Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rugóstagok (nem teleszkópok) - általános eszmecsere

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5897 hozzászólás a témában

mrkoli

mrkoli

vendég

• fórumtag
  • 82 hozzászólás
SCOTT OCTANE vázba szeretnék az eddigi 140-es tag helyett egy nagyobbat rakni, szerintetek mekkora tag lehetne a legnagyobb ami bele lehetne rakni

kösz a válaszokat!!!!

nkarcsi

nkarcsi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.380 hozzászólás
Azt hiszem nem én leszek az elsõ :D Neten sajna nem találtam manualt, így nem is esek neki.
Esetleg akinek van hozzá manualja (nem az a pár oldalas semmire való) az értesítsen legyen oly kedves.

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
sajnos nem tudom milyen belül, ezt még nem szedtem szét, így nem akarok hülyeséget mondani.
új korában nem nagyon van semmilyen hangja (csak viszonyításként mondom)

nkarcsi

nkarcsi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.380 hozzászólás
Használtan kaptam. Kipróbálom amit mondtál. Köszi
Esetleg az olajcsere megoldható az X-factor körzremûködése nélkül is? Van valami manual ami alapján megcsinálható? Vagy ez is olyan mint a vanilla rc?

legszebbcsavo

legszebbcsavo

bentlakó

• fórumtag
  • 5.125 hozzászólás
új?
kicsit már habos az olaj sztem.
ha kicsit többet fújsz rá (pl: 85-90) vlszeg elmúlik.
de a legjobb, ha olajat cserélsz, ha már használt.

nkarcsi

nkarcsi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.380 hozzászólás
Na dhx guruk kéne egy kis segítség. 5.0ás tagról van szó egy geminiben A tünet a következõ: amikor elõször megnyomkodom a tagot, akkor furcsa szürcsögõ hangot ad ki magából. Kb 4-5 benyomás után elmúlik ez a hang és onnantól normálissá válik. Kezdjek aggódni vagy ez természetes? A visszaút 1-et van betekerve, a kamraméret a feléig, a pro-pedál semennyire, és 75 psi-re van fújva.
Menet közben semmi zavarót nem veszek észre, néha szusszan egy nagyobbat gyors összenyomódáskor, de ez normális szerintem.

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 hozzászólás

foleg, hogy arra probaltam ravezetni az ifjusagot, hogy ne kezdjenek olyan dologba bele, aminek nem ismerik egynel tobb nezopontjat. ergo menjenek inkabb bringazni azzal ami van :)

egyet ertek

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
senki nem kotelez teged, hogy itt ulj es olvass, amikor tekerni is mehetnel... ;)

megkerdeztek hogy mi hatassal lehet ha... es en elmondtam amit tudok. szerintem ez azert nem akkora baj

foleg, hogy arra probaltam ravezetni az ifjusagot, hogy ne kezdjenek olyan dologba bele, aminek nem ismerik egynel tobb nezopontjat. ergo menjenek inkabb bringazni azzal ami van :)

YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.117 hozzászólás
valóban létezõ dolgok, csak ha sokat hallgatja ezeket az ember akkor szemellenzõs technokrata lesz.

a biciklizés nem errõl szól, legalábbis nekem...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

kicsit kezd túlságosan elméleti síkon folyni ez a beszélgetés....

azert sztem nem baj, hogy egy kicsit megprobalunk a gyarto szemevel latni.

es igen, mondtam, hogy ez nem torvenyszeru, de elofordulhat. meg azt is mondtam, hogy a kulonbseg lehet eszrevehetetlen.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.117 hozzászólás
kicsit kezd túlságosan elméleti síkon folyni ez a beszélgetés....

borítékolom, hogy az érzékenység "aminek a kis része elvész" nem fog feltûnni.
az eddigi legérzékenyebb vázam a khs volt, ami 3,6os áttétellel rendelkezett.... nem CSAK ettõl függ

jezso: a romic tagok 190es hossz mellett 58at mozognak és azt is elég szépen teszik ;) tehát tudnál nyerni azzal is pár centit geo változás nélkül! érdemes megnézni ebayen, hátha van egy pár tag

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás

Nem tud valaki valamit a marzocchi roco tagrol, tapasztalatok, stb? Sajna meg nem lattam eloben, de kivancsi vagyok a tapasztalatokra.

Van a fogasnál.Kint szeretik.
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 hozzászólás
Nem tud valaki valamit a marzocchi roco tagrol, tapasztalatok, stb? Sajna meg nem lattam eloben, de kivancsi vagyok a tapasztalatokra.

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 hozzászólás
Tamaska, szo sincs okoskodasrol, vagy barmolasrol, nem akarok a bicomba a gyarinal nagyobbat, vagy kisebbet venni, mert en is azt az elvet vallom, hogy az ugy van jol, azert csinaltak olyanra, mert az a biztos, ok sokkal okosabbak mint en, csupan csak elmeletben kerdeztem ra, hogy milyen hatasok lehetsegesek. Sosem barmolnek ossze semmit, foleg nem egy giant dht.

jezso

jezso

törzsvendég

• fórumtag
  • 512 hozzászólás

a regebbi 5" enduro sx-hez van gyari 6"-re alakito linkplate. ilyennel lehet jaccadozni, de massal en inkabb nem tennem. ha nem jo a vazad, akkor vegyel olyat ami megfelelobb.

A vázzal egyébként semmi gond sincs, csak az ember mindig többet akar.
Lehet kéne még egy kicsit öregedni, hogy kinõjek ebbõl.

Linkplate: Na pont láttam is ilyet: www.betd.co.uk
Te pont ott vagy náluk ;) mármint co.uk-ban.

igen, erre probaltam kilukadni.

attetel az a szorzo a rugostag es a vaz utja kozott. szal ha van egy 150et mozgo vaz 50mm-t mozgo taggal akkor ott 3:1 az attetel.

Akkor eszerint a váz mozgása 132mm (gyári adat), rugóstag útja 1,875" = 47.625mm (gyári adat), ekkor áttétel = 132/47.625=2,7 kb. Faja.

Már csak azt kéne megtudni hogy ez a Betd hogy csinálj azt hogy a linkplatje segítségével megnöveli ugy a rugóutat, hogy a geo minimálisan változik.

Bár végülis lehet hagyok mindent ugy ahogy van, és holnap jól meg is hajtom a masinát.:)

Közben kösz a válaszokat srácok.

Szerk. #2 Az mtbr.com-on többnyire dicsérik ezt a betd linkplatet, bár azt is irják hogy kicsit megnõ az áttétel, és itt jön képbe amit Rob mondott az imént...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
specializednél nem nagy gáz a linkage-t kicserélni, konánál sem, csak arra kell ügyelni, hogy ha ugyanakkora marad a tag, de a váz többet mozog (kicseréled a linket) akkor keményebb rugó kell.
de arra figyleni kell, hogy összerugózva se üssön bele semmi semmibe. (túlfolyó fõleg!)
szóval elvileg meg lehet csinálni az enduro-val, hogy 150-et tudjon geo-változás nélkül, más kérdés, hogy gyakorlatilag is meg lehet-e.
200-asból 51mm alap, 56mm x-fusion, 58mm (némely)dhx meg az összes régi shockworks.
egy centi rugóstaghossz amugy sokat változtathat, szóval az én javaslatom az lenne, hogy tagot ÉS linket is cserélni.
tagot olyat venni, ami többet tud, linkbõl meg olyat, ami tolerálja a nagyobb rugóstagból eredõ geováltozást, de az áttétel megmarad. nehéz lesz....

szerk: látom tam megelõzött, és mondja hogy van utángyártott 6" linkplate ugyanahhoz a taghoz. ez esetben keményebb rugó kell, és az érzékenység kis része elvész.
amit én javasoltam, ott érzékenység maradna.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a regebbi 5" enduro sx-hez van gyari 6"-re alakito linkplate. ilyennel lehet jaccadozni, de massal en inkabb nem tennem. ha nem jo a vazad, akkor vegyel olyat ami megfelelobb.

Akkor szerinted, ha ugyanolyan hosszúságú tagot is teszek bele, akár Fox, akár másik gyártó, lehet hogy nem fog megfelelõen, esetleg rosszabul fog mûködni mint korábban?

igen, erre probaltam kilukadni.

attetel az a szorzo a rugostag es a vaz utja kozott. szal ha van egy 150et mozgo vaz 50mm-t mozgo taggal akkor ott 3:1 az attetel. a vaz rugoutjat egeszen egzakt modon merni nehez, ilyen tag leeresztos- kretaval rajzolgatos megoldasok csak nagyjaboli erteket fognak adni, de a tag utja az gyarto honlapon fent van.

RAUH-Welt
B E G R I F F

jezso

jezso

törzsvendég

• fórumtag
  • 512 hozzászólás

jezso felvetesere is igaz kb ugyanez, plusz ott meg az is belejatszik, hogy a specialized eleg erosen egyuttmukodik a fox-szal, es minden vazukban levo tag az adott vaz attetelehez van szelepezve. tehat ugyanaz a vaz mas taggal, vagy forditott esetben ugyanaz a tag mas vazban nem fog ugy mozogni, mint ahogy kellene. elvileg. gyakorlatban lehet kivetel, meg szerencsed, csak mondom, hogy ha majd elkezded anyazni a draga penzen megvett uj tagod gyartojat, hogy mennyivel szarabbul mozog a vazad tole, akkor ennek kene eszedbejutnia.

Akkor szerinted, ha ugyanolyan hosszúságú tagot is teszek bele, akár Fox, akár másik gyártó, lehet hogy nem fog megfelelõen, esetleg rosszabul fog mûködni mint korábban?

amugy nyugodtan barmoljatok mindent mindennel...

Nos, én jelenleg csak a szellem mezején futtatom ezt a dolgot.

Igazából nincs semmi kardinális probléma a felfüggesztéssel, csak ez a kép megmozgatta a fantáziám egy kicsit.:ENDURO
Mondjuk az jó lenne ha finomabban, rugóshoz hasonló érzéssel mozogna a Float, dehát ezt dobta a gép no.

Ja és utolsó kérdés: Az áttételt hogyan tudom kiszámolni?
Van rá egy elméletem de nem biztos hogy 100%.

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás
15 métert ma már 150 milis gépekkel ugranak 360-ban:D
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

ok, csak megint jar az agyam, es kivancsi vagyok, hogy mien hatasai vannak annak, ha az eloirtnal nagyobb taggal hasznalod a vazat

elso korben ugrik a garancia. ha erre legyintesz, hogy a mindegy, hasznaltan vettem, akkor azert gondolj bele, hogy miert ugrik. azert mert amikor azt a vazat megterveztek nalad sokkal okosabb [legalabbis e temaban biztosan] emberek, az volt az elgondolas, hogy 230as a tag. nomost tehetsz bele nagyobbat vagy kisebbet, es lehet hogy elojon egy csomo olyan dolog, amivel a tervezok nem szamoltak. megvaltoznak a bringa szogei, plusz a rugostag megvaltozott helyzete miatt a linkek mashogy allnak, mas iranybol erkeznek erohatasok, amiket lehet hogy a vaz nem tud toleralni, mert az erositesek nem ugy lettek rateve. aztan majd megirhatod a korhazbol, hogy milyen jo mikor a vazad masfel centivel tobbet mozog. kulonben se tudom, hogy mekkora asz lehetsz, hogy a gyari 8" nem eleg... ha minden nap 15meterrol ugralsz, akkor nem szoltam. de ha megse, akkor inkabb tanuld meg kezelni igy ahogy van, mert a ma futo dh vazak egyik leggjobbja van alattad, talan, mondom talan, nem vele van a baj. hanem...

jezso felvetesere is igaz kb ugyanez, plusz ott meg az is belejatszik, hogy a specialized eleg erosen egyuttmukodik a fox-szal, es minden vazukban levo tag az adott vaz attetelehez van szelepezve. tehat ugyanaz a vaz mas taggal, vagy forditott esetben ugyanaz a tag mas vazban nem fog ugy mozogni, mint ahogy kellene. elvileg. gyakorlatban lehet kivetel, meg szerencsed, csak mondom, hogy ha majd elkezded anyazni a draga penzen megvett uj tagod gyartojat, hogy mennyivel szarabbul mozog a vazad tole, akkor ennek kene eszedbejutnia.

amugy nyugodtan barmoljatok mindent mindennel...

RAUH-Welt
B E G R I F F