Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Edzésmódszerek

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
868 hozzászólás a témában

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Azon tûnõdtem, hogy melyik a célszerûbb edzésmódszer adott pulzuson (hegyre fel):

Kisebb áttétellel menni és pörgetni
vagy
nagyobb áttétellel nagyobb erõt kifejtve (esetleg emiatt lasabban).

Valaki szaki mesélne picit? :)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
Nem találtam jobb topikot neki, ezért itt kérdezem: bruttó 140-150e Ft-ig milyen futópadot érdemes venni?

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
A falmászást csak kívülállóként ismerem ezért csak általánosan tudok válaszolni. Ha abból indulunk ki, hogy egy jól edzett sportoló a legnagyobb terhelést is izomláz nélkül viseli akkor egyértelmü, hogy Te többet próbálsz, mint ami jelenleg optimális lenne. Az izomláz kialakulásánál fontosabb faktor a terhelés, mint az idötartam. Ne félholtan fejezd be! Ha mindíg izomlázad van akkor egyértelmüen vissza kellene venned és fokozatosan felépítened. Milyen gyakran müveled ezt? Az, hogy méröszámok nincsenek az nem igazán gond. A kerékpározás ilyen tekintetben nagyon "elkényeztetett" helyzetben van, az ellentéte inkább a hétköznapi. Izomláznál különben a szauna és a forró fürdö ajánlatos a masszázs tilos.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás

Elkeseredésre semmi ok! A falmászás nagyon jó kiegészítö csak valamivel ésszerübben.

Hogy lehetek ésszerûbb?
Mert 1) nem ismerek olyan mérõszámot, amivel kiderülne, hogy aznap mennyit, hogy érdemes mozognom (szemben a bringázással, síkon tekerve pulzus és idõtartam jól mérhetõ)
2) olyan nehéz lenne a falat otthagynom úgy, hogy még legalább egy kis erõt érzek magamban
Örülnék a tanácsodnak.

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
A német szakirodalom (én azt olvasom) az alapállóképességet osztja 2 fokozatra. Ami Nálad ""felépítõ állóképességi tartomány" az ott "alapállóképesség 2" (GA2). Ebböl is látszik, hogy az edzéselmélet nem matematika. Fejlesztési zóna több forrás szerint is a max.pulzus 85%-tól indul. Ez a 198-as pulzust (példa) alapul véve kerekítve 170 felett van. Az én más sportágbeli tapasztalataim ezt elfogadhatóvá teszik. Azt nem vitatom, hogy van más felfogás is.

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.708 hozzászólás

Az alapálóképesség edzésének 2 fokozata van. Az elsö 60-75% a második 75-85%. Ez a Te esetedben 120-150 ill. 150-170-nek felel meg. Te pillanatnyilag a kettö határán mozogsz. Szerintem maradj még alacsonyabban.

Ehhez annyi, hogy a 150-170 már nem alapállóképesség, hanem a második, azaz a "felépítõ állóképességi tartomány", de én itt a 170 körüli pulzust már bõven a "fejlesztési zónába" tenném...

alapállóképességre a 150-155ös max bõven elég, sõt, edzettebbeknél, már ugye ez feljebbi kategória is már...

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

engem az zavar még kicsit, hogy ha másik módszerrel számolom a zónákat ( (max-nyugalmi)*0.5+nyugalmi ), akkor teljesen más értékeket kapok. Pl az 50%-om 127-nél van. Melyik lesz itt nekem a jó? :)

A Karvonen-módszer, amivel Te számoltál pontosabb. Nem kell ezt az egészet azért olyan halálosan pontosnak venni, mert ez nem egy egzakt tudomány és a befolyásoló faktorok is bizonytalanok. Biztos lehetsz pl. benne, hogy a max.pulzus mérésekor mindent kiadtál magadból? Erre az emberek többsége nem képes. A Karvonen-módszer sem veszi figyelembe, hogy a teljesítmény és a pulzus között nem lineáris az összefüggés. Szóval tekintsd úgy az egészet, mint irányvonalat, lödd be az ajánlott sáv közepét kb. és azt még korrigáld a szervezeted visszajelzései alapján. Nagy hülyeséget így biztosan nem fogsz csinálni.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

engem az zavar még kicsit, hogy ha másik módszerrel számolom a zónákat ( (max-nyugalmi)*0.5+nyugalmi ), akkor teljesen más értékeket kapok. Pl az 50%-om 127-nél van. Melyik lesz itt nekem a jó? :)
Csak szeretnék tisztán látni, semmi kötekedés... ;) Mentem ma 1,5 órát 131-es átlaggal, gondolom az már közelít az ideálishoz.

Ha Armstrong és Carmichael könyve segít ebben akkor holnap már viheted is!

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.739 hozzászólás

Az alapálóképesség edzésének 2 fokozata van. Az elsö 60-75% a második 75-85%. Ez a Te esetedben 120-150 ill. 150-170-nek felel meg. Te pillanatnyilag a kettö határán mozogsz. Szerintem maradj még alacsonyabban.

Csak szeretnék tisztán látni, semmi kötekedés... ;) Mentem ma 1,5 órát 131-es átlaggal, gondolom az már közelít az ideálishoz.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
A legjobb kiegészítõ sport a sífutás :) és a korcsolyázás.

A sebesség mindent megold.

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Elkeseredésre semmi ok! A falmászás nagyon jó kiegészítö csak valamivel ésszerübben.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
Köszi és :(

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Semmi esetre sem jelent az izomláz automatikusan fejlödést. Mint fentebb már írtam az izom strukturális roncsolódását jelenti, ami kerülendö. Nekem tehát nem kellene a haverommal mondjuk 4 órát bowlingozni, mert az sok. Heti egy-két falmászás ájulásig szintén nem ésszerü. Mint mindent ezt is fokozatosan kell felépíteni. Az ember hihetetlen dolgokra képes de néha a felkészülés több, mint 10 évet is igénybe vehet.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás

Az izomláz nem következménye az anaerob munkának. Edzetlen izomcsoportok túlterhelése az oka. Az atlétikában pl. a legnagyobb savasodás a 400m-es futóknál mérhetö, izomlázuk még sincs. Ezzel ellentétben pl. én, ha bowlingozok (ami nem rendszeres) annak ált. izomláz a következménye.

És ez az izomláz, amit neked a bowlingozás okoz, az azt jelenti, hogy azok az izmok fejlõdnek? Ha a bowlinghoz szeretnél erõsödni, akkor ez jó jel? Vagy inkább kevesebbet kéne bowlingoznod?

/Hogy tisztább legyen: falmászom idõnként és szeretném ha ez az edzés minél jobban hasznosulna. Általában addig mászom, amíg le nem esek a falról, másnap rendszerint izomláz. Heti egy-két alkalommal járok./

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

köszi a válaszokat. :)Az "5-6 órák" remélem nem azt jelenti, hogy egyszerre kéne ennyit menni... :)

Itt ugye minél több annál jobb (persze a regeneálódást figyelembe véve) de azért ne ijedj meg. Most olvasom C. Listmann Transalp gyöztes maratonokról szóló könyvét és ö a téli idöszakra hobbystáknak 1,5-4 órás alapozó edzéseket ajánl. A hangsúly a rendszerességen van.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Nekem reggel magasabb, de ez szubjektív. Nekem reggel 55-60. Ellenben este, alvás elõtt, amikor bepunynadok, akkor 41-42.

Az 5-6 óráról - sorry, de a válasz, DE. Ennyit kéne menni. De nem sokszor, ha heti 1szer be tudod tartani, pl a szombat délelõttöket rászánod, akkor az már istenes.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.739 hozzászólás
köszi a válaszokat. :)
akkor kicsit visszaveszek, és próbálok alacsonyabb pulzussal menni. Az "5-6 órák" remélem nem azt jelenti, hogy egyszerre kéne ennyit menni... :) Kávé, kóla nincs, de mostmár megmérem valamelyik reggel, mert bogarat ültettetek a fülembe.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

55ös nyugalmi és 198as max pulzussal jó nekem, ha 145-155 közötti pulzussal alapozok?
(tudom rendesen be kellene lõni a pulzuszónákat, de most sajnos nincs alkalmam rá)

Nem jó, ez nem alapozás. Alapozás az, ha 5-6 órákat mész 120-130-as pulzussal. Ez is állóképességi edzés, de alapozásnak sok, február végén/március elején kell így menni.

A nyugalmid szerintem is magas - legalábbis az alapján, ahogyan mész. ;) Nem koffeinezel véletlenül? (kávé? kóla? ha leállsz, simán visszaugrik 10-15-el...1 hét alatt...)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Szerintem 140-150 lehet neked a jó, de nehéz kérdés, mert elég magas a nyugalmid.

A sebesség mindent megold.