Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Specialized

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6564 hozzászólás a témában

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Uraim!

Az új stumpjumper vázamból a pár órát futott brain rugóstagom harmadik hete van olajfolyásos garanciális javitásra leadva. A bolt szerint fogalmuk sincs mikor lesz helyette másik, mert javítani úgy tûnik nem tudják.
Pár éve a meridával volt hasonló problémám, akkor a boltos elvitte a rugóstagot a nagykerbe és a kezébe nyomtak egy másikat. Valahogy így képzelném, a gyors és korrekt garanciális ügyintézést. De ez??? Nem minõsítem, mindenki gondoljon amit akar, és reménykedjen, hogy nem lesz ilyen problémája!

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
[quote name='Bigtibi']Nekem két db. ilyen vázam volt, egy mission és egy tarnsmission, egyikben sem birtak ki egy évet a csapágyak

egy évet?Az elég durva.Vagy nehéz vagy,vagy brutális:) (vagy mindkettõ)

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Nekem két db. ilyen vázam volt, egy mission és egy tarnsmission, egyikben sem birtak ki egy évet a csapágyak :-( de a rugóstag sem. Én ezt a féloldalas rugózást nem tartom jó mûszaki megoldásnak, még ha specialized esküszik is rá.

egy hónapja egy 5 éves Merida Mission forgáspontjait kaptam szét.Ez sem fordul többet,mint az Epic.És eléggé odavoltak a csapágyak.Kb 15-18 ezer km van a vázban.Egyébként lehetne javítani az Epic csapágyainak a vízállóságán,házilagos módszerekkel,igényesen.De akkor soha nem kéne cserélni,így inkább hagyom így:)

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
Lánc katalógus szerint 1690 ft.

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.248 hozzászólás
Van valami fejlemény a Specialized fehér markolat árával kapcsolatban?
Hol kapható ilyen alkatrész pesten? Nõvérem gyakran jár arrafelé és névnapi ajándékot akar nekem venni :)

Elõre is köszönöm a Speci forgalmazó Úr segítségét :)
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
egy hónapja egy 5 éves Merida Mission forgáspontjait kaptam szét.Ez sem fordul többet,mint az Epic.És eléggé odavoltak a csapágyak.Kb 15-18 ezer km van a vázban.Egyébként lehetne javítani az Epic csapágyainak a vízállóságán,házilagos módszerekkel,igényesen.De akkor soha nem kéne cserélni,így inkább hagyom így:)

FRIZ 22

FRIZ 22

törzsvendég

• fórumtag
  • 264 hozzászólás
A zsírzás lényege nem is a forgás elõsegítése, ami ugye itt nem sok van, hanem inkább a zsír víztaszító hatása. Így védve a csapágyat a berohadástól.

Ezt sajnos már tapasztaltam.
Frissen befûzött American Classic agyak, a 2006-os Szilvásváradi maratonon egyszerûen berohadtak, a csapágyakba 0 zsír volt.
Csapágycsere, bõséges újrazsirzás után, azóta is mûködnek, és volt pár mocskos verseny 2006-óta.

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 hozzászólás
Megnéztem a régi foxos epicet biztos ami biztos. A régi típusnál mindkét oldalon kézzel meg lehet mozgatni a tagot pár millimétert.
Az új afr-nél a papucs felöli részen egy nagyon pici holtjáték van, szinte érezhetetlen. A felsõ önbeálló csapágy teljesen betonmerevnek tûnik, kézzel nem bírtam oldalirányba megmozgatni.
Természetesen tisztába vagyok vele, hogy normál mûködésnél rendesen mozog (nálam alapból az összekötõ feje majdnem hozzáér a karbon összekötõhöz /másnál is? :confused:/, de használat közben akár fél centit is elfordul a csapágyon kifelé)

A "zsírmentes" epic csapágyakról korábban is volt szó, de ezek a csapágyak egy teljes fordulatot sem tesznek meg, nem lehet hogy "bõven" elég bele az a kevéske zsír?

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
A 4 nagy csapágyban gyakorlatilag zéró zsír található. Na jó valamennyi volt benne, de csak pont annyi, hogy teljesen steril, nedvesség és pormentes környezetben ellegyenek pár évig.

akkor ez nem egyedi dolog volt nálam,japppán csapágy ide vagy oda...A Brain tag holtjátékáról meg kösz az infókat.

Röfike

Röfike

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.950 hozzászólás
Hátul (lánc és támvilla közt) is ipari csapágyak vannak. Nem úgy mint a Trekben ott a fõforgáspontok is siklósak (Fuel) :-P.
Nem tudok önbeálló, tömített csapágyról, de ezeket alkalmazzák sok ipari gépben is, bírniuk kell tömítés nélkül is. Elég nagy felületen illeszkednek.

FRIZ 22

FRIZ 22

törzsvendég

• fórumtag
  • 264 hozzászólás
Szétszedtem az 2006-os EPIC vázamat, hogy átnézzem a csapágyakat.
A vázról tudni kell, hogy 0km-es, most építgetem.

A 4 nagy csapágyban gyakorlatilag zéró zsír található. Na jó valamennyi volt benne, de csak pont annyi, hogy teljesen steril, nedvesség és pormentes környezetben ellegyenek pár évig.
Na pont ez az, amivel nem szoktak találkozni a bicók.

A két kicsi csapágy rendben volt.

Az önbeálló siklócsapágyak viszont kérdéses pontok, teljesen tömítés nélkül csak úgy szabadon folyamatos érheti a trutyi. Valószínû gyakori karbantartást igényelnek majd.

A hátsó két csapágyhoz nem nyúltam. Ugye azok sima mûanyag siklócsapágyak?

Feltétlenül javasolt az átzsírozás. Így növelve talán egy kicsit a csapágyak nedvességtûrését.
Összeszereléskor ügyeljünk arra, hogy az anyák csavarrögzítõvel (Loctite) legyenek rögzítve.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
mindegyik brain elmozog oldalra.
muszáj neki, mert nem síkban van, hanem picit ferdén, és összenyomódáskor kell, hogy legyen "holtjátéka"
ezért is kell bele önbeálló csapágy.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 hozzászólás

a Brian tag,a felsõ tekerenyûnél mérve,pár mm-t mozog oldalirányban.Nem tudom hogy újkorában is ilyen volt e,és ez normális,vagy valami történt az önbeálló csapággyal.Még nem volt sokat használva a cucc.Valaki tud okosságot ezügyben?

A "régi" (a fox-os verzió) brain-nek volt oldalirányú pár milliméteres holt játéka, vagyis kézzel megfogva lehetett csavargatni a tagot egy picit. Arra nem emlékszem, hogy vajon az alsó és a felsõ (önbeálló) csapágynál is "lötyögött"-e, lemegyek a pincébe és majd megnézem.

Az új brain (afr) nekem beton merevnek tûnik, kézzel nem tudom megcsavarni, se alul se felül.

FRIZ 22

FRIZ 22

törzsvendég

• fórumtag
  • 264 hozzászólás

a Brian tag,a felsõ tekerenyûnél mérve,pár mm-t mozog oldalirányban.Nem tudom hogy újkorában is ilyen volt e,és ez normális,vagy valami történt az önbeálló csapággyal.Még nem volt sokat használva a cucc.Valaki tud okosságot ezügyben?

Mármint arra gondolsz, hogy a tag nem mereven van rögzítve a vázba, hanem van egy kis holtjáték? Ennek így kell lennie, ez gyári.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

az epicnél mintha lenne ilyen , volt már szó róla korábban

amúgy meg BRAIN
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás

xle

xle

vendég

• fórumtag
  • 155 hozzászólás

Én is kipróbálnám a captaint vagy a fast-trackot, csak "félek" a lötyitõl. A gumik xt kerékszetre mennének, de a shimanónál lebeszéltek/óvtak a lötyiktõl: cserélgetni kell 3-4 havonta, megeheti a felnit és így ugrik a garancia.
Van a lötyikkel valakinek ilyen rossz tapasztalata?

Szívesen használnék plusz folyadékot a mostani ust-s külsõhöz is, biztos ami biztos, csak elbizonytalanodtam.

Bár ez már inkább gumi topik...
Ezt még nem hallottam, hogy megenné a felnit... persze lehet. 1 éve használok löttyöt (Stan's NoTubes) Crossmax SL-en. Használtam sima külsõvel szalaggal is, aztán áttértem UST-s külsõre, ebbe is tettem kicsit. A lötyivel konkrétan nem volt gondom eddig. Gumi topikban volt szó már párszor a löttyökrõl, ha jól emlékszem, keress rá! Meg az mtbr-en is rengeteg topik van errõl.
"Nem felejtem soha el, hogy ki volt mindig velem, azt is mindig tudni fogom, ki fordult ellenem."

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Hogy nyugtassam a népet, csak egy csapit kéne igazán cserélni (ami a tag felsõ végén van), futottam már egy pár kört, de ilyen kicsi átmérõjû önbeálló csapágyat nem tudnak szerezni, és akkor a többi paraméterérõl még nem is beszéltünk ennek a csapinak.
Ára: Én úgy gondolkozok, ha osztod 10-el akkor 2600 darabja, ami elfogadható. Ha kapok hozzá csapokat és távtartókat is, az még jobb.
Egy jó gumi is 6-8rugó, más ennyiért a kocsijára vesz külsõt....
Holnap keresem a dealerem! :-)

igen, valószinüleg amiatt drága a szett, hogy a rugóstagot két végén befogó speciális csapágy elég ritka.
találtunk itthon olyat, aki legyártaná, de 10.000 huf /db áron. na akkor inkább a gyári szett.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás

Igen, ezüst/piros/fekete, és full fekete Sport MTB cipõ is elérhetõ.

thx
akkor majd egy full feketére lehet h befizetek :)
ez az új design sztem szebb mint ami eddig volt. a réginek kicsit bumszli volt az orra.

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás

Valszeg az összes Speci között az Epic mutatja a legkomolyabb 1 km-re esõ forgópont-amortizációt merthogy asszimetrikus rugózás.

fõleg,ha a többi Epic csapágyaiban is annyi zsír van,mint az enyémben volt.Érdemesebb idejében pótólni a zsírt,mint csapágyat cserélni.