Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Veszélyben a Pilisi montizás, avagy Ne hagyd magad becsapni!

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
399 hozzászólás a témában

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Igy legyen! :)
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

vendég_pier_*

vendég_pier_*
  • vendég
Ezzel csak egy a gáz:ma a bringás a motoros ellen , holnap gyalogos a bringás ellen.
Aztán mindenki mindenki ellen...
lensver
Sok szép gyertya lángot és holdfényt kivánok!

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Stiggs: A Nagyszénást olvasva nekem is ez jutott eszembe. Meg az, ha jól tudom Magyarországon itt kaptak el elõször motorozókat összehangolt akció keretében. De ide gyaloglábon sem léphetsz be, csak engedély birtokában!

Lensver: Igen. Ezt már én is megkaptam.
Ebben a témában szükségünk van optimistáknak lennünk/maradnunk! Egyszerûen csak azért, mert ez így nem mehet tovább!! Társadalmi nyomást kell gyakorolni a hatóságokra és azt kell mondani a természet rombolóinak:ELÉG!! Itt pont a napokban indítottak az MME-sek a civil szervezetek között egy aláírásakciót, amiben közösen tiltakoznak a motorosok ellen. Valaminek már mozdulnia kell...

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás

lensver
Irigylem az optimizmusodat

Pier, ahhoz, hogy túléljünk ezen a bolygón néha elkerülhetetlen optimistának lenni! Legalábbis ha nem csak áporodott zombiként, lehangoltan, önsajnáló, besavanyodott arccal akarjuk tengetni életünket. Kell tudni örülni is az életnek és meglátni az éjszakában a gyertya lángát, vagy a hold fényét!
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Stiggs73

Stiggs73

törzsvendég

• fórumtag
  • 335 hozzászólás
A Nagyszénás és környéke Europa diplomás fokozottan védett terület!!! Nem hogy CM- mel, de gyaloglábon kivül semmivel sem látogatható!!!

Feltöltött kép
Stiggs

"I have wept in the night for the shortness of sight

that to somebody's need made me blind; But I never

have yet felt a tinge of regret for being a little too kind"

http://bringaut.freeblog.hu

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
Hali

Fakivagas, elhordas, stb: Daniaban voltam egy olyan farmon, ahol a fazon nem tavolitja el a kidolt fakat, mert az is ertek. Egyreszt, mert ha mar megtermelte a noveny azt a hatalmas mennyisegu szerves anyagot, akkor hadd adja vissza a rendszerbe, masreszt mert a kidolt, korhadt fa millio eloleny elettere. Gondoljatok csak a szarvasbogarakra, hoscincerekre, orrszarvubogarakra (amik mind fokozottan vedettek asszem), vagy a gombakra, amiknek oriasi szerepe van a lebonto folyamatokban.
A teremeszet egy tokeletesen mukodo, zart rendszer, nem kell oda az ember kontarkodasa. Azonban olyan tokeletes rendszer, hogy elvisel bizonyos vesztesegeket is. Lehet fat kivagni, de csak "fenntarthato modon es mertekben". Asszem mar eleget reklamoztam ezt a fajta erdogazdalkodast. Szoval megvan a megoldas, a tobbi mar csak az erdeszek fejeben kell hogy eldoljon.
(kijelenteseimert vallalom a kovetkezmenyeket, de elorebocsajtom, hogy velemenyt nyilvanitottam, es nem adott szakirodalmat hasznaltam fel:) mielott barki megkovezne)
" Hogy nem kellenek ide nemzetek, Világ gépei, egyesüljetek, A gépnek nincsen múltja, se hiedelmei, Csak alkatrészei vannak neki"
ákos

vendég_pier_*

vendég_pier_*
  • vendég
lensver
Irigylem az optimizmusodat:
-fát erdõben ültetni , egyhén szólva nem jellemzõ , egyébként a tarvágásnál már csak egy csúnyább dolog van , a méretpontos "tenyésztett" erdõ;
-a kidõlt fákat csak akkor takarítják el ha NEKIK van útban , mert kitísztított turista ösvénnyel még nem találkoztam;
-az utakat maximum a magaslesig csinálják , rengetegszer belefutottunk ilyen tuti módon megcsinált majdnem betonozott ösvénybe , ami csak a lövöldéig vezetett.
-ha olyan kedvük van rászólnak mindenkire , nekik mindenki egyforma.

Lehet , hogy ez csak erre fele jellemzõ, eddig még nem volt semmi problémám ezekkel az emberekkel , de azt hiszem inkább a szerencsén múlik.

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás

Vki mondja már meg , hogy mi jót tud tenni az erdész az erdõvel??
Amikor egy fát nem ûltet , amikor hagyja , hogy a hernyók lerágják , amikor tarvágást csináltat a hegyoldalon...
Mi lehet az amivel õ több mint egy tisztességes , természetet tisztelõ kerákpáros túrista?
Megvédi az erdõt?
Láncfûrésszel és Lada Nivával??
És ezek beszélnek természet károsításról meg védett növényekrõl.
Biztos gyalog körbejárják a területet mikor elindulnak a gépekkel , nehogy vmit összetapossanak.

Pier, mélységesen egyetértek!
De hogy felsoroljam a pozitivumokat is:
- gondolom mégis ültetnek sok hasznos erdõt is
- eltakaritják a kidõlt fákat
- csinálnak nekünk utakat:gondoljatok bele: nélkülük nem lennének széles, sotteres vagy egyéb utak, csak dzsumbuj!!!
- rászólnak - ha látnak - az illegálisokra, szemetelõkre, és még gondolom sokféle más módon is ügyelnek az erdõ tisztaságára, védelmezik

Sajnos rengeteg a negativ adományuk is, amit az elõzõ oldalakon már olvashattunk!

Robespierre: akkor csak szerencsés helyen lakom,lehet. De azért egyet én is jártam: A Nagy-Szénás Nagykovinál már kezd rosszul kinézni!

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Szóval, sokat járom a hegyeket, fõleg a Pilist, Börzsönyt. Én nem láttam még olyan ösvényt, amit tönkre tettek volna a Cm-ok, vagy csak nem tudok róla? Ti ismertek ilyet?

Akkor Te szerencsés helyen laksz/túrázol! Errefelé nemhogy ösényeket motoroznak szét, hanem fokozottan védett területen (ahová csak engedéllyel lehet bemenni) egy szurdokvölgyben ugrasztóhelyet alakítottak ki maguknak, hát elképzelhetitek a látványt. Továbbá meredek füves domboldalt siratófalként használnak szintén védett helyen, ez is szépen néz ki.
Visszakanyarodva a topik címéhez a motorosok csak egy vékony szelete azon dolgoknak, ami miatt veszélybe lehet/kerülhet a hegyikerékpározás kis hazánkban. Szerintem a legnagyobb kárt az erdõkben a legálisnak tûnõ, de valójában profitorientált, kizsákmányoló fakitermelés okozza (tarvágás, erdészeti feltáró utak, közvetetten árvizek:Mátrakeresztes, Mád) aztán a sorban az illegális szemetet lerakók következnének, aztán jönnének a természetet "nem rendeltetésszerûen használók" tábora (off-road, Cm. stb.) és a végefelé lassan mi, kerékpárosok is sorra kerülnék a turisták elõtt. Természetesen a lista nem teljes. Az egyes csoportok jó magyar szokás szerint mindig a nagyobb probléma felé mutatnak és amíg azt meg nem oldják addig hagyják õket békén. Új törvények és szemléletváltás kellene minden csoportnak...

vendég_pier_*

vendég_pier_*
  • vendég
Vki mondja már meg , hogy mi jót tud tenni az erdész az erdõvel??
Amikor egy fát nem ûltet , amikor hagyja , hogy a hernyók lerágják , amikor tarvágást csináltat a hegyoldalon...
Mi lehet az amivel õ több mint egy tisztességes , természetet tisztelõ kerákpáros túrista?
Megvédi az erdõt?
Láncfûrésszel és Lada Nivával??
És ezek beszélnek természet károsításról meg védett növényekrõl.
Biztos gyalog körbejárják a területet mikor elindulnak a gépekkel , nehogy vmit összetapossanak.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Ne aggodjatok a szenhidrogenekbol van meg boven :(
Csak a szarazfoldi (olcsobb) kitetermelohelyek szama csokken.
Valoszinuleg a nagy vizteruletek alatt is van meg jelentos mennyiseg.
Ha meg fogja majd erni kitermelik majd az oceantol a sarkorig, ismetlem ha megeri es kozben nem tortenik gondolkodasmodbeli valtozas. Amire van mar remeny.
Plusz koszenbol is elo lehet allitani uzemanyagot (A kinaiaknak asszem van is ilyen gyaruk csak irtozatos koltseges mostmeg)

Szerintem egy ember sosem fog belelatni globalis termeszeti folyamatokba, csak talalgatni tud esetleg kozeliteni, idovel talan 1-re pontosabban, (analogiakat mindenre ra lehet huzni) de addig veletlen elofordulhat par "aprocska" katasztrofa. (Mert mi van ha pl elszamoltak a Golf aramlat lelassulasanak hatasait idoben/mertekben)

Kutyanyul

Kutyanyul

törzsvendég

• fórumtag
  • 644 hozzászólás
Aszonta az okos ember a tévébe, hogy 100 éven belül lakhatóvá teszik a Marsot, légkörátalakítással, azaz, egy csomó üvegházhatást okozó gázt engednek ble, attól felmegy -60 ról -40 re a celsius, akkor elolvad a délisark co2 jégsapkája, amitól még melegebb lesz, és akkor mejd lehet ott élni jól, mert hirtelen kiolvad a mostanság a föld alatt leledzõ fagyott víz.

s mindenkik énekel.
szinuét idéázve: a globális felmelegedés is monnyon le.
Egy barátságos varacskosdisznó vagyok tulajdonképpen.
És teljesen Bogaras is.:brum:

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
Sz*rban vagyunk, ja. Sajna en is azt erzem, hogy az emberiseg annyi szutykot halmozott fel, hogy mar nem is tud vele mit kezdeni, igy inkabb csak elvezi az eletet, feleli ami meg van. Carpe diem.
" Hogy nem kellenek ide nemzetek, Világ gépei, egyesüljetek, A gépnek nincsen múltja, se hiedelmei, Csak alkatrészei vannak neki"
ákos

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5.944 hozzászólás

Szal, elõbb-utóbb ugy is gáz lesz, mégpedig nagy-hacsak be nem jön a Gaia elmélet- addig meg hadd motorozzon mindenki kedvére, ugysincs már sok benzin..

Savanyúgabi, ezt jól megmondtad! :D Igy is van, csak az a baj, már elkezdõdött. Szerintem.
Benzin meg már tényleg nem lesz "hamarosan". De a mi életünkben még talán igen. Talán nem. Ezt mi nem tudhatjuk.

A motorozást meg favágást és építkezést meg úgyse tudjuk megállítani már, max beszélni róla és felháborodni. Erre meg jó a fórum. :)

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
mondjuk, jah, dániában könnyû környezettudatos fakitermelést csapatni-megveszik a fát szomszéd testvérektõl, vagy ha valami izgi kell, rendelnek valami huncut kis dél-amerikai országtól pár milka köbmétert azIKEA-nak /bocs, az svéd :-)/ Aztán rendeznek egy koncertet "szév dö dzsángl"
Kb, akkora demagógia, mint a svéd liberál állam, anno fegyverkereskedésre alapozva.
písz. :-) Vagy a norvég EU tagság: elvtársak baszhatjátok a halászatot!! ööö.... akkor..
melyik a " nem"-es iksz, tessen mondani?
Az "ésszerû" erdõgazdálkodás télleg a szállalásos mûvelés lenne, s zajlik is természetvédelmi területeken, én is dolgoztam pacival pl. mert szinte csak azzal lehet lefelé sarangra hordani. S az erdész jelöl, együttmûködve a BNP-s arccal: lebontva a mûvelési tervre...
CSak a túlzott iparosodás meg agynélküliség már rátelepedett az agráriumra/közlekedésre/erdõmûvelésre.. Pedig elég furi egy 200ha-s õszitábla, vagy egy 2x3sávos röhejesbékaátmászatós birkaökofolyosós autobahn.
Mindenki tudja,hogy ez nem megy hosszú távon, megy a duma,meg vidékfejlesztés, meg lakosságmegtartó szerep, meg munkahelyteremtés, élhetõ vidék, de méég mindig a gdp növekedése, meg a kamatvágás a nézõpont.
Szal, elõbb-utóbb ugy is gáz lesz, mégpedig nagy-hacsak be nem jön a Gaia elmélet- addig meg hadd motorozzon mindenki kedvére, ugysincs már sok benzin..

Kutyanyul

Kutyanyul

törzsvendég

• fórumtag
  • 644 hozzászólás
Pont ezt mondtam az elõbb, hogy nagy külömbség van felgyújtani valamit, és rakni egy tüzet, amit kontrollálni tudsz, és azt is tudod, hogy lehet úgy eloltani, hogy az késõbb ne okozzon bajt. szerintem a dolog veleje abban keresendõ, hogy amíg egy ház, vagy kert szemmel láthatóan valakié, addig egy erdõ olyan, mintha senkié nem lenne - illetve mindenkié, de egyes egyedek viselkedése nem azt tükrözi, hogy maguknak érzik - mert semmi sem tudatosítja benned a gazda ottlétét.
Egy barátságos varacskosdisznó vagyok tulajdonképpen.
És teljesen Bogaras is.:brum:

lacley++

lacley++

törzsvendég

• fórumtag
  • 468 hozzászólás
A gumilanctalpasokkal kapcsolatban: most tanultunk rola. Remek elv, csak a bibi az, hogy ugyan mondjuk a felulet duplajara no, de ezzel egyutt a suly is. Lattam egy ilyen mezogazdasagi trakeszt, hat boszme allat joszag, es cirka 20 tonna. azert az kicsit megviseli a talajt. Es a terheles sokkal melyebbre hat le a foldbe. Mondjuk ez a szantofoldon kisse megviseli a talajszerkezetet, egy erdo azonban szerintem sokkal "erosebb" okoszisztema.

Az erdeszekkel kapcsolatban: Nekunk a kerteszetin elsoben azt "tanitottak" hogy az erdeszek mind hulyek, es utalni kellene oket. Csakhogy szerintem a kep sokkata arnyaltabb. Nem hinnem, hogy mindenert az erdeszeket kell okolni. Az o szakmajuk eredmenye kb 50 ev alatt latszodik meg. Ha korabban elcs*sztek vmit az elodeik, akkor azt a mostani erdeszek szivjak meg.
A tarvagas a leheto legroszabb szerintem. irtam korabban egy daniai farmrol, ahol kornyezettudatos erdogazdalkodast vegeznek. Ennek nem sok akadalya lenne Mo-n sem...
Tudom gyulolni azt is, hogy jopar keresztezodest benezek kirandulas kozben, mert az erdogazdasagi utak sokkal szelesebbek, mig a turistautakat gyakran benovi a gaz.
Hat igen, vadgazdalkodas. Szerintem oriasi felelosseget igenylo feladat. Mert nem csak arrol szol a dolog, hogy jon a vadasz, es lo vmit ebedre, hanem neki kell gondoskodnia az adott erdo vadpopulaciojarol, megpedig ugy, hogy mesterseges szelekciot hajt vegre. Azert, hogy csak a legjobb genallomanyok oroklodjenek. Aze` szerintem ez huzos melo...
Osszegezve: en bizok benne, hogy a most felnovo "erdeszgeneracio" mar sokkal inkabb fogekonyabb lesz a termeszet rendje irant, es nem elsosorban fa kobmeterekben gondolkozik.
es bocs a szomenesert.
ákos

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
En objektiven probaltam a kerdeshez allni. Elsosorban emberek es nem a jarmuvek kozott teszek kulonbseget, az a kovetkezo lepes.
Mellesleg en sosem szaguldozom turistak mellett !!!
A turista/gyalogos hajlamos csak a kerekparost latni , nem pedig az embert, ha veszelyben erzi magat ilyen forman ez pedig gyulolethez vezethet.
Es valoban igaza van ,mert ha 30 -al elmesz mellette, akkor te vagy a ludas. En ilyet sosem csinalok. Nem veletlen ,hogy a kreszben is a gyalogos a legveszellyeztetettebb. De azert ne altalanositsunk mindenkire, a turazo kerekparosok legtobbje nem ilyen!!!
Es nem hinnem hogy a gyalogosokat nagyon erdekelne ,ha kulturaltan elkozlekedsz mellettuk ,hogy ott vagy.

Egy motort pedig ne hasonlits ossze 1 kerekparral, mert azon kivul hogy ket kereken gurul nagy kulonbseg van mukodesben, kezelesben, sulyban es sebessegben is.
Igy masok a kornyezetre (turistakra) gyakorolt hatasai is.
Peldaul ha uaz a turazo talalkozik az erdoben 1 kerekparossal es 1 motorossal melyiknek fog jobban "orulni"???

A tuzgyujtasrol meg annyit ,hogy az a legnagyobb rossz amit tehetsz a kornyezeteddel ha (tilalom ellenere) felgyujtod! Ezt nem veletlen veszik komolyan.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
finneknél nyomják azzal a szettel, egyazon mozdulattak kérgel is a hajó, meg rakodik. bár, van gumilánctalpas verzió is, aminek a fajlagos talajnyomása lényegesen kisebb, mint bármely 6x6-nálunk használt erdészeti jármûnek.
Ami a CMeket illeti, azért lehet látni itt-ott sajnos általuk gyilkolt ösvényt:
bükk: -ómassa-szentlélek le, föl, tökmindegy.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
A CM - esekhez csak annyit, hogy a nagy többség sajna nem a gondolkodó tipusból van, tény hogy a láncfûrész legalább olyan hangos és füstöl is enged ki...csak abba gondolj bele ha fele annyi CM es kerül be az erdõbe mint montis akkor "Én nem láttam még olyan ösvényt, amit tönkre tettek volna a Cm-ok" kijelentés mennyire lesz igaz egy kiadós esõ után...aztán mi bringások (kevés kivétellel) sík vagy emelkedõ terepen nem tudunk 70-80 km/h sebességet elérni, a CM vagy a quad könnyedén akár többet is....azt kontrollálni is kell tudni...így hirtelen..

az erdészettel kapcsolatban sajnos igazat kell adjak erdõgazdálkodás = rablógazdálkodás...

"Az erdészet ha kell új utakat tapos magának, persze csak miután kíméletlenül kivágta az összes útjába kerülõ fát -"

már kivágni sem kell- láttad már azt a cuccost, amivel szállítják is a kivágott fákat, kb ógy néz ki mintha 2 Rába Steiger lenne egymás mögé hegesztve csak 1 fülkével és van egy marha nagy önrakodó karral,..enyhén horrorisztikus..ahol ez végig megy....
szentlászló hegytetõ fölött ahol a piros kör jelzés kezdõdik láthatod a nyomait...