Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5897 hozzászólás a témában

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

Tudom,csak egy elmélet volt... a rugók közti egy egységnyi eltérést meg pont fordítva tudtam. :)
Na nem baj ennyivel is okosabb lettem.
Csak furcsállom,hogy 80 kilóval annyira beül :chin: ráadásul a Vega Dh-m is FSR rendszerû,bár errõl nem írtam az elõzõ hsz-ben.

Tudom,hogy sok a 40% sag nálam,bár a manitou tag manual szerint dh-ra 40-45 %-ot ír.
Egyébként meg ha minden igaz jövõhéten jön nekem a 600-as rugó.

Csak érdekesség/viszonyítás miatt,600-as manitou rugóval,100 kilóm alatt van 30% sag.
Az már jó?
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
én most vettem egy dhx 5.0 át

egybõl szétszedtem, beledobtam az Öhlins olajat, játszottam kicsit az úszó magasságával.

Hát nem egy Push de vetekszik vele ;), Rocsi csinálhatunk egy összehasonlítást ha gondolod most a mátrában feltéve ha jössz.

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

ha tagban van adott nyomas, es ratekered a pumpat, akkor a levego nagyobb terfogatu lesz (tag helyett tag+pumpa csove), ergo kisebb lesz a nyomas. nem erre gondolsz?
de ezt tenyleg kitargyaltuk mar....

Nem,de mindegy mert már tényleg milliószor kitárgyaltuk,és akkor sem jutottunk semmire. :)
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

rocsipeti

rocsipeti

bentlakó

• fórumtag
  • 6.770 hozzászólás
push-olt dhx-szel megvoltak az elsõ km-ek. roco-hoz tudom hasonlítani, mer stock dhx-em régen volt, és akkor is csak egy hétig.

nem olyan repülõszõnyeg, mint a roco. inkább több jelzést ad a talajról, de mégis tapad a hátulja. ugyanakkor sokkal finomabban indul meg.

azonos rugó mellett kisebb sag. kanyarokban és hullámok,dombok alján alig ül össze. egész más sebességgel jövök ki kanyarokból.

versenyesfasza

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás

Legalább is gondolom,hogy a szelep rossz...mert egyébként akkor mi?
Csak azt akarom ezzel mondani,hogy nem biztos,hogy hülyeségbõl,vagy értetlenségbõl írt a kolléga :)

ha tagban van adott nyomas, es ratekered a pumpat, akkor a levego nagyobb terfogatu lesz (tag helyett tag+pumpa csove), ergo kisebb lesz a nyomas. nem erre gondolsz?
de ezt tenyleg kitargyaltuk mar....

----

FÁJVÓ

----

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

en csak azt irtam le, hogy milyen elven mukodik a dolog, ha szar a szelep, akkor termeszetes hogy ereszt.

Legalább is gondolom,hogy a szelep rossz...mert egyébként akkor mi?
Csak azt akarom ezzel mondani,hogy nem biztos,hogy hülyeségbõl,vagy értetlenségbõl írt a kolléga :)
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás

Az az igazság,hogy mindenkinek igaza van.

Viszont! Velem is elõfordult,ez a jelenség,és nem fent leírtak miatt,hanem valami más okból kifolyólag.

Mert:170psi befújása után mikor letekerem a pumpát tényleg elmegy elég sok levegõ,kb. 120 psi marad (többször próbáltam,és 2 hónap használat után is ha visszateszem a pumpát 120-at mutat).Próbáltam 70-80 psi nyomást,letekerés után szisszenés,és a tagban nincs levegõ. Nem azért mert a pumpából szisszen ki,hanem mert a szelepnél engedi el,ugyan is utána ha a tagon benyomom a szelepet akkor egy deka levegõ sem jön belõle.
Lehet,hogy én vagyok érthetetlen de tényleg elmegy a szusz,mert ugye a 0 psi az 0 psi
Vagy a szelep rossz

en csak azt irtam le, hogy milyen elven mukodik a dolog, ha szar a szelep, akkor termeszetes hogy ereszt.

----

FÁJVÓ

----

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

gondolkodjunk emberek, ne csak irogassunk, de ez mar ki lett targyalva parszor. a tagban piheno levegobol, mikor ujbol ratekered a pumpat a csobe atmegy valamennyi, ezert lesz kisebb a nyomas. mikor lecsavarod rol a pumpat es szisszen, az nem a tagbol szokik ki, mint ahogy elottem is irtak

Az az igazság,hogy mindenkinek igaza van.

Viszont! Velem is elõfordult,ez a jelenség,és nem fent leírtak miatt,hanem valami más okból kifolyólag.

Mert:170psi befújása után mikor letekerem a pumpát tényleg elmegy elég sok levegõ,kb. 120 psi marad (többször próbáltam,és 2 hónap használat után is ha visszateszem a pumpát 120-at mutat).Próbáltam 70-80 psi nyomást,letekerés után szisszenés,és a tagban nincs levegõ. Nem azért mert a pumpából szisszen ki,hanem mert a szelepnél engedi el,ugyan is utána ha a tagon benyomom a szelepet akkor egy deka levegõ sem jön belõle.
Lehet,hogy én vagyok érthetetlen de tényleg elmegy a szusz,mert ugye a 0 psi az 0 psi
Vagy a szelep rossz
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc

gondolkodjunk emberek, ne csak irogassunk, de ez mar ki lett targyalva parszor. a tagban piheno levegobol, mikor ujbol ratekered a pumpat a csobe atmegy valamennyi, ezert lesz kisebb a nyomas. mikor lecsavarod rol a pumpat es szisszen, az nem a tagbol szokik ki, mint ahogy elottem is irtak

hagyd, én már feladtam....

fuck me, i'm famous!

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 hozzászólás

de akkor mért van az h a kijelzõ szerint 100 psi-nél tartok, utána kicsavarom, érezhetõen puhább lesz, majd újra visszateszem a pumpát és 50et mutat?

35-40% sag nem sok egy kicsit? ráül az ember és máris 70-80al kevesebb a rugóút..

mondjuk nekemse szokott annyira koppanni, de félek egy nagyobb letörésen koppanna

----

FÁJVÓ

----

DéBé

DéBé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.716 hozzászólás

de akkor mért van az h a kijelzõ szerint 100 psi-nél tartok, utána kicsavarom, érezhetõen puhább lesz, majd újra visszateszem a pumpát és 50et mutat?

35-40% sag nem sok egy kicsit? ráül az ember és máris 70-80al kevesebb a rugóút..

mondjuk nekemse szokott annyira koppanni, de félek egy nagyobb letörésen koppanna

az hogy egy nagyobb letörésen koppan, szerintem emiatt nem kell forgolódni este alvás elõtt:) mellesleg a 40% sag sztem is sok,de kell a negatív rugóút is(így mondják?)ha pl átmész egy mélyedésen akkor a kerékeket legyen mibõl belenyomni . Majd ha lesz kedvem fújok bele ~150et

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás

amikor kicsavarod a pumpát akkor a csõben maradt levegõ megy el . nem a tagból szökik Feltöltött kép

DéBé

DéBé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.716 hozzászólás
õÕõ Tomi! Az elsõ mondat vonatkozik a Van R-re, a többi már DHX 4-re csak elfelejtettem odaírni:)

mod: Daci, a levegõ ráfújás szerintem nem sokat keményít inkább csak progresszivebbé teszi. De nem tudom mit puháztok, az a dolga hogy mozogjon:D Nekem olyan 100psi mellett van sacc/kb 35-40% SAG

cseresznye

cseresznye

törzsvendég

• fórumtag
  • 759 hozzászólás

dhx 4 ennyivel keményebb lenne alapból a 3asnál?
nekem eléggé puha a 60 kilómhoz is 450 rugóval, pedig felfújtam amennyire csak lehetett sztem.. az a baj a dhx tagokkal hogy annyi levegõt nemlehet beléjük fújni mert mikor kicsavarja az ember a pumpát akkor kienged nemkevés levegõt
vagy erre van vmi ellenszer? próbáltam vagy 5 pumpával, és mindenütt ugyanaz volt a helyzet, alapból bekellett nyomnom 150 vagy 200 psi-t aztán hogy elég kemény legyen onnan kellett gyorsan lecsavaroznom hogy ne engedjen le olyan 50-re..

amikor kicsavarod a pumpát akkor a csõben maradt levegõ megy el . nem a tagból szökik Feltöltött kép
A valóság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert.

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás
dhx 4 ennyivel keményebb lenne alapból a 3asnál?
nekem eléggé puha a 60 kilómhoz is 450 rugóval, pedig felfújtam amennyire csak lehetett sztem.. az a baj a dhx tagokkal hogy annyi levegõt nemlehet beléjük fújni mert mikor kicsavarja az ember a pumpát akkor kienged nemkevés levegõt
vagy erre van vmi ellenszer? próbáltam vagy 5 pumpával, és mindenütt ugyanaz volt a helyzet, alapból bekellett nyomnom 150 vagy 200 psi-t aztán hogy elég kemény legyen onnan kellett gyorsan lecsavaroznom hogy ne engedjen le olyan 50-re..

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

a Van R tag nem levegõs. Nekem is bighitem van 450essel jó 68kiló vagyok. Volt 500assal is, de úgy nagyon kevés levegõ volt a tagba. Szerintem a 80kilóhoz 550est vennék

Na most a mondatod végét totál nem értem! :chin:

Ha nem levegõs,akkor,hogy volt 500-as rugóval,nagyon kevés levegõ a tagba???

Csak kérdem mert érdekel a téma,viszont nem értem amit írtál.
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

DéBé

DéBé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.716 hozzászólás
a Van R tag nem levegõs. Nekem is bighitem van 450essel jó 68kiló vagyok. Volt 500assal is, de úgy nagyon kevés levegõ volt a tagba. Szerintem a 80kilóhoz 550est vennék

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc

áhoj!

annyira puha,hogy kb 50%ig beül a tag,csupán ha ráül...

tftuned-en néztem már én is a rugókalkulátort,nemtudom,mennyire megbízható,ezek alapján...

üdv!

félve kérdem meg, van a tagban levegõ? mert ugye nem a rugó miatt keményedik fel a tag...

fuck me, i'm famous!

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

Az elméleted két helyen sántít::)
1., a Big Hit felfüggesztése eltérõ
2., Manitou és Fox felfüggesztés/rugók között egy egységnyi eltérés van (azonos gép esetén Fox-nál egy egységnyivel erõsebb rugó kell)

P.S.

A te 40%-i SAG-ed is egy picit soknak tûnik (optimális esetben 30-33% lenne a megfelelõ DH-ra, kivéve, ha a tag manual-ja ennél nagyobbat határoz meg)

Tudom,csak egy elmélet volt... a rugók közti egy egységnyi eltérést meg pont fordítva tudtam. :)
Na nem baj ennyivel is okosabb lettem.
Csak furcsállom,hogy 80 kilóval annyira beül :chin: ráadásul a Vega Dh-m is FSR rendszerû,bár errõl nem írtam az elõzõ hsz-ben.

Tudom,hogy sok a 40% sag nálam,bár a manitou tag manual szerint dh-ra 40-45 %-ot ír.
Egyébként meg ha minden igaz jövõhéten jön nekem a 600-as rugó.
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

rocsipeti

rocsipeti

bentlakó

• fórumtag
  • 6.770 hozzászólás
ha használtan veszed, akkor érdemes egybõl olajat cserélni. szóval itt az idõ :)

én meg holnapra megmondom, hogy mûködik egy push-olt dhx :)