Sziasztok!
A következõkben kérném a véleményeteket/tanácsokat.
Hosszú kihagyás után 2 éve vettem egy Kellys Axis cross bringát általános hobbi felhasználásra (városi, és hétvégi tekerés, néhány napos hosszabb túrák, éves szinten kb. 2-3e km-t megyek). Akkor úgy gondoltam ez a kategória bõven kielégíti az igényeimet. Mostanában egyre gyakrabban járunk hosszabb 80-100 km-es egy napos túrákra és kezdem élvezni a nagyobb Bakonyi, Balaton-felvidéki szerpentineket, szeretem kihívásként megközelíteni ezeket az emelkedõket, szeretem meghajtani az egyenesekben, szóval egyre jobban dominál a sportolási szándék.
Ehhez érzem úgy hogy idõnként jobban járnék egy másik bringával. Igazából olyan bringára vágynék amivel ugyanúgy el tudok menni könnyebb terepeken, földutakon, murvás utakon, ugyanakkor agilisabb, könnyebb meghajtani, hosszabb távon pedig akár tempósabb haladásra is alkalmas. Egyre gyakrabban kötök ki a ciklo-krossz gépeknél, melyek lehet hogy közelebb állnának az elképzeléseimhez. A jelenlegi közel 14 kg-os bringámnál ezek 4-5 kilóval könnyebbek, mivel nem vagyok egy súlyos egyéniség (168 cm, 58 kg) úgy gondolom a kaptatókon, tempósabb szakaszokon esetemben sokat számítana ennyivel kisebb tömeg. Ugyanakkor ahogy nézem ezekkel a bringákkal nem kell megállni ha véget ér az aszfalt, hanem el lehet velük bóklászni enyhébb terepen is. A kényelem számomra annyira nem szempont, viszont az igen hogy hosszabb túrákra is félkészíthetõ legyen a gép (pl. csomagtartó rögzítés).
A másik kategória ami szimpi lenne az sajnos nagyon ritka, léteznek ezek a „könnyített”, teleszkóp nélküli cross gépek. Sajnos nem sok gyártónál van ilyen, de pl. a Cube SL Cross széria ahogy nézem ilyen: 10 kiló körüli (alatti) bringák, masszív vázzal és meghajtással, 28”-as kerekekkel.
Árban maximum 200-300 eFt-ig tudnék elmenni, ennyiért egy megbízható, kis tömegû , sportolásra és túrázásra is alkalmas „általános” bringát várnék el a pénzemtõl - persze hobbi szinten.
Szerintetek érdemes lenne megnéznem ezeket a lehetõségeket?