Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Veszélyben a Pilisi montizás, avagy Ne hagyd magad becsapni!

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
399 hozzászólás a témában

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás
Lens, nagyon egyetértek...
Itt Pécsen, ha hallottatok róla, minket felmérhetetlen természetkárosítással vádolnak, mert védett növényeket taposunk el. A túristautakon.
Õk fiatalító írtást végeznek - ami szükséges - de ehhez 3 méter széles utakat vágnak pár méterre a mi természetkárosító tevékenységünk helyszíneitõl... Hmm, felettébb érdekes. Kár, hogy senkit nem érdekel.

Aktuális civil

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás

.

- De mit adtak nekünk a rómaiak?
- Semmit, semmit!
- A rómaiak... nos, utakat.
- De azon kivül?
- hát vízvezetékhálózatot, kórházakat, jólétet
- No de azon kívül?
-hát...azon kívül ... semmit se.
- Igy van. Le a rómaiakkal.

:D
(

:-)

az utcsó rész télleg elég furi, fõleg a sok kis baszott seggekilóg önkormányzat a külterület-belterület kinnabárány benn a farkas ad hoc játék építsünk lakóparkot a büdös birkáknak prodzsekktekkkkel...
ehhh.. gusztustalan.

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Mostanában a következõ dolgokon gondolkoztam: Ja, és Crosszmotoros innentõl csak CM, ok?

Szóval, sokat járom a hegyeket, fõleg a Pilist, Börzsönyt. Én nem láttam még olyan ösvényt, amit tönkre tettek volna a Cm-ok, vagy csak nem tudok róla? Ti ismertek ilyet?
A CM-ok az esetek 98%-ában kitaposott utakon mennek. Sokat használják a 2nyomú, erdészeti utakat - és elvetõdnek a single trackek-re is. A széles utakban szerintem õk nem nagyon tudnak kárt tenni. Marad a single track. Csakhogy azon se nõ növényzet ott ahol járunk, gurulunk rajta. Ezeket hogy tudják tönkretenni akkor? CM-eseket nem nagyon láttam még csak úgy mindenen átmenni ösvény nélkül (na azért volt már ilyen), vagy ha igen, akkor azt random tették, és azokon a helyeken a fû-bokor vissza tudott állni, gyógyulni.
Igy számomra az egyetlen bûn, ami terheli õket az az iszonyatos zajuk és a némi bûz, amit kibocsátanak. Persze szerintem már ez is elég ok arra, hogy kizárjuk õket az erdõkbõl, csakhogy ez mind semmi ahhoz, amit az erdészet mûvel.

Az erdészet:
Míg egy olyan ösvény nem jut eszembe, amit a CM-ok tönkretettek volna, addig rengeteg olyan példát tudnék felhozni, amit az erdészet igen. Kedvencem, amikor sár idején úgy összejárják a nagyobb utakat traktorral, hogy azokon menni szinte lehetetlenség és csak hónapok múlva lesz ismét járható, mikorra a méteres árkok (amit a kerekek hagytak) valamennyire leomlanak.
Az erdészet ha kell új utakat tapos magának, persze csak miután kíméletlenül kivágta az összes útjába kerülõ fát - mindezt azért, hogy eljusson egy-egy olyan helyre, amivel valamit akar kezdeni: ez persze többnyire tarvágás.
Az erdészet lelkén száradnak a tarvágások, ami a legnagyobb bûn, amit erdeink, hegyeink ellen elkövetnek! Bárhogy is érvelnek, bármivel is takargatják azt, ez bûn a természet, az emberi közösségek és az egész Föld ellen. Ha már a 6. vagy 7. oldalon arról van szó, hogy én valakit vádolok, hát most igen, valóban elismerem és kimondom. Ha valakit, hát az erdészetet bûncselekménnyel vádolom azért, amit mûvelnek a természetben!

Vádolom õket az utak roncsolásával, új utak túrásával, fél erdõk, hegyoldalak tarvágásával, az állat-és növényvilág fenyegetésével, szemeteléssel (gyakoriak a favágók által eldobott olajos vagy más kannák, palackok, üvegek, kaja utáni csomagolók, egyéb dolgok), túristajelzések eltüntetésével (ugye, a fél erdõt kivágják, de sokszor a jeleket elfelejtik visszatenni, de hova is, ha nincs fa?Jó, ezt idõnként megoldják kövön, v. egyéb helyen). Az õ lelkükön szárad az is, hogy nem mindig oldják meg a vadállatok lemészárlása után otthagyott belsõségek, véres húsok és mócsingok eltakarítását, s onnantól kezdve azt bárki meg találhatja! Képzeljük el, ha egy túrázó család kisgyereke megtalálja, lehet, hogy csak jót nevet, de lehet, hogy sokkot kap egy idõre.
Szóval, szerintem itt nem a bringásokat de nem is CM-eket kéne az erdõbõl kitiltani, hanem az erdészeket és hozzájuk tartozó embereket.

Ok, tudom, hogy õk hasznos munkát is végeznek, errõl se feledkezem el. Nem akarom a Judeások hibáját elkövetni, mikor azon vitatkoztak, hogy mit adtak nekik a rómaiak.

- De mit adtak nekünk a rómaiak?
- Semmit, semmit!
- A rómaiak... nos, utakat.
- De azon kivül?
- hát vízvezetékhálózatot, kórházakat, jólétet
- No de azon kívül?
-hát...azon kívül ... semmit se.
- Igy van. Le a rómaiakkal.

:D

Még csak hogy szaporítsam a minuszos mérleg súlyát: nem tudom kinek a lelkén szárad az, amikor valami állítólag védett, aztán hipp-hopp, építenek rajta egy villát vagy egyéb dolgot. Valaha még bringával is bûn volt rámerészkedni a kitaposott ösvényre, most meg már kerítéssel körbe van véve, odabent medence és husit sütnek a kertben, miközben bent szól a rádió és a tv. Na most ez mi??? Erre egy jó példa Dobogókõ. Úgy tudom, az egy nagyon védett hely, s mégis, hogy meglódult az építkezés az utóbbi pár évben. Még a túristaösvények is megsínylették, csak mert valaki úgy gondolta, hogy õ itt meg fogja venni az erdõ egy darabját.
Mig a gyalogosok és kétkerekûek csak használják az utakat, addig mások fogják magukat és elveszik tõlünk azt, amit mi évtizedekig használtunk, szerettünk és megosztottunk. Ezentúl már csak egy család vagy egy szûk kör használhatja. És persze akkor az odavivõ utat is be kell betonozni. A természet visszahúzódik, az ember terjeszkedik. Nézzük csak meg a Budai-hegyeket is.

Mindez nagyon szomorú. Lehet, hogy egyszer jön egy olyan ember, akinek lesz elég pénze ahhoz is, hogy a Nagy-Szénás tetejére építsen magának villát? :(
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Kutyanyul

Kutyanyul

törzsvendég

• fórumtag
  • 644 hozzászólás
Szemetelni mindenki szemetel, aki elég gyökér hozzá - lehet montis, turista, mocis, mindegy. De a motor hangos, és jóval gyorsabb, mint a bicó ,tehát veszélyesebb is. Mondjuk messzebról is hallod.... Cserébe a bringa olyan élményeket ad, amit még gyalog se kapsz meg, nem egyszer jutottam olyan közel vadállatokhoz, amilyen közel gyalog aligha.

A tûzról meg annyit, hogy tudni kell tüzet rakni, és eloltani, és nincs para. A tilalom azért van, mert vannak olyan emberek, akik nem tudnak kicsi tüzet sikeríteni, csak gyehenna tipusút,és azt nehéz kordában tartani, az biztos. Mellesleg tök felesleges is, mert se fõzni, se sütni ne lehet rajta.....
Egy barátságos varacskosdisznó vagyok tulajdonképpen.
És teljesen Bogaras is.:brum:

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Sziasztok!

Rég jártam erre, látom azóta sokminden íródott. Elõszöris köszönet Bodor Ádámnak a válaszért (nem tudom, olvasod-e ezt). Több dologban egyetértünk, valamiben nem, de ez már lényegtelen.

Aztán, pár válasz:

Azt nem tudom felfogni , miert kell szemetelni, miert kell az olajos szaros motorral sportot uzve a 40 centis osvenyen a turistakat leszoritva motorozni. Az turaterep, nem versenypalya. Ez kb olyan mint a jetski-s tema hogy annyi penze van az urgenek hogy vegyen egyet ,de arra esze mar nincs hogy a megfelelo helyen hasznalja es nem a banyatavon embereket elutve nyomuljon)

Nohát erre azt válaszolnám, amit több gyalogos túristától is kaptam: " El nem tudom képzelni, hogy miért kell az erdõben száguldoznotok, farolni, békés túrázókat rémisztgetni és halálos veszélynek kitenni? Az erdõ nem játszótér és nem is versenypálya? Mit kerestek itt? Takarodjatok a bringautakra."

Ezzel persze nem azt mondom, hogy éljenek a crossmacisok, csak azt, hogy teljesen attól függ, kinek a szemszögébõl nézed! Sõt, én találkoztam már rendes crosszosokkal is!

Vagy miert kell tuzet okozni a tuzgyujtasi tilalom ellenere, miert kell az erdot szetbarmolni ok nelkul? Miert kell hulyenek lenni???

Mi - bringás társaság is gyújtottunk már tüzet nem egyszer tilalom idején. Ránk is szólt az erdész. Szóval tüzet mindenki gyújt, aki nem rest hozzá!
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Hogy micsoda? Tarvágásokon?? Azzal a drága autóval???? Betonút, ecsém, mellette egy 2m*10kilométeres sáv, abban tud szaladni az állat. Nehogymár ne legyen esélye....Persze el kell keríteni kerítássel az egészet, fákat kivágni, mert amögött elbújik a vad, és pénzért engedni be mindenkit.

ja ja igazad van, én nem tudtam ilyen tökéletesen kitalálni :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
"Mivel nemcsak a turistak, de a motorosok/quadosok/dzsippesek is emberek ezert el tudok hasonlo motivaciot kepzelni a reszukrol."

én nem, mert aki kicsit is szereti a természetet az nem rombolja...még a vérbeli terepautósoknak és motorosoknak is csak vezetéstecknikai kíhivás, és adrenalintermelés...az ujabbaknak meg divat, mert abban hogy 80nal végigdöngetek egy 3 méter széles dózerúton az nem kihívás, azt a nagyanyám is megcsinálná, egyszerûen státuszszimbólum lett lett a motorozás is, a quad +pláne, és mivel divat motort venni egyre többen választják az off road cuccokat is...és ezek úgyanúgy nem tudnak kulturáltan viselkedni a közúti közlekedésben sem mint az erdõben...bezzeg nézd meg leesik 3 csepp esõ, egybõl nem motorozik egyik sem...

na vissztérve persze ha az erdészetnek lenne egy kis esze meg vállallkózói szellem, nem csak a tüzelõeladásból és a bérkilövésbõl tudnák elképzelni a profittermelést, akkor tudnának találni néhány relatív értéktelen területet amit lekerítve kialakíthatnának off road pályákat, persze belépõdíjért, és onnantól kezdve tényleg keményen kitiltani az erdõböl a motorizációt,,,persze ehhez kéne törvényi háttér is meg szándék....pld összefoghatnának a másik töketlen szervezettel (honvédség) az iszonyúan kihasznált annavölgyi kiképzõkozpont máris alaklmas lenne..na jó felébredtem ez nem az az ország :)

Kutyanyul

Kutyanyul

törzsvendég

• fórumtag
  • 644 hozzászólás
Hogy micsoda? Tarvágásokon?? Azzal a drága autóval???? Betonút, ecsém, mellette egy 2m*10kilométeres sáv, abban tud szaladni az állat. Nehogymár ne legyen esélye....Persze el kell keríteni kerítássel az egészet, fákat kivágni, mert amögött elbújik a vad, és pénzért engedni be mindenkit.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Szerintem a legtobb itt levo ember egyetert azzal hogy mikor megyunk szabadba/erdobe?
- Ha tiszta levegot akarunk szivni (pl Egeszsegugyi okokbol)
- Ha sportolni akarunk (akar hobby akar versenyszinten)
- Lelektani okokbol.

Mivel nemcsak a turistak, de a motorosok/quadosok/dzsippesek is emberek ezert el tudok hasonlo motivaciot kepzelni a reszukrol.
DE
Azt nem tudom felfogni , miert kell szemetelni, miert kell az olajos szaros motorral sportot uzve a 40 centis osvenyen a turistakat leszoritva motorozni. Az turaterep, nem versenypalya. Ez kb olyan mint a jetski-s tema hogy annyi penze van az urgenek hogy vegyen egyet ,de arra esze mar nincs hogy a megfelelo helyen hasznalja es nem a banyatavon embereket elutve nyomuljon)
Meg azt sem tudom mennyire lehet igy bukoban elvezni a termeszetet, miert nem lehet ertekelni azt???? Meg a gazkar huzogatasa tenyleg komoly sport, egeszseges is aha)
Vagy miert kell tuzet okozni a tuzgyujtasi tilalom ellenere, miert kell az erdot szetbarmolni ok nelkul? Miert kell hulyenek lenni???
Talan azert mert ezek az emberek tulsagosan a vagyaik rabjai, csak az elvezetnek elnek. Elismerem a bicajosok kozott is vannak ilyenek (DH? :D).
Egy dolog biztos, ha 1x majd teljesen felborul az egyensuly mindenki megszivja nem csak azok akik nem tisztelik az elovilagot , hanem azok is akik igen ,de ez mar nagyon "zold" ugyhogy abba hagyom mielott kiesik egy kerekem :)))
Ja igen , lattatok a 3-ason a szipus csavot a kilatonal ,na az tenyleg szomoru, kepes volt odaig felmenni no comment.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
egyébként nem tudom miért kéne kitiltani a motorosokat az erdõbül...gondoljátok el 4-5 év alatt a vadak úgy hozzászoknak a motorizációhoz, hogy egy quados csorda elhaladására, az újságolvasásból (természetesen bikemag)sem néznek fel. Ha ezt az ideális állapotot sikerült elérni máris lehet hasznosítani, az olasz sportvadásznak, ezentúl még a magaslesbe sem kell fölcipelni a seggét, simán a tarvágások közt száguldó nyitott terpjáróból mészárolhatja az erdõlakókat, kemény ejúrókötegeket leperkálva...persze e nagy cél érdekében egyértelmû hogy a bringásokat és a túrázokat ki kell tiltani az erdõbõl......:)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
érthetõ volt ...sztem :)

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Utólag olvasva lehet, hogy félreérthetõ volt: a 104-dik hozzászólásomban a (gaz)tettek elkövetõi motorosok voltak, nem kerékpárosok. Bocs az esetleges félreérthetõségért!

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Nálunk a természetõrök jól kijönnek a kerékpárosokkal, mondhatni napi kapcsolatban állnak, mivel a "jó oldalról" talán a kerékpárosok tudnak legtöbb infót adni az utuk során fellépõ dolgokról (kidõlt fa, illegális szemetelés, rongálás stb.) Sõt, kedvezõ tendencia, hogy egyre több kerékpáros lesz polgári természetõr, amit egy teljesen ingyenes tanfolyam "farag" az arra jelentkezõkbõl. Ne kérdezzétek milyen jogai és kötelmei vannak, olyasmi mint a polgárõrség. Szal itt nem kötekednek a kerékpárosokkal, egy oldalon állnak...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
hát erdészeti rendészt már láttam autóst feljelenteni, a kakashegyi sorompónál ....
a rendõrök meg nagyjából lesz....ják a témát, mint azt feljebb leírtam...

hozzáteszem nekem még nem volt gondom se erdésszel, se erdõrendésszel, pedig nem keveset járok a "tilosban" :) sõt néha még segítõkészek is....

személyit én csak egy régit (asszem má le is járt) amit elvesztettem de visszküldték, hordok magamnál de azt is csak akkor ha van nálam Hát Izsák..

Kutyanyul

Kutyanyul

törzsvendég

• fórumtag
  • 644 hozzászólás
Tulajdonképpen azon gondolkodtam, hogy mi van, ha tilos, és mi van ha elkapnak? Rendõrt hívnak, vagy mi? Mert ugye elvileg csak yardnak adhatod át a személyidet, továbbá lehet, hogy nincs is nálad - nehogy elhagyd, stb -, ollankor mi a helyzet? Egyáltalán írhat csekket az erdõkerülõ?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
"De ezek ellenére bizakodó vagyok..."

jóó neked...én nem...

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Itt már volt több konfliktus is: sisakkal lefejelt túrista, menet közben kitartott lábbal felrúgott idõs túrázó és még sorolhatnám... õk ezt azzal érdemelték ki, hogy hangot is adtak, pontosabban csak akartak adni gondolotaiknak. Minden évben asztalra kerül a téma a hivatalos szerveknél, megbeszéléseket is szerveznek, ahová minden érintettet meghívnak, de sajna nem hogy javulna a helyzet, hanem még rosszabbodik. Egyre többen hódolnak ennek a hobbinak és gombamód szaporodnak a kis terepmotoros egyesületek, aminek még néha a nevében a "természetvédõ" kifejezés is szerepel. Elhatárolódak a "rossz fiúktól", de õ maguk is off-road találkozókat szerveznek többnyire engedély nélkül, mintha nem lennének itt elegen. De ezek ellenére bizakodó vagyok...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
az a baj hogy Te figyelsz, én figyelek meg még 10 -böl nyolcan figyelünk, da annak a 2-nek alapján fognak megítélni aki viszont nem..magam is találkoztam már olyan srácokkal (bringásnak nem nevezném) akiket én is kitiltottam volna legszivesebben még az erdõ közelébõl is....meg mellékesen mondom , amikor eldobált powerbaros zacsikat szedek össze a papréti úton, azt nehéz lenne a kirándulókra vagy a motorosokra fogni.:( az hogy beszólnak már sajna "természetes", bárhol ahol 5 (idegen)embernél több van (közért, metro, közlekedésrõl már nem is beszélve) 1 óra alatt minimum 2 enyhe üvöltözést fogsz látni ...sztem....de a legharanyosabb beszolás az a következõ volt, tavaly télen tekerek fel a kisrigó felé a dömörkapui útról, olyan 10 centis letaposott hó, jön szembe kis kirándulócsalád (normáliosabb fajták) ilyen 5 éves forma kiscsaj nagy kerek szemekkel néz, majd mikor elhaladtam megszólal "milyen hüje aki ilyenkor biciklizik"
még papréten is ezen röhögtem...

Kutyanyul

Kutyanyul

törzsvendég

• fórumtag
  • 644 hozzászólás
Én azt szoktam csinálni, hogy ha nem erdészeti úton megyek, ami széles, akkor figyelek mint állat, és igyexem nem lerombolni az embereket. Az egy másik dolog, alapból mindenki beszól - többnyire - valami miatt. A múltkor veszekedtem is, a Börzsönyben, és az derült ki, hogy a motorosokat is utálják, csak õket nem merik megállítani.

Stiggs73

Stiggs73

törzsvendég

• fórumtag
  • 335 hozzászólás
Hétvégén beszélgettem az Ipolyerdõ fõnökével, és igencsak tanulságos volt. Õk nagyon szivesen jelölnének ki a cserhátban bringautakat, de igen bonyolult a folyamat. Egyrészt a tulajdonviszonyok miatt, ami állami szinten is gázos, mivel van egy APV meg vannak az erdészetek amik RT-k, nameg a magánerdõk, namármost gazdasági szervezet nem pályázhat EU-s pénzre, pl hegyibringaút épitésére... Tehát ez kilõve. A másik hogy telhetetlenek is vagyunk. Most gondold el hogy csinálnak egy 100km-es utat a cserhátban. Ezt gyorsan megunja az ember, és mit fog csinálni, lemegy a kijelölt útról, na ekkor jönnek a szankciók, kitiltás, korlátozás stb. Vagy bele sem kezdenek, pont azért mert mindenki tojik a szabályokra, ez egy ilyen ország. Ha belegondolsz hopgy az erdészet kijelöl utat nekünk (azt valamennyire karban kell tartani) tehát pénzbe kerül, mi meg fogjuk magunkat és 1 hónap mulva az összesnem jelölt úton is ott cikázunk, szerintetek úgy fogják érezni hogy megérdemlünk még útakat, mert kevés van. Egy lópikulát kitiltanak! Nekünk példát kell mutatnunk.

Ha kevés a pénzem nem az a megoldás hogy lopok még hozzá, hanem el kell érni hogy több legyen. Én simán meg tudom érteni az erdészeket is.

Stiggs

"I have wept in the night for the shortness of sight

that to somebody's need made me blind; But I never

have yet felt a tinge of regret for being a little too kind"

http://bringaut.freeblog.hu