Jelentkezz be Regisztrálj
Veszélyben a Pilisi montizás, avagy Ne hagyd magad becsapni!
Posted 2005. August 01. - 18:17
http://pix.bikemag.hu/143602-2/2005_0716_101732.JPG
Azt nem tudom, hogy itt jó nagyot ugrattál vagy alacsonyan repülsz?
Posted 2005. August 01. - 08:33
akkor 1 kisebb
http://pix.bikemag.h...navId=x3ea06e33
és egy nagyobbacska írtás ( tán focipályát szeretnének az erdõlakók ?)
http://pix.bikemag.h...navId=x3ea06e33
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Posted 2005. July 31. - 18:01
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Posted 2005. July 31. - 17:49
egyébként ha meg netalántán mondjuk a skanzen meletti útról kizavarnak, bemegyek pismány felõl, aztán annyi......a sebességkorlátozás egyébként jelen viszonyok melett érthetõ...
viszont 2 hete volt szerencsém látni a pilist magasból, elég lehangoló volt néhány helyen az írtások mennyisége, és nagysága...
Posted 2005. July 31. - 17:29
Posted 2005. July 31. - 16:06
Most pár napja 28.-án a kánikula elsõ napjaiban este 5 óra felé indultam Békásról és feltekertem aszfalton Pilis.szt.kereszt-ig onnan tovább P.szántó felé és az aszfalt út legmagasabb része környékén balra van egy erdei leágazás a Hosszuhegyire. Gondolom sokan ismeritek (talán mindenki a környéken). Beljebb jön egy sorompó és azután az út az erdõben rövid szakaszon felfelé majd azután végig lefelé vezet.Ez egy "szabad" ország, mindenki azt ír alá, amit akar... Ránk ez még nem lesz kötelezõ...
Egyébként a 8-18 közötthöz hozzátartozik, hogy csak hétvégén vagy munkaszüneti napon, tehát hétköznap egyátalán nem... :-X
A törvények viszont sajnos eléggé korlátoznak, de ezzel eddig sem sokat foglalkoztunk, amíg nem cseszgetnek minket, addig jó.
Tehát éjszaka (mondjuk nyáron nem tudom miért jó a 18 órás limit???) nem lehet ott lenni, és egyébként is csak a kijelölt utakon, amibõl nincs túl sok...
Miután átbújtam a sorompó alatt és elindultam az erdei szakaszon, hamarosan megláttam egy "erdõrendészet" feliratu félig terepjáró szerü autót. Gondoltam, ha bármi nem tetszik neki akkor úgyis szól ezért nyugodtan mentem tovább.
Amikor közeledtem az autóhoz akkor az õr már messzirõl bólogatott és intett üdvözlésképpen. Persze én is odabólintottam és köszöntem neki. Mást egy szót se szólt, pedig 18 óra már elmúlt és lezárt sorompón is átmentem.
Aztán ahogy megyek tovább és megálltam egy pillanatra vizet inni akkor hallottam egy autó motorját közeledni. Látom, hogy az erdõrendész jön.
Na jólvan, majd ha akar valamit akkor szól. Azért félrehúzódtam megálltam és hátra néztem mintegy jelezve, hogy megvárom amíg elmegy mellettem.
Ekkor odaszólt, hogy "menjen csak nyugodtan, nem akarok az orra alá porolni"
Szóval ilyenek is vannak, pedig hétköznap volt és 18 óra is elmúlt már.
Békásról 17 óra körül indultam a nagy kánikulára való tekintettel.
Ez az útnak az alsó csobánkai vége. A másikat nem fotóztam le mert akkor még nem gondoltam, hogy lesz ezzel kapcsolatban mondanivalóm.
Az erdõ egyik alsó bejáratánál is lefotóztam a táblát ami valamiféle általam nem ismert alapokon nyugvó etikettett közöl az arra járó kerékpárossal, itt kimondottan a 3. pontra gondolok. Íme:
Posted 2005. June 29. - 22:22
Posted 2005. June 29. - 22:22
ha valaki versenyt rendez az gondolom utána úgyis végig megy szemetet szedni...mondjuk legalábis így lenne fair..
Posted 2005. June 29. - 22:17
Posted 2005. June 29. - 18:44
Posted 2005. June 29. - 17:26
ja télleg hogy erre nem gondoltam....Biztos egy motoros dobta el, a qrva *{£]£÷¨¢½^>*ß...
Posted 2005. June 29. - 15:47
Posted 2005. June 29. - 14:09
Posted 2005. June 29. - 13:46
Csak az a baj, hogy hiányoznak azok a lelkes emberek, akik élnek-halnak ezért a témáért, és akik minden szabadidejüket erre tennék föl. Akik megszerveznék, lebonyolítanák ezeket az akciókat (pl.szemétszedés), akik összetoboroznák az embereket hozzá. Mert ugye beszélni mindenrõl könnyû. (tudom, országszerte vannak ilyen bringás akciók, de én egy átfogóbb dologra gondolok, ami valóban figyelemfelkeltõ jellegû lenne és a médiát is megmozgatná!)
Egyébként addig, amíg nem veszik komolyan a törvényeket (pl. a hatóságok), én se fogom azt tenni. Tegyük fel, hogy jön egy természetõr és leparancsol engem a Kevélyrõl, mert hogy az védett terület, akkor azt mondom neki, "sorry pajti, de miért nem azt a munkásbrigádot zaklatod, akik most is épp hordják el a te védett hegyedet? Miért zaklatsz engem, aki egyébként is egy kitaposott úton haladok, nulla kárt okozva ezzel az erdõben."
Mondhatjátok, hogy épp ez a baj, hogy mindenki igy áll hozzá, de szerintem ha én lelkesen kijelentem, hogy ezentúl elkerülök minden természetvédelmi tájat, attól még az a brigád ugyanúgy fogja bontani a hegyet, és félõ, hogy hamarosan semmi se marad belõle. Részben ezért, továbbra is látogatni fogom eme helyeket. Részben pedig azért, mert ezeket a sokszor gyönyörû és csodás tájakat ki tudja meddig láthatom még ilyen formájukban. Tehát amig tudom, addig akarom csodálni õket, járni útjaikon, legeltetni szememet a panorámán.
Posted 2005. June 29. - 13:23
Hiába vázolsz fel jövõképeket, a mászók elértek némi eredményt ezzel, szal úgy tûnik mûködik.
Persze sokkal könnyebb hagyni az egészet, azzal a dumával, hogy "úccsemleszazegészbõlsemmi, hamegigen, akkormegmajd jól átverik a fejünket."
Posted 2005. June 29. - 12:25
Elkezdjük szedni a szemetet, amit a környékünkön csinálunk is. Persze pár hét múlva már nem látszik az eredmény, dehát nem ez a lényeg. Közben az erdészek mosolyognak: " de rendesek ezek a srácok! kapsz kólát". Aztán azt veszed észre, hogy az általatok megtisztított területet bekerítik, és magánház épül rajta, vagy autóutat visznek keresztül a területen (itt most pont ez a helyzet: a környékbeli lakosokkal már évek óta tisztítjuk a Dány felé vezetõ Király út innensõ végét. hát most valami lovastanya féle épült mellé, természetesen az építkezési törmelékkel nem fáradtak messzire..arról nem is beszélve, hogy erre viszik majd az elkerülõt...már megint ez a téma )
második jövõkép: engedélyezve lesz a bringázás mindenhol, de csak pénzért (mekkora bevétel ez az erdészeknek). Ezt nem is tartanám olyan rossz ötletnek, ha jóra fordítják a bevételt. Mondjuk a pilisi havi bérlet 5000 Ft, szerintem ki tudná mindenki csengetni, ha cserébe ÕK szednék a szemetet, és elkergetnék a brummogókat. Ami rosszabb lenne: egy idõ után már csak vezetõvel lehetne kerékpározni a hegyekben.
teljesen OFF: Tegnap éjszaka hallottam a tévében, valami fõember azt nyilatkozta, hogy Budapest földrajzi adottságai nem kedveznek a biciklis közlekedésnek, és ezért vannak a bicikli utak is korlátozott számban. Nem tudom, biztos rossz az alapkõzet.
Posted 2005. June 29. - 11:59
Ez azért nem egészen így van...hála istennek! Ugyanúgy létezik bringaút terepen is, nézd meg Szlovákiát, vagy bármely EU tagállamot. Nálunk is van vagy 20 kilométer:)Az a baj a motorosokkal, meg a kvadlikkal, hogy ha õk mennek sajnos megyünk mink is. Ahová motoros nem teheti be a lábát, oda birngás sem mehet. Abban pedig nem lehet bízni, hogy a cm önkorlátozó tevékenység lenne, ahhoz túl biztonságos.
A bringautakra pedig be nem tehetik a cmesek és a quadosok a "lábukat", elméletileg persze. Mellesle, ha jól tévedek, sehol nem lehetne montizni természetvédelmi területen, ha nincs bringaútnak minõsítve.
Szerintem el lehetne érni eredményeket azzal, ha összefogna a "montistársadalom", esetleg átminõsítenének néhány turistautat bringa-, és turistaúttá.
A kulcs az önkéntes meló szerintem. Elképzelhetõ, hogy a környezetvédelmi hatóság, nemzeti park, stb. belemenne az átminõsítésbe, ha azt látná pl, hogy van egy civil szervezet, akiknek szívügye az erdei bringautak védelme, szemétszedés, stb.
Azért gondolom, hogy ez járható út, mert a sziklamászóknál is beindult valami hasonló. Folyamatosan b@sztatták õket mostanában, bírságok voltak, sziklákat zártak le a mászás elõtt, stb. Elmérgesedett kicsit a viszony a hatóság és a mászók között, viszont van pár ember, akik szoktakm szemetet szedni a hazai falak környékén, és ezt be is jelentik az önkormányzatoknak/parkerdõknek, stb.
Ezáltal kicsit nagyobb lett a "respectjük", a hatóságok, természetvédõk úgy tûnik már nem olyan morcosak a mászókra.
A montisok szerintem még nagyobb eredményeket érhetnének el, hiszen a mtb lassan "tömegsport" lesz, vagyis sokkal nagyobb a bázisa. El kéne hitetni az önkormányzatokkal és a hatósággal, hogy a mi célunk is a természet megóvása, és nem öncélú használata, mert azzal hogy ugatunk az erdészekre, nem érünk el semmit.
Más országokban jól mûködik ez, nyomják is a mtb sportot rendesen, hiszen elég nagy bevételt jelenthet, fõleg ha vonzóvá tudnánk tenni a külföldiek számára is.
Talán meg lehetne keresni a Magyar MTB Szövetséget, szerintem vevõk lennének egy ilyen kezdeményezésre... :chin:
Posted 2005. June 29. - 11:03
Aki másokat ismer, okos, aki magát ismeri, bölcs
Aki másokat legyõz, erõs, aki magát legyõzi, hõs
Lao-Ce
Posted 2005. June 29. - 11:03
ja és lehet én néztem be, (siettem munkába) de az az újonnan üzemelõ bánya mintha pont ott lenne ahol azelõtt a kék jött le csobánka felé...egyébként a térképen olyan össze vissza van a ttv határa hogy én ki nem igazodok rajta hogy védett-e mndenesetre gyakorlatban addig védett amig a kamaz ki nem tapossa a tvt táblát...Nem, én arra a sárga kocsis középkorú fazonra gondolok. Õt többször is láttuk, és azt mondta, természetõr.
Más. Sajna attól még, hogy egy hegy védett, lehet az oldalában építkezni, szemetelni, stb... Pl. vegyük a Pilist! Az oldalában bánya van, tehát folyamatosan hordják el az olyan nagyon védett hegyet.
A másik. Most láttam a Kevély aljában levõ régi homokbányát (Csobánka felõl), feltámadt hamvaiból és ismét nagyüzemi kitermelés folyik. Máris eltávolítottak a Kevélybõl egy darabkát. Ilyenkor bezzeg senki se jön oda, hogy "ejnye bejnye, letapostátok a védett virágokat". Mondjuk fura is lenne ez a szöveg, mikor itt az egész hegyoldal kompletten eltûnt, flórával, faunával együtt! A Kevély védett egyébként? Mondjuk ha védett, ha nem, marhára mindegy, mert egyre kevesebb marad abból is. (és ugye ott van a másik bánya is, Csillaghegy felõl)
Posted 2005. June 29. - 10:53
Más. Sajna attól még, hogy egy hegy védett, lehet az oldalában építkezni, szemetelni, stb... Pl. vegyük a Pilist! Az oldalában bánya van, tehát folyamatosan hordják el az olyan nagyon védett hegyet.
A másik. Most láttam a Kevély aljában levõ régi homokbányát (Csobánka felõl), feltámadt hamvaiból és ismét nagyüzemi kitermelés folyik. Máris eltávolítottak a Kevélybõl egy darabkát. Ilyenkor bezzeg senki se jön oda, hogy "ejnye bejnye, letapostátok a védett virágokat". Mondjuk fura is lenne ez a szöveg, mikor itt az egész hegyoldal kompletten eltûnt, flórával, faunával együtt! A Kevély védett egyébként? Mondjuk ha védett, ha nem, marhára mindegy, mert egyre kevesebb marad abból is. (és ugye ott van a másik bánya is, Csillaghegy felõl)