pl. cotic, transition, cove, genesis és még sorolhatnám). Ráadásul ezekre oda is kell figyelni, mert könnyen rozsdásodnak belülrõl ha nincsenek rendesen felületkezelve. Ugyanez egy minõségi csõszettbõl (reynolds, dedacciai) készült könnyû xc/am gépnél nem megengedhetõ, mintahogyan a yasec topicban is volt róla szó, hogy a havas esõs idõben használt rozsdásodás ellen nem (megfelelõen) védett gép rövid idõ alatt katasztrofálisan tönkrement. Ugyancsak odafigyelést igényel, hogy nem verheted oda akárminek a vékony falvastagságok miatt mert ugyanúgy behorpad. Más kérdés, hogy a felsõkategóriás acélvázakat gyártó céges egyre inkább ráállnak a 29-es kerekû vázakra, mert mostanában sokan nyomulnak ilyennel kiszorítva a 26osakat.

Ha érdekel van egy eladó acélvázam (mtb) ami esetleg érdekelhet, gyakorlatilag új állapotban, könnyûnek nem nevezhetõ és ezzel együtt elpusztíthatatlan. Ha érdekel, keress meg privátban.

Nem feltétlen akarok újonnan, illetve nem durvulok igazán.
Másodsorban én inkább sunshine bringás vagyok, hóba nem, esõben csak akkor megyek, ha épp elkap. Annyira nem extrák az igényeim, hogy mindenféleképpen 100 fölött keressek vázat, hiszen 10 évig bírta alattam egy megreformált alap mtb acél váz.

helo újra,
a második kérdésem az lenne, hogy hozzá lehet-e jutni olyan alucsövekhez, illetve tömbökhöz, amibõl egy mozgó hátsó háromszöget össze lehet hegeszteni. (IH sunday)
az elsõ pedig az, hogy alapvetõen miben különlegesek a vázanyagok? vágom hogy triple butted meg ígyúgy húzott meg négyjegyûszámos alumínium, de gõzmozdony és mi hajcsa? szóval alapvetõen hol keressek?
ha van valaki aki konkrétan elvállalná egy hátsó háremszög elkészítését, vagy tudi valakit, kérem szóljon..

Hát talán esztergályos/marós üzemben kellene kérdezõsködnöd, legalábbis felénk ha kell valami ilyen extra, akkor ott van anyagválaszték és szinte bármit be tudnak szerezni. Jóval szélesebb a paletta, mint ami egy mezei vevõ számára elérhetõ az iparból.

dhog

dhog

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,151 posts
helo újra,
I don't care how it pedals

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
60k-ig legfeljebb középkategóriás dirtvázakat lehet találni acélból. Leginkább azért mert ha neked mindegy is a súly, de azoknak akik xc-re terveznek acél vázat azoknak nem mindegy, a könnyû az meg drága. Könnyû/erõs/olcsóból meg mint a közhely mondja egyszerre csak kettõ teljesülhet, acélnál meg különösen sok buktató van.

Érdemes külföldi webshopokat nézegetni csak a rálátás végett, de 100-120 alatt nem hiszem hogy találni ilyet, az optimális a 150k (pl. cotic, transition, cove, genesis és még sorolhatnám). Ráadásul ezekre oda is kell figyelni, mert könnyen rozsdásodnak belülrõl ha nincsenek rendesen felületkezelve. Ugyanez egy minõségi csõszettbõl (reynolds, dedacciai) készült könnyû xc/am gépnél nem megengedhetõ, mintahogyan a yasec topicban is volt róla szó, hogy a havas esõs idõben használt rozsdásodás ellen nem (megfelelõen) védett gép rövid idõ alatt katasztrofálisan tönkrement. Ugyancsak odafigyelést igényel, hogy nem verheted oda akárminek a vékony falvastagságok miatt mert ugyanúgy behorpad. Más kérdés, hogy a felsõkategóriás acélvázakat gyártó céges egyre inkább ráállnak a 29-es kerekû vázakra, mert mostanában sokan nyomulnak ilyennel kiszorítva a 26osakat.

Ha érdekel van egy eladó acélvázam (mtb) ami esetleg érdekelhet, gyakorlatilag új állapotban, könnyûnek nem nevezhetõ és ezzel együtt elpusztíthatatlan. Ha érdekel, keress meg privátban.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
szerintem ha ki tudod fizetni, akkor mindenkeppen Yasec. ha nem, akkor kulfoldrol kell hozni

http://www.chainreac...x?ModelID=38362
http://www.chainreac...x?ModelID=15508
http://www.on-one-sh...gue_456_30.html
http://www.merlincyc...obster-853.html
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Az acél vázra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy merev (alapból sem, de ilyen súly alatt fõleg nem az).
Ezzel az egész dologgal az a probléma, hogy ami ma elérhetõ acélváz, az vagy az ún. "hi-ten" acél, vagy a cro-mo. Az elõbbi egyszerûbb, kisebb húzószilárdságú mangán acél, ezért némileg több anyag kell belõle a kellõ szilárdságú vázhoz, így nehezebb, de olcsóbb. A cro-mo vázak króm-molibdén ötvözetû acélból készülnek. A nagyobb húzószilárdságú anyagból kevesebb is elegendõ, vékonyabb (alkalmasint változó) falvastagságú csövek is elegendõek, de ennek meg az lesz az eredménye, hogy kényelmesebb (a megfelelõ irányban rugalmasabb) a váz. Ilyeneket viszont csak a nagynevû gyártók forgalmaznak, így ez drágább is.
Sokak szemében leértékelõdött az acélváz, ezért egyszerûbb hozzájutni használtan. Vannak elérhetõ vázkészítõ mesterek (yasec.hu, bringanti.hu, somakerekpar.hu ill. a többiek biztos tudnak még jó párat felsorolni) is, akik otthon vannak a vázak javításában, átalakításában, építésében.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

foreverdog

foreverdog

vendég

• fórumtag
  • 11 posts

Kicsit ellentmondásos: minõségi...egyszerûbb...súly nem számít.
Amúgy elég kevés gyártó forgalmaz acél vázas bringákat. Talán a Kona az, ami még beszerezhetõ itthon, de azok tényleg egyszerûbb modellek, ha meg nem azok, akkor elég magas az áruk. Ha úgyis lebontod, kár fizetni a sok felesleges (gyenge) alkatrészért.
Az apróban viszont rá lehet akadni egy egy nevesebb gyártó régebbi modelljére, vagy esetleg valami kuriózumra, én ott keresgélnék (csak vázat is lehet kapni).

Nem extra könnyített és nem tescós vázra gondoltam, az a lényeg :-)
Szerintem kell létezzen, ami egy jó középkategóriát megüt.

Alkatrészekkel mondjuk tudnék mit kezdeni, ha egy egyszerûbb komplett gépet néz az ember - fõleg ha nem is lehet a vázat külön kapni - akkor egész jó áron lenne a család többi futkosós bringájához alkatrészem pár évre.

Mióta megvan az alum, azóta húz vissza a szívem a régi acélvázamhoz. Hiányzik a merevség és hogy nem kell félteni.

A minõség számomra leginkább az illesztéseknél, hegesztéseknél lényeges. Acélból szinte csak szánt szándékkal lehet gyenge vázat csinálni.

Én anno egy acél monti vázat alakítottam át az egyik lakatos ismerõssel. Súly pedig éppen ezért nem számít, mert akkor hozzászoktam a 3,9 kilós vázhoz. Merevvillával és ~ 30.000 km után is jobban szerettem mint a mai telós alu csodákat, csak hát eljárt felette az idõ (fõleg az alkatrészkompatibilitás)

Illetve nem vagyok könnyû (120), így ha tudsz ajánlani konkrét acél vázat, ami utólag "átszervezhetõ" akkor szívesen fogadom.
Amiket eddig találtam, azok dirt vagy trekking vázak. Szóval konkrét típust ha tudsz, az jó lenne.
Esetleg tudtok ajánlani valakit, aki vállal vázépítést acélból?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Kicsit ellentmondásos: minõségi...egyszerûbb...súly nem számít.
Amúgy elég kevés gyártó forgalmaz acél vázas bringákat. Talán a Kona az, ami még beszerezhetõ itthon, de azok tényleg egyszerûbb modellek, ha meg nem azok, akkor elég magas az áruk. Ha úgyis lebontod, kár fizetni a sok felesleges (gyenge) alkatrészért.
Az apróban viszont rá lehet akadni egy egy nevesebb gyártó régebbi modelljére, vagy esetleg valami kuriózumra, én ott keresgélnék (csak vázat is lehet kapni).

foreverdog

foreverdog

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Sziasztok

Melyik gyártó foglalkozik mostanság minõségi acélvázak gyártásával, akár külön vagy valami egyszerûbb modellként építve is megfelel, úgyis lebontanám.
mtb/xc kategóriában, 60k-ig

Súly abszolút nem számít

Köszi

cseresznye

cseresznye

törzsvendég

• fórumtag
  • 759 posts

FRO= For Race Only

Az "alap" változat képest eltérõ geometria (verseny orientált), esetlegesen más rugóstag.

köszi a gyors válaszokat:)
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Meg tudja valaki mondani, hogy intense éknél mit jelent ez az FRO ? miben jobb a simánál? pl van a 951 dh vázuk és van olyan is, hogy 951 FRO . De így képen legalábbis lényegi különbséget nem látok.:chin:

FRO= For Race Only

Az "alap" változathoz képest eltérõ geometria (verseny orientált), esetlegesen más rugóstag.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

most olvasom, a KTM legkönnyebb alu váza 1700 g?

ja nincs kizárva

régen volt nekik szkandium ha jól rémlik

miost meg könnyûnek van karbon
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
most olvasom, a KTM legkönnyebb alu váza 1700 g?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
for racing only talan?

RAUH-Welt
B E G R I F F

cseresznye

cseresznye

törzsvendég

• fórumtag
  • 759 posts
Meg tudja valaki mondani, hogy intense éknél mit jelent ez az FRO ? miben jobb a simánál? pl van a 951 dh vázuk és van olyan is, hogy 951 FRO . De így képen legalábbis lényegi különbséget nem látok.:chin:
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.

marzo09

marzo09

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
köszönöm a válaszokat átnézem rendesen és majd eldõl mi lesz!!

VADDISZNÓ

VADDISZNÓ

vendég

• fórumtag
  • 157 posts

dh -ra használnám

csak tanácstalan vagyok mert sokan jót és rosszat is mondanak pl. hogy reped meg elcsúszik a hátsó kerék(vega dh régebbi)de nem a nagyon régi 3 csöves hanem a több csöves 05 ös talán

egy ismerõsömnek ilyen van (a kék, asszem 04es), Super Monsterrel
és bírja, a hátsó tengelyt meg rendesen meg kell húzni és nem csúszik ki a kerék
És minenütt van benne anyag bõven....
+mégegy szavazat a Vega DH mellett:D
hydro-elektro-mechanikus, hõérzékelõs félhomályszabályzó :lol1: