Az elmúlt két hét hónap és közel 1000 km tapasztalatai alapján megfordult bennem, talán egy kicsit "alulterveztem" az egyébként sima hobbitekerésre vásárolt bicajom.

Aztán újra és újra átgondolva arra jutottam, teljesen rendben van - leszámítva a villát. Részletezem.
2006-os évjáratú bicajomba (KTM Ultra Line) gyárilag applikáltak egy Suntour XCR LO -t (V-fékes), amit egész jól sikerült belõnöm úgy, hogy gyors kanyarokban is stabil maradjon vele a bicajom (2/3-3/4 keménység, a maximum keménységhez közelebb és még pont "nem ül be" a fordulón) stb. Tudom, ez közel sem csúcskategóriás villa (na meg a bicóm sem:)), de azért két dolog zavar:
- ha "kiállok" egy kicsit hajrázni, úgy nyeli el az energiám, ahogy azt a nagykönyvben megírták - noha igyekszem közben súlypontommal nem a kormányra tehénkedni
- az általam gyakran használt bicajút (Fertõpart, s ott is fõleg Fertõhomok, Hidegség és Fertõboz környékén) gyökerektõl erõsen felszabdalt aszfaltján olyanokat szól, hogy attól félek, egyszer kirepül a rugó vagy valami összetörik ott nekem; meg ugye átalában 29-33 km/h tempóval szakítok azon a szakaszon (éljen a machozmusom!

). Csak úgy érzem, a bicajom elõbb-utóbb feladja; de legalábbis a rugót az arcomba lövi egyszer, ha nem lassítok a tempón vagy nem veszek valami "jobb" villát... Végülis sima túrázáshoz jó, szóval a megfelelõ körülmények közt elégedett vagyok vele, és szépen rugózik a kisebb hupnikon, sõt még az óvatos 10 centis padkáról fel- és leszökkenéseknél is... Csak épp amióta megvettem ezt a bicajt, folyton performance tekerés (és "nemláttamsz*rtseazegészbõl") a vége egy sima sightseeing túrának is.

Összefoglalva: a mostani XCR bírja amíg bírja, de elõbb-utóbb új villa lesz ebbõl. Addig is igyekszem tájékozódni, azért is gondoltam, írok tapasztalataimról. Biztosan fontos ez is: 185cm magas vagyok és 75 kg. A nagynevû márkák egyes topikjait (RockShox, Marzocchi, Manitou) szorgalmasan olvasgatom már egy hete, és már azt is tudom, létezik egy- és kétvállas villa.

Csak azt nem, milyen lenne jó az én bicómba.
Íme, a bicajom pontos adatai:
http://www.ktm-bikes...aline&kat=SportA rugóutam 80mm. Ez azt jelenti, ha új villát keresek, ugyancsak 80mm-eset kell vásárolnom, különben elszúrom a bicóm geomatriáját? Gondolom nagyjából egységes méretekkel bír mindegyik márka.