Szauna (2008) - IMDb ez az a film amibõl csak egy rövid intrót láttam valahol hetekkel ezelõtt. Semmit sem tudtam róla azon kívül h. horror, hó van a filmben és érthetetlen nyelven beszéltek. Aztán telt -mûlt az idõ a képek ne ürültek a fejembõl. Egyértelmû volt h. európai film. Beütöttem h. finn horror és kidobta a szaunát. BIngó. Kikölcsönöztem, volt magyar szinkron is hozzá így azzal lett megnézve.
2008-ban két díjat is szerzett fesztiválfilm Finn Szlovák termés.
A film egy jól elhúzott exponenciális függvény ami nagyon sokáig a nullát súrolja olyan lassan indul az eleje, szinte nem is történik benne semmi. Aztán elkezd emelkedni és a végén függõben a végtelent döfi át. Nem egyszerû róla beszélni. A klasszikus horrornál végig folyik a vér. Itt jó vámpírként már elvonási tüneteket produkáltam annyira kiéheztettek. Az elsõ 45 percben a háború utáni helyzetet mutatja be, a két testvérpár viszonyát, ellentétét. Igazándiból egy lelki hadviselés folytatnak a nézõ ellen. Úgy mutatja be a korabeli emberek lelki világát, értékrendjét, amit korábban nem láttam vásznon. Durva volt látni az idõsebbik testvér félelmét, aki 16 éves kora óta a háborúban élt, nõtt fel és öregedett meg, elveszti az eddigi élete értelmét, és szembe kell néznie a bûneivel, haszontalanságával. Az öcsike pont fordított utat jár be. Nem lövöm le a poént.
Az képi világa és naturalista ábrázolásmódja bejött, a szürkesége a sötét középkort idézi. Lágy, gyengéden kegyetlen történet.
A vége hátborzongatóan zseniális, de meg kell szenvedni érte. Azoknak ajánlom akik nem buknak ki a vontatottságtól, empatikusak, és nem vérdömpinget várnak.
„A kivitelezés mesteri – a vizuálisan rendkívül erõs Jade Warrior rendezõjétõl nem meglepõ módon. Annila ismét a mûvészfilm és a mûfaji film közti határvonalat igyekszik áthidalni. A film a keményvonalas horror rajongóinak valószínûleg csalódást okoz majd, de annál nagyobb gyönyörûséget szerezhet azoknak, akik a hangulatokkal és gondolatokkal is eljátszó borzongatást kedvelik.” (Todd Brown)