Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Teleszkópok - általános eszmecsere #2.

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
10976 hozzászólás a témában

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Nekem sose kattogott, csak kb. egy év után egyszer valami elengedett extralájtos használat közben (Velencei tó kör) és leült, nem rugózott (ok, akkor kattogott ha jött egy zökkenő, fém a fémen :)). Szervíz után (ahol először nagyot néztek hogy valami nem gyári csavar van benne, hát mondom az jó mert így adtátok el nekem :)) semmi baja, és azóta is jól működik. Azt sose tudtam meg hogy mi volt a gond, de a szervíz nem került semmibe.

Azt még mindig nem értem hogy miért nincs rajta visszacsillapítás állítás, csak arra tudok tippelni hogy valami OEM változat lehetett, azóta se láttam anélkül (meg egyáltalán Axon-t, ami elvileg felső kategóriás).

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Még ezen az oldalon írtam, hogy volt egy kattogó hangja a telónak, na az szervizelés után teljesen elmúlt.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Nekem is van pont egy ilyenem, segíteni nem tudok de talán ha nem zárt rendszer az olaj viszkozításával lehetne valamit csinálni. Tulajdonképpen nem tudok róla többet mint hogy jól működik, nagyon könnyű és verhetetlen ár/érték arányban volt anno, ha többet megtudsz engem is érdekelne.

Írtam a supportjuknak, ha bármi kiderül szólok. Jó lenne, ha valahogy vissza lehetne venni a csillapításból, mert most nagyon lassú.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Van egy suntour axon telóm, amin a csillapítást nem lehet állítani. Van valami módszer, amivel mégis lehetne egy kicsit gyengébbre venni?

Illetve tényleg bele lehet rakni gumirugókat a levegős lábba felülről, hogy progresszívebb legyen a rugózása? Akkor tudnám puhábbra fújva is használni akár.

Nekem is van pont egy ilyenem, segíteni nem tudok de talán ha nem zárt rendszer az olaj viszkozításával lehetne valamit csinálni. Tulajdonképpen nem tudok róla többet mint hogy jól működik, nagyon könnyű és verhetetlen ár/érték arányban volt anno, ha többet megtudsz engem is érdekelne.

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás

Van egy suntour axon telóm, amin a csillapítást nem lehet állítani. Van valami módszer, amivel mégis lehetne egy kicsit gyengébbre venni?

Illetve tényleg bele lehet rakni gumirugókat a levegős lábba felülről, hogy progresszívebb legyen a rugózása? Akkor tudnám puhábbra fújva is használni akár.

bardocz módosította - 2016. október 07. - 20:54

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
En amikor cxbe vagtam, meg gyorben es becs belso keruleteben laktam. Most meg 10 percre a wiener waldtol :) ket evig nezegettem a fasza terepeket, egy ido mulva besokall az ember. Amellett, hogy valszeg a montit adnam el eloszor.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

ezt szerintem mindenki el tudja donteni, hogy mennyire van igenye :) ket evig voltam ket bringaval, de hianyerzetem volt. igy igazabol reszletkerdes, hogy kinek mennyi az eleg. en is jobban orulnek egynek, amit nem lopnak el az utcan (1. varosi), lehet vele terepen lefele szakitani (2. ossztelos monti), es aszfalton sem szar erzes tekerni (3. outi, cx). kifizetnek erte eleg szep osszeget - csak sajnos ilyen nincs.

amugy ha kmre szamitom a futasteljesitmenyt, ket bringat pontosan annyit kell karbantartani, mint egyet (ha eltekintek a bringak jellegetol persze). igazabol nem is ertem, hogy miert kell mindenkepp olajat cserelni evente, ha alig hasznalod. megbuggyan? gyakran a boltban is all a bringa sokaig, megsem allnak neki a fekekben, etc olajat cserelni.

a gyarto hozzaallasat ertem... tartsd karban minel tobbszor, es hasznald minel kevesebbet, mert ugy kisebb a mi problemank. de ez a 25 orankenti olajcsere nekem kicsit eros... ti tenyleg 400-500kmenkent olajat csereltek a labban? versenykorulmenyek kozott ok (akar versenyenkent is), de hobbycelra? en anno kb 100 orankent szedtem szet, semmi baja nem volt. bar en az a fajta vagyok, aki a par eves bringajat is ujszeru allapotban adja el.

nem igényt írtam, a szükség szót használtam. igényem nekem is van sok mindenre, de felnőtt fejjel beláttam, hogy amire használom, arra a jelenlegi is elég, elég jó, akkor meg minek másik? az anyagi részéről nem is beszélve: inkább a számlámon álljon a rávaló, mint egy felesleges játékszerben. de ezt, mint írtad, mindenki el tudja dönteni, hogy jó neki, ez a dolgok szépsége, nincs ezzel semmi baj.

(más kérdés persze, hogy ha belefutnék valami tényleg klassz ajánlatba, bringába, akkor erősen kellene kapaszkodnom a karfába, hogy ne kapjak a kártyám után. :) )

Kisherceg módosította - 2016. szeptember 16. - 12:46

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

van olyan is, tomorgumi nelkul :D amikor idom is alig van tekerni, minimalizalni akarom a karbantartasra forditott idot. nem veletlenul valtottam anno cx bringara.

nem nem akarom karbantartani, csak kitolni kicsit, hogy jobban odafigyelek ra. tudom, hogy az emberek nagy resze szarik ra, es nalam meg igy is aranyelete lesz :D te pl mit csinalsz vele, mielott elindulsz tekerni? csak letisztitod a becsuszokat, vagy csinalsz mast is?

amugy megfogadtam meg anno, ha egyszer sok penzem lesz, felveszek egy istallomestert a bringakhoz, akinek csak az lesz a feladata, hogy mindig tiptop allapotban legyenek, es nekem csak tekerni kelljen. :P

A megoldásnak a neve: Lefty ;)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
igazabol nem is ertem, hogy miert kell mindenkepp olajat cserelni evente, ha alig hasznalod. megbuggyan? gyakran a boltban is all a bringa sokaig, megsem allnak neki a fekekben, etc olajat cserelni.

Nem kell, honnan veszed? Koca DH mellett gyakran csak két évente (vagy nagyobb sarazós, nagynyomású mosós külföldi utak után) nyúlok hozzá a telóhoz, rugóstaghoz, fékek felé se néztem '12 óta, mikor felraktam az SLX-eket. Cserénél kicsit opálos az olaj bennük, de egyáltalán nincs tele szemcsékkel, nem koszolódik durván. '07-es 888 RC2X-ben szinte újszerűek még a gyári szimmeringek... Persze az is lehet, hogy én használom irreálisan keveset a gépet, km-re nem tudom mennyit futhat.

Azt el tudod dönteni, hogy jársz-e olyan körülmények között, ami mellett érdemes gyakrabban karbantartani. Ahol csak 10-15ml keni a lábat, ott érdemes azt gyakrabban lehúzni, pucolni, de egy teljes nagygenerál feleslegesnek tűnik évente többször hobbifelhasználás mellett.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

ezt szerintem mindenki el tudja donteni, hogy mennyire van igenye :) ket evig voltam ket bringaval, de hianyerzetem volt. igy igazabol reszletkerdes, hogy kinek mennyi az eleg. en is jobban orulnek egynek, amit nem lopnak el az utcan (1. varosi), lehet vele terepen lefele szakitani (2. ossztelos monti), es aszfalton sem szar erzes tekerni (3. outi, cx). kifizetnek erte eleg szep osszeget - csak sajnos ilyen nincs.

amugy ha kmre szamitom a futasteljesitmenyt, ket bringat pontosan annyit kell karbantartani, mint egyet (ha eltekintek a bringak jellegetol persze). igazabol nem is ertem, hogy miert kell mindenkepp olajat cserelni evente, ha alig hasznalod. megbuggyan? gyakran a boltban is all a bringa sokaig, megsem allnak neki a fekekben, etc olajat cserelni.

a gyarto hozzaallasat ertem... tartsd karban minel tobbszor, es hasznald minel kevesebbet, mert ugy kisebb a mi problemank. de ez a 25 orankenti olajcsere nekem kicsit eros... ti tenyleg 400-500kmenkent olajat csereltek a labban? versenykorulmenyek kozott ok (akar versenyenkent is), de hobbycelra? en anno kb 100 orankent szedtem szet, semmi baja nem volt. bar en az a fajta vagyok, aki a par eves bringajat is ujszeru allapotban adja el.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

van olyan is, tomorgumi nelkul :D amikor idom is alig van tekerni, minimalizalni akarom a karbantartasra forditott idot. nem veletlenul valtottam anno cx bringara.

nem nem akarom karbantartani, csak kitolni kicsit, hogy jobban odafigyelek ra. tudom, hogy az emberek nagy resze szarik ra, es nalam meg igy is aranyelete lesz :D te pl mit csinalsz vele, mielott elindulsz tekerni? csak letisztitod a becsuszokat, vagy csinalsz mast is?

amugy megfogadtam meg anno, ha egyszer sok penzem lesz, felveszek egy istallomestert a bringakhoz, akinek csak az lesz a feladata, hogy mindig tiptop allapotban legyenek, es nekem csak tekerni kelljen. :P

pontosan ahogy zscs írta: a karbantartásra fordított időt úgy tudod legjobban minimalizálni, ha nincs mit karbantartani. ez azt is jelenti, hogy a lehető legkevesebb db bringa legyen, amire tényleg szükséged van. ...és itt a "szükség" szón van a hangsúly. a korábbi három bringám helyett már csak kettő van. ez pont kétszer annyi, mint amire szükségem van. ezért is nagy szerencse, hogy a Canyon topicban linkelt Nerve-ből csak S mérte van. :D

egyébként ezt a teló karbantartást nem kell túllihegni szvsz. amit írtál, ahhoz a km mennyiséghez évente egy (nagyon max kettő) olajcsere elég kellene legyen, ha nem szoktál sarat dagasztani. egyébként tekerés előtt (vagy után) letörlőd a becsúszókat és a szimeringeket és kész. szerintem, bár nem volt soha fox telóm, csak RS.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Te Arn, ne értsd félre, de neked egy acél merev villás singlespeed kéne tömör gumival :D

arn módosította - 2016. szeptember 16. - 10:40

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Te Arn, ne értsd félre, de neked egy acél merev villás singlespeed kéne tömör gumival :D

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Korabban parszor csinaltam olajcseret a fox villamban, a kozeljovoben annyira nem vagyok hasonlora :) hogy lehetne a legjobban kitolni a szervizintervallumot?

A fox elvileg 25 orankent javasol olajcseret az alsolabban. En evente nem tervezek tobb 500-1000kmt a montin, jo lenne ha ket szezont kibirna kulonosebb szerviz nelkul. Hallottam, es hasznaltam is korabban par trukkot, de igazabol akkor evente csinaltam olajcseret, es akkor sem mentem 1500-2000kmnel tobbet.

Pl...
Rafujni kis teflonos olajat, benyomkodni parszor a villat, aztan szarazra torolni.
Fejreallitani a bringat egy fel orara, hogy visszafolyjon vmennyi olaj a tomitogyurukre.

Vagy a fox modszere: http://www.ridefox.c...seal_clean.html

Ez utobbinal ha eleve retkes a kis szivacs, nem tudom mar mennyit er... Igy lehuzas nelkul meg kicsit nehezkes "kimosni". Szoval, akik intenzivebben hasznaljak a bringat... Mi valt be?

Hatso tagnal?

arn módosította - 2016. szeptember 16. - 06:55

dzsonhee

dzsonhee

törzsvendég

• fórumtag
  • 687 hozzászólás
  • LocationBad Goisern

Aki esetleg még nem értesült  róla:

http://www.cannondal...ervice-Bulletin

2014-2017 közti Cannondale-ekhez jön Lefty upgrade kit

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

off: ha szoros (és nem kotyog) akkor sz*rul mozog. ha vajpuha, akkor lóg. a kettő között nagyon pici az a rész, ahogy egyik sincs - mint a kónuszos agyaknál - de ezt nem lehet állítani mint azokat :) a gyártási tolerancia ennyit enged. 

a FIT4 amúgy a legkiforrottabb, és legproblémamentesebben üzemelő csillapítása a FOX-nak

Logikus. :)

Nálatok fog kikötni szerintem, már beígértem egy boltos ismerősnek, hogy elviszem hozzájuk, csak még nem értem oda. Pedig már eléggé hiányzik a minőségi telómozgás. :)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Nos, ahogy működik, az én ízlésemnek mindenben megfelelő. Alapból kemény, a bringa mellett állva megnyomkodva a bicaj elejét egy viccnek tűnik, de menet közben teljesen más. Mászásnál zár, lefelénél ha kap egy kis ütést, már nyit is. Eddigi legjobb teleszkópom. Működésével igazából messze a legjobb teleszkópom, amivel csak dolgom volt.

A megbízhatósága más kérdés. 0 km-es korában volt már egy enyhe kotyogása, úgy látszik, ezek ilyenek. Kb. a szerviz esedékességénél tartok vele, amit a Fox leírása szerint tartani is fogok - illetve már most kiszedtem a bicajból, mert a bal becsúszónál eléggé, jobb oldalon enyhén köpi az olajat. Na ez a része nem tetszik.

Átmenetileg visszatettem most a régi átütős RS Reba villámat, szépen mozog ez, de messze alulteljesít a Fox villához képest.

Off: Nem, most nem merev villával megyek, ütést kapott a bal kézfejem és az ujjaim. Mielőtt valaki szóvá tenné, miért...;-) On.

off: ha szoros (és nem kotyog) akkor sz*rul mozog. ha vajpuha, akkor lóg. a kettő között nagyon pici az a rész, ahogy egyik sincs - mint a kónuszos agyaknál - de ezt nem lehet állítani mint azokat :) a gyártási tolerancia ennyit enged. 

a FIT4 amúgy a legkiforrottabb, és legproblémamentesebben üzemelő csillapítása a FOX-nak

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tiger2000

tiger2000

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
A visszaút csillapító műanyag csavart nem tudom folyamataosan csavarni csak darabosabban és ngyobb erővel. Egy másik ugyanilyen teleszkópon megnéztem, ott folyamatosan kis erővel állítható.

tiger2000

tiger2000

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Köszönöm. És az elején hallható hang?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

A sziszegés teljesen normális dolog, minden villa nagyjából ilyen hangot ad.

Marci