Jelentkezz be Regisztrálj
Túrák Magyarországon
Posted 2010. May 25. - 16:01
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Posted 2010. May 25. - 15:43
Milyen jellegû kajára gondolsz? Szénhidrát v. fehérje inkább?
Régebben a hosszabb túrákra kevertem fehérje port kis szõlõcukorral és kevés tengeri sóval. Abból kanalaztam idõnként és vízzel leöblítettem út közben.
Ez egyáltalán nem jó, a fehérjét a szervezet egy nehezebben dolgozza fel, a szõlõcukor túlságosan felnyomja a vércukorszintet, s emiatt hamar kipurcansz, a só meg önmagában halott dolog, hiszen csak nátriumot pótolsz belõle, a többi "sót" teljesen kihagyod. A gyümölcsök már jobbak, a kis méret miatt sokszor szárítva is akár. Több gyártónak is van szárított banánból készült energiaszelete, azok nagyon jók. Sópótlásra nem érdemes kifejezetten figyelni, hiszen ilyen tempónál annyira nem izzad az emberen, mint például versenyen. De a legjobb kaja ilyenkor egy kis szendó, amit teljesen egyszerû dolgokból raksz össze, mint egy vajaskifli, lehetõleg valami rozs vagy teljes kiõrlésû dologból, kis sajt, pár szelet zöldség. Ilyenkor ha lehet, bonyolultabb szénhidrátokat kell enni, amik nem fél perc alatt szívódnak fel, viszont nem is ülik meg a gyomrot.
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Posted 2010. May 25. - 15:29
Minél kevesebbet deformálódik terhelés közben a gumi és minél kevésbé súrlódik, annál több energia marad a haladáshoz.
A gépen, vagyis a technikai részén is sok múlik de amit a sportemberi teljesítményedrõl hallottam, azért az is nagyon sokat számít.
"-végig kell zabálni az utat, s minden 20-30 percben benyomni pár falatot és sokat is kell inni."
Milyen jellegû kajára gondolsz? Szénhidrát v. fehérje inkább?
Régebben a hosszabb túrákra kevertem fehérje port kis szõlõcukorral és kevés tengeri sóval. Abból kanalaztam idõnként és vízzel leöblítettem út közben.
Posted 2010. May 25. - 13:33
Mindíg csodálattal nézek az ilyen 30+ km/h-s folyamatos hosszú távon tartott tempókat.
Igazából sok oldala van, s ez nem csak az edzettség:
-megfelelõ gumival kell menni - pl a Vittoria túragumim és a most hátulra felrakott Michelin Pro2 között 2 km/h stabil különbség is megvan (pedig egyiken sincs minta, s mindkettõ 8 baron 700x23c)
-végig kell zabálni az utat, s minden 20-30 percben benyomni pár falatot és sokat is kell inni.
-el kell kerülni a ritmustalan kis utakat, egy táv fölött már minden lelassulás-begyorsulás felesleges energia elpocsékolás
-meg kell tanulni az egyentempót - és azt végig tartani is - ha pl. bekezdek 40-el, azt bírom úgy Fehérvárig, onnan már csak 30 Veszprémig, onnan meg agónia a hátralévõ 80 kilóméter
Így az ilyen kis szintkülönbségû útvonalon simán megoldható a 30, pláne ha nincs pofaszél.
Nekem idén a leghosszabb ilyen köröm 230 km körül volt, s ott is kereken 30-as lett az átlag, pedig ott hegy is volt, nem is kicsi, de igaz, hogy kis csapattal mentem.
Posted 2010. May 25. - 11:45
Köszi szépen a térkép bolt linket.Navigator Terkep bolt - eszerint még létezik.
Jártam régebben én is Balaton oda-vissza távot, legfeljebb egy órás pihenõvel közben, csak az átlag sebességem volt "kicsit" más.Egyáltalán nincs messze, mindössze 180 km..
Egy nap és egy éjszakába telt az a kb 300 km az út közbeni kaja víz és egyéb dolgokkal. hazafelé már csak vánszorogtam.
Akkor az éjszakai túrák miatt lettem lámpa mániás.
Na meg persze nem olyan bringával és az erõnlétem sem olyan mint a tiéd.
Eddig a legjobb hazafelé tempóm az volt amikor Siófokról 7 óra alatt haza értem Békásmegyerre. Akkor jó hátszelem volt.
Mindíg csodálattal nézek az ilyen 30+ km/h-s folyamatos hosszú távon tartott tempókat.
Posted 2010. May 25. - 11:09
Valamikor régen láttam egy térkép boltot a Baycsy Zs. úton de utána már nem találtam, az megszûnt ?
Navigator T - eszerint még létezik.
Posted 2010. May 25. - 11:00
Köszi az infót. Ilyen jól ismered a környéket.....Balu, azért ez így kicsit durva! Sztem nézd meg egy turista térképen. Gyakorlatilag minden útra rákérdeztél.
pl.: ott van a S-északnyugati ága, ami a Tölgyikrekhez visz, majd gyakorlatilag felkúszik Dobogó-kõre
a K+ déli ága - mûúton felfelé ha mész, akkor balra - lemegy Pomázra, (nagyot lehet zúzni rajta lefelé!!!)
a piros négyzet - azt hiszem az is onnan kezd - az Csikóvár felé veszi az irányt majd elágazik és a P+ az lemegy a Holdvilág-árokba, illetve a másik fele Z háromszög-P+ a Tölgyikrekhez tart és onnan tovább.
a K+ északi ága azt hiszem a Kõrösi Csoma kilátóhoz visz és onnan le a Dömör-kapui útra
a Z háromszög másik - északi -ága meg konkrétan Dömör-kapuhoz megy
a S délkeleti fele levisz a Vasas-szakadékba, illetve a S+ leágazása a Cseresznyés szurdokban halad
Nos ha valahol hibáztam elnézést, fejbõl kottáztam. Javaslom a Pilis- Visegrádi hegység turistatérkép valamely friss kiadását beszerezni, az sokat segít a pontos eltévedésben!
ps.: Dante tudja hogyan kell azt!!!
Tényleg sokszor zavarban vagyok amikor eljutok egy ilyen elágazáshoz.
Nekem van egy régi Pilis térképem de azon semmilyen túrista jelzést nem láttam és sok mostani út nincs is rajta.
Az újabb térképeken már feltüntetik ezeket a fákra festett jelzéseket is? Ezek szerint már gondolom igen.
Neten nincs valami jól használható túrista jelzéses térkép ?
Könyves boltban kapok ilyent? Úgy kérem ..legújabb kiadásu Pilis túrista térkép.. és abból már csak olyan van amin rajta van a jelzés is?
Valamikor régen láttam egy térkép boltot a Baycsy Zs. úton de utána már nem találtam, az megszûnt ?
Posted 2010. May 25. - 09:09
Posted 2010. May 25. - 08:14
Köszi.Szerintem hétvégén semmi baj nincs ezzel az útvonallal, olyan, mint minden fõútvonal. A hegyes utakkal nem az a baj, hogy hegyesek, hanem, hogy tocsognak a retekben, pl egy kirakat-tiszta országútit nincs az az isten, hogy összemocskolnék arrafelé...
Azért jelezném, a hegyes utakkal az is egy komoly probléma, amit írsz. Meg az is, hogy pl. hegyre felfelé itt már le kellett szállnom a bringáról. Arról nem beszélve, hogy páromat földútra terelni... szinte reménytelen.
Posted 2010. May 25. - 07:33
...ha rám - is - gondolt az Úr, akkor jelzem, mi improvizáltunk, ugyan is eredetileg még egy Börzsöny-kör volt a cél, de én azt lehúztam a vizek feltételezett szintje, meg a Királyházára vezetõ út - feltételezett - állapota miatt. A többi aztán csak úgy jött.
(A Papp-rét helyetti Fellegvár-mászás is csak a mászás kedvéért került bele, ha már kimaradt a Papp-rét)
Nem rád gondolt az Úr:D Mármint abban a tekintetben, hogy túra elõtt információkat kell kérned.
Posted 2010. May 25. - 05:29
...ha rám - is - gondolt az Úr, akkor jelzem, mi improvizáltunk, ugyan is eredetileg még egy Börzsöny-kör volt a cél, de én azt lehúztam a vizek feltételezett szintje, meg a Királyházára vezetõ út - feltételezett - állapota miatt. A többi aztán csak úgy jött.Csak annyi megjegyzésem lenne Börzsöny és Apát-kúti völgy viszonylatban, hogy van itt jó néhány "hardcore" Pilis és Börzsöny járó, így egyes megmozdulások elõtt, nem árt kérdezõsködni, hogy mi, merre, és hány méter, mert így simán megspórolható néhány lyukra futás.
Én speciel mindkettõre azonnal mondtam volna, hogy "felejtõs történet."
(A Papp-rét helyetti Fellegvár-mászás is csak a mászás kedvéért került bele, ha már kimaradt a Papp-rét)
Balu, azért ez így kicsit durva! Sztem nézd meg egy turista térképen. Gyakorlatilag minden útra rákérdeztél.Ahogy felmegyünk, balra megy egyik az erdõbe. Ott három jelzést láttam.
- Egyik jelzés egy háromszög, a másik pontokból álló kör, amirõl úgy tudom, hogy visszatérõ séta utat jelöl.
Mégegy jelzést láttam de arra már nem emlékszem.
- Aztán ami felvitt, azzal majdnem szemben kicsit balra és kicsit meredeken vezet lefelé egy út.
- Mégegy van jobbra, egy keréknyomos erdészeti út.
Még nem jártam ott a tetején de már tervbe vettem, hogy máskor is körülnézek, hová lehet onnan eljutni.
pl.: ott van a S-északnyugati ága, ami a Tölgyikrekhez visz, majd gyakorlatilag felkúszik Dobogó-kõre
a K+ déli ága - mûúton felfelé ha mész, akkor balra - lemegy Pomázra, (nagyot lehet zúzni rajta lefelé!!!)
a piros négyzet - azt hiszem az is onnan kezd - az Csikóvár felé veszi az irányt majd elágazik és a P+ az lemegy a Holdvilág-árokba, illetve a másik fele Z háromszög-P+ a Tölgyikrekhez tart és onnan tovább.
a K+ északi ága azt hiszem a Kõrösi Csoma kilátóhoz visz és onnan le a Dömör-kapui útra
a Z háromszög másik - északi -ága meg konkrétan Dömör-kapuhoz megy
a S délkeleti fele levisz a Vasas-szakadékba, illetve a S+ leágazása a Cseresznyés szurdokban halad
Nos ha valahol hibáztam elnézést, fejbõl kottáztam. Javaslom a Pilis- Visegrádi hegység turistatérkép valamely friss kiadását beszerezni, az sokat segít a pontos eltévedésben!
ps.: Dante tudja hogyan kell azt!!!
Posted 2010. May 25. - 00:34
Amugy az utvonal szerintem gond nelkul teljesitheto.
Posted 2010. May 25. - 00:13
Szerintem hétvégén semmi baj nincs ezzel az útvonallal, olyan, mint minden fõútvonal. A hegyes utakkal nem az a baj, hogy hegyesek, hanem, hogy tocsognak a retekben, pl egy kirakat-tiszta országútit nincs az az isten, hogy összemocskolnék arrafelé...
Az a pukli amúgy ~300 m szintet tartalmaz, én azért nem gurulok fel lendületbõl. (az út Esztergomtól folyamatosan emelkedik, csak egy pici visszalejtés van benne)
Posted 2010. May 25. - 00:12
Hétfõn pedig Tanúhegyek kerékpáros teljesítménytúra B
Badacsonytördemic faluháznál van a rajt és cél, 70 km/760 m szint, 50 km/540 m szint, 30 km/285 m szint.
Én lehet lemegyek, valaki csatlkozik? Bp-rõl aznap le (kocsival:-)), az 50 vagy a 70 km jó lehet.
Bögrevirág
Na pont késõn olvastam, tavaly épp a környéken voltunk és cross bringákkal teljesítettük a 70 km-es változatot. Részletes itinert adnak, jó volt a szervezés, a túra pedig egészen gyönyörûszép (végig aszfalt, egy rövid részen van csak murvás), csak ajánlani tudom. Az elsõ EP-k egyikén a vízvételi hely pl. a Theodora ásványvíz egyik forrása - nyáron el tudnék viselni pár hasonló minõségû "kutat" máshol is. Az elején könnyû eltévedni, szóval azért GPS vagy helyi térkép nem árt.
Posted 2010. May 25. - 00:06
Amiért idetévedtem: a 10-es úton Bp-Esztergom útvonalon kb. milyen szintkülönbségekkel kell számolni?
Nem kell szamolnod szintkulonbseggel. Pazmaneumnal van talan egy nagyobb domb, de lenduletbol kigurulja az ember.
En nem ajanlanam azt az utvonalat, csak szivod a fustot. Inkabb Dobogoko fele mennek, vagy Papp reten keresztul Visegradra es ugy Esztergom. Persze ez utobbi ketto hegyes. Esetleg a Duna tuloldala Dunakeszi fele. Azt viszont ne kerdezd, hogy milyen most az utak allapota, mert fogalmam sincs.
Posted 2010. May 25. - 00:05
Dante, lusta vagyok utánanézni: hány kilométerre van ide Tapolca, mennyit tekertél?
Egyáltalán nincs messze, mindössze 180 km, csak még egyáltalán nem jártam arrafelé. A Balaton-felvidéken meglepõen nincs szint, az utak inkább a völgyekben mennek, igazából sz*patós rövidke kis mászások csak Veszprém táján vannak.
A Garminnel az a baj, hogy mint bringás, feltételezi, hogy folyton a kisforgalmú utakkal akarsz szívózni. Autó üzemmódban már nem pampog, de akkor viszont szívbaj nélkül ráküld az olyanokra, mint a szentendrei gyorsforgalmi. De csak a turistautak.hu térképpel szívok, pl. az osztrák vagy tuniszi térképem teljesen jó, szerintem csak valaki elcseszte az utak prioritását benne, bár nem értek igazán hozzá.
Posted 2010. May 24. - 23:02
Ahogy felmegyünk, balra megy egyik az erdõbe. Ott három jelzést láttam.melyiken ?
mert kb 5-6 különféle jelzésû turistaút van arra
- Egyik jelzés egy háromszög, a másik pontokból álló kör, amirõl úgy tudom, hogy visszatérõ séta utat jelöl.
Mégegy jelzést láttam de arra már nem emlékszem.
- Aztán ami felvitt, azzal majdnem szemben kicsit balra és kicsit meredeken vezet lefelé egy út.
- Mégegy van jobbra, egy keréknyomos erdészeti út.
Még nem jártam ott a tetején de már tervbe vettem, hogy máskor is körülnézek, hová lehet onnan eljutni.
Posted 2010. May 24. - 22:16
Még GPS-szel is eltévedsz?
Hogy egy klasszikust idézzek: "Tévedni emberi dolog, de igazán összekutyulni valamit csak számítógéppel lehet."
Nekem egy Garmin Vistám van, de már csak logolásra használom, mert kerékpáros tájékozódásra totálisan alkalmatlan.
Hat útból háromszor vitt rossz helyre, úgyhogy kösz, de többé nem hiszek neki. A support meg... inkább nem kommentálom.
----
Amiért idetévedtem: a 10-es úton Bp-Esztergom útvonalon kb. milyen szintkülönbségekkel kell számolni?
Posted 2010. May 24. - 22:14
Ezek szerint tényleg jól láttam, akkor veletek találkoztam késõ délután hazafelé a Dömörkapu-Lajosforrástól hazavezetõ úton. Az út szélérõl vadrózsával a kezemben intettem bringás köszöntést. Amikor közelebb éretek akkor láttam meg, hogy görögdinnye somolyog az egyik bringán.
Egyébként Lajos forrásnál jártam és megnéztem mi van ott tovább felfelé. Onnan indult le túrista jelzés és jól szétjárt erdészeti út is de inkább nem mentem tovább mert elég nagy ott a sár és a mély keréknyom. Tudja valaki hová lehet onnan eljutni a túrista úton?
melyiken ?
mert kb 5-6 különféle jelzésû turistaút van arra
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Posted 2010. May 24. - 22:12
Ezek szerint tényleg jól láttam, akkor veletek találkoztam késõ délután hazafelé a Dömörkapu-Lajosforrástól hazavezetõ úton. Az út szélérõl vadrózsával a kezemben intettem bringás köszöntést. Amikor közelebb éretek akkor láttam meg, hogy görögdinnye somolyog az egyik bringán.Mi Görögdinnyével elkerekeztünk barátnõ nézõbe Esztergomba Szentendre Dömörkapu Pilismarót útvonalon ..
Egyébként Lajos forrásnál jártam és megnéztem mi van ott tovább felfelé a forrás fölötti részen. Onnan indult le túrista jelzés és jól szétjárt erdészeti út is de inkább nem mentem tovább mert elég nagy ott a sár és a mély keréknyom. Tudja valaki hová lehet onnan eljutni a túrista úton?