Persze hogy tettem, tegnap elvittem tesztelni egy M-es össztelós Specialized Epic comp-ot a Bringalandtől (ezúton is köszönöm nekik).
Mint mondtam a méretemben és a felhasználási területnek, megcélzott felszereltségi szintnek megfelelő teszt/kölcsön bicajt nem
egyszerű találni. Erre az össztelósra is "ha ló nincs jó a szamár is" alapon ültem fel mert elsősorban merevfarúban gondolkodom,
de ennek legalább 29-es kereke volt és az össztelón (meg esetleg a karbonon) kívül nagyjából egyezik a felszereltség is azzal amit szeretnék.
A boltban kértem, hogy a rugóstag kioldását úgy állítsák be, hogy merevfarú karakterisztikája legyen a gépnek. Ez szerencsére sikerült is...
Szóval a bicaj: Össztelós, karbon, Brains rendszerű rugóstag van rajta, 29"-es kerekek, 2x 10, Reba teló, átütőtengely, széles kormány
Mivel a bicajon annyi minden volt teljesen más mint az enyémen, nehéz elkülöníteni, hogy milyen helyzetben éppen mi miatt van más
(tipikusan jobb) érzése az embernek (éppen a nagyobb kerék vagy a karbon váz, vagy a csillapítás jelenik meg).
Amit mindenesetre ott helyben leszűrtem:
-Az M-es méretnek a hátrányát igazából csak az átlépési magasságon éreztem, váztól zacskóig kevés volt a hely. Lefelé amikor kellett,
simán be tudtam ülni nyereg mögé.
ettől függetlenül lehet eggyel kisebb méret kellett volna.
-A nagy kerék tényleg jobban átgördül a dolgokon, mint a kis 26"-os, ez fölfele és lefele is érezhető.
-Apróságnak tűnik, de tényleg rengeteget dob a széles kormány az irányíthatóságon. Határozottan nagy a különbség a szűk kormányhoz
képest precizitásban, főleg amikor az ember már fáradt.
-Nagyon tetszett a RS Reba teleszkóp.
-Ezek eredőjeként sokkal biztosabban mentem le olyan köves helyeken, ahol a 26"-os kerékkel már bennem van az érzés, hogy elakadhat
az elsőkerék én meg szépen átfordulok.
-A 2x 10-es hajtáson a váltók valószínűleg/remélhetőleg nem voltak tökéletesen beállítva, mert néha küzdeni kellett, hogy
nagytányérra -terheletlenül- felkerüljön a lánc. Semmivel sem éreztem a váltást/fokozatkiosztást saját esetemben jobbnak
mint a 3x 9-et -amiből ha azzal mentem volna kb csak a középtányért használtam volna-, persze jóval több tesztre és terepre lenne szükségem ezt eldönteni.
-Igazából a csillapítással is meg voltam elégedve. Amikor hajtottam akkor hátul nem mozgott a gép, amikor seggel a nyergen
átmentem gyökereken akkor azért éreztem pár centi mozgást.
És hogy ne csak jót írjak:
-Valami saját márkás nem erre az időjárásra (nedves, csúszós avar, néhol sár) való gumi volt a gépen, ami a csúszós részeken
rengeteget negált a gép jóságából. Elsősorban a gumit teszem felelőssé, hogy a HHH-ra hátul felmenő sziklás jelöletlen úton vagy
háromszor le kellett lépnem mert jobbra balra csúszkált le a sziklákról a hátsó gumi. (próbáltam komótosan és lendületesen is).
Ez azért eléggé kijózanító volt.
Összességében nagyon tetszett, megpróbálok legközelebb valami merevfarú 29-est kipróbálni, lehetőleg aluvázzal, így sokkal jobban
fogom érezni, hogy pontosan mit is jelent a nagyobb kerék. Tesztelni igazából úgy érdemes, ha az ember egy rendszeren belül
mindig csak 1-1 jelentősebb komponenst dolgot változtat meg (kerékméret-vázméret-vázanyag-rugózás) nem az egész rendszert
gyökeresen, mert akkor nehéz az egyes változásokat hozzárendelni a komponenshez ami azt okozza...
üdv
J.
Nyugi Jani !
Nagyon segítőkész szándékkal írtam le a dolgokat.
Ezer kérdésed megválaszolja ha fölülsz egy bringára és 3 percet mész vele. Uram bocsá még el is viheted tesztelni. Ezt próbáltam sugallni.
Tettél már efelé 1 lépést is, amúgy ?
Mi hiába válaszolunk a kérdésedre, az a mi tapasztalatunk lesz. Neked kell megélned, tapasztalnod az új bringa érzését. Kb mindenki így vette meg az új bringáját.
Mit nem értettél ?
Nyugi !
Edited by j4ni, 2016. November 22. - 14:46.