Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

SPD cipõ

* * * * * 1 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
2429 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Úgy érted egy napon mentek 100-150km-eket terepen?

Igen, ilyen távokon versenyzünk.
Nekem már az egész technikám úgy van kialakítva, hogy a lábam mindig be van csatolva a pedálba így nem okoz gondot.

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Ha nem lenne kemény a talpa akkor fájdulna csak meg igazán a talpad. Rossz stoplibeállítás vagy egyszerûen nem a te lábadra van kitalálva az a cipõ. 50-60km nem kell hogy sok legyen, mi ennek a 2-3szorosát tekerjük mindenféle talpfájdalom nélkül.

Úgy érted egy napon mentek 100-150km-eket terepen? Országúton nem sok, de terepen ennyitõl meghalnék. A Balatont körbetekertem terepgumival egy napon, akkor azthiszem nem fájt a lábam. Szerintem jó a cipõ és a stoplibeállítás is. Nekem nagyon tetszik. Nem tudom mitõl fájdul meg, de elég ritka és 15 perc megállás után el szokott múlni. Konkrétan a talpam fáj, mert hátul nincs rugózás, egy ütõsebb dh simán kikészíti. Másik cipõben is fájna.

Valaki írta itt, hogy lefele nem para az SPD. Az az elõnye valóban megvan, hogy stabilan tartja a lábat a pedálon, viszont nagyon technikás (inkább dh-soknak való) pályán, ahol inkább kivenném, hogy ki tudjam tartani a lábam kanyarban, vagy ha gáz van, ott nagyon zavar. Shimano DX pedálom van, keretes, de a kiálló közepe miatt nem tudom rá úgy feltenni a lábam ha nincs becsatolva a stopli, hogy stabilan álljon a dh-s manõverekhez. Volt néhány eset, amikor esésközeli állapotban voltam és azért nem tudtam kioldani, mert kibillent az egyensúlyból és akkor biztosan esek. Esésközeli helyzetekben mindig automatikusan oldott és megúsztam. Legalábbis emiatt nem estem még. A legelsõ napon nem tudtam kivenni a lábam hegynek felfelé cammogáskor és eldõltem. :) Pár hát parázás után összenõttem vele, mindig az utolsó pillanatban oldom. Egyébként CC-re minden másban jobb, nem is bírnék létezni nélküle.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

...Ha egy meredek lejtõn hátra leugrassz akkor vagy seggre esel, vagy a bicaj magával ránt és lezúgsz, nem?...

Nem vagyok túl jó lefelé, fõleg a nagyon meredek ösvényeken és elõfordul, hogy ki kell lépnem. De mivel amúgy is nagyon kiülök a nyereg mögé ilyenkor, gyakorlatilag csak kilépek az SPD-bõl és könnyedén teszem le a lábam. Mikor elsõ alkalommal elõfordult, hogy ki kellett oldanom, magam is meglepõdtem, mennyire könnyû, SPD ide vagy oda. ;-)
Csak hogy példát is írjak, milyen is a gyakorlatban egy olyan hely, ahol hasznos a hátra lelépés: HHH-n vannak jó ösvények a gyakorláshoz, például a Szuszogó mellett egy a DH-sok által is használt csapás. A HHH csúcsról lefelé kell menni (ha jól emlékszem, a kék +-on) egy 150-200 métert nyugati irányban, majd ahol a Szuszogó tetejéhez érünk, nem fordulunk rá jobbra, hanem egy kis szûk csapáson kell egyenesen egy 15-20 métert, majd enyhén jobbra ívelve menni. Ugyanoda visz le, ahová a Szuszogó és a felsõ 1/3-on egészen jól lehet gyakorolgatni a nyereg mögé kiülést. A felsõ részen van néhány köves, enyhén sziklás rész, ahol lehet gyakorolni a lassú manõverezést. Elõször egy jobbra fordítón kell lemenni, majd hirtelen balra fordulva egy szûk helyen elsiklani egy fa mellett. Ezután ismét egy jobbos kanyar jön, közepesen meredek, majd hirtelen balra kell fordulni és egy gyökéren átugratni. Innen ismét közepesen meredek lesz az út lefelé, majd enyhén balra tartva jön egy, azaz egyetlen pont, ahol viszont nagyon kell figyelni: két fa közé kell beszuszakolni a bicajt úgy, hogy a kerék ne akadjon el a kiálló kövek közt. Mindezt egy nem túl hosszú, de kb. 25-30%-os lejtõn... Utána már csak a száguldásról meg az ugratásokról szól a sztori, persze csak óvatosan a fák közt! ;-)
Ja, és felfelé is komoly kihívás, eddig kb. 10-bõl 1x sikerült hibátlanul (értsd: lábletétel nélkül). ;-) (Felfelé, de még az alsó részen viszont nagyon figyeljetek a fentrõl érkezõ DH-sokra! Az alsó 1/3-ad részben együtt megy egy DH-s pályával.)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
en spd + allithato nyeregcso komboval eleg sokat gyorsultam meg "batorodtam" lefele :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Én is kihagytam a félkemény talpú túracipõ jellegû fázist. Egy téli SPD cipõvel kezdtem, kb. tíz centis hóban. :)
Ezt a meredek lejtõn le kell ugrani hátrafelé szituációt nem igazán értem. Ha egy meredek lejtõn hátra leugrassz akkor vagy seggre esel, vagy a bicaj magával ránt és lezúgsz, nem? Én még ezt nem próbáltam. Mi a titka? :) Mondjuk már nem is fogom kipróbálni, mert spd-vel nem kivitelezhetõ. :)

Igen, pont ez az. Ha bringával nem tudok lemenni, mert olyan meredek akkor lábon kb esélytelen. :)

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
Én is kihagytam a félkemény talpú túracipõ jellegû fázist. Egy téli SPD cipõvel kezdtem, kb. tíz centis hóban. :)
Ezt a meredek lejtõn le kell ugrani hátrafelé szituációt nem igazán értem. Ha egy meredek lejtõn hátra leugrassz akkor vagy seggre esel, vagy a bicaj magával ránt és lezúgsz, nem? Én még ezt nem próbáltam. Mi a titka? :) Mondjuk már nem is fogom kipróbálni, mert spd-vel nem kivitelezhetõ. :)

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
sokkal jobban tudod irányítani a bringát spd-vel lefelé.

Lehet ahol eddig leurgottál most nem fogsz.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

bridgedale

bridgedale

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás

Vegyél rögtön pedált is. Nem kell túlmisztifikálni, hogy szokni kell. Nem hiszem el, hogy ne lehetne a nap végére belejönni.

Valószínû igazad van.
Néha meredek lefelén mikor a nyereg mögött vagyok le kell ugranom, taposóval nem gond, szimplán lecsúszik a lábam hátra, bringát meg a nyeregnél elkapom - ilyen esetektõl tartok a legjobban...
Vagy ez is olyan mikor kontrás bringáról vált az ember? Azért nem teljesen:) Emlékszem, tök meglepõdtem, h 1x sem akartam lábbal fékezni. Nem most volt, lehet h csak megszépültek az emlékek:)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Szélességben tökéletes. Ezekben vékony betét van, a talpa kemény mûanyag. A Mecsek pedig durva.. 50-60km-eket megyek, a vége felé nem csodálom, hogy megfájdul a lábam. 47-es az utcai méretem, a Shimano alá van számozva. Ez 49-es, van még egy másik 48-as, de vastag zoknival már nem jönne fel. Ilyen méretekben még külföldön is nagyítóval kell cipõt keresni, kishíján letettem róla, hogy egyáltalán kapok. Utaztam miatta 450km-t oda-vissza, jó drága cipõ lett. Váltogatni nem nagyon tudnék.

Ha nem lenne kemény a talpa akkor fájdulna csak meg igazán a talpad. Rossz stoplibeállítás vagy egyszerûen nem a te lábadra van kitalálva az a cipõ. 50-60km nem kell hogy sok legyen, mi ennek a 2-3szorosát tekerjük mindenféle talpfájdalom nélkül.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Vegyél rögtön pedált is. Nem kell túlmisztifikálni, hogy szokni kell. Nem hiszem el, hogy ne lehetne a nap végére belejönni.

bridgedale

bridgedale

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás

már csak az a kérdés, hogy mennyire fogja bírni a cipõ talpa a platformpedált

Igen, ez itt a nagy kérdés...

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Akkor válts át másik cipõre ha passzol a lábadra nem fog fájni lehet hogy szélesebb kell.

Szélességben tökéletes. Ezekben vékony betét van, a talpa kemény mûanyag. A Mecsek pedig durva.. 50-60km-eket megyek, a vége felé nem csodálom, hogy megfájdul a lábam. 47-es az utcai méretem, a Shimano alá van számozva. Ez 49-es, van még egy másik 48-as, de vastag zoknival már nem jönne fel. Ilyen méretekben még külföldön is nagyítóval kell cipõt keresni, kishíján letettem róla, hogy egyáltalán kapok. Utaztam miatta 450km-t oda-vissza, jó drága cipõ lett. Váltogatni nem nagyon tudnék.

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás

most éppen arra gondoltam h vennék 1 Specialized Tahoe-t, használnám platform pedállal és majd késöbb spd-vel. Szerintetek ez életképes 5let?

Köszi,
B

már csak az a kérdés, hogy mennyire fogja bírni a cipõ talpa a platformpedált
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Sziasztok!

Elsõ spd-m megvétele elõtt állok.
Filózom 1 puhább, utcaibb cipõ megvételén, amiben jobb gyalogolni (nagy távokat nem akarok, de azért néha jó lenne) - konkrét modellt még nem néztem ki. Kérdésem az, hogy 1 ilyen cipõnek van-e értelme, vagy ez a kategória olyan ami semmire sem jó igazán? Bringán ülve mennyire kevésbé hatékony 1 ilyen cipõ szemben merevebb cipõkkel?
Nem szeretem a félmegoldásokat, mind2 célra nem létezik 1 cipõ, tekerés a fontosabb, tehát gondolom merevebb mellett fogok dönteni, de érdekelne a véleményetek!

Köszi,
B

hasonlon dilemmaztam en is nemreg, csak januar ota hasznalok spdt. vegulis a merevtalput valasztottam (shimano 181), mert ugy voltam vele, hogy ezzel tudom kiprobalni, hogy kell e nekem spd. hat kell :) nem mondom, hogy nem tudnek nelkule tekerni (a varosi kerora nem raknek), de jo dolog.

menni nehezkes, a maszostoplinak meg a mai napig nem ertem mi a funkcioja (max nagyon laza talajon) - no abban baromi nehez. nezd meg a speci bg sportot. arra palyaztam, de nem birtam ki meg egy honapot, amire meghoztak.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

SPD kompatibilis cipõvel tudsz tekerni taposópedált is, késõbb belerakod a stoplit. (Kivéve, ha már gyárilag lyukas a stopli helyén.) Én nem bírnék taposópedállal menni, szó szerint hozzánõttem az SPD-hez, amióta elkezdtem használni. Annyi, hogy minél merevebb a talpa, annál jobban megfájdulhat benne a lábad a sok tekeréstõl, ütõsebb terepen. Nekem egy Shimano versenycipõm van, néha elõfordul a lábfájás, de ez bringázás után elmúlik.

Akkor válts át másik cipõre ha passzol a lábadra nem fog fájni lehet hogy szélesebb kell.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
SPD kompatibilis cipõvel tudsz tekerni taposópedált is, késõbb belerakod a stoplit. (Kivéve, ha már gyárilag lyukas a stopli helyén.) Én nem bírnék taposópedállal menni, szó szerint hozzánõttem az SPD-hez, amióta elkezdtem használni. Annyi, hogy minél merevebb a talpa, annál jobban megfájdulhat benne a lábad a sok tekeréstõl, ütõsebb terepen. Nekem egy Shimano versenycipõm van, néha elõfordul a lábfájás, de ez bringázás után elmúlik.

bridgedale

bridgedale

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Sziasztok!

Újabb kérdés cipõ ügyben.
Most platform pedált használok, de majd majd akarok spd-t venni (nyár végén v jövõre, még szoknom kell a bringát:). Jelenlegi deszkás cipõm amiben bringázni szoktam eléggé széttapostam, kellene vmi új, most éppen arra gondoltam h vennék 1 Specialized Tahoe-t, használnám platform pedállal és majd késöbb spd-vel. Szerintetek ez életképes 5let?

Köszi,
B

kenguru

kenguru

törzsvendég

• fórumtag
  • 472 hozzászólás
kezdd el egy MT42-vel, aztán ha már lenyomtál vele egy évet, akkor gondolkozz, kell-e komolyabb. A shimanonál ennek 4es keménységû a talpa, nekem van 5,6 os is, érezhetõ a különbség. de ha nem versenyzel a top tízben, akkor azért nem annyira lényeges.
Pont a hosszú menetekre kell a kemény cipõ, mert a puhának átnyom a talpán a pedál, pár óra után

bridgedale

bridgedale

új vendég

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Köszi a véleményeket.

Ilyeneken filózom én is h pl tekerés a Balcsi körül, oda nagyon nem kellene kemény cipõ, meg pl kitekerek a haveromhoz a Pilisbe, az úton kellene, de ott eltölteni pár órát már annyira nem. Pedált cserélgetni tuti nem lesz kedvem:) Veszek akkor 1 merev cipõt, úgyis az a drágább és talán 1 puhábbat majd 1x, vagy csak szimplán viszek magammal 1 szandált sétafikálni...

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
nekem van merevtalpú is, meg kevésbé merev is

én egyértelmûen az utóbbit szeretem, azért egy simai utcai cipõhöz képest a puhább spd-is sokkal jobb, a merveben viszont tényleg szopás, ha 20 m-nél többet akarsz menni. Pl. bringa túrára váltócipõ kell, este a dizsibe is szar vele letipegni, meg ilyenek.

Vgay kettõt kell tartani, és akkor az egyik csak sport, a másik meg a mindennapos De olyan nagy hatékonyság különbség normál esetben nincs köztük szerintem.