Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Allergia - segítség

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
110 hozzászólás a témában

#1
Gabe84

Gabe84

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Nézz el a 100 csoda kiállításra Bp-n (új magyar találmányok), ha jól emlékszem még februárban is nyitva tart. Ott kapható egy allergiásoknak való szûrõs orrdugó. Egy próbát megér.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

#2
cindercone82

cindercone82

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.530 hozzászólás
Üdv!
Most vettem csak észre hogy van ilyen topik. Látom jó sokan szívnak az allergiával :S
Én kb 5-6 éve vagyok allergiás. Gyakorlatilag a kutyaszõr macskaszõr és házi poratka kivételével mindenre amire el lett végezve a teszt. Elõször Nasonex és Claritine volt amit felírtak. Eleinte csak augusztus-szeptember körül mutatkoztak a tünetek (100db-os PZS elmegy 30perc alatt).Ebben az idõszekban napi 2-4 kalcium pezsgõtabletta+ 2-3 Claritine (szart sem ért).
Egy ideig nem volt semmi bajom, de 2 éve megint elõjöttek tünetek. Ez eléggé megnehezítette a bringázást. Nem kaptam levegõt, hányingerem lett meg légszomjam. Eleinte nem gondoltam hogy az allergia okozza. Aztán anyám vett vért tõlem (nem vámpír, laboránsként dolgozik) és kiderült hogy magas a hemoglobinom. Rögtön allergológiára küldtek hogy biztos a tüdõm miatt nem tudja rendesen felhasználni az oxigént a szervezetem.
el is mentem és hip-hop kiderült hogy az allergiából kialakult egy terheléses asztma. Gratuláltak és kaptam egy ventolint meg cetilizint. A nasonex az megmaradt és a ventolinnal együtt eseti kezelést javasolt a doki.
Ez most használ.
A közelmultban voltam egy rossz véreredmény miatt ismételten a dokinál. Ott kiderült hogy volt egy szép mellhártya gyulladásom, erre kaptam még egy Symbicort nevû belélegezhetõ port (nem, nem tükör és összetekert húszezres segítségével kell belélegezni).
Fenistilt szedtem még de attól baromira elálmosodok.

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.
 


#3
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Szakorvosi engedéllyel egy évig. Legalábbis az avamys-t biztosan.

Nasonex-hez meg nem kell szakorvosi engedély. Tavaly változott a törvény, már csak az alvesco-mhoz kell engedély a gyógyszereim közül.
Egyébként engedély nem ahhoz kell, hogy a háziorvos olcsóbban tudja felírni a gyógyszert?

szerk.: Közben olvasgattam és a válasz, igen. És elméletileg az összes allergia gyógyszert ugyanolyan támogatással írhatja fel az összes háziorvos, mint szakorvos.


A sebesség mindent megold.

 


#4
kipage

kipage

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Szakorvosi engedéllyel egy évig. Legalábbis az avamys-t biztosan.

#5
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Amivel le lehet szokni az orrcsepprõl azok a szteroid tartalmú orrspray-k. Avamys Nasonex stb. ezek azthiszem vénykötelesek, de érdemes beruházni, mert jobbak mint a hagyományos orrcseppek. Helyi ödémagátló és gyulladáscsökkentõ hatással.

És már bármelyik háziorvos felírhatja õket.


A sebesség mindent megold.

 


#6
kipage

kipage

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Nem szabad hosszú ideig használni az orrsprayket, Gyalogkakukk rosszul írta (Novorin, Rhinospray, Nasivin stb ) mert tönkreteszik a nyálkahártyát úgy, hogy a sokszori használat után az erõs érszûkítõ hatás ellen a helyi szövetek vérellátása fokozódni próbál, ami a szer elfogyása után" hatványozottan megindul, (ilyenkor dugul be újra az orr) aminek hosszútávo az lesz a vége, hogy nyálkahártya túlburjánzásod lehet, amit be kell sütni esetleg átoldódik az orrsövény. Ezeket a kórképeket hívja a szakirodalom Rhinitis Medicamentosa-nak, amikor a szer túlzott alkalmazása fenntartja a rhinitist. A köznyelvbe Novorin függõségként vonult be. Mert ez az egyik legolcsóbb szer, mindenki ezt használja. :D

Amivel le lehet szokni az orrcsepprõl azok a szteroid tartalmú orrspray-k. Avamys Nasonex stb. ezek azthiszem vénykötelesek, de érdemes beruházni, mert jobbak mint a hagyományos orrcseppek. Helyi ödémagátló és gyulladáscsökkentõ hatással.

#7
bloke

bloke

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Én is úgy voltam az allergiával, hogy évrõl-évre egyre rosszabb lett (amikor elmentem vele orvoshoz, azt mondta, hogy "tankönyvi" eset vagyok, annyi mindenre voltam allergiás), viszont most esett le, hogy megláttam ezt a topikot, hogy idén egy szem gyógyszert sem szedtem be, és semmi bajom nem volt.

#8
maxireka

maxireka

    vendég

  • fórumtag
  • 140 hozzászólás
engem is kínoz az allergia, februártól decemberig tartó idõszakban, van jópár dolog amire "4 keresztesen" vagyok érzékeny. az allergiás körömben csak "zöldek" vannak.
elösször volt egy jó gyógyszerem, zyrtec. perfekt volt. aztán átírt a doki xyzal-ra. az semmit nem változtatott. és végül most elvileg az aerious-t szedem. de mivel attól sokkal rosszabb, ezért nem szedem, 5 hónapja, pont mikor elkezdõdik legerõsebben. de nincs semmi bajom, sõt, talán most a legjobb.
még anno volt olyan, hogy füves kézzel megdörzsöltem a szemem, 2x akkorára dagadt, és rohanás ügyeletre, szuri izomba... de 2 óra múlva már vígan futkoztam a garázsban :D pedig elvileg 1 hétih minimum rosszul kellett volna lennem, annyi idõsen :D

#9
iankor

iankor

    újonc

  • fórumtag
  • 2 hozzászólás
Gyalogkakukk!
Köszi szépen! azért most megnyugodtam egy kicsit. Köszönöm a segítséget!

#10
Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.739 hozzászólás

...Egy dolog segít: a rhinospray plus orrspray. Ezzel viszont az a gond, hogy 5-7 napig lehetne használni, én viszont már a HATODIK üvegcsével használom el a nyáron. Nem lehet ebbõl gond? Mit tehetnék? Ha valaki tud, adjon tanácsot! Köszönöm!


gond nem, csak kellemetlenség
azért írják rá az 5-7 napot, mert hosszabb használat esetén a nyálkahártya "hozzászokhat" a sprayhez (vagy orrcsephez), így ha abbahagyod a használatát, akkor még rosszabb orrdugulás lesz, mint elõtte, és lehet újra folyatni a használatát... ördögi kör
persze ha elviseled az utána következõ sz.r idõszakot, akkor egy idõ után visszaáll a normál állapotába, csak a köztes idõszak rosszabb lesz, mint az allergia idején az orrdugulás

#11
iankor

iankor

    újonc

  • fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok! Én 7 éve vagyok allergiás, és ez évrõl évre rosszabb. Többféle allergiagyógyszert kipróbáltam, de még azokra vagyok allergiás: nagy, vörös foltok jönnek ki rajtam tõlük. Néha viszket a szemem, de nem vészes. A fõ probléma azonban az orrdugulás. Egy dolog segít: a rhinospray plus orrspray. Ezzel viszont az a gond, hogy 5-7 napig lehetne használni, én viszont már a HATODIK üvegcsével használom el a nyáron. Nem lehet ebbõl gond? Mit tehetnék? Ha valaki tud, adjon tanácsot! Köszönöm!

#12
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Ventolin mindig van nálam is a hátizsákban, de aki asztmás az úgy is tudja, hogy legyen mindig nála. Nekem szerencsére nagyon ritkán van rá szükségem, elég a szteroid júniustól- októberig, a maradék idõben semmire sincs szükségem, allergiára meg szedem áprilistól- októberig a napi egy xyzal-t (tényleg jó, nem olyan, mint a zyrtec, minimális mellékhatásai vannak), parlagfû szezonban még pluszban nasonex-et használok, ha könnyezik, viszket a szemem akkor meg spersalerg szemcsepp. Amikor elkezdem használni a szteroidot (alvesco) érezhetõen javul a teljesítményem, a ventolinról meg nem is mondok inkább semmit :) .


A sebesség mindent megold.

 


#13
rmx rider

rmx rider

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.790 hozzászólás
allergiás aszámás vagyok, és rohamnál ugyebár a hörgõk beszûkülnek, na ilyenkor melegen ajánlom a : VENTOLIN vagy SALBUTAMOL nevû spréket. kb 1 perc alatt megszûnik az egész. Nálam mindig van egy ha olyan helyre megyek. ha valakinek ilyen nyvajája van az mindenképenm szerezzen be egyet!

#14
Tiberius

Tiberius

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 280 hozzászólás

A barátnõm 20 éve allergiás!Sok mindent kipróbált és kitartóan! Rengeteg féle gyógyszert, orrsprayt, homeopátiát, injekciót... Az utóbbit kivéve minden teljesen hatástalan volt, az injekció is csak ideig-óráig csillapította a problémát! A Rhinolight kezelés bejött!!!!Tényleg drága de megéri!



Tegnap kaptam meg a 6. kezelést és tényleg nagyon jó!!!
A 4. után kezdtem érezni jótékony hatásait, akkor a tüneteimet mintha teljesen elvágták volna.
Én még "csak" 3. éve vagyok allergiás, próbálkoztam már sok mindennel, de semmi nem volt igazán jó.
A Rhinolight viszont tuti. Ha valakit érdekel priviben szívesen beszámolok róla, kicsit drága, de tényleg érdemes kipróbálni, én nem hittem volna, hogy ennyire jó lesz.

Ja, és ez egy teljesen magyar találmány! Nagy jövõ elõtt állhat!
Latolgatni tízszer kell, dönteni csak egyszer.

#15
sysspo

sysspo

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 890 hozzászólás

Én tavaly kezdtem bringázni intenzívebben és megfigyeltem magamon, hogy hiába folyik az orrom induláskor, amikor az erd[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]õben tekerek, teljesen elmúlik ez a tünet.


Ez valóban így van, mert terhelés alatt több Cortisols termelödik, ami enyhíti az allergiás tüneteket. Sajnos nálam röviddel megállás után jelentkeznek. Bár 2 hete megtaláltam a megoldást egy új gyógyszerrel.

#16
legszebbcsavo

legszebbcsavo

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
Én is, mint 22 éve allergiás így látom, hogy sportolás közben nincs tünet.
De ennek egyszerû tudományos magyarázata, hogy terhelés alatt csökkennek a tünetek, mert az allergia egy immun-túlreakció, terhelés alatt a vér az izmokba megy és az immunrendszer le van terhelve, így nem az allergiával "foglalkozik".

Súlyosabb allergiásoknál, mint én, ha hazamegyek, vagy megállok 5 percre, a tünetek 5x-ös erõvel jelentkeznek.
De tény, amíg mozgok, addig okés :D. Lehet ultramaratonozni kellene? :)

#17
MJani01

MJani01

    maximus

  • fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Csak nehogy megöljetek valakit ezzel a módszerrel. :)


A sebesség mindent megold.

 


#18
PTamás

PTamás

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Keiko, nálam is ez vált be. Amióta bringázok (ez egybe esik a természetjárás kezdetével), sokkal kevésbé jelentkeznek allergiás tünetek.
Amúgy meg régen kevesebb allergiás volt. Én ezt azzal állítanám párhuzamba, hogy akkor még nem volt nagyon az, hogy "jujj, gyorsan moss kezet!", meg "vigyázz! összepiszkolod magad" és egyáltalán, sokkal többet hemperegtek önfeledten a fûben, a mezõn :) stb.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

#19
Keiko

Keiko

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 419 hozzászólás

Én az algériámat különben sok futással gyõztem le a mezõkön. Hosszú ideig tart, sokáig szenvedsz, de biztos. Már 7 éve nincs.


Én szintén ebben hiszek!
Kislány koromban állapították meg, hogy allergiás vagy erre-arra, szedtem gyógyszert is, többfélét, de most mégis leírom, hogy szerintem ez hogyan mûködik.
Ez a dolog tényleg nagyon összetett. Ugyanis, ha nekiállsz olvasgatni az allergiáról, a legkülönbözõbb szörnyûségeket fogod összeolvasni. Például attól kezdve, hogy az allergiás ne menjen szabadba, minden nap mosson hajat a pollenek miatt, csukja be az ablakot és szigorúan tartsa be a gyógyszer szerdését minden nap, egészen odáig, hogy menjen sóbarlangba, szedje ezt vagy azt a homeopátiás szert, öblögesse az orrát, stb.
Ez úgy mûködik sajnos, hogy ha vmitõl távol tartod a szervezeted, akkor az tuti, hogy teljesen elszokik tõle és késõbb még inkább "ellenségesen" reagál majd rá. Én tavaly kezdtem bringázni intenzívebben és megfigyeltem magamon, hogy hiába folyik az orrom induláskor, amikor az erdõben tekerek, teljesen elmúlik ez a tünet. A titok nyitja, hogy folyamatosan kell szoktatni magadat a szabadban lévõ mozgáshoz, akkor is, ha eleinte nehéz. Tudom, ez biztos nagyon furán hangzik sokaknak, de nekem bevált. És még egy példa: kiskoromtól kezdve volt kutyánk, mígnem kiderült, hogy 4 keresztes allergiám van a kutyákra. Nos, addig én ebbõl szinte semmit nem tapasztaltam, de miután befészkelte a tudatomba magát ez a gondolat, folyamatosan erre figyeltem és nem tudtam pl. önfeledten játszani a kutyámmal. Ezek a dolgok 80%-ban a fejben dõlnek el és ehhez kapcsolódik még az a tény, hogy a gyógyszerekhez pszichésen kezd kötõdni az ember: "jaj, mi lesz, ha nem veszem be" stb. Én tudom, mert nálam is ez volt és a sz asztmás bátyámmal is, aki ma már szintén nem szed gyógyszert! Én mindenkinek azt tanácsolom, amit Pite, mert nálam is bevált!

#20
Moratizo

Moratizo

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 516 hozzászólás

Nálam sajna elkezdõdött az allergia szezon...

.

Ekkor hallottam a Rhinolight kezelésrõl. Ismeri esetleg valaki? www.rhinolight.hu


A barátnõm 20 éve allergiás!Sok mindent kipróbált és kitartóan! Rengeteg féle gyógyszert, orrsprayt, homeopátiát, injekciót... Az utóbbit kivéve minden teljesen hatástalan volt, az injekció is csak ideig-óráig csillapította a problémát! A Rhinolight kezelés bejött!!!!Tényleg drága de megéri!
" Szárnyak nélkül nem könnyû repülni." Horatius