Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
11925 hozzászólás a témában

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás

Szia!

Canyon-t pl ajánlom: https://www.canyon.c...b/grand-canyon/

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot, ár-érték arányban milyen merevvázas 29-es MTB-t vásároljak? Keret kb 500-550e Ft.

XC, maraton, túrázgatás. Márka mindegy, csak megbízható és tartós legyen.

Tudnátok ajánlani itthoni vagy külföldi boltot/webshopot?

Köszönöm szépen!

zsbacsi módosította - 2017. március 05. - 15:48

• Alex007 kedveli ezt

Alex007

Alex007

vendég

• fórumtag
  • 114 hozzászólás

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot, ár-érték arányban milyen merevvázas 29-es MTB-t vásároljak? Keret kb 500-550e Ft.

XC, maraton, túrázgatás. Márka mindegy, csak megbízható és tartós legyen.

Tudnátok ajánlani itthoni vagy külföldi boltot/webshopot?

Köszönöm szépen!

vendég_Marci95_*

vendég_Marci95_*
  • vendég

Hát rendben, meggyőztetek, köszönöm szépen! :D

Amjad

Amjad

újonc

• fórumtag
  • 17 hozzászólás

Bocsánat, csak mellényomtam a telefonon...

De ha már..., akkor szerintem se gondolkodj menetes agyban. Annál a racsni oldali csapágyazás túl messze esik a rögzítési ponttól, így borítékolható a tengely görbülés. Előbb, vagy utóbb...

Érezni a kazettáson semmit nem éreznél. Csak a menetesen. Dühöt, hogy olyat vettél...

Üdv.

Amjad

Amjad

újonc

• fórumtag
  • 17 hozzászólás

Sziasztok!
Bringavásárlás előtt állok, a tanácsotokat szeretném kérni abban, hogy szerintetek melyik lenne a megfelelő számomra?
Leginkább városban tekernék, azonban nyaranta 1-2 nagyobb táv is benne lenne, pl. Balaton körbetekerése.
Sikerült három kiszemeltre szűkítenem a kört:

A nagy kérdés az lenne, hogy mennyire számítana a szerintem visszafogott terhelésem mellett (nem padkázok, figyelek minden döccenőre, hogy óvatosan menjek át rajta, 65kg vagyok) az, hogy a Neuzer és a CTM kazettás aggyal, Acera/Altus váltóval és A-head villával felszerelt? A kazettás agy előnye a menetessel szemben hogy jelenik meg például egy hosszabb úton tekerés közben? Mit éreznék?

Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.038 hozzászólás

a 160mm nem az enduro/am eleje?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

Azt hittem az XC-d is fully. Amiket most írtál azok 110-120mm-t mozognak, egy lockolható rugóstaggal az még erősen XC kategória. Sokáig használtam ilyen bringát és XC jellegű túrákat mentem vele (marartont is). Az élményfaktor a 160mm-t mozgó All mountain / Trail / Enduro (nevezzék bárminek)-el kezdődik. Óriási a különbség, simán lehet vele sziklákon menni, ahol azelőtt óvatosan és lassan mentem  ott most kisimul minden. A váz is sokkal erősebb, más a geometria. Magyarországi terepre a 130mm elegendő, de ez tényleg arra jó csak, hogy egyenetlen talajon kényelmesen menjél (habár ez is egy előrelépés).

Nekem a Trail kategória amúgy egy magashegységi ösvényt jelent ahol gyökerek, sziklák, letörések, vízmosások vannak. Oda kell a 160mm és az ilyen terepre is való. Pl kelet Ausztriai Alpokalja.

Xc-m van ahogy korábban írtam, amellé nézelődök mókázósat.
A kellys-nek nincs rossz felszereltsége egyébként. A rugó lehet gagyibb mint a többinek, elhiszem neked, de a többi nem rossz. Egy 2-300 ezres xc bringát lazán ver.
A Cube Stereo 120 HPA-ról mit gondoltok? Mondjuk a kellys reyon 10-el összehasonlítva.

Bence82

Bence82

újonc

• fórumtag
  • 14 hozzászólás

Volt stumpjumper-em pár éve, még nem a Trail ketegóriában volt akkor, 130-at mozgott. Én ajánlanám ha az ára barátibb lenne (habár fogalmam sincs most mibe fáj).
Szerintem ár/érték arányban a Canyon többnyire nyerő, ha megnézed milyen egy Kellys felszereltsége, már érthető az ára is: ha felfelé is tekerni szeretnél kell egy állítható rugóutas teleszkóp, ami drágább és máris ugyanannyiba kerül mint egy Canyon, amiben legalább Talas vagy Pike van. De igazából bármelyik márka jó ha ki vannak dolgozva a részletek:
- hátsó rugóstag állíthatósága kézre esik ill. a kerék nem a rugóstagra dobja a sarat,
- kábelvezetés jól van kitalálva
- kimozogja a teljes utat, vagy többet is és megfeleően merev a váz.
Akár össze is rakhatod használt vagy akciós cuccokból, pl én ilyenkor (télen) szoktam vásárolni, mert jobb vételeket lehet kifogni.
Amire anno 625e Ft-ot költöttem, azt kompletten vásárolva duplája lett volna.

Még akartam írni, hogy egy ilyen bringa mellé kell egy merev-vázas városi / edző bringa is, mert aszfalton nem lesz érdemes vele tekerni.

Xc-m van ahogy korábban írtam, amellé nézelődök mókázósat.
A kellys-nek nincs rossz felszereltsége egyébként. A rugó lehet gagyibb mint a többinek, elhiszem neked, de a többi nem rossz. Egy 2-300 ezres xc bringát lazán ver.
A Cube Stereo 120 HPA-ról mit gondoltok? Mondjuk a kellys reyon 10-el összehasonlítva.

Bence82

Bence82

újonc

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Ha választhatsz, akkor inkább a kazettás. A menetes max nagyon alap felhasználásra jó. Mondjuk munkába járás... Ha pl már bunny hopp-olsz a padkára folyamatosan törni, hajlani fog a tengelyed. A régi első kerékpáromon ilyen agy volt hátul, eleinte kb évente, majd fél és végül már kevesebb mint fél évente kellett cserélnem... 80 kiló vagyok.
Ha körbe akarod alkalom adtán tekerni a balatont, szerintem kazettás.
Viszont ha már 100 ezer körül keresel, találsz ezeknél sokkal jobbat is. Érdemes szétnézned kereskedésben. Bár pont év vége felé vannak az akciók, nem most...
A Mali-nak pl hasonló áron voltak a nyáron egész jó kerékpárjaik.

Bence82 módosította - 2017. február 22. - 21:33

vendég_Marci95_*

vendég_Marci95_*
  • vendég

Sziasztok!

Bringavásárlás előtt állok, a tanácsotokat szeretném kérni abban, hogy szerintetek melyik lenne a megfelelő számomra?

Leginkább városban tekernék, azonban nyaranta 1-2 nagyobb táv is benne lenne, pl. Balaton körbetekerése.

Sikerült három kiszemeltre szűkítenem a kört: 

A nagy kérdés az lenne, hogy mennyire számítana a szerintem visszafogott terhelésem mellett (nem padkázok, figyelek minden döccenőre, hogy óvatosan menjek át rajta, 65kg vagyok) az, hogy a Neuzer és a CTM kazettás aggyal, Acera/Altus váltóval és A-head villával felszerelt? A kazettás agy előnye a menetessel szemben hogy jelenik meg például egy hosszabb úton tekerés közben? Mit éreznék?

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv.

Marci95 módosította - 2017. február 22. - 17:59

• Bence82 kedveli ezt

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.669 hozzászólás

Tudtok esetleg olyan nem annyira ismert márkákat amik gyártanak trail bike-okat? A népszerűbbeket többnyire már átnéztem...

Köszi előre is!

Neked ez a cég kell ! Semmi xc, csak trail/enduro bringák.

Sajnos a jó akciók október, november körül voltak. Haver 1700€-ért vette az egyik alap gépüket - de hidd el, az is nagyon profi masina. És viszonylag normálisan megy fölfelé is.

Ez az - S v. M méretben még van is nekik, szerintem nagyon meggondolandó masina:

https://www.yt-indus.../sCategory/9919

marton módosította - 2017. február 22. - 01:56

Marci

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

Volt stumpjumper-em pár éve, még nem a Trail ketegóriában volt akkor, 130-at mozgott. Én ajánlanám ha az ára barátibb lenne (habár fogalmam sincs most mibe fáj).

Szerintem ár/érték arányban a Canyon többnyire nyerő, ha megnézed milyen egy Kellys felszereltsége, már érthető az ára is: ha felfelé is tekerni szeretnél kell egy állítható rugóutas teleszkóp, ami drágább és máris ugyanannyiba kerül mint egy Canyon, amiben legalább Talas vagy Pike van. De igazából bármelyik márka jó ha ki vannak dolgozva a részletek:

- hátsó rugóstag állíthatósága kézre esik ill. a kerék nem a rugóstagra dobja a sarat,

- kábelvezetés jól van kitalálva

- kimozogja a teljes utat, vagy többet is és megfeleően merev a váz.

Akár össze is rakhatod használt vagy akciós cuccokból, pl én ilyenkor (télen) szoktam vásárolni, mert jobb vételeket lehet kifogni.

Amire anno 625e Ft-ot költöttem, azt kompletten vásárolva duplája lett volna.

Még akartam írni, hogy egy ilyen bringa mellé kell egy merev-vázas városi / edző bringa is, mert aszfalton nem lesz érdemes vele tekerni.

Köszi a válszokat!
Bikertrigger:
Nyílván nem is a felfelé való tempón lenne a hangsúly, hanem ahogy Atombike is írta az "élvezeti faktor" ami vonz engem. De egyenlőre csak érdeklődöm. :)

Atombike:
Annyiért van cube és kelly's is újonnan véve, amiben nincs esetleges zsákbamacska. Olyan nagyon fejlesztés se kellene azokra nekem... egy-két "apróság" talán.

Tudtok esetleg olyan nem annyira ismert márkákat amik gyártanak trail bike-okat? A népszerűbbeket többnyire már átnéztem...

Köszi előre is!

Bence82

Bence82

újonc

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Köszi a válszokat!
Bikertrigger:
Nyílván nem is a felfelé való tempón lenne a hangsúly, hanem ahogy Atombike is írta az "élvezeti faktor" ami vonz engem. De egyenlőre csak érdeklődöm. :)

Atombike:
Annyiért van cube és kelly's is újonnan véve, amiben nincs esetleges zsákbamacska. Olyan nagyon fejlesztés se kellene azokra nekem... egy-két "apróság" talán.

Köszi előre is!

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

Canyon strive van nekem, csak arról tudok nyilatkozni:

Ez is az általad keresett kategóriába tartozik, felfelé tekerhető: 40-70km-en szoktam 1-2000m szintet menni túránként, de jóval megerőltetőbb mint egy xc-vel.

Főleg a rugós-tag bemozdulása vesz ki sokat, éppen most cserélem egy zárhatóra. Ha sima XC terepre mész akkor sok egy 160mm-t mozgó fully, már én is inkább a sziklásabb utakra megyek vele és rövidebb távokat. Az élvezeti faktor sokkal nagyobb. Persze merevvel is lehet menni, lásd: Commencal Meta HT.

Nekem 625.000 Ft-ból jött ki elsőre, de volt teleszkóp, rugóstag és gumi csere, így már 900e-nél járok... Használtan találsz 480e körül.

Érdemes lehet külföldi kiállításokra is menni, de ezek aug-szeptember között lesznek (Németo., Olaszo.), ezeken van tesztelési lehetőség is.

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Mostanában elkezdett érdekelni a trail bike kategória... ha jól gondolom. Szóval olyan fully amivel felfelé is lehet haladni.
Most nyáron vettem egy (nekem) komolyabb xc bringát (mert eddig csak ez a kategória érdekelt) és egy jó kis ösvényen amikor már 40 felett mentem, elgondolkodtam milyen lenne egy összteleszkópossal... de nem dh, mert az meg már sok lenne.
Aztán nemrég elkezdtem utánanézegetni ezeknek. Kicsit mást jelent itt a belépő szint... :)
Valóban 400 ezer körül indulnak ezek (persze márkától függ, van ahol 600), vagy kevésbé ismert márkák kínálnak olcsóbban is esetleg?
Valamint a közelgő bringaexpo-n van lehetőség kipróbálni kerékpárokat? Kb ráállni, meg pár métert menni. Sose voltam még ezen az eseményen...

Előre is köszi a válaszokat!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.268 hozzászólás

Sziasztok!

Mostanában elkezdett érdekelni a trail bike kategória... ha jól gondolom. Szóval olyan fully amivel felfelé is lehet haladni.
Most nyáron vettem egy (nekem) komolyabb xc bringát (mert eddig csak ez a kategória érdekelt) és egy jó kis ösvényen amikor már 40 felett mentem, elgondolkodtam milyen lenne egy összteleszkópossal... de nem dh, mert az meg már sok lenne.
Aztán nemrég elkezdtem utánanézegetni ezeknek. Kicsit mást jelent itt a belépő szint... :)
Valóban 400 ezer körül indulnak ezek (persze márkától függ, van ahol 600), vagy kevésbé ismert márkák kínálnak olcsóbban is esetleg?
Valamint a közelgő bringaexpo-n van lehetőség kipróbálni kerékpárokat? Kb ráállni, meg pár métert menni. Sose voltam még ezen az eseményen...

inkább 600

ezen az expón szerintem nem ....

s, azért felfelé ne várj olyan tempót mint egy merevfarú könnyű xc bringától.

Bikertigger módosította - 2017. február 21. - 00:03

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Bence82

Bence82

újonc

• fórumtag
  • 14 hozzászólás
Sziasztok!

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

Én is erre jutottam közben, de más szemszögből. Kerestem videókat a shapeshifter használatáról, tudásáról.

A lényeg, hogy a váz geometria megváltozik, a rugóút csökken, a karakterisztika megváltozik, de nem lesz hatékonyabb a tekerés. Tehát ha felfelé akarok menni akkor 2 helyen kell átállítani a bringát: shapeshifter+rugóstag lezárás. Semmi értelmét nem látom így. Egy egyszerű zárható rugóstag ráadásul jobb mert magasabban marad a nyereg. Persze kipróbálva lehet más lesz a véleményem - amire nincs lehetőség itthon.

Ha egyéb bajod nincs a bringáddal, akkor csak a rugóstagod cseréld ki.

Ha más egyebek is már elhasználódottak, csere érettek lennének (kerekek, forgáspontok, fék, teló) a bringádon, akkor vegyél egy új gépet.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.669 hozzászólás

Ha egyéb bajod nincs a bringáddal, akkor csak a rugóstagod cseréld ki.

Ha más egyebek is már elhasználódottak, csere érettek lennének (kerekek, forgáspontok, fék, teló) a bringádon, akkor vegyél egy új gépet.

Marci

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás

Tanácsot / véleményt szeretnék kérnék az alábbiakra:

Fejleszteném a bringámat ami jelen esetben egy új vásárlását jelentené, de nem tudom megéri-e.

Jelenleg egy 2013-as Canyon Strive AL van, 26" kerekekkel, amiben már sok mindent cseréltem az eredetihez képest (hajtás, teleszkóp, fékek).

A váz 160mm-t mozog, de még shapesifter nélküli, FOX float CTD tekeréskönnyítő opcióval (propedal).

Egy 2016-os verziót vennék ugyanebbő a típusbóll, 27,5" kerekekkel. Szintén 160mm-t mozog shapeshifter-el, Monarch Plus RC3 taggal amin van lezárás (gyártó szerint).

A kerékméret ill. a Canyon vázgeometria állítás lenne új. Megérné ezekért váltani vagy inkább egy rugóstagot cseréljek? pl Monarch Plus RC3-ra a fox-ot.

Amjad

Amjad

újonc

• fórumtag
  • 17 hozzászólás

szerintem ótvar kényelmetlen, (200-as meg még tán alu villás is ráadásul) de én azért nem vagyok reprezentatív minta :) ,
mindenesetre ebből a műfajból a speci sirrus etalon, csak az nem ennyibe kerül
merida meg rövid lesz szerintem

de van merevvilás krosszbringa q. jó geóval csak az is alu villa

http://bikelogistics...cross-kerekpar/

jövőre lesz belőle 3 féle szereltség.

És milyen lehet a Merida Ride 200?
Az nem hason fekvős típus, de montihoz képest elég nagy ugrás.
BRM sokszázas túrákra...