Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Táplálkozás, étrend, fogyókúra

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1408 hozzászólás a témában

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás

anikveszcsönjet?

Melyik vagyok? :D
Na mindjárt elõtúrom a dobókockám :)

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
Bevizsgált táplálékkiegészítõk listája:

http://www.sportkorh...izsgtapkieg.htm

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

Te egyszer már beszéltél róla, hogy van vagy 3-4 féle testi adottság (tudod ez az xy-morf ), szal, hogy is van ez? Amúgy a hozzászólásaid alapján te többet tudsz, mint amennyit elárulsz :D Mesélj csak, nincs vmi honlap, ahonnan szerzed a tuti infokat v. te suliban tanultad? :)

Állítom, hogy a mai napig az egyik legjobb könyv Arnold: Utam a csúcsra (Education of a bodybuilder) amit száz éve adott ki, de az edzés része nem az a túlmisztifikált, agyonbonyolított, áltudományos hülyeség, ami manapság dívik...

Legyen elég annyi, hogy a mûfajjal (magam is meglepõdöm) immár 19 éve foglalkozom és ezalatt elolvastam némi szakirodalmat.:) Emellett - talán nem elhanyagolható - ez 19 év edzés is jelent, tehát lecsapódott némi gyakorlati tapasztalat is.

A net tele van anyaggal, csak ne feledd, a lapok többsége eladni akar valamit (terméket, szolgáltatást) és nem az az érdeke, hogy te egyszerûen, olcsón eredményeket érj el, hanem, hogy megvedd ezt vagy azt a csodaszart, akarom mondani csodaszert...

Alkati típusok:
  • Mezomorf: a klasszikus atlétikus alkat. Kidolgozott, erõs izomzat, egyenes, arányos végtagok. Könnyen, gyorsan fejleszti az izomzatát, jó az anyagcseréje, kevésbé hajlamos a hízásra. A csontozat erõs, de nem túlméretes. Mondanom sem kell, széles kulcscsont, keskeny medence/csípõ a jellemzõ. Az izmok úgymond "szép" formájúak (széles, tömör mell, kerekded bicepsz, lópatkó tricepsz, formás vádlik, stb.). Ha azt mondom, Linford Christie (rövidtávfutó), akkor ott egy tökéletes mezomorf.
  • Ektomorf: Általában nyúlánk, arányos alkat, kifejezetten szálkás izomzattal, de kevés tömeggel. Nehezen, kínok közt fejleszt izomzatot, igaz, a hízás gyakorlatilag ismeretlen fogalom. Vékony, keskeny csontozat a jellemzõ. Az izmok jó formájúak, de a tömeg hiánya miatt ez kevéssé jön elõ. Szívós, jó állóképeeségû fajta, ultragyors anyagcserével. Brúsz Lí, pl.
  • Endomorf: Nagydarab, behemót. Hajlamos a hízásra, vastag, bunkó csontozata van. (elefánthoz méltó térd, boka) Széles csípõ, nagy segg nem ritka, a legkevésbé atlétikus típus. Ránéz egy krémesre és hízott egy kilót.
  • Ekto-mezomorf: Értelemszerûen a két típus keveréke, afféle bícsboj-típus, szerencsés alkat, ám a korral pl. ugyanúgy lassul az anyagcsere, tehát elkez hízni. (Az igazi ektomorf 70 évesen felveszi az érettségi öltönyét... és jól áll rajta, már ha még megvan)
  • endo-mezomorf: a másik keverék, a tipikus nehézatléták. Igaz ugyan, hogy nem egy vékonycsontú, keskenycsípõjú szobortípus, de akkora izomtömeg van rajta alapból, amit még könnyen is növeszt, hogy olyan széles, mint egy pajtaajtó. Persze hízik is, de van mitõl, mert általában bélbulldózerek... Mondanom sem kell, erõs, mint az állat, ha nagyon leereszt, akkor csak 160-nal guggolgat... Gondolj a súlylökõkre.
  • Felesleges megemlíteni, hogy ekto-endomorf nincs...
anikveszcsönjet?

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9.190 hozzászólás
én személy szerint Lee Haney könyvébõl kezdtem ezeket tanulmányozni,meg testépítõ folyóiratokból :)

http://www.fitnet.hu...3&id_article=65 itt egész jól leírják a dolgokat(lap alján a többi típus) :)

Charon,a linkelt képsorozaton olyan a tag feje a nyakával,mintha odaretusálták volna :)
az a lefogyásos állapot nekem is elég lenne hehhe

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*

• vendég

Nekem elég érdektelen. Az elején jobban nézett ki a tag, amikor kidolgozott, szálkás volt. Ezt - gondolom - megelégelte és elkezdett zabálni (meg mást is), így összeszedett egy tagbaszakadt, nagydarab fazont. Szerintem kár volt...
Egyébként meg egy nem túl jelentõs adottságokkal bíró, átlag genetika...

Te egyszer már beszéltél róla, hogy van vagy 3-4 féle testi adottság (tudod ez az xy-morf ), szal, hogy is van ez? Amúgy a hozzászólásaid alapján te többet tudsz, mint amennyit elárulsz :D Mesélj csak, nincs vmi honlap, ahonnan szerzed a tuti infokat v. te suliban tanultad? :)

szammer

szammer

törzsvendég

• fórumtag
  • 878 hozzászólás

Valaki tud valamit arról, hogy miért tûntek el teljesen a németországi és az ausztriai üzletekbõl a tartós tejek?

nem, de mindig szkeptikus voltam az ilyen tejekkel kapcsolatban, mer' elég hihetetlen, hogy (akármilyen technológia ide v. oda) 6-7 hónapig eláll a tej +20 fokban :-///
Inkább a sima 3-4 napig elálló tejet iszom. (igaz állítólag már ez sem igazi...)
szam

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs
bocs ezt inkább ide...

érdekes a lábszõrzet alakulás .....

nézzétek meg a "300"edzést...
http://crossfit.blog....called_program

bár szerintem lehet izmosnak lenni megfelelõ mozgékonyság mellet...
szal nem feltétlen elõnyos a nagy tömeg,mert hiába vagy erõs ha nem tudsz egy utcahoszt végigfutni....

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

voti

voti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.179 hozzászólás
Valaki tud valamit arról, hogy miért tûntek el teljesen a németországi és az ausztriai üzletekbõl a tartós tejek? Rendszeresen ilyen biotejet fogyasztunk és mivel idehaza közel kétszer annyiba kerül mint tõlünk nyugatabbra, ezért ha kijutunk hozunk vagy 20-30 litert. Legutóbb kb két éve sikerült hozni, azóta többször is voltunk, de már nem találtunk. Gyanús ez nekem lehet, hogy odaát rájöttek valamire?

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég
12/1/2006 -os képen néz ki különösen jól... pohos disnyó, ahelyett, hogy maradt volna egy kockahas bícsboj.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
A zabálás része elég szembeötlõ, mert egy ideig nem változott semmit, aztán egy hónap alatt felfújódott. :)

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

http://forum.bikemag...&postcount=2935

Reakciókat ide kérem. :)

Nekem elég érdektelen. Az elején jobban nézett ki a tag, amikor kidolgozott, szálkás volt. Ezt - gondolom - megelégelte és elkezdett zabálni (meg mást is), így összeszedett egy tagbaszakadt, nagydarab fazont. Szerintem kár volt...
Egyébként meg egy nem túl jelentõs adottságokkal bíró, átlag genetika...

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Gondolom komplex, minden napra kiterjedõ edzésterv.

AS_Pauly

AS_Pauly

vendég

• fórumtag
  • 110 hozzászólás
Egy hónap alatt hogy lehet annyi hájtól megszabadulni (legelsõ 2 kép)???

Jó lenne tudni az edzéstervét, mert akkor 2 hónap alatt rendbe is vágnám magam :)
"No pain - No gain"

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
http://forum.bikemag...&postcount=2935

Reakciókat ide kérem. :)

AS_Pauly

AS_Pauly

vendég

• fórumtag
  • 110 hozzászólás
Értem srácok!

Akkor vége a keresgélésnek, döntöttem!

Normálisan fogok enni, semmi túlzott koplalás, hanem alapanaygcseréhez szükséges egészséges étek (mindjárt megyek is bezúzok egy jó kis halat brokkolival félnyersen, hogy ne legyenek elpusztítva) minden nap, napi 4-5ször. 4 után csak zõdség-gyümölcs órénként 1-1db ha megkívánnám.

És mindemellett nagyon sok bringázás és edzés felfeléken. Említetted Galuska, hogy az izom sokkal többet használ mármint energiát. Na, én izmosítani fogok.

1. Fél óra bemelegítés a lakhelyem körül(ilyen kis kertváros jellegû odu) az utcákon lássa mindenki milyen fasza bringám van

2. Fél óra sport (azaz aerob zóna) ütemben az erdõ széléig, ez jó lesz égetésre. Egyébként az odautat és a visszautat utálom a legjobban mert unalmas.

3. Amint bent vagyok az erdõben, zúzás fölfelé. Nem érdekel, hogy aerob, kardio, vagy mittomén, ugyse tudom szabályozni, mennyivel kalimpáljon a szivem. Ha épül, ha nõ, ha fejlõdik az izomtömeg, akkor csinálja, nem igaz, hogy ha edz az ember és rendesen eszik, zsír ne menjen le. És ahogy fejlõdik az izomzatom úgy fog egyre több energiát fölhasználni.

4. Amikor meg unom a hegyet, semislick föl és pörgetõs aszfalttúra, full égetés. És amikor rámjön, vagy ki van dörzsölve a lábam, ott ahol nem kéne a nyereg miatt, akkor pedig futás ésszel, sport zónában, 1-1 óra.

Ez nem bonyolult, tartható, kajálás szempontjából sem kell lemondnom semmirõl és élvezhetem a bringázást is. Egyébként mióta nem bagzok, mocskosul elkezdtem bírnia felfeléket. Gondolom az is számít hogy 5 perc, vagy fél óra tekerés felfelé...:)

Na, ma pihi van 3 napos tekerõs nap után, hétvégén szépen folytatom csak ráfekszek a kemény tekerésre.

Nagyon köszi a szemfelnyitogatást és hozzászólásokat, éljen mindenki egészségesen ha tud és sportoljatok sokat, de fõleg bringázzatok, mert látánk hogy jó, ámen :impra:

ÜDV
"No pain - No gain"

Hurka

Hurka

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 hozzászólás
Jó a lista :). Sajnos a táplálkozással kapcsolatos - naponta megjelenõ - cikkek, tudományos, és áltudományos hírek, félinformációk masszívan összezavarják az embert. Célszerû kipróbált, bevált információkra alapozni.
Szerintem ez a könyv jó ebben a témában, elnézést, ha esetleg már volt, nem olvastam folyamatosan a topickot:
http://shop.builder....porttáplálkozás
Ha kitartó vagy, tartósan negatív a kalória-egyensúlyi beviteled, s ráadásul lelkiismeretesen edzel is (szerintem mindegy mit, lehet tekerés, futás, kondi), a siker nem marad el, ebben biztos vagyok.
Annyit még:a keringésre (vo2max érték emelésére) nagyon jó hatással van az egyes mozgásformák váltogatása (bringa/futás; kondi, bringa) nem véletlen szerepelnek így a legtöbb edzéstervben.
Sanci

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

Én ebben az egészben csak azt nem értem, hogy azért csak emberbõl van mindenki, nem? Azért a mechanizmusoknak mindenkiben hasonlóképpen kellene végigmennie.

Húszmillió féle edzés/fogyás/égetés/stb.terv, ennyit enni, annyit enni, ezt csináld azt csináld. Valakinek a bringa jön be, nem a súlyzó, másnak a súlyzó,nem a bringa. Nem hiszem hogy nincs egy olyan egyszerû energetikai képlet, amit persze mindenki saját képére finomíthat, hogy

I. Munka:
1. X pulzusszám fölött/alatt, Y idõ alatt ez történik. Mivel 3(nyugalmi-sport-power) zóna van, olyan hüdesok lehetõség nem nagyon lehet.

II. Bevitt energia:
2.1. Mi a hasznos, mi a haszontalan. Mi a helyes Fehérje-Szénhidrát-Cukor arány céltól föggõen.
2.2. A hasznos hogyan, a haszontalan hogyan alakul át.
2.3. Az I. pontban említett munka mellett Y hasznos Z haszontalan hogyan alakul át. Mi történik az izommal, zsírral.
2.4 Ezeket idõben hogyan érdemes elosztani?

Ha erre ráhúzunk egy tervet, az nem minden embernél ugyanazt (persze az értékek változnak) kéne elõidéznie?

Ha Józsi 50kg, megeszik egy csülkösbabot, akkor õ is annyi kalóriát evett mint Béla, aki 115kg. ha Józsi ezután fölteker Mucsapusztamariskáról az 1000m-re és 500m-rel magasabban fekvõ Felsõlujzaröcsögére, akkor neki X energiát fölhasználni a csülkösbabból , míg Béla, aki szintén fölteker, X többszörösét, mert nehezebb. De ugyanaz történt. Ettek, edzettek, energiát használtak, valami kevesebb lett bennük. Vagy zsír, vagy izom, vagy mindkettõ attól függõen, hogy ki milyen terheléssel jutott el A-ból B-be.

De ha vesszük Bécit, aki ugyanúgy fölteker a dombon és a Felsõlujzaröcsögei Menõ-Kondi Dzsimbe beül még erõsíteni, õ is a csülkösbabból nyer energiát attól függõen milyen munkát végez.

Na, nem ennyire egyszerûnek kéne lennie? Azért a természet sem úgy találta ki az ember energetikai rendszerét, hogy csak a mikro-endo-gasztrokrinológus egyének élhetnek egészségesen, nem?

Huh, bocsi, van egy fárasztó, értetlenkedõnek tûnõ stílusom, de ez csak azért van mert nem kapok egyértelmû választ.

Azért megyek holnap is tekerni és égetni.
Burn Baby Burn :ogien:

Gondold át a következõket!

• Az egyén anyagcseréje a korral változik (sajnos). kb. 25 évtõl lassul, tehát ugyanakkora kalóriamennyiség mellett hízni fogsz.
  • Óriási különbség van az egyének anyagcsere sebessége között. Van, aki egész nap eszik és alapból sovány, mások ránéznek egy sütire és híznak.
  • Eleve a három alap testalkati típusba, vagy annak kevert változatába tartozik az emberfia/lánya. (mezomorf, endomorf, ektomorf vagy endo-mezomorf, ekto-mezomorf) Ezek alapból nagyon különbözõ adottságokat jelentenek.
  • Még abban is óriási eltérés van, ki "hová" hízik. (has, segg, hát, stb.) Én pl. a hasamra nem, de a hát/alsóhát mindig problémás terület volt.
  • Más az emésztésünk. Van aki nem tudja jól emészteni a tejet, van, aki a zabpehellyel nem boldogul, lisztérzékenység, stb.
  • A példádhoz: lehet, (sõt, biztos) hogy egy 80 kg-os, ám színizom ember energiafelhasználása jóval magasabb. mint egy 120 kg-os teleszart búvárruháé, mert a zsír, sajnos, "csak úgy van", nem használ energiát a mozgáskor, mint írtam, ebbõl a szempontból "halott" szövet. (Más kérdés, hogy hosszú távon energiaforrásként szolgál.)
Lehetne sorolni, de sajnos csak alapelvek vannak és - tetszik vagy nem - mindenkinek magának kell megtalálni a megfelelõ utat.

Végül egy analógia: Sokszor érdeklõdtem, hogyan is kellene bunnyzni és kaptam kb. tízféle "receptet". Azután leszartam az egészet és elkezdtem gyakorolgatni. (keresztbe rakott léc az úton, járdaszegély, stb.) Most már megyeget...

AS_Pauly

AS_Pauly

vendég

• fórumtag
  • 110 hozzászólás
Én ebben az egészben csak azt nem értem, hogy azért csak emberbõl van mindenki, nem? Azért a mechanizmusoknak mindenkiben hasonlóképpen kellene végigmennie.

Húszmillió féle edzés/fogyás/égetés/stb.terv, ennyit enni, annyit enni, ezt csináld azt csináld. Valakinek a bringa jön be, nem a súlyzó, másnak a súlyzó,nem a bringa. Nem hiszem hogy nincs egy olyan egyszerû energetikai képlet, amit persze mindenki saját képére finomíthat, hogy

I. Munka:
1. X pulzusszám fölött/alatt, Y idõ alatt ez történik. Mivel 3(nyugalmi-sport-power) zóna van, olyan hüdesok lehetõség nem nagyon lehet.

II. Bevitt energia:
2.1. Mi a hasznos, mi a haszontalan. Mi a helyes Fehérje-Szénhidrát-Cukor arány céltól föggõen.
2.2. A hasznos hogyan, a haszontalan hogyan alakul át.
2.3. Az I. pontban említett munka mellett Y hasznos Z haszontalan hogyan alakul át. Mi történik az izommal, zsírral.
2.4 Ezeket idõben hogyan érdemes elosztani?

Ha erre ráhúzunk egy tervet, az nem minden embernél ugyanazt (persze az értékek változnak) kéne elõidéznie?

Ha Józsi 50kg, megeszik egy csülkösbabot, akkor õ is annyi kalóriát evett mint Béla, aki 115kg. ha Józsi ezután fölteker Mucsapusztamariskáról az 1000m-re és 500m-rel magasabban fekvõ Felsõlujzaröcsögére, akkor neki X energiát fölhasználni a csülkösbabból , míg Béla, aki szintén fölteker, X többszörösét, mert nehezebb. De ugyanaz történt. Ettek, edzettek, energiát használtak, valami kevesebb lett bennük. Vagy zsír, vagy izom, vagy mindkettõ attól függõen, hogy ki milyen terheléssel jutott el A-ból B-be.

De ha vesszük Bécit, aki ugyanúgy fölteker a dombon és a Felsõlujzaröcsögei Menõ-Kondi Dzsimbe beül még erõsíteni, õ is a csülkösbabból nyer energiát attól függõen milyen munkát végez.

Na, nem ennyire egyszerûnek kéne lennie? Azért a természet sem úgy találta ki az ember energetikai rendszerét, hogy csak a mikro-endo-gasztrokrinológus egyének élhetnek egészségesen, nem?

Huh, bocsi, van egy fárasztó, értetlenkedõnek tûnõ stílusom, de ez csak azért van mert nem kapok egyértelmû választ.

Azért megyek holnap is tekerni és égetni.
Burn Baby Burn :ogien:
"No pain - No gain"

• vendég
AS_Pauly, ismerõs a szitu. Túl sok az ellentétes infó: a kedvencem amikor az egyik szájton:"a fogyásban a táplálkozás a legfontosabb, a mozgás csak kicsit rásegít...", majd 2 weblappal odébb: "a súlyleadást csak mozgással érhetõ el, a diéta nem segít" ... LOL
Amúgy a leírt edzésterved sztem okés...bõven jó! Bár nekem a napi 3x edzés még soknak is tûnik, de ha bírod, hajrá!
én 105-rõl indultam 88 kg a "versenysúlyom" és most járok 100-nál...kb. 1 hónap alatt úgy, hogy gyakorlatilag semmit nem csináltam, csak a kajáláson módosítottam egy leheletnyit.
De még mindig keresek egy olyan lapot, ahol egyértelmûen és érthetõen megfogalmazzák, hogy melyik célhoz, mit kell tenni...ezek a testépítõs lapok nekem felejtõsek, mert mindenkinek maga felé hajlik a keze és ezek mind az izomzat-növelésre helyezik a hangsúlyt...de én nem akarok kigyúrt állat lenni, csak simán sportos...azthittem egyértelmû lesz, de azóta sem hallottam olyan tanácsot, aminek ne mondták volna az elõzõjét...
Jó lenne egy értelmes szájt, ahol objektívan írnak a témáról, mindent magábafoglalva, mert a maradék 10 kg-ot jó lenne olyan 1,5 hónap alatt leadni...de hatásos edzésterv hiányában marad a tökölõdés...sebaj majd futkározok oszt jóvan...:D

AS_Pauly

AS_Pauly

vendég

• fórumtag
  • 110 hozzászólás
"jojoba, szerintem felejtsd el ezeket a mûanyag dolgokat. Csinálj sprinteket, meredek mászásokat és utána jól kajálj be. ennyi. amúgy meg szerintem is teljesen korrekt a mostani felépítésed."

Akkor ez lenne az? Mondjuk logikus, de a meredek mászás az nálam erõsen anaerob...Tehát a nagy zúzásban leég a zsír és a kaja utána azért kell, hogy izom ne menjen vele? Olyan 80-90% max.pulzusnál is ég a zsír? Mert kb ennyi lesz meredek mászás közben...És a nagy kajálás utána nem fog raktározni egy kis fölösleget? :help:

Persze hogy nem adom fel, csak amennyi ellentétes információt és azok különbözõ variációit olvastam, kicsit sok lett. Azért ma is lenyomtam egy 40kilcsit terepen/aszfalton. :spoko:
"No pain - No gain"