Sziasztok,
sose gondoltam, hogy ebbe a topikba fogok írni, de most így alakult

Kicsit hosszú lesz, mert bonyolult a háttér - de talán sokakat érdekelhet.
Immár 1 éve Kínában / Shanghai élek családostul mintegy 25 millió emberrel együtt. A város széle 50km-re van a legközelebbi irányban, a legközelebbi hegy vagy úgy általában nem városi környezet 150km-re. Otthon Budapesten vár a számomra közel tökéletess fejlesztett on-one montim, városi gépem és tandemünk, de most nem otthon vagyok és nem is leszek egy darabig. A városon belüli sportjellegû tekergésrõl lenne szó, de szempont az is, hogy otthon is tudjam használni majd a bicajt, mert nem örökre tervezzük az ittlétet.
Vettem már egy Dahon-t itt munkábajárásra, mert azt fel lehet rakni adott esetben a metróra (nagyon más távolságok vannak, mint otthon, illetve nagyon olcsó volt. Most jutottam el addig, hogy nem bítom tovább és kell egy másik gép, sportolni. Montit nem akarok, mert max havi 1x jutnék ki terepre. Az útminõség jobb, mint otthon, de országútit nem akarok, mert inkább elhagyottabb részeken bicajoznék ahol nincs akkora forgalom. Marad a sportos trekking kategória - 700c-s kerekek, de max 32-es gumik, sportos geometria, egyenes kormány - ez megintcsak a forgalom miatt. A városon belül nagyon jó kis felfedeznivaló területek vannak.
A kínálat érdekes, van egy rakás helyi hulladék, és jelen van szinte minden nagyobb gyártó helyi, belpiacos modellekkel. Alivio/Tiagra szintig minden jelentõsen olcsóbb mint otthon, utána sajnos egyáltalán nem ez a jellemzõ.
Egy példa: A belpiacos Dahonomat (otthon Dahon Speed D7, itt Archer néven fut) 55000Ft-nak megfelelõ összegért vettem listaáron - otthon közel háromszor ennyi lenne - de a két kategóriával feljebb levõ gépek már csak 10%-kal voltak az otthoni árak alatt.
A nagy márkák közül a legjobb ár-érték arányú a Merida és a Giant, mivel mindkettõnek itt a gyára a város szélén Kunshanban. Tehát olyan "trekkinget" keresek, ami nem egy vékonyított monti, hanem közelebb áll az országútihoz, de mégis ha véletlenül találok egy kis földutat vagy terepet, rámehetek bátran

150000Ft-nál húztam meg a határt.
Ez a két fõ jelölt, használjátok a google translate-et a fordításhoz ha kell:
1. Giant FCR3700, a linken a kék, kb 150000Ft:
GIANT illetve
http://www.giant.com...700/6833/42653/mellette: szíven fogott, gyönyörû gép (élõben is). Hibátlan a váz, nincs rajta gyenge, a többi közül kilógó alkatrész, könnyû a gép. Ha hazamegyek könnyen átépíthetõ egy tárcsafékes cyclocross vagy aszfaltos túragéppé, ami jól beillene a flottába

Különleges darab, otthon nem nagyon kapni hasonlót (ez is egy szempont valahol...

ellene: 2010-es modell, azóta változtatás nélkül gyártják. A teleszkóp számomra felesleges és vannak kétségeim is a minõségérõl - utólag cserélhetõ lenne olcsón karbon tárcsafékes CX villára. Ár-érték arányban nem érzem olyan átütõnek helyi viszonylatban
2. Merida Explorer 600, kb. 135000Ft
2012 illetve
http://www.merida.cn...ince=.0.6.34.36.
Ez talán a 2011-es Merida Speeder T3-hoz hasonlít otthon.
mellette: olcsóbb, de ennek ellenére általánosan jobb felszereltség mint a Giant-en, de vannak gyengébb pontok (gumik, kormány, szerintem az agyak is, stb.). Nincs rajta a számomra csak hátányt jelentõ teleszkóp.
ellene: nem annyira tetszik a design, nem érzem annyira a saját stílusomnak megfelelõnek (de még nem láttam élõben)
3. Triace - 140000Ft körül ez egy helyi márka, inkább csak érdekességképp, nekem annyira nem jön be, hogy montis szettel van szerelve - illetve annyival nem olcsóbb, mint amennyit levon az értékébõl az ismeretlenség.
TRIACE M510Szerintetek melyik?