Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Globális felmelegedés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1666 hozzászólás a témában

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég

Hát, a hibridhajtással, miegyébbel az a nagy gond, hogy nincs rá komoly igény.

Jól emléxem, hogy anno Torkos Kornél mesélte, hogy a "sötétzöldek" tiltakoznak a kipufogógázok ellen, meg a freon ellen, osztán arra nem gondolnak, hogy a repcsik ott fent közvetlenül az ózon környékére jutatják a szaftos ózongyilkos dinitrogén-oxidot? Meg mellesleg a hidrogénes autókhoz: a hidrogén égéshõje mellett begyullad a nitrogén is.

Kötelezõ háziolvasmány átböngészésre. Ír pár alap dolgot, amivel jó tisztában lenni.
oldal

Dagi

Dagi

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
Sajnos ez így van. Akkora az olajipari lobbi, és olyan pénzek vannak benne, hogy amíg megy a szekér (mármint az olajcégeké), addig nem lesz nagy változás. Volt egy cikk annó a HVG-ben az iraki háború okairól és kövtkezményeirõl, majd megpróbálom megkeresni. Na abban volt, hogy Irak alatt van a Föld feltételezett olajkészleteinek (nagyon) nagy része, és a háború után mekkora biznisz lesz a lerombolt olajipar fejlesztése. A háború kitörésekor már megvolt a szerzõdés (az USA által támogatott) Londonban lévõ leendõ iraki kormány és 5 olajipari konszern között az újjáépítésrõl, mely 1.000.000.000.000 (ezermilliárd) dollár PROFIT-ot :scared: :scared: :scared: hoz a résztvevõ cégeknek...vízzel hajtott autó? Minek?

Péter
Már nem keresek 13-15 centi körül mozgó, könnyû, tekerhetõ össztelós vázat...íme;)

Dr.Stein

Dr.Stein

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás
Hát, a hibridhajtással, miegyébbel az a nagy gond, hogy nincs rá komoly igény.
Utálnám, ha az mz-m nem lenne benzinszagú, olajos, és nem durrogna. Mondjuk az "elvisz A pontból B pontba" típusú jármûveknél én mindennek ellenére lassú, de biztos fejlõdést várok.
"always look on the bike side of life"

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás

Változtatni mindíg lehet! Ha már elindult egy jó folyamat, akkor azt meg kell tartani! Vegyük csak a CFC (freon) használatának visszaszorítását. Elsõ lépésnek nem volt rossz. Aztán a különbözõ EURO motor szabványt, ami egyre szigorúbb, és ne feledkezzünk meg az amerikai és a japán hybrid autókról sem! Egyszer kell elkezdeni, folytatni és tovább fejleszteni!

És a katalizáló anyagok máris kevesebb mennyiségben kerülnek a levegõbe!

A freon használatát nem szorították vissza, csak áthelyezték más a fejlõdõ országokba, "nekik jó ez is" elven, mi eladtuk, õk megvették, megvan a profit.
Az EURO motor és egyéb szabványok valóban jó dolgok, de igazándiból az lenne a megoldás ha x évnél idõsebb kocsit nemcsak behozni, de egyáltalán forgalomba helyezni se lehetne. Hiába megy az úton mondjuk 5 EURO-5 kategóriás kocsi ha aztán jön egy 30 éves IFA vagy más hasonló "környzetbarát" jármû.
A hibrid és egyéb autóké a jövõ _miután_ elfogyott az olaj, addig a profit mindenhatósága elfojt minden ilyen vállakozást. (nyilván mindeki hallott a vízzel vagy metánnal hajtott autók terveirõl, érdekes módon ezek fénysebességgel tüntek el a süllyesztõben, pedig a XXI.században bármit meg lehet tervezni és legyártani csak pénz és elszántság kérdése.)
Szóval én nem vagyok túl optimista sajnos. :(

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Dr.Stein

Dr.Stein

vendég

• fórumtag
  • 161 hozzászólás
Én még kicsit visszakanyarodnék a fenyvesekhez, mivel csak most jutottam géphez.
Lensver:
Elkeseredhetsz, mert a fenyvesek egy jórésze helyén nem lesz évekig semmi. Valami okos kitalálta valaha, hogy a hegytetõkön a sziklagyepek tök fölöslegesek, és milyen remekül nézne ott ki egy kupac fenyõ, mert ...ki tudja miért. Na, most asszem, hogy többek között ezekrõl a fenyvesekrõl van szó. Talán majd idõvel a sziklagyepek regenerálódnak, aztán minden jóra fordul. A dolog szépséghibája csak az, hogy mire egy ilyen társulás beáll, az több emberöltõ. Talán ezért is van az, hogy ezeket a legértékesebb hazai élõhelyek közt tartják számon. (Bár lehet, hogy nem ez a jó kifejezés, mondjuk legveszélyeztetettebb.) Ja, és mellesleg ami ebbõl minket is érint, hogy egy-egy keményebb fékezés, vagy (MX) egy sikerültebb gázadás több száz éves gyepet vág fel, ami egy csúnya talajerózió indítója lehet.
Na, ennyit a fenyvesekrõl. Különben a hangulatukat én is szeretem.
"always look on the bike side of life"

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

egy idQ után az ember kiábrándul...bár remény mindig van.Igazából én abban nem hiszek h a mi generációnk megváltozna v iesmi.

Pedig változtatnunk nekünk KELL. Nincs több idõ.

"Amíg egyetlen gyertya lángja lobog, nincs az a sötétség a Földön, amely elhomályosíthatná."
(az idézet nem pontos és hirtelen azt sem tudom kitõl származik)

"In idem flumen bis non descendimus"

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
Ez a szemléletváltás tényleg jó lenne, de az a baj, hogy akiknek példát kéne mutatniuk, azok hozzáállásával is elég nagy gázok vannak.

Egy példa: Szomszédunk 1 benzinkút üzemeltetõ cégnek dolgozik, ami többek között környezetvédelmi bevizsgálásokat is végez, és az szükséges fejlesztések kivitelezését is. Gyakran kell cserélni 10-30 köbméteres tartályokat is, amiket -gondolom én- meg kellene semmisíteni, mert veszélyes hulladék. Pár éve leraktak a környékünkön egy üres telekre 2db 10-15 köbméteres olajtartályt, látszott rajtuk h eléggé le vannak pukkanva, az oldalukra pedig ráfújták h "eladó" és egy telefonszámot. Felhívom, és láss csodát:szomszédunk vette fel. Szerinte emésztõgödörnek teljesen alkalmasok a tartályok.
A gáz csak az, h pár éven belül kilyukad valahol, és megy az olaj meg a sz@r a karsztvizekbe.
De a legnagyobb vicc az volt, mikor egyszer láttam amint egy daruskocsival pakolják le az "új szerzeményt" (ugyanis a tartályok kelendõek, kb 1-2 hónap alatt elviszik mindig). A kocsi az út 3/4ed részét elfoglalta, de semmi para, mert községünk POLGÁRÕRE irányította a folyamatot (õ mellesleg a közterület-felügyelõ is)!

Hát ennyi. A tartályok ellen többen szóltak már, de kiderült h (gondolom nem véletlenül) TSZ területen vannak (persze a TSZ errõl "semmit nem tud"), így az eltávolításukhoz egy határozat kellene a tsztõl. Természetesen a tsz szinte már csak jogilag létezik, és évek óta nem hívtak össze taggyûlést. Szal bravó, sakk-matt.

Ja, egy Pesttel szomszédos településen zajlanak ezek a dolgok a mai napig, talán láttátok is a tartályokat bringázás közben, hiszen jó marketinges révén a fõút mellé rakatta le a leleményes vállalkozó.
Csak a közvetlen közelemben 4 ilyen tartály van már a földben, és nyilván még sok fog gazdát cserélni.

Lehet h valami zöldszervezetet kellene ráuszítani a témára, de sztem ez eléggé "kishal" nekik, biztos csak azokat zavarja akik minden nap látják a tartályokat.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Dagi

Dagi

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás
Én az emberek megváltoztatására gondoltam. Egyébként teljesen egyetértek veled!
Péter
Már nem keresek 13-15 centi körül mozgó, könnyû, tekerhetõ össztelós vázat...íme;)

sigi

sigi

vendég

• fórumtag
  • 97 hozzászólás
Változtatni mindíg lehet! Ha már elindult egy jó folyamat, akkor azt meg kell tartani! Vegyük csak a CFC (freon) használatának visszaszorítását. Elsõ lépésnek nem volt rossz. Aztán a különbözõ EURO motor szabványt, ami egyre szigorúbb, és ne feledkezzünk meg az amerikai és a japán hybrid autókról sem! Egyszer kell elkezdeni, folytatni és tovább fejleszteni!

És a katalizáló anyagok máris kevesebb mennyiségben kerülnek a levegõbe!
"Amint elindul a verseny, már nincs gond. Azt csináljuk, amihez értünk, tekerünk. Nem esik ugyan jól az izmoknak, de fejben azért könnyebb, mint a rajt elõtt." (Julien Absalon, a hegyikerékpáros)

Dagi

Dagi

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás

egy idQ után az ember kiábrándul...bár remény mindig van.Igazából én abban nem hiszek h a mi generációnk megváltozna v iesmi.

Nem is a megváltozásról van szó, megváltoztatni úgy sem lehet senkit, de a szemléletét formálni, újat mutatni, figyelmet felkelteni lehet.
Péter

blademaster

blademaster

törzsvendég

• fórumtag
  • 273 hozzászólás

jajajaj.
Szerintem itt már teréz mutter is csak széttárná a karját..lefelé..

Absofuckinglutely infuckingcredible

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
jajajaj.
Szerintem itt már teréz mutter is csak széttárná a karját..lefelé..

blademaster

blademaster

törzsvendég

• fórumtag
  • 273 hozzászólás
szerintem meg akármirQl is van szó a pénz mindenek fellett áll.Az ember kapzsi.Kár volt ezt az opciót berakni d már késQ.Az egész helyzetre(kb 2 oldallal hátrébb) nagyon illik az Alvin - Ez az a nap középsQ része
edit:
semmi nem változik minden úgy marad
a tempó egyre lassul semmi nem halad
hiszen szarnak rá h tilos és h nem szabad
hogyha rendQrt lát már senki nem szalad
mondhattok akármit én már nem hiszek......
Absofuckinglutely infuckingcredible

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás
A hazai telepített fenyvesket érdemes megnézni madártávlatból, brutális ! Ha benne állsz akkor nem tünik fel, de fentrõl már látszik, hogy a fák pontosan ugyanúgy állnak mint a búza vagy a kukorica !

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

Hát jó, hiszek nektek! :) Csak sajna amikor "fenyõvágásról" hallok, egybõl eszembe jut az a rengeteg csupasz hegyoldal Dél-Afrikában, amiket tavaly láttam. Ott is "melléfogtak" az õsök, és mostanra már sûrû fenyvesek borítanak egy csomó területet. Vagyis már csak ...tak, ugyanis az elmúlt 1 vagy 2 évben a kormány célként tûzte ki eme fenyvesek elpusztitására. Óriási letarolt hegyoldalakat láttam, sokat leégettek. Ezek a hegyoldalak úgy néztek ki, mint valami óriás megcsonkitott teste. Ott csak az a probléma, hogy az õshonos növényzet kisebb-nagyobb bokrokból áll, amiket ugye nem kell visszatelepiteni, mivel majd úgyis visszanõ. Hát nem tudom. A látvány ronda vagy nyomasztó volt! Egy ideig nem fog ott nõni semmi sem. Sok hektárnyi fenyves eltûnt a föld szinérõl minden flórájával és faunájával együtt. Nem tudom átlátni, hogy ez jó-e vagy nem, de ott a helyszinen és utána is , itt az agyamban, borzalmasnak tûnik...

Sztem még mindig jobb ha mundjuk 10-15 évig nem nõ semmi (vagyis semmi látványos), mintha késõbb a talajerózió miatt tényleg semmi nem nõhetne többé.

Dagi: jövõ 7en nézek csak le, mert akkor már ihatok végre!!!
:cheers: :mexico: :bananadan

Dagi

Dagi

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás

Dagi, hogyhogy nem a Klubban vagy? Rákattantál a netre? :D

Most indulnék, de itt ragadtam...te jösz? Bocsi!:offtopic:
Péter

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Hát jó, hiszek nektek! :) Csak sajna amikor "fenyõvágásról" hallok, egybõl eszembe jut az a rengeteg csupasz hegyoldal Dél-Afrikában, amiket tavaly láttam. Ott is "melléfogtak" az õsök, és mostanra már sûrû fenyvesek borítanak egy csomó területet. Vagyis már csak ...tak, ugyanis az elmúlt 1 vagy 2 évben a kormány célként tûzte ki eme fenyvesek elpusztitására. Óriási letarolt hegyoldalakat láttam, sokat leégettek. Ezek a hegyoldalak úgy néztek ki, mint valami óriás megcsonkitott teste. Ott csak az a probléma, hogy az õshonos növényzet kisebb-nagyobb bokrokból áll, amiket ugye nem kell visszatelepiteni, mivel majd úgyis visszanõ. Hát nem tudom. A látvány ronda vagy nyomasztó volt! Egy ideig nem fog ott nõni semmi sem. Sok hektárnyi fenyves eltûnt a föld szinérõl minden flórájával és faunájával együtt. Nem tudom átlátni, hogy ez jó-e vagy nem, de ott a helyszinen és utána is , itt az agyamban, borzalmasnak tûnik.
Szóval, valami ilyesmirõl beszélek. Mondjuk ezek pont nem fenyõfák, de úgy néz ki, nem csak a fenyõfákat tarolják ott le.
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
Dagi, hogyhogy nem a Klubban vagy? Rákattantál a netre? :D

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Én nagyon szeretem a fenyveseket, és oly kevés van belõlük Mo-on! Egyébként meg utálom, amikor fákat vágnak ki. Igazándiból nem is tudom, valóban olyan hasznos dolog-e! Valahogy minden ilyen favágás után egy kicsit kevesebb fa marad az erdõben - még ha vissza is telepitenének. Mintha nem telepitenének vissza annyit, vagy nem tudom.

Hasznos,hiszen egy beteg fa a többit is megfertõzi,de még ha nem is,elveszi a fényt és a táplálékot a növekvõ egyedektõl.Meg azért is vágnak ki fákat,h a hely populációjának összetételét optimalizálják.A tarvágás szerencsére elég ritka,sok függ attól is,h kinek a tulajdonában van az erdõ...(állam,magánszemély,vegyes)

Dagi

Dagi

törzsvendég

• fórumtag
  • 836 hozzászólás

Én nagyon szeretem a fenyveseket, és oly kevés van belõlük Mo-on! Egyébként meg utálom, amikor fákat vágnak ki. Igazándiból nem is tudom, valóban olyan hasznos dolog-e! Valahogy minden ilyen favágás után egy kicsit kevesebb fa marad az erdõben - még ha vissza is telepitenének. Mintha nem telepitenének vissza annyit, vagy nem tudom.

Dagi: miért, a fenyõfákon nem csicseregnek a madarak?

Én is szeretem a havat. Annyira széppé, nyugodtá varázsolja a világot. De ha hóra igy pánikolnak, akkor képzeljétek el, mit csinálnak majd ha valódi és félelmetes környezeti változások jönnek.

Én is nagyon szeretem a fenyvest, talán még jobban is mint a lombhullató erdõket, de a telepített fenyõ (nem õshonos) nem biztos, hogy jó dolog, nekem legalábbis mostanában mindig ua. jut eszembe róla... a Magas-Tátra. Ahol egyébként nem annyira gáz a helyzet, mint ahogy a ¤ß$£³×÷ média állította.
Péter