Én már tekertem tegnap... Közben meg néztem a Katedrálist, amit felvettem a TV-bõl, amikor ment a sorozat, de eddig nem volt idõm megnézni.
A légúti problémáim miatt én ugyebár ilyenkor már nem nagyon tudok kimenni, ezért megvettem tavaly tél végén azt a görgõt, amit itt hirdetett a srác. Nem sokkal utána meg egy keskeny, kopasz, óccsó Rubena gumit a Német Zolinál. A nagy görgõzés aztán akkor elmaradt, de a Kona hátsó kerekét meg még mindig nem tudtam a királydinnyétõl megszabadítani, amint összeraktam, megint defektes lett, pedig átvizsgáltam, áttapogattam a külsõt háromszor. (Annyi eszem persze volt, hogy elõször nem az új, 1500 Ft-os belsõt próbáltam bele, hanem egy már ragasztott, tartalék belsõt.) Most meg már nem is erõltettem, gondoltam, összerakom inkább a kopasz külsõvel görgõzni. A terepgumihoz vett belsõt viszont sehogysem tudtam volna belegyömöszölni abba a keskeny külsõbe, ezért elindultam a Vitálba venni egy keskenyebb belsõt. A vége az lett, hogy több, mint 12e Ft-ot költöttem...
Ugyanis rákérdeztem, hogy van-e valami olcsó hátsó kerék is. Volt... Nem a legolcsóbb, menetes agyas kereket vettem, az valami rettenetesen gagyi volt, a görgõzést ugyan úgy is bírta volna, de túl széles a felnije, talán meg sem állt volna rajta ez a gumi. És, ha lánckeréksor helyett egy egyes racsnit tekertem volna fel rá - ahogy terveztem - alighanem súlyos láncvonal-problémáim lettek volna... A legolcsóbb kazettásat vettem, 7990-ért, Shimano - bár nem tömített - aggyal, kicsit "aeros" profilú, duplafalú felnivel, nem is túl nehéz. Vettem hozzá egy singlespeed átalakító készletet, hogy legyen rajta valamiféle lánckerék is, nomeg persze a belsõt és felniszalagot is.
Persze a görgõzésen kívül némi hátsó szándékom is volt ezzel a cuccal. A dinglespeedet már régóta ki szeretném próbálni... Az átalakító kitben van egy 16 fogú meg egy 18 fogú lánckerék is. 34 fogú elsõ lánctányérom meg van... (És persze 32 fogú is.) Ezért kérdeztem Bigcamerat, hogy racsnival, vagy kazettával deviánskodik-e. Mert nekem menetes agy van a singlespeedben, arra meg csak a White Industries gyárt duplaracsnit, de olyat nem sikerült szereznem, többszöri USA kiküldetés során sem. (Pedig voltam olyan bringaboltban is New Yorkban, aminek a kirakatában voltak kitéve White cuccok.) Az ötlet egyébként az õ double-double rendszerükbõl származik, de ez a cucc még így is fele annyiba került, mint egy olyan racsni...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!