[CsTSz Tájbringa 2010/5.]
Újabb csütörtök, újabb térképgyakorlat, egyúttal kiváló edzéslehetõség a szombati Buda maratonra. Vagy ahogy én felfogom a tájbringázást: egyórás cross-country, ellenõrzõpontokkal.
Részidõk:
Cstrtki Tjbringa Szria - 2010. - Rszids eredmnyek 5. Hrmashatrhegy,04.29Térkép:
http://www.astrois.h...stsz2010-05.gifHét átmenet volt, melyek során gyakorlatilag körbejártuk a Hármashatár-hegyet.
A rajt-cél terület a Szépvölgyi út mellett, a Fenyõgyöngye után volt.
A hét átmenetembõl három, a 2., 5. és a Cél tiszta volt. A 6.-nál talán kicsit hosszú útvonalat választottam. Az 1., 3. és 4. pont totális katasztrófa volt számomra.
1 (31): Fel a Szépvölgyi út vége felé aszfalton, parkolóknál balra, majd Határ nyereg felé egy kis lejtõzés. Imádom ezt a részt, ezerrel lehet átszáguldani a köveken.
A térképet megnézve teljesen egyértelmû volt, hol kell keresni a pontot. Nem a füves-bozótos területen, ahol kavarogtam sokáig. Hanem egy erdõsebb részen. Amikor végre hajlandó voltam megállni térképezni, utána homlokomra csapva egybõl beirányoztam az ösvényt.
2(32): Kis szerencsétlenkedés után (szûk volt a hely a bokrok között és fordulás közben beakad a bringa) egybõl becéloztam a pontot és megfogtam.
3(33): Az emberek között általános szeretetet váltott ki a pont elhelyezése :-)
A rejtek a Vöröskõvár dombjának tetején volt. Ez az a domb ami a vitorlázóreptér felett "magasodik" és tetején egy szélzsák van.
A térképen szélzsákot nem találtam, ellenben a dombtetõn lévõ bozótos bármelyik résére rá tudtam fogni, hogy az egy út. A bozótok között pedig bombatölcsérek(?) serege. Tehát a térképen jelölt "ösvények" nekem semmit nem segítettek. Pont helyett kibelezett autót leltem és sok véres karmolást a sûrû tüskés bokorzattól.
Ezen a helyen igencsak tudtam volna használni egy tájolót (ha ismerném a kezelését).
Miután a keresési taktikám (Braun-mozgás) alapján már bejártam a dombtetõ nagyrészét (és megállapítottam, hogy a flórája eléggé egysíkú), törvényszerû volt, hogy elõbb-utóbb beleakadok a pontba, amit egy szintén szomorkás sorstársammal együtt meg is tettem. Idõm: 10:26, Paul ideje 4:38. Khhhm. :-)
4(34): Virágosnyereghez közeli pont. A baj csak az volt, hogy tényleg elmentem a Virágosnyeregig. Pedig milyen szépen kinéztem, hogy melyik útelágazásnál vágok fel jobbra, de nem tudom miért, nem tettem meg. Nem baj, elméleti tájbringából ötöst adtam magamnak.
5(35). Végre egy jó és tempós átmenet. Át a Virágosnyergen, majd száguldás a szintúton. Élveztem a tempót. Egy szurdoknál élesen kanyarodott a szintút (asszem a Nagy Farkas-torok), itt jobbra fel kellett tekerni egy igencsak meredeken, épphogy elég volt a középtányér. Majd kidõlt fák miatt sajnos le kellett szállni és tolni egy kicsit. A pont egy jó kis singletrack-en volt. Közben párszor meg kellett állni, mert szemembe csorgott az izzadság és csípte, nem láttam semmit. Itt is beficcent egy második hely.
6(36). A messzi Szépvölgyi út túloldala, majdnem az Árpád kilátónál. Az 5-ös ponttól minimum visszafelé kellett volna indulnom és mihamarabb kijutni a HHH-ra vezetõ aszfaltra. Ehelyett továbbmentem, még jó sok volt az egynyomtávból (élvezetes, de nem annyira haladós), majd szintúton a sorompóig, és úgy a HHH aszfaltja.
Innen még mindig lehetett volna kétirányba kerülni, én a Fenyõgyöngyés verziót választottam. Az egyébként élvezetes aszfaltos gurulás után elég sok szintet kellett visszapótolni. Legalább a pont egybõl meglett, az ösvény ott volt, ahol számítottam rá, szóval elégedett voltam.
(Cél). A ponttól egy tobozos, laza talajú gerincen gurultam le a dózerig. Onnan egy széles úton már lehetett haladni, bár sajnos az útkeresztezõdéseken nem merek átrombolni, ott lassítok mindig. A végén a célterület elõtti sorompó kerülése nem ment egyszerûen.
Azt hittem, a lassú és hosszú gerincen haladás miatt sok idõt vesztettem. De aztán egy elsõ hely lett ez a rész.
Most vagy mások sosem igyekeznek a végén, vagy javulok a lefeléken, vagy nem tudom mi van, de most már többedik alkalommal sikerül jól a befutó átmenet.
Kb. 13,5km lett az egész, 47:20-as idõvel. Hát van benne tartalék :-)
Eheti tanulságok
- lassan járj, tovább érsz.
- Kusza úthálózat és terepformák (végtelen számú gödör) esetén felejtsük el ezek jelölését, valami más támpont (pl. irány egy biztosabb helytõl) alapján kell gondolkozni (3. pont - Vöröskõvár)
- kellene egy olyan térkép tartó, ami kicsit elõrefelé nyúlik és közelebb van a szememhez. Úgy érzem, jobban tudom értelmezni a térképet, ha a szemem elõtt van és nagyobb látómezõt foglal el.
U.i.
Nemzetközi volt a verseny: egy dán srác is indult, nem is ment rosszul.