Jelentkezz be Regisztrálj

Globális felmelegedés
Írta 2005. január 26. - 19:40

Az USA ( Bush ) üzleti, gazdasági érdek nélkül semmit nem tesz.
Írta 2005. január 26. - 19:34

"Én nem bánnám, ha az USA beledöglene a büntetésekbe az életmódja miatt, de ne úgy,hogy helyette meg egy barbár félcigány nép lesz a nagyhatalalom...."
Ázsiában olyan sok, és annyira olcsó a munkaerõ (mellesleg mára a technológiai színvonaluk is elérte a nyugatit), hogy ez elkerülhetetlen. Bár ma még õk is amerikának termelnek elsõsorban (vagyis az számukra a legjobb piac), de egyes elemzõk szerint néhány év(tized) múlva komoly fordulatokra számíthatunk. Ugyanis pl. Kína saját munkaereje fizetõképessé válik, és akkor kialakulhat ott is egy fogyasztói társadalom. Ekkor pedig rövid idõn belül nemhogy beéri, hanem lekörözi az USA-t minden téren. Az hogy azt gondoljuk, h ez egyértelmûen rosz lesz, szvsz többek között az USA propagandájának köszönhetõ.
Egyesek szerint amerikára (mint szuperhatalomra) többé nincs szüksége a világnak, hiszen nincs többé szovjetúnió, nincsen komolyabb háború. Ezért kell állandóan valami balhé, rendszerint valami porbafingó országban, h láthassa a világ: milyen jó, megvédenek bennünket a gonosz araboktól/táliboktól/dél-koreaiaktól/stb.
Mi pedig (Európa, Ázsia) termelünk tovább egy olyan ország számára, aki import nélkül 2 nap alatt osszeomlana, és egyetlen jelentõs exportcikke a "rendteremtés".
Szal szerintem nem járnánk rosszabbul más nagyhatalommal sem
Bocs, kicsit OFF vót

Írta 2005. január 26. - 18:40

Írta 2005. január 26. - 17:08

Az utolsó 3 soroddal viszont tökéletesen egyetértek.:beer:Elírtam:D
Szal döglött tehenet a folyóba...ez nem USA propaganda...ez az én véleményem, mert nem szoktak befolyásolni az ilyen marketingfogások....
És igen a MÉG szón van a hangsúly!
Az a baj,hogy nincs olyan független(párttól,országtól) bizottság, akinek hatalma van, és el is éri amit tervez...
A mocskos USA mindent úgy befolyásol a világon, ahogy szeretné, és még be is nyalnak csontig a náci Bush-nak....ez itt a baj...
Péter

Írta 2005. január 26. - 17:07

Szal döglött tehenet a folyóba...ez nem USA propaganda...ez az én véleményem, mert nem szoktak befolyásolni az ilyen marketingfogások....
És igen a MÉG szón van a hangsúly!
Az a baj,hogy nincs olyan független(párttól,országtól) bizottság, akinek hatalma van, és el is éri amit tervez...
A mocskos USA mindent úgy befolyásol a világon, ahogy szeretné, és még be is nyalnak csontig a náci Bush-nak....ez itt a baj...
Írta 2005. január 26. - 17:06

Azok az idõk meg már lejártak, amikor ez igaz volt...Kína lassan minden téren ránõ az USA és az EU fejére, épületek, technológia stb. Az más kérdés, hogy mindennek mi a motivációja. SZVSZ õket még (egyenlõre) nem az motiválja, hogy világhatalom legyenek (egyébként már azok), hanem hogy lenyomják az USA-t, mindenáron. Pl. a világ legnagyobb vizierõmûve miatt nem volt gond (akár kényszerrel) kitelepíteni az emberek 10 millióit...
Péter

Írta 2005. január 26. - 17:00

Pl. Finnországban több fát telepítenek egy évben, mint amennyit kivágnak. Feszengenek környezetbarát mivoltukra, mégis az egyik legnagyobb papírgyártó ország. Hogyan? Elmennen a ruszkikhoz, lefizetnek pár fejest, és ezrével vágják tarra a négyzetkilométereket...ennek ellenére az egyik legszimpatikusabb ország.
Ilyesmikre gondoltam, amikor azt írtam, hogy valakinek jól megy, de ehhez valaki(k)nek szarul kell járnia(uk).
Péter

Írta 2005. január 26. - 16:55

Írta 2005. január 26. - 16:33

Írta 2005. január 26. - 16:23

Ahogy mondani szokják: "Think globaly, act localy."
Asszem, megint kicsit összefüggéstelen vagyok...
Írta 2005. január 26. - 16:13

...A másik, hogy én azt szabnám meg nagyon szigorúan, hogy milyen emberek lehetnek politikusok. A fõ döntõérv nem a diplomák tömkelege és ismerettségek lennének,hanem a jóság, az önzetlenség, és az odáig végzett "szeva", azaz a társadalomért végzett önzetlen munka. És természetesen a politikusok nem kapnának fizetést, mert õk nem a pénzért csinálnák. Életcéljuk nem a milliók összekaparása lenne, hanem a környezet és népesség életének jobbátétele, az emberek oktatása a jóra, az agresszió és háborúk megfékezése és még sok minden más.
De ez, tudom, csak utópia. Egyelõre.
Szép gondolat, a görögöknek sikerült elérni ezt pár ezer éve. A gáz az, h azóta a politika és a politikusok színvonala folyamatosan romlott. Nem hinném h a közel-, vagy távoli jövõben megváltoza ez

Thommey: "De amerika valszeg nem fogja, mert addíg, amíg az ilyen szennyországoknak, mint India, meg Kína mindenféle mentségeket találnak a környezetvédelem alól, addig más mért fektessen be milliárd dollárokat. Pedig ez a két nyomoronc ország fejlõdik ezerrel..."
Ha csak 1 olyan ország lenne a Földön, amely megtehetné h csökkentse a károsanyag-kibocsátását, akkor az amerika lenne. A "két nyomoronc ország" összesen összesen nem szennyezi annyira a környezetét, mint amerika, pedig néhány milliárdnyival több ember él ott. Mentségük az, hogy fejlõdõ országok, s bizos vagyok benne hogy elõbb fognak tetemesebb összegeket költeni a környezetvédelemre, mint amerika.
A példád szerintem a lehetõ legrosszabb. Az egyik oldalon a világ vezetõ nagyhatalma, gyakorlatilag az ura, akinek polgárai 3-4szer annyit zabálnak mint egy normális ember. Egy olyan ország, ahol az a normális ha 30litert fogyaszt a verdád, és az energiatakarékosságot a mûveletlen európaiak marhaságának tartják.
A másik oldalon 2 fejlõdõ ország, akik valóban szennyezik a környezetüket, pl azért mert az energia legolcsóbb elõállítása miatt nagyrészt hõerõmûveket kell használniuk. Az autóparkjuk jelentõs mértékben fejlõdik, fiatalodik, s érdekes módon ott az új autók korszerûbbek károsanyag-kibocsátás szempontjából mint amerikában.
Õk nem engedhetik meg maguknak a környezetvédelmet, mert az luxus, ami a fejlett ipari országok számára elérhetõ. Ezért én nem itélem el õket, hiszen nekik is élni kell, sõt érthetõ ha jobb életminõséget akarnak.
Amerikát viszont qrvára elitélem, mert egy mindent lesz@ró, mindent felélõ ország. Mellesleg ha az általad említett "két nyomoronc ország" mondjuk holnaptól nem létezne, pár nap alatt összeomlana amerika, hiszen a saját igényeit képtelen kielégíteni. Akkor most melyik károsabb a környezetre???
Írta 2005. január 26. - 15:44

Írta 2005. január 26. - 15:40

Ezzel csak az a baj, hogy azért megy egyes országoknak jól, mert a (sokkal) többinek meg szarul megy. SOHA nem volt egyenlõség az emberiség történelmében!!!
Dagi
Ui:Ja, egyébként Pter tért vissza személyemben...
Írta 2005. január 26. - 15:36

éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod,minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberisséggel,ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól."
Írta 2005. január 26. - 15:26

Kex: teljesen egyetértek. Szerintem a baj csirájában lenne megelõzhetõ, azaz az oktatásba kéne elõszöris bevezetni olyan tantárgyakat, amikrõl még soha senki se hallott. A környezetismeret az Egyetlen Földrõl szólna. Lenne külön környezetvédelmi tantárgy, ahol azt is a gyerekek fejébe döngölik, hogy nem szabad szemetelni, és hogy sok minden mást se. Ha kicsi kortól igy lenne mindenki nevelve, máris jobb lenne a világ. Mert még ha csak a fele gyerekben marad benne a dolog, már az is marha jó. És késõbb, még több gyereket lehetne ilyen mód befolyásolni és rábirni az egészségesebb gondolkodásra, mivel egyre többnek lenne olyan szülõje aki hasonló oktatásban vett részt, és aki már eszerint él, vagy valamilyen mértékben. Akkor az õ gyereke jóval fogékonyabb lesz ezekre.
Persze, hogy a megoldás nem teljes egészében itt és most van, mert lehetetlen mindent és egyszerre megváltoztatni.
A másik, hogy én azt szabnám meg nagyon szigorúan, hogy milyen emberek lehetnek politikusok. A fõ döntõérv nem a diplomák tömkelege és ismerettségek lennének,hanem a jóság, az önzetlenség, és az odáig végzett "szeva", azaz a társadalomért végzett önzetlen munka. És természetesen a politikusok nem kapnának fizetést, mert õk nem a pénzért csinálnák. Életcéljuk nem a milliók összekaparása lenne, hanem a környezet és népesség életének jobbátétele, az emberek oktatása a jóra, az agresszió és háborúk megfékezése és még sok minden más.
De ez, tudom, csak utópia. Egyelõre.
A Bringás Lányokban nem létezik egyébként off-topik, de hamarosan nyilik egy új topik, ahol majd továbbtárgyalhatjuk a dolgokat!

Írta 2005. január 26. - 15:21

Azért én is hozzászólok...
Ahol technika van, meg jólét, ott fogy a lakosság, ahol meg csóróság, ott túlnépesedés. Szal jólétet a harmadik világnak, aztán ott sem lesz akkora népességgyarapodás, meg ott is ráérnek majd aggódni a haladás árnyoladalaiért. Úgy a környezetbarát technológiák is jobban fognak terjedni, ha lesz rájuk (majd egyszer) tényleges kereslet. Ilyen egyszerû(?).
És hétvégén fogunk is hóban bicajozni! :-)
Írta 2005. január 26. - 15:06

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_
Írta 2005. január 26. - 15:02

A technikai fejlõdés nagy környezetszennyezéssel jár, de szeretjük a technikát. Az átlag ember szereti ha télen meleg van a lakásában, szereti ha nyáron hût a klíma. Az aztóban is. A autót is szereti. Meg a tv-t, a számítógépet stb, stb. Ehhez hozzájön hogy egyre többen élünk a Földön, egyre többen szeretnénk ezeket a dolgokat. --> Egyre nagyobb szennyezés.
Az pedig szép és jó dolog, hogy pl a bringások szeretik a természetet és nem akarják szennyezni, és nem is dobják el a szemetet az erdõben. Ez dícséretes.
De a high-tech bicajokat megveszik, hozzá új alkatrészeket rendszeresen. A gumikat, olajakat, zsírokat, stb, stb.
Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_
Írta 2005. január 26. - 15:01

Charon, Tomi, nagy parában lennénk, ha mindenki úgy gondolkozna, mint Ti. Azért éltek még mindíg, mert igazából ti is elhiszitek, hogy jobbá lehet tenni a világunkat, mindenki azt hiszi. Ha ez nem így lenne, akkor már rég öngyi lenne jópármilliárd ember. Ez van benne a génjeinkben. Én azért adnék sanszot magunknak, az embereknek. A dolog nyitja az, hogy foglalkozni kell a problémával. Egyénlileg, másnak felhívni a figyelmét rá, hogy az is felhívhatja másnak a figyelmét. A megoldás a nevelésben keresendõ (mint annyi más problémára is...). A világ kerekén azt kéne oktatni, hogy elõször is van egy Földünk (anya), ami nélkül nem léteznénk. Tiszteljük. Ez az elsõ. Mondjuk a matematika mellé egy Föld nevû tantárgyat bevezetni, hogy a kezdetektõl belivódjon az emberekbe a lényeg. És ez nem igazán pénz kérdés. Ez egy rendelet kérdése. Gondoljatok bele, miért is szennyezi a legtöbb ember a Földet? Mert nem tud róla. Vagy nem tudja, hogy milyen következményei lesznek a tettének. Mert nem lát egy napnál elõbbre.
Írta 2005. január 26. - 14:57

Mondjuk az a gáz, hogy nem elég ha néhány ember környezetbarát...te elviszed a kis féllityó brigéciolodat, vagy a sokat, összegyûjtöd,szarakodsz vele,leadod a benzíkúton, ahol majd a több hektónyi egyéb veszélyes szarral összekeverik, és a végén ugyanúgy egy folyóban köt ki, mert õk szarnak a méregdrága veszélyeshulladék feldolgozási díjat megfizetni, inkább eltüntetik egy tanyán rozsdásodó hordókban....És alapból itt van a baj...Én bringával járok dolgozni, míg több 10ezer ember(és egyre több) autóval. Miért? Mert a közlekedés is göngyöli önmagát. Azért nem jár több busz, mert eh úgyis dugóban állnak...és persze minden évben egyre nagyobb dugókban állnak, mert a buszhiány/lassúság miatt egyre többen kocsival járnak...
A 3 sávból kettõt le kellene zárni csak a buszoknak...(lehetõleg troli),a többiben meg reggeltõl estig állna a sok barom...csak megunnák, mikor látnák a gyors buszokat maguk mellett.