Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Bringás lányok márpedig vannak #3

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
4668 hozzászólás a témában

Ariadne

Ariadne

törzsvendég

• fórumtag
  • 303 hozzászólás

Háát, elõrejelzés szerint, csak borult ég, esõt vasárnapra "hazudnak". Ámbátor, a franc se hisz nekik. :) Hozz esõrucit!:D

24h-ra is mondták az esõt, aztán a porban fuldokoltunk ott... Azóta nem hiszek nekik. :)

Sajna dolgozni fogok hétvégén, és jó messze itthonról. :( De jövõ hétre beizzítom a szadista gyógytornászomat, és hátha már hajlani is fog a bokám - jól jöhet bringázáskor -, és következõ alkalommal már veletek tarthatok.

Az idézeteket nagyon jó olvasni, szórakoztató a stílusa. Igazán élmény lehetett Vele együtt túrázni, biztosan mindig feldobta a hangulatot...
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective : Roam)

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 hozzászólás
Attól tartok latyak lesz.
Bár fent az erdõben sokáig megmarad a hó, mert ott hidegebb is van.
Viszont a jövõ héten éjszaka sem lesznek mínuszok, úgyhogy most kell élni a havas tekeréssel, amíg el nem olvad teljesen. Ha jól emlékszem a múlt évben is csak egyszer volt komolyabb hóesés.

http://www.idojaras.hu/mo_6nap.php

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Háát, elõrejelzés szerint, csak borult ég, esõt vasárnapra "hazudnak". Ámbátor, a franc se hisz nekik. :) Hozz esõrucit!:D

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
esõ, vagy hó lesz? :)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Hát ne kelljen..! :D

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 hozzászólás
Ha szombaton nem kell dolgoznom, akkor tuti megyek.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Szia Balu1!
Köszi, hogy megosztottad velünk a leveleket. Én nagyon jót szórakoztam rajtuk. A stílusa - az öniróniája - egyedi, és szórakoztató. :)

Más.

Az elmúlt - elmaradt - hétvégi tekerés pótlása!
Most cserélnénk, és ha lehet, szombatra idõzíteném a tekerést. A táv - ha csak nincsen más kívánság - maradna a múlthétre tervezett.
Indulás, reggel 1/2 10, UVH budai oldala.
Jelentkezõk?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Találtam még valami hasonlót tõle.
nat írta: (V2001-11-25 20:42:31)
-----------------------------------------------
" Kedves Csaba!

Sajna csak most tudok elkezdeni válaszolni a leveledre, mert most jöttem haza vidékrõl, ahol a barátommal együtt töltöttem el két szép napot. Csak most (vasárnap este) értünk haza, úgyhogy lehet, hogy rövid lesz a válasz, de majd igyekszem.
...
Hát szombaton valóban nem cangáztam, mert elutaztunk, de pénteken egész naposat mentem. Tizkor indultam el itthonról, és a következõ volt az útvonal:
Nagy-Kevély -- Hosszú-hegy -- Két-bükkfanyereg -- Dobogókõ -- Lajos forrás (74km)
Ott indultam el, ahol az a meredek ösvény van Csillaghegyen, ahol falépcsõk vezetnek fel a domboldalban. Az idõ nagyon szeles volt és hideg, és a lábam többször is megfagyott kissé. De a jövõ héten ezen már segiteni fog az új kamásli. Mire Dobogókõre felértem (teljesen terepen) eléggé elfáradtam. Nagy szerencsémre egyetlen egy büfé még nyitva volt - nem a Matyi, hanem valami új büfé nem messze a túrista étteremtõl. Ott megittam két teát és megettem két csokit. Ez volt az ebédem. Miután mindent felvettem, ami csak volt nálam megindultam lefele. Ez a leghidegebb szakasz, mert Dobogókõn mindig marha hideg van. Most is minusz volt, mert az összes pocsolya be volt fagyva.Mire leértem a sárga jelzésre mindenem átmelegedett,és megint egy mezre vetkõzhettem. Hamarosan két fakeritésen kellett átmásznom (bringa a vállon), mert az ajtókra lakatot tettek az erdészek. Ja azt elfelejtettem mondani, hogy miután elindultam lefele, kisütött a nap, és már végig ragyogott minden. Fantasztikus látvány volt és erre el is lõttem a fényképezõgépemben levõ utolsó fotókat.
Lajos forráshoz kissé bajos volt eljutnom, ugyanis,elõször meg kellett küzdenem az utolsó húzós emelkedõvel, majd egy nagyot zúgtam a lefele száguldozás közben. Ez úgy történt,hogy elsõ kerekemmel egy levélcsapdába mentem bele: tehát ott volt egy nagy hasiték, csak épp a levelek eltakarták. Annyira gyorsan nem mentem mert már fékezni kezdtem, de min. 30-cal haladtam. A bringám kirántódott alólam, én meg zuhantam tovább elõre jobbra. És itt jön az a rész, ami utam további részében folytonos mosolygásra késztetett. Ugyanis -a talaj lejtése és a lendület miatt - testem bukfencezni kezdett lefele, és végül úgy állt meg, hogy mindkét lábam a nyakamba csúszott, miközben a hátamon feküdtem. Hirtelen arra döbbentem rá,hogy a fenekemet szemlélem. (tudod, az a mozdulat, mint amikor valaki hátrafele bukfencezni akar, de a lába még csak a nyakát érinti). Na ezen aztán nevettem egy nagyot, és nagyon sajnáltam, hogy más nem látja, mert ez óriási nagy poén volt. Sajnos a jobb fékkarom teljesen elgörbült, és úgy kellett fékeznem,hogy felfele húztam az ujjaimat. Ezután egybõl vittem Leont a szervizbe: rossz volt a váltó, a fékek meg a teló.
Ennyit a pénteki napról. Nagyon klassz volt a túra.

Nat "
--------------------------------------------------------------------------------------------

Biztosan nem bánná Õ sem hogy idézem és emlékezünk.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Bizony bizony nagyon aranyos lelkesedõ és ambíciózus lány volt.
Mindenkit lelkesített, erõt öntött belénk. Az ereje itt maradt bennünk, minannyiunkban.
Szerette ezt a világot.

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 hozzászólás
Köszi, hogy közzé tetted! Személyesen nem ismertem Natit, jókat mosolyogtam most az írásán, nagyon klassz bringás lány lehetett Õ.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
..harmadik rész...

Az emelkedõrõl egy percre láthattam a vérvörös eget a ködös és fehér hegytetõk felett, és éreztem, hogy már csak ezért a látványért is megérte ez a sok szenvedés. Innen már havas donwhill következett, és bár igen gyorsan mentem, nem estem el - ezen csodálkoztam is. :-) A srácok pár perc múlva teljesen lemaradtak mögöttem, és egyedül siklottam lefele, mintha csak egy szánkón tenném azt. Reméltem,hogy nem fogok ráfutni valami csalfa fatörzsre vagy lyukra, de szerencsém volt. A Kék jelzés egy meredek levágásban megy le a Kakashegyi útra, de ott sem álltam fejre. Egy perc múlva lezúzott a Manó is. Miután bevártuk a többieket, megkezdtük hosszú és szenvedésekkel teli ereszkedésünket Szentendrére. Addigra -rajtam kivül - már mindenki másnak volt valami baja (neki is meg a bicajának is). Általános lett a váltó- vagy fék-nem-fogása, vagy a kéz meg láb lefagyása. Két srác egyfolytában nyavajgott. Tomi csöndesen szenvedett, mert õ soha nem panaszkodik, Manónak egyetlen baja volt, de az nagy: megint nem tudta tekerni a cangáját. Fönt a büfében leöntötte ugyan forró vizzel a váltót, és az kiolvadt, de mire leértünk a Kakashegyire megint befagyott. Egész úton azzal vacakoltunk, hogy kifagyasszuk. Amig lejtett az út, addig nem is volt baj, a gond ott kezdõdött, amikor rátértünk a Dömörkapui útra (addigra már teljesen besötétedett) és ott helyenként vannak egyenes szakaszok is.
Mivel mást nem tudtunk kitalálni, a fiúk lepisilték a váltót, igy x idõre a váltó kiolvadt és lehetett tekerni. Volt olyan is, hogy egy igazolványt gyújtottunk meg és odatartottuk a váltóhoz, a tûz pedig megolvasztotta a váltót annyira, hogy megint lehetett tekerni. De aztán elfogyott a pisi, kifogyott az öngyújtó, és Manónak nem maradt más választása, rollereznie kellett ott, ahol nem lejtett.
De nem ez lassitott minket le teljesen, hanem maga az út. Ugyanis teljesen le volt fagyva és helyenként még hó sem volt, csak csupasz jég. Na ott még biciklizni sem lehetett, és ez eléggé ijesztõ volt. A biciklik az ilyen jégen egyszerüen csak elcsúsztak. Te hiába ültél rajta nyugodtan,és hiába nem fékeztél. Mivel a jég nem volt tükörsima, az elülsõ kerék elcsúszott a kis egyenletlenségeken is. Sorra zúgtunk el: én kétszer estem, és majdnem mindenki esett többször is. Nagyokat kacagtunk, mert mást már nem lehetett csinálni egy ilyen helyzetben, amikor az út tiszta jég, a bicaj irányithatatlan, semmit se látni, a fagyhalál fenyeget, vaddisznócsordák mászkálnak az erdõben, és fél km-enként le kell hugyozni egy bringát! :-) Egyfolytában dõltünk a nevetéstõl.
A társaságot ezúttal én mentettem meg, mert én voltam az egyetlen, aki hozott magával lámpát! A múlt héten vettem meg azt a lámpát, amirõl már beszéltem neked, és most bebizonyosodott, hogy helyesen választottam, mert gyönyörûen világitott. Az egyik srác hozott magával egy halogénes lámpát, és friss elemeket rakott bele aznap. Akkor kapcsolta be, amikor letértünk az erdõbe, és mire leértünk a Dömörkapui útra, az elemek lemerültek. Úgyhogy én voltam az egyetlen fényforrás. A Sikárosi erdészház után egy vaddisznócsorda szaladt át elõttünk az úton, és többen is betojtak, még inkább a fény köré gyûltek.
Közben az egyik srácnak odaadtam a pótzoknimat, hogy vegye fel a kezére, mert az teljesen elfagyott neki (csak egy vékony anyagkesztyût vitt magával). Jól nézett ki, vastag zoknival a kezén... :-)
A Dömörkapui út végét egy sorompó jelzi. Ezt persze vaksötétben nem lehet észrevenni, és ez több késõi biciklistának is okozta már a vesztét, akik teljes sebességgel mentek neki a sötétben. Mi azonban fénnyel voltunk felszerelkezve, igy bátran megállhattunk elõtte. Ott a Manó megszerelte a bicóját, mert elege lett az elesettségbõl. Ehhez felhasználta a Tomi elülsõ váltóbowdenjét (ami elszakadt Dobogókõn). Fogta, és csodálkozó szemünk láttára összekötözte a küllõket a racsnival. És, csodák -csodájára, tudta tekerni a cangáját! De egyfolytában kellett tekernie, különben elszakadtak volna a küllõk! Ez a srác nagyon ügyes és találékonyságáról többször is tanubizonyságot tett már.
Miközben Manó (csupasz kézzel!) szerelt a minusz 3 fokos hidegben, a két siró srác arról faggatott, hogy én hogyan birom ezt, és mért nem panaszkodom, meg hogy nekem sosincs semmilyen bajom? Mondtam nekik, hogy de igen, én is fázok, de ha panaszkodok, attól még nem lesz jobb. :-) Ez hatott, mert ezután már õk is kevesebbet nyögtek. :-)
A sorompó után már gyorsabban haladhattunk, mert az út jegesedése megszûnt, és most már csak havas volt. Negyed óra múlva beértünk Szentendrére, ahol a Hév felé vettük az irányt. Szentendrén kétszer emelkedik a fõút és a második emelkedõnél a Manó által felerõsitett bowden-drót elszakadt. Úgyhogy onnan két srác felváltva löködte õt hátba - idõnként majdnem nekilöködve egy-egy oszlopnak vagy fának. Az emberek mindenhol megbámultak minket mert fura társaság voltunk. Mikor bekászálódtunk a Hévbe, megkérdeztem õket, hogy ki ér rá a jövõ héten. Mindenki talált magának valami kifogást, hogy miért nem jó nekik! :-))) Ránéztem az elgyötört arcokra és jót nevettem magamban. Az egyik srác aludt, a másik kettõ bambán, gondolatnélküli tekintettel meredt maga elé a semmibe. -Na -gondoltam - jól kifárasztottalak benneteket! És még kérdik az emberek, hogy mért járok egyedül cangázni. :-) Egyedül Manó volt friss és kipihent, igy fõleg vele beszélgettem.
Vicces volt megfigyelni, hogy a cangák egy csoportba verõdve utaztak a héven, kivéve Manó bringáját, ami egyedül ácsorgott, az ellenkezõ falnak döntve. A nevetéstõl fuldokolva nyögtük ki, hogy ez azért van, mert a többi bringa nem birja azt a homeless (csavargó) bûzt, ami ebbõl a dzsuvás, lepisilt bringából árad! :-)

Itt véget is ér az elbeszélésem. Remélem nem volt unalmas az irás.
Minden jót, Nat "

-----------------------------------------------------------

Itt az idézet vége. Szerintem érdemes volt közzé tennem.
Jó és élményteli az elbeszélés. Sajnos aki írta már Õ is csak emlék.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
..második rész...

Miután mindenkit bevártunk, jobbra kanyarodtunk a Kakashegyi útra, ez azonban teljesen hófödte volt. De mivel le volt taposva (kocsik) könnyûszerrel haladhattunk rajta. Helyenként jeges volt, de egyelõre ez nem érintett minket, mert fölfele tekertünk. A nap sütött, és a havas táj úgy ragyogott mint ezer gyémánt. Nagyon élveztem. A Kakashegyirõl balra kanyarodtunk egy meredek, sziklás ösvényre, mely felvezet Dobogókõre. Itt már igen mély volt a hó, és a legtöbb helyen csak úgy lehetett haladni, ha az ember tiszta erõbõl teker. Ráadásul a hó alatt sok volt a szikla is, tehát még az is fékezte az embert. Erõlködve, izzadva haladtam fölfele, megküzdve minden egyes centiért. Manó nem sokkal mögöttem haladt, a többiek messze elmaradva. Ilyenkor nagyon sokat számit a külsõ gumi, és nekem nagyon bevált az a Konti amit pár napja vettem. Ez kifejezetten egy kapaszkodó, tapadó külsõ gumi, és éreztem is, ahogy beleváj a talajba. Persze igy is voltak olyan részek, ahol már elhagyott az erõm és nem tudtam tovább nyomni. Sehol sem lehetetlen felmenni, csak erõ és ügyesség kérdése. Ahhoz azonban már nagyon sok erõ kell, hogy legyen az emberben, hogy a nap második felében is tartósan tudjon tiszta erõbõl nyomni fölfelé. Nekem ráadásul kezdett húzódni a térdem belseje is, és próbáltam nem erõltetni túlságosan. (megj. ez egy ínszalag csavaros rögzítéses mûtét után volt 3-4 hónappal)
Miközben tekertem fölfele, azon gondokoztam, hogy ezekután nyáron itt simán fel fogok tudni menni. Eddig erõlködve jöttem föl, de a téli tekerések után már nem úgy fogok gondolni a nyári terepezésekre, hogy azok megerõltetõek. Ugyanis nincs nehezebb, taktikásabb és kimeritõbb egy téli terepezésnél. Aki végigcsinál egy telet a hegyekben, az kiváló kondiban lesz a tavaszi teljesitménytúrákra. Én ezt fogom tenni, hisz már beterveztem egypárat. Megmondom õszintén, eleinte kicsit tartottam, hogy hogyan fogom birni a téli tekerést, de most már látom, hogy végig lehet csinálni. Kicsit több ruha, akarat, kicsit nagyobb szenvedés és biciklimosás, de meg lehet oldani annak, aki elég õrült ahhoz, hogy elviselje az ext-rém viszonyokat egy kis tekerés kedvéért. :-)
Manóval tehát tekertünk fölfele, mig a többiek erõlködve tolták cangáikat. Idõnként találkoztunk lefele tartó túristákkal, akik döbbenettel, álmélkodással vagy csodálattal tekintettek ránk. Hogy õszinte legyek, csodálatot csak egyszer láttam megcsillani emberek szemében, és az is 3 srác volt, akik mondták,hogy "hú de klassz, hogy bicajjal nyomulunk, õk is szeretnek terepezni". :-) A szülõk tekintetében inkább óvatosság tükrözõdött, amint próbálták az utunkból elterelni kóborló ivadékaikat.
Már nem jártunk messze a tetõtõl, és elkezdõdtek a bajok. Ahogy nulla fok alá ment a hõmérséklet, a bicajokon elkezdtek befagyni különbözõ dolgok. A No.1 helyen a váltók szerepeltek. A bowdenek befagytak, és alig, vagy egyáltalán nem lehetett váltani. A fékek is gyengén fogtak, és a fékkarokat hülyén lehetett lenyomni. Aki spd-vel volt, az nem érezte túl jól magát (pl én), mert ha lelépett a hóba, az egybõl beragadt a kis fémlyukba, és a pedálba lehetetlenség volt ezután belelépni. Egyfolytában rugdosni kellett a pedált, hogy a cipõbõl kiessenek a jégdarabkák. Mire felértünk Dobogókõ tetejére, a Manó ósdi bringája tekerhetetlenné vált. Ugyanis a racsni zsirozása megfagyott,és ha tekerni kezdte a pedált, nem tudta, mert nem volt ellenállás. Tehát ugyanúgy pörgött, mint hátrafelé (ezzel bajlódtunk aztán az út fennmaradó részében, egészen a szentendrei hévig). De most még csak a Matyi büfénél tartottunk, és nem törõdtünk ilyen távoli jövõvel. Egyetlen és legfõbb vágyunk volt a legegyszerûbb ösztönök kielégitése. Nevezetesen,hogy valami forrót együnk, igyunk, és pihenjünk. Mindenki literszárm itta a forró teát vagy bort, és ette a hotdogot.
A büfénél nagyon sok ember tolongott, de szinte egyikük sem volt túrista. Ha most ezt õk olvasnák, valószinüleg ellenkeznének, mert õk túrizmusnak nevezik azt, amikor az ember bevágja magát a kocsijába, felgurul Dobogókõre, ott kiszáll, és hõsiesen elgyalogol a kilátóig meg vissza. A negyed órás sétától megéhezve eszik és iszik egyet a büfében. Õk azt mondják magukról, hogy túráztak egy jót, hisz kimentek a dobogókõi kilátóig és hóban! gyalogoltak egyet magassarkú cipõben (legalábbis a nõk). Mindezek az emberek igen furcsán néztek ránk, az õrült montisokra, akik valahonnan a ködpárába burkolózó erdõk mélyébõl tûntünk elõ, meggyötört bicajainkon. Hogy lehet ilyenkor egyáltalán biciklire szállni, nem is beszélve arról, hogy ezzel az izével még a hegyekbe is bemenni!? Brrr. A levegõnél is fagyosabb tekintetek villantak felénk. A srácok ebbõl szerintem semmit sem vettek észre, mert épp a has korgásnak próbáltak véget vetni,és gyorsasági versenyt rendeztek az evésbõl. Az egyik srác azt kérdezte tõlem a túra elején, hogy minek cipelem magammal azt a hátizsákot. Hát most megértette, hogy miért. Mig õ abban a cuccban fagyoskodott (és egyre jobban), amiben jött (mert magával semmit nem hozott), addig én felvettem magamra a nagykabátomat és még egy kesztyût. Volt nálam még egy angóra pulcsi és egy 3. gatya is, de azt végszükségletre tartogattam.
Már du.4 is elmúlt, amikor elindultunk lefele. Kezdett sötétedni, de a naplemente szinei még élénken égtek nyugaton. Megbeszéltük, hogy a kék jelzésen lemegyünk a Kakashegyi mûútra, és onnan végiggurulunk a Dömörkapui úton Szentedréig, mert addigra be fog sötétedni.
A kékig még egy rövid szakaszon betonon haladtunk, de az tiszta hó meg jég volt. Eléggé begyorsultam, és magam mögött hagytam a többieket, akik nem mertek kockáztatni. Eddig még nem is lett volna baj, csak én közben a hátsó fék behúzásával farolgattam. Egyik alkalommal kissé túlzottan is behúztam, ráadásul jobbra is rántottam az elsõ kereket, mert a bal lábam körül akartam 180 fokosat kanyarodni, de erre a jeges út kicsúszott a lábam alól és zakóztam egy nagyot. Elõttem pont kb. 3 családnyi ember cammogott eléggé unottan, úgyhogy legalább feldobtam kissé a hangulatukat. Mutatványomból a srácok semmit sem láttak, mivel akkor bukkantak fel a kanyarban, amikor én talpra álltam. Már félig sötét volt, amikor bekanyarodtunk az erdõbe, és a fény percrõl percre csökkent. Az út pedig egyre csúszósabbá vált, ahogy hûlt le a levegõ. Most már csak nagyjából láttam, de azért nem használtam túlzottan a fékjeimet. Idõnként káromkodásokat, csúszkálásokat meg egyéb zajokat hallottam hátulról, amik a homályban "botorkáló" társaimtól származtak. Az utolsó emelkedõ tetején megálltam, és bevártam mindenkit. Két srác teljesen elfagyott már, és panaszkodtak, hogy mijük fázik vagy fagyott be. De ezen nemigen lehetett segiteni, hiszen nem tudok mindenkinek ruhákat cipelni. Akkor már egy utánfutót kéne kötni a bicajomra.
Egyiknek a keze fagyott be, másik a lábát nem érezte. Énnekem mindenem rendbe volt, bár a kezem kissé elfagyott, de nem szóltam egy szót sem, mert minek nyögjek, ha mások megteszik helyettem is!?

következik a harmadik rész...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Iézek egy téli élményteli útleírást Natitól, (három részben)
amit még 2001 év ilyen idõszak környékén küldött nekem, ha elfogadjátok. Emlékezzünk a kedves vagány lányra.

Mivel bringás élménybeszámolóról van szó ezért úgy érzem közre adhatom.
Itt kezdõdik az idézett történet elsõ része:

nat írta: (H2001-12-03 23:41:36)
---------------------------------------------

" Kedves Csaba!

Most van egy kis idõm irni neked, úgyhogy elmesélem, milyet túráztam vasárnap.
Ildi sajna nem tudott eljönni, igy egyedül mentem 4 sráccal a Pilisbe. Az idõ gyönyörû volt, az égen egy felhõ sem volt, miután a köd felszakadozott. A szokásos útvonalon indultunk el: Üröm - Pilisborosjenõ - Hosszú-hegy irányába. Pilisborosjenõn megálltunk a helyi kocsmában, mert ketten közülünk sörözõsek, és beülõsek. Ez azt jelenti, hogy szeretnek itt-ott megállni egy-egy italra, kávéra, üditõre. Megálltunk hát, és Tomi meghivott egy italra és csokira, amiért a múltkor kisegitettem egy belsõvel (tudod, õ volt az, akinek az a defektsorozata volt a múltkori túrán). A nap olyan jól sütött, hogy két mezben egyáltalán nem fáztam.
Pilisborosjenõ után az út földúttá válik és lassan emelkedni kezd Csobánka irányába. Egyre sarasabb lett minden, és a végén olyan vészesen saras volt, hogy még gyalog is majdnem belecsúsztunk a megolvadt agyagba. Mire kiértünk onnan, bringáink nagyon vészesen néztek ki: A külsõk, a küllõk, a felnik, és a láncak csöpögtek a sártól. Úgy néztek ki, mintha belemártottuk volna õket egy agyagfürdõbe. De valóban ezt tettük, amikor a felnimagasságnál is mélyebb pocsolyákon átvonszoltuk õket. Ezekután a láncok elkezdtek leesni, megugrani, nem váltani, a fékek (amiken bunkónyi sárgöröngyök lógtak) szintén nem fogtak.
Manó és én általában az élen jártunk, mert a másik 3 fiú nem mert olyan gyorsan menni lefele a csúszós talajon. Én szerencsére nagyon merészen tudok száguldozni, és eközben nincsen semmi félelemérzetem. (A Duna-Maratonon be is hoztam ezzel egy kis idõt magamnak). Persze az ilyen túrák nem idõre mennek, de én szeretem nem nagyon használni a fékeket -hadd fusson az a bicó. Viszont ha tudom, mi vár ránk a nap második felében, még annyira sem fékeztem volna. A csobánkai elágazásnál bevártuk a többieket, akik közben még szereltek is valamit. Manó bringaszervizben dolgozik, és a túrák során mindig õ szereli mindenkinek a cangáját. Ám nemcsak ügyes kezérõl, hanem szellemes vicceirõl is ismertté vált közöttünk. Most egy újabb trükkre tanitott meg: a sarat úgy lehet eltüntetni a racsniról és láncról, ha hóval dörzsölöm. Ez persze hosszadalmas folyamat, és a végére a kezed helyén csak facsonkot érzel meredezni, de megéri, mert az ember legalább tud utána váltani, és a lánc nem ugrál egyfolytában, ami lábra veszélyes is lehet. Hó egyébként kevés volt, csak az út mentén itt-ott, meg az erdõben. Az utakat sár boritotta, helyenként igen mély. A Hosszú-hegyen most nem mentünk végig, hanem elkanyarodtunk jobbra, egy erdei útra, mely meredeken vezetett le a Szent-kútig. Ott aztán lehetett élvezni a havas-downhill menetet, mert a szûk és tekergõs ösvényt vékony hó-és avarréteg boritotta. Az ösvény hirtelen egy lépcsõben végzõdött, melyen simán lezúghatott az, aki túl gyorsan ment. Manó (István ) el is taknyolt, na nem bicajjal: hanem a lépcsõ fokai be voltak fagyva, igy amikor rátette a lábát, a talaj kicsúszott alóla. Én már óvatosabb voltam, mert láttam mi történt. Miután a többiek is megérkeztek, indultunk tovább, egy erdei úton. Kezdetben meredeken emelkedett, és ha nem lett volna saras a talaj, fel is tudtunk volna tekerni,ám a sár miatt a végén már csak kipörgött a kerekünk, de feljebb nem jutottunk. Senki sem tudott feltekerni. Mondjuk Manó fel tudott volna, csak õ most a városi bringájával jött, amin még egy jó terepgumi, annyi sem volt. Kissé laza azért, hogy egy ilyen cangával jött el, de mondta, hogy a Hófehérke (cross-country bringája) átépités alatt van. Igy most nem tudott olyan jól tekerni, és sokszor neki is tolnia kellett. Az út kezdett egyre havasabbra fordulni. A sarat - ahogy feljebb jutottunk - felváltotta a havas avar. Ott ahol kicsit mélyebb volt, máris másfeles erõbevetéssel kellett tekerni felfelé. Egy patak keresztezte után (természetesen áthajtottunk rajta) kilyukadtunk Pilisszentkereszt alatt a Szurdok bejáratánál. Ide Manó javaslatára mentünk, de mindenki megbánta. Ugyanis ez egy igazi szurdok volt, s a kacskaringós, keskeny ösvény 5-6 méteres magasságban vezetett a félig befagyott patak és sziklák fölött. Persze nem volt egyenes egyik része sem, és sokszor a lecsúszás veszélye fenyegetett minket. A hely a Rámszakadékra emlékeztetett. Sokszor mentünk át jeges hidakon,és még többször toltuk fölfelé sziklákon vagy lépcsõkön. Akkor sem volt nyugtunk ha leszálltunk a cangákról, mert sokszor jég boritotta az ösvényt vagy a lépcsõfokokat. Igy csak araszolgatva másztunk fölfelé, idõnként visszacsúszva. A megpróbáltatások ellenére nagyon élveztük a kapaszkodást, mert a Szurdok festõi helynek bizonyult. Még kétszer hajtottunk át a sekély patakon, és mire kiértünk Pilisszentkeresztbe, a kerekeink egészen letisztultak. A másik 3 srác igencsak elfáradt, és abban egyeztünk meg, hogy akkor most menjünk betonon egy darabig. A Dobogókõ felé vezetõ fõút tiszta volt, mert fel volt sózva. Rengeteg kocsi húzott el mind fölfele mind lefele, hiszen szép idõ volt aznap, és gondolom sokan felmentek. A pilisszentkereszti kútnál megálltunk és én meg Manó ráeresztettük a vizet a hátsó kerekünkre, mert azért még rendesen fedte a váltókat a dzsuva. Ezután kicsit beolajoztuk, és máris jobban mûködött az egész rendszer. A betonon könnyebb volt haladni, de a srácok már kezdtek lemaradozni - sok volt ez nekik. :-)

..következik a második rész...

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Balu1 !
Jöhet a beszámoló !
Köszi,
Marci

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Balu1!
Naná, hogy jöhet! :)

és köszi

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Natit sokan szerettük. Sokan... mindenki aki megismerte!

Találtam egy régi 2001-es decemberi túraleírást és élménybeszámolót amit akkor küldött.
Abban az évben nyáron ismertem meg. Azt a téli túra beszámolót szeretném itt
közreadni de ide max 1000 karakter fér el és az 2400 betü körül lenne, szóval nem rövid.
Ha van rá igény. Ha szeretné valaki olvasni akkor több részben fel tudom tenni.
Különösen élménydús túrabeszámoló, amilyen túrákat tõle szoktunk kapni.
Jöhet ide három külön részben?

geoff

geoff

törzsvendég

• fórumtag
  • 401 hozzászólás
Azon a túrán én is ott voltam, szegény tényleg a GPS-el szívott végig, hol kikapcsolt a készüléke, hol nem... De inkább igen, mint nem.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
- :( -

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Éppen most olvastam megint egy másik levelezõ felületen
Nati nekem szóló utolsó válaszát. Most teljesen átértelmezõdött.

nat írta: (Sze2008-10-29 08:52:10)
----------------------------------------------------
" Szia!

Jó sok meló és pár gyönyörû bringás nap után újra jelentkezem.

A 4 napos ünnep alatt egy nagyon klasszat tekertünk barátaimmal, csapattársaimmal a Vértes sárgálló útjain. Kissé hideg volt ugyan és a nap se sütött ott, viszont az esõ sem esett és nagyon szép, misztikus volt így az erdõ. Közben még mindig nem jeleztek vissza abból a boltból ahonnan neten megrendeltem az új gps-t. Nem tudom mi van velük. Lehet, hogy tolódni fog az új készülék vásárlása. Látod ezért nem szabad elõre inni a medve bõrére, mert egyszerûen nem lehet tudni, hogy mi sikerül és mi nem.

Veled mi újság van? "

-------------------------------------------------------------

Ez a mondat most egészen másképp cseng :
"..ezért nem szabad elõre inni a medve bõrére, mert egyszerûen nem lehet tudni, hogy mi sikerül és mi nem."

Erre akkor senki nem gondolt.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
Igen, én is azon agyalok éppen, hogy legkésõbb a Tortúrár átszerelem az spd-t platformra. Azzal nincsen gond! Szerencséd volt, hogy legalább kilépni ki tudtál belõle! Van az úgy, hogy belefagy az spd-be a cipõ, aztán ha megállsz, kakukk! A jövõ hét vége nekem is jó, úgyhogy...addig tán a mi kis "sántánk" is felépül, meg koszacica is haza keveredik.