Vegyük az alábbi, remélem csak képzeletbeli esetet: Adott 4 db 40-50 kilós elvadult kóbor kutya.
Egy a jobb lábaddal, egy meg a ball lábaddal próbálkozik.
A másik kettõ innen is onnan is az elsõ kereked elé veti magát.
Cél a támadók megfélemlítése, meg hát ugye karcolás nélkül távozni a helyszínrõl. Szar ügy…
KÉRDÉS:
Írd le lépésrõl-lépésre, hogy cselekednél! Milyen önvédelmi eszközöket vetnél be?
Várom a helyes megfejtéseket!
Azért nem esszük ennyire forrón a kását.
Az, hogy mit csinálsz, pontosabban mit kell tenned, illetve mit fog tenni a kutya falka, egy általad irányított interaktív folyamat során alakíthatod ki. Vagyis ez nem csak úgy megtörténik veled, hanem nagyrészt rajtad múlik a dolog végsõ alakulása.
Pontosan nehéz leírni minden lépést mert ez olyan, mintha azt kérnéd, írja le valaki hogyan szerelj le egy útszéli támadót. Ezt mindíg az adott pillanat hozza, hogy mit hogyan kell lereagálnod. Itt csak fõbb irányelveket lehet mondani. A pillanat szerinti döntést mindíg neked kell meghoznod.
Az már rég rossz, ha engeded addig fajulni a dolgokat, hogy a lábaddal próbálkozzon bármelyik is, egyáltalán, hogy annyira megközelítsenek.. Ha már ott tartasz, akkor a támadóbb kutya felé kell leugrani a bringáról, ettõl tuti meglepõdik és jó ha még utána is folytatod felé torpanással a hatást. Akkor egy pillanatra hátra hõköl. Azután ráordítasz és megpróbálasz felé lépni (ha közel van akor aprót) még ha olyan aprót is, de érzékeltetni kell vele, ki az úr. Nem szabad megérinteni mert akkor átveszi az erõ demo helyét a tényleges támadás. Ha te ráütsz v. belekapsz akkor õ is azt teszi, ez már nem jó irány. Hacsak jókorát nem tudsz belerúgni, de azt inkább haggyuk. Még nem próbáltam.
Amikor többen vannak akkor is ugyanez a módszer de olyankor mindegyik felé kell egy kis vadságot mutani, hogy érezzen valami félelmet. Ez nem olyan nehéz ha biztos vagy magadban. Márpedig az esetek legnagyobb részében biztosan gyõzni fogsz ha elég határozott vagy. Eddig még nem találkoztam más kimenetellel személyes találkozások alkalmával.
Ezekbõl egyszer volt, hogy fújni kellett egy kutyára palackból, de az nagyon hülye kutya volt. A Római parton a végefelé egy csapzottan csüngõ szõrü bogáncsos puli fajta volt. Azt sok bringás ismerhette mert nagyon határozott volt, mint aki már sokadszor csinálja és biztos az eredményben. Na az tényleg elrettenthetetlen volt. Az az egy eddig. Ott csak a spray segített.
Már a legelején neked kell átvenni az irányítást és kezdeményezni, ha látod, hogy próbálkozni akarnak!
Amikor messzirõl meglátsz kutyákat akkor vagy hangosan beszélned kell valamit vagy fütyörészni kell. Ha csak abból vett észre akkor a kutya többnyire behúzza fülét farkát és eloldalog, mire odaérsz.
Legtöbbször már akkor veszed észte a kutyákat amikor már rég kíváncsian figyelnek téged, hogy el tudják dönteni, tartani kell-e tõled, esetleg te vagy az a "potenciális áldozat" aki rémületen menekülni próbál, ijedten hátrál és akkor véged.
A kutya mindíg erõt demonstrál, vagyis megpróbálja megmutatni, hogy õ az erõsebb.
Viszont ha látja, hogy nem ijedtél meg tõle, inkább felé indulsz (esetleg csak egy két gyors rövid lépést is), akkor meghökken és ha fenntartod az ilyenforma fenyegetést akkor még vakkant néhányat, de ha felé fordulsz és lassan felé lépkedsz továbbra is, késõbb megúnja és jobbnak látja elmenekülni. Kicsit még meg is kergetheted hangos kiáltásokkal és felé futással. Arra kell vigyázni, hogy mindíg legyen menekülési útja, ne szorítsd sarokba és hosszasan ne kergesd mert akkor megfordulhat a kocka és megint támad.
Több kutyánál is hasonló a dolog módja, viszont ott a leginkább próbálkozókat kell fõleg elijeszteni, a többi már menekül utánuk.
Amikor meglátsz kutyát v. kutyákat, elõszöris fel kell venni velük a kapcsolatot. Az lehet barátkozós vagy erõt demonstráló is. Azt a pillanatnyi helyzet dönti el, hogy melyiket érdemes választani. Nekem már sok dolgom volt kutyákkal és eddig nem harapott meg egy sem.
Na nem akarok nagyot mondani, egyszer egy ismerõs kutya belekapott hátulról a nadrág száramba mert nem hajoltam le hozzá megsimogatni, szóval nem rosszból. Utána meg látszott rajta, hogy nem mer rám nézni annyira szégyelli magát, késõbb csont darabbal a szájában jött hozzám és letette, azzal akart kiengesztelni.
Talán két-három éve, jöttem haza Dunakanyarból és leányfalutól már Szentendre felé az út másik oldalán nézelõdött két jókora kuvasz. http://t0.gstatic.co...7WiwQN-aygFJsM: ; http://upload.wikime...9d/2-kuvasz.jpg Ezekre már azt mondjuk, elég szigoru kutyák.
Amikor megláttak az üres éjszakai úton, megindultak felém. Abban a pillanatban satufék, lepattantam a bringáról.
A napszaknak megfelelõ udvarias és hangos köszöntéssel üdvöyöltem õket.. na neem azt mégsem de elkezdtem beszélni hozzájuk, szinte mindegy mit, lényeg a minél mélyebben szóló hangom hallják.
Közben a szemközti járdán figyeltem mivel próbálkoznak. Mivel meglephette õket a határozott fellépés és azt sem szokhatták meg, hogy ilyenkor nem lehet egy jót futni a bringás után, ezért tétován, kicsit bizonytalanul lépdeltek a másik oldali járdán kicsit távolabb egymástól, aztán mindketten megindultak felém.
Akkor rájuk kiáltottam valamit és meglódultam a bringát tolva elõbb egyikük majd másikuk felé, felváltva az irányt. Ettõl vissza futottak a járdára. Azután csak az egyik próbálkozott de ugyanezzel a módszerrel (megpróbáltam nekifutni távolról pár lépést) megint vissza kergettem a járdára. Aztán megint próbálkozott aztán a másik is de mindíg vissza kergettem õket. A végén már annyira tartottak tõlem, hogy elég volt kicsit megmoccannom és már szinte futva távolodtak. Végül már kergetni tudtam õket. Abba az irányba mentek amerre én is haladtam. Végül amikor ismét melléjük értem (mert közben már elõre futottak messzebbre a félelmetes bringástól, aki megkergette õket) akkor befutottak egy mellékutcába és eltûntek végleg.
Volt más hasonló eset is még több, tényleg sok kutyával de már hosszú lenne egy hsz.-ban