Jelentkezz be Regisztrálj

Globális felmelegedés
Posted 2005. February 09. - 10:45

Mostanában rákaptam a Mátrtej kaukázusi kefírjére, persze a csomagolása valami többféle anyagú kompozit, nem újrahasznosítható. A danon(e?) is csinál hasonló löttyöt, azok, meg a cég nem túl szimpatikusak nekem, viszont elmosható talán PP flakonban adják, azt meg bedobhatom a mûanyagos gyûjtõbe.
Szóval valamelyik ujjamat meg kell, hogy harapjam idõnként. :cry:
Posted 2005. February 08. - 22:58

szal azért csak alakul majd idõvel valami...
Posted 2005. February 08. - 22:54

RESPECT:clap: :beer:Üdv!
Szerintem ahhoz, hogy a szelektív gyûjtés elfogadhatóan mûködjön, többféle szinten kell átesnünk, ahogy írtátok is a német példát cumbájspil.
Minden szint legmagasabb lépcsõfokát hajlandóságnak hívják, és ha ezt sikerül átlépni, sokat segít a többi, kényelmetlenséggel járó lépcsõfok átlépésében.
Én Zamárdiban lakom, vann itt egy rekultiválás elõtt álló hulladéklerakó (amit persze a nyolcvanas vek elején néhány 200 éves tölggyel tûzdelt legelõ rovására létesítettek) és egy hulladék válogató. Siófokon beindult a szelektív gyûjtés, és fõként az onnan érkezõ cuccot válogatják. Zamárdiban is van 5 gyûjtõpont, és gyakran elõfordul, hogy alig fér már bele, amit én viszek, szóval töltögetik a helyiek, és nem döglött macskával.
Nálunk is sokan azzal mentik fel magukat, hogy: "láttam, amikor egy autóra öntötték fel az egészet, nagy kamu az egész"... azt persze nem veszik észre, mikor kamionokkal viszik a bálázott mûanyagot a teleprõl, mert nem ismerik fel, hogy mi az, mert már csak néznek, de nem látnak.
Én úgy vagyok vele, hogy ha valaki vette a fáradságot, és kihelyezte a gyûjtõpontokat, kis gyûjtõkocsit vett direkt erre a célra, akkor én is veszem a fáradságot, és az otthon külön gyûjtött, elmosott mûanyagot, és a papírt elviszem kb. kéthetente 2 nagy szatyorban az 500m-re lévõ konténerekbe. Még örömet is okoz a torzult lelkemnek, hogy ezt teszem. Végülis ha megvették és kirakták a konténert, rendszeresen jár a szállítóautó (üzemanyag+bér), megvették és üzemeltetik a válogató sort (beszerzés+bér+rezsi) AKKOR talán jobban megéri nekik, ha nem összeöntik és lerakják amit kiválogattak, hanem esetleg eladják, fõleg, ha még támogatást is kapnak az eladott kg-k után. A már említett kamionok meg azt sejtetik, hogy erre van példa is. Erre is monhatnák nagyokosok, egy csikket ellpöckölve a bokor alá, hogy "leborítják az erdõszélen vazzee, nekem elhiheted, én láttam...hadd ne modjam!" De én hülye, nem hiszek nekik. Én elhiszem, hogy a kamionokról az újrahasznosítóba kerül, vagy hogy eladják külföldre, asszem Kínába, akármilyen furcsa is. De ha én egy hiszékeny barom vagyok, és mindent összeborítanak gonoszan röhögve,akkor sem ártok semmit a környezetemnek. Esetleg néha nem tudják, hogy hova bicajozok teli szemeteszsákokkal (az erdõ szélére biztos, leszórja az egészet)
Viszont ha egyszer felnövünk odáig, hogy ilyen téren nem szarunk magunk alá, nekem, meg akik így godolkozunk, nem lesz kényelmetlen, hogy wc-re kell gyalogolnom, és hogy seggtörlés után még kezet is mosok.
Sokan nagyon igényesek a ruhájukra, a hajukra, a kocsijukra, amikkel viríthatnak. A szavaikra, tetteikre már kevésbé, a környezetükre meg egyáltalán nem. Hány év kell még? 30? 50? Ugye kevesebb?!
Péter

Posted 2005. February 08. - 18:02

Posted 2005. February 07. - 16:32

A magyarok persze sokkal leleményesebbek lennének hasonló helyzetben, ugyanis ha felemelnék itthon a szemétdíjat, illetve ha mi is literre fizetnénk, még többen vinnék az erdõkbe a szemetet.
Na ez az a szemléletbeli különbség, ami szerintem nagyon soká fog megváltozni (ha egyáltalán meg fog).

vendég_Charon_*
Posted 2005. February 07. - 15:08

OFF: Olvass mailt!
Posted 2005. February 07. - 15:04

Posted 2005. February 07. - 11:27

Szerintem ahhoz, hogy a szelektív gyûjtés elfogadhatóan mûködjön, többféle szinten kell átesnünk, ahogy írtátok is a német példát cumbájspil.
Minden szint legmagasabb lépcsõfokát hajlandóságnak hívják, és ha ezt sikerül átlépni, sokat segít a többi, kényelmetlenséggel járó lépcsõfok átlépésében.
Én Zamárdiban lakom, vann itt egy rekultiválás elõtt álló hulladéklerakó (amit persze a nyolcvanas vek elején néhány 200 éves tölggyel tûzdelt legelõ rovására létesítettek) és egy hulladék válogató. Siófokon beindult a szelektív gyûjtés, és fõként az onnan érkezõ cuccot válogatják. Zamárdiban is van 5 gyûjtõpont, és gyakran elõfordul, hogy alig fér már bele, amit én viszek, szóval töltögetik a helyiek, és nem döglött macskával.
Nálunk is sokan azzal mentik fel magukat, hogy: "láttam, amikor egy autóra öntötték fel az egészet, nagy kamu az egész"... azt persze nem veszik észre, mikor kamionokkal viszik a bálázott mûanyagot a teleprõl, mert nem ismerik fel, hogy mi az, mert már csak néznek, de nem látnak.
Én úgy vagyok vele, hogy ha valaki vette a fáradságot, és kihelyezte a gyûjtõpontokat, kis gyûjtõkocsit vett direkt erre a célra, akkor én is veszem a fáradságot, és az otthon külön gyûjtött, elmosott mûanyagot, és a papírt elviszem kb. kéthetente 2 nagy szatyorban az 500m-re lévõ konténerekbe. Még örömet is okoz a torzult lelkemnek, hogy ezt teszem. Végülis ha megvették és kirakták a konténert, rendszeresen jár a szállítóautó (üzemanyag+bér), megvették és üzemeltetik a válogató sort (beszerzés+bér+rezsi) AKKOR talán jobban megéri nekik, ha nem összeöntik és lerakják amit kiválogattak, hanem esetleg eladják, fõleg, ha még támogatást is kapnak az eladott kg-k után. A már említett kamionok meg azt sejtetik, hogy erre van példa is. Erre is monhatnák nagyokosok, egy csikket ellpöckölve a bokor alá, hogy "leborítják az erdõszélen vazzee, nekem elhiheted, én láttam...hadd ne modjam!" De én hülye, nem hiszek nekik. Én elhiszem, hogy a kamionokról az újrahasznosítóba kerül, vagy hogy eladják külföldre, asszem Kínába, akármilyen furcsa is. De ha én egy hiszékeny barom vagyok, és mindent összeborítanak gonoszan röhögve,akkor sem ártok semmit a környezetemnek. Esetleg néha nem tudják, hogy hova bicajozok teli szemeteszsákokkal (az erdõ szélére biztos, leszórja az egészet)
Viszont ha egyszer felnövünk odáig, hogy ilyen téren nem szarunk magunk alá, nekem, meg akik így godolkozunk, nem lesz kényelmetlen, hogy wc-re kell gyalogolnom, és hogy seggtörlés után még kezet is mosok.
Sokan nagyon igényesek a ruhájukra, a hajukra, a kocsijukra, amikkel viríthatnak. A szavaikra, tetteikre már kevésbé, a környezetükre meg egyáltalán nem. Hány év kell még? 30? 50? Ugye kevesebb?!
Posted 2005. February 05. - 13:35

Posted 2005. February 05. - 13:28

Posted 2005. February 05. - 13:25

Posted 2005. February 05. - 12:20

Nem is beszélve arról, hogy a napelem igencsak veszélyes hulladék...
Az atomenergia eddigi történetét ismerve most elképzeltem egy fúziós reaktor balesetét.
Hm? Van még vizuális típusú ember rajtam kívül?
A tokamakban lezajló fúziós reakció annyira labilis folyamat, és a reakcióban annyira kevés anyag van jelen, hogy ilyen baleset LEHETETLEN!! (a hidrogénbomba persze más) A másik jó dolog ebben az, hogy a reakcióhoz könnyû atommagokat használnak, amik nagyon stabilak, és nem sugároznak, mint pl. az urán.
Az ITER megépítéséhez csak annyit hogy szégyen, hogy még mindig nem kezdtzek hozzá a megépítéséhez. Asszem, hogy pl. az iraki háború költségeibõl el lehetett volna kezdeni az építkezést Japánban, és Európában is. Úgy talán még hatékonyabb lenne a kutatás, de ez sajnos nem érdeke az olaj nagyhatalmaknak, így marad az olaj addig amíg ki nem merül a készletünk.
Szerintem teljesen mindegy, hogy hogyan takarékoskodunk az energiával, mert a bolygónk fosszílis tüzelõanyag készleteit elõbb-utóbb el fogjuk használni teljes egészében. Ez csak idõ kérdése. (Azért én mindig bringával nyomulok ha tehetem. Hátha...)
Tudtátok, hogy MO-ról szelektíven gyûjtött hulladékot exportáltak Kínába? Elképesztõ... Ennyit a mai Mo-ról.
Posted 2005. February 04. - 22:40

A németeknél is öt évig, vagy talán tovább úgy ment a dolog, hogy csak szoktatták az embereket a szelektív gyûjtésre, aztán ment minden egybe. Ahhoz, hogy megérje feldolgozni a cuccost, megfelelõ mennyiségû szelektíven gyûjtött hulladék kell.
Egyébiránt van ismerõsöm valamelyik nagyváros önkormányzatánál (Dunaújváros, vagy Százhalombatta - szégyen, de mindig elfelejtem) és náluk van két vagy három cég, aki felhasznál hulladékot. Mellesleg asszem önkormányzati támogatással. Szal van jó példa.
Posted 2005. February 04. - 21:50

Azért a Szigeten volt az egyik legjobb pozitív példa is szvsz, nevezetesen a söröspohár-gyûjtögetõ akció. Ok, a fele lehet h reklámfogás, de nem hinném h bárki is azért erõltetett több "sört" magába, h összejöjjön végre egy "ászokos" pólóra valómásik LOL a témához:
tavaly a Szigeten voltak ilyen kukát.
külön gyûjtötték az emberek lelkesen a szemetet.
aztán a végén jött a kukásautó és egybedöntötte az összeset...
no comment...:-X

Szal a végeredmény elég jó lett: rengeteg pohár visszakerült, viszonylag tiszta állapotban, ami gondolom fontos az újrahasznosításnál, és ekkora tételt már tuti h megéri újrahasznosítani.
Csak sajna ezt a rendszert nem hinném h át lehetne ültetni a mindennapokra

1ébként a szelektív hulladékgyûjtés is a fejlett(ebb) államok kiváltsága, hiszen saját környezetükre igényes emberek, és sok lé is kell hozzá. Az újrahasznosítás még sajna sokkal drágább, mint a hulladékmegsemmisítés/tárolás és új csomagolóanyagok gyártása együttvéve

Posted 2005. February 04. - 20:13

tavaly a Szigeten voltak ilyen kukát.
külön gyûjtötték az emberek lelkesen a szemetet.
aztán a végén jött a kukásautó és egybedöntötte az összeset...
no comment...:-X
Posted 2005. February 04. - 20:00

Nemrég dolgozta megy szállodában, amelynek az igazgatója szeretné, ha a hotel részt venne a "Zöld Szálloda" programban. Ennek egyik lépése a szelektív hulladékgyûjtés. Õ hiába környezetbarát meg minden, de ha a Központ nem hajlandó rááldozni 1-2 mFt-t a megvalósításra, akkor semmi sem lesz belõle. Pedig törvényileg ezt is lehetne támogatni/kötelezõvé tenni.
A másik dolog az újrahasznosítás. Szerintetek van hozzá akkora infrastruktúra, amely be tudná fogadni pl a mo-i szállodák szelektív szemetét?
Posted 2005. February 04. - 17:57

Posted 2005. February 04. - 17:46

És azzal is egyetértek hogy egy "fasza csávó" nem attól lesz fasza hogy vigyáz a természetre, sõt! Valamelyik New World Disorderben is van 1-2 jelenet, amelybõl számomra nem az derül ki, hogy a szereplõi megrögzött természetvédõk, ami azért baj szerintem mert sokan példaképeket látnak a NWD ridereiben (teljesen jogosan), ezért sztem nem kéne sörösüvegeket dobálniuk az út szélén (az egyik jelenet).
Na mind1
1ébként nálunk létezik szelektív hulladékgyûjtés, csak mindenki lesz@rja. Én néha bedobom a konténerekbe a papírt +a mûanyag flakonokat, de sokszor azokat is simán kidobom. Minden anyagnak van egy kb. 3-4 köbméteres tárolója, a 4 konténer egy kb 2-4 négyzetkilométeres területet hivatott ellátni, de így is csak hetente kell üríteni, szal nagy sikere lehet.
Mindenesetre az pozitív jel, h 1általán felállított ilyet az önkormányzat (bár lehet h csak vmi EUs elõírás), meg az is h néhányan biztosan szelektálnak.
De ez az egész szelektív hulladékgyûjtés egyelõre arra jó, hogy a lelkiismeretedet megnyugtasd, mert annyira elenyészõ a szelektálók aránya, hogy szinte semmi pozitív hatása nincs. Meg államilag is ösztönözni kéne (pl betétdíj bevezetése és irreálisan nagy betétdíjak) ha tényleg eredményt akarnának elérni "odafönt". De nem akarnak, hiszen a Tetra Brick pl. garantáltan rinyálna ebben az esetben, a többi csomagolócégrõl nem is beszélve.
Posted 2005. February 04. - 12:14

Új vagyok a fórumon, most jelentkeztem be. Egyébként hobbi szinten bicajozgatok, gyalogtúrázom, járom a természetet, és örömmel látom, hogy ilyen témákról is szó van errefelé.
Szerintetek mennyire népszerû témák ezek bringás körökben? Én még ha visszaemlékszem a kilencvenes évek közepére, akkor a MountainBikeActionHungary-ben olvastam olyan cikkeket, amikben érezhetõ volt a természet szeretete, ha már egyszer hegyeken, völgyeken száguldozunk. Késõbb az ilyen írások kifogytak a lapból (nem tudom, most mi a helyzet), nem is vettem tovább. Nagyon faszagyerekesre változott az egész, a faszagyerekségbe pedig nem fér bele a felelõsségérzet kis világunk iránt. Szerintetek hogy van ez?
Ha már globális felmelegedésrõl beszélünk, ki mit tesz ellene? Hogy áll felétek a szelektív hulladékgyûjtés...? Itt aztán az egyén tényleg csepp a tengerben, de ha a tengerbõl az összes csepp víz elfogyna, akkor éreznénk a cseppek súlyát...
Szevasztok
Posted 2005. February 01. - 21:13

Ok, majd lehet h lecsekkolom õket, de eléggé be vagyok havazva mostanság.Biztos vagyok benne, hogy a Humusz tud neked segíteni, ha mesélsz nekik a problémáról. www.humusz.hu
Próbáld meg, nagy tapasztalatuk van az ilyenekben.
Meg amúgy sem vagyok az a rendõrlelkû ombre, de azért thx