Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Nyeregcsövek

- - - - -

• Please log in to reply
3018 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

en ehhez tul kocka vagyok :) nekem kell egy olyan modszer, amivel meggyozhetem magam, hogy most minden ok.

Minden bringádnál el fogod játszani ezt? :) (Vagy feljegyezted az adatokat?)

A sebesség mindent megold.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
en ehhez tul kocka vagyok :) nekem kell egy olyan modszer, amivel meggyozhetem magam, hogy most minden ok.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,027 posts
elképesztõ..... :)

elmondom, én hogy szoktam.
beállítom a nyerget a sín közepére, beállítom a magasságot érzésre, majd a nyerget elõre-hátra korrigálom úgy, hogy kényelmes legyen. aztán elmegyek tekerni. közben próbálgatom, hogy elõre-hátra kell-e valamit mozgatni. a magasságot érzem, hogy jó-e. ha kell, útközben állítgatok még, aztán otthon jelölöm a csövön és a sínen a beállítást. aztán jól békénhagyom.
végülis ez is tudományos, empirikus. :D

ja és ha nagyon unatkozok, ellenõrzöm a térdkalács-pedáltengely egybeesést is.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
nah roppant tudomanyos modszerrel hataroztam meg a dolgot :) felkertem az asszonyt, hogy legyen az asszisztensem. megmertuk pontosan a belso labhosszt, ami 89.5cm lett. ketfele szamolasos modszerrel hataroztam meg a tengelytol valo tavolsagot: az egyikkel 79 a masikkal 78.1cm lett. 79re allitottam be. hatrahajlo nyeregcsovem van, a felso rogzitohoz kepest allitottam be 0hoz. ezutan csekkolasra ketfele modszert probaltam: a terdem egybeesik a pedaltengellyel (tehat nalam kell ez a visszahajlas), illetve csinaltam egy papirsablont 25 fokrol - a comb es a sipcsont pont ilyen fokot zar be, igy ervenyesse nyilvanitottam a beallitast. :)

hogy mennyivel tert el a korabban hasznalttol? +0.5cmel kellett feljebb allitani... :D a masik nyereggel ez 1.5cm lenne. igy mindket nyereg eseten eppenhogy eleg a nyeregcsovem (egyiknel 1 a masiknal 0cm maradna a limitjelolesnel). meg egyket hetet adok a rocket vnek, hogy vagy a seggem, vagy a nyereg torjon be... ha nem jon be, akkor utana veszek egy kozepen lyukas velot.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

A Thomson hol könnyû? :D Az minden csak nem könnyû, azért bír el mindenkit, mert túl van építve. Egy 410×27,2-es csõ 289g-mal minden, csak nem pille. A Masterpiece azért könnyû leginkább, mert rövid.

arn: Több mint valószínû, hogy nincs belekalkulálva a nyeregcsõfej. Nekem csak és kizárólag hátranyúlás nélküli csövek mûködnek, hiába ülök ülök 81centin a középcsapágytengelytõl, nem hosszabb annyival a combom, hogy jó legyen a hátranyúlós/hajlós csõ.

Nem olyan vészes az a 289g, ahhoz képest, hogy a 27,2-es méret miatt nem spórolták ki az anyagot belõle és egészen vastag a fala (nekem is van egy 27,2-es Thomsonom, 410mm hosszal), mondjuk egy 31.6-oshoz képest. A konkurencia sem igazán tud jobbat ilyen paraméterekkel, maximum a minõség rovására. Meg ugye minél nagyobb a csõátmérõ, annál inkább tudnak faragni a tömegen - igaz, valószínûsítem, annál merevebb és kevésbé "kényelmes" (rugalmas) - de errõl fogalmam sincs, csak tippelem. 31.6os a fully-m csöve, merevfarúmé 27.2, és a fully még így kényelmesebb - nem is értem. ;) Szóval, a 31.6x410mm már csak 247g, az már elég baráti ahhoz képest, hogy szinte elpusztíthatatlannak tartják ezeket.
Gyári adatok: Bike Thomson: Elite Series

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
hat "thirdparty" nyeregcsoveknel a hatrahajlobol mintha kisebb lenne a valasztek.

ezzel a holmes modszerrel nektek hogy all a labatok? :) testszogmerom nincs, de mobillal nagyjabol le lehet merni. vagy csinalok egy papirsablont.
Technique: How To Get Your Seat Height Right - BikeRadar

Posted Image

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

akkor minek hasznaljak, eroltetik?

Mekinek írtam, hogy attól, hogy hosszabb a lába nem feltétlenül kell hátrahajló.
A kérdésedre válaszolva, meredek nyeregvázcsõszög esetén kell, pl egyes össztelósok, xc versenyvázak (az én trekem is ilyen 80as villával), az outik 99%-ánál (én nagyon elöl ülök és mégis pont határeset az outimon az egyenes nyeregcsõ), meg a hosszú combú embereknél is kellhet. Ja és persze millió ember van aki az optimálisnál sokkal hátrébb ül, mert így szokta meg.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

A nyeregvázcsõszög ugyanaz és a lábad arányai is átlagosak akkor természetes, hogy nem kell a plusz hátranyúlás. Csak nagyítjuk a háromszöget.

akkor minek hasznaljak, eroltetik?

Elsõ körben a sarokkal elérést próbáld a magassághoz, de úgy, hogy ne billenj le a nyeregrõl az elérendõ pedál felé. Ha túlságosan nyújtott ez a pozíció, a térded hátsó inai úgyis bejeleznek.

ezzel a modszerrel az a gond, hogy miben? :) pl a cipomnek magasabb a sarok resze, mint az eleje. amugy eddig igy hasznaltam, az olyan ~77cm. a szamolasos modszerrel 79-80. a rendelkezesre allo nyergekbol meg ebbol a nyeregcsobol max 78-79cmt tudok kicsikarni.

nincs egy empirikus csekkolas, mint a fenti a abrakon?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

A Thomson hol könnyû? :D Az minden csak nem könnyû, azért bír el mindenkit, mert túl van építve. Egy 410×27,2-es csõ 289g-mal minden, csak nem pille. A Masterpiece azért könnyû leginkább, mert rövid.

arn: Több mint valószínû, hogy nincs belekalkulálva a nyeregcsõfej. Nekem csak és kizárólag hátranyúlás nélküli csövek mûködnek, hiába ülök ülök 81centin a középcsapágytengelytõl, nem hosszabb annyival a combom, hogy jó legyen a hátranyúlós/hajlós csõ.

A nyeregvázcsõszög ugyanaz és a lábad arányai is átlagosak akkor természetes, hogy nem kell a plusz hátranyúlás. Csak nagyítjuk a háromszöget.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

koszi a tippeket, allitgatok :)

A helyes nyeregmagasság

itt az otodik abra spdvel is ervenyes? ez a ket dolog (1, 5os abra) csekkolasra mar eleg.

Elsõ körben a sarokkal elérést próbáld a magassághoz, de úgy, hogy ne billenj le a nyeregrõl az elérendõ pedál felé. Ha túlságosan nyújtott ez a pozíció, a térded hátsó inai úgyis bejeleznek.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
koszi a tippeket, allitgatok :)

http://bikemag.hu/tech/nyeregmagassag

itt az otodik abra spdvel is ervenyes? ez a ket dolog (1, 5os abra) csekkolasra mar eleg.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

erdekes amit irsz, de en meg magamon azt figyeltem meg, ha jobban "teperek", akkor inkabb hatrebbcsuszok. bar ez lehet azert van, mert tenyleg rovid. visszarakom a rocket v nyerget, az asszem epp 1cmel magasabb. elobb meg kell talalni az optimalis ulespoziciot, mert igy meg nyerget sem tudok valasztani, mert teljesen mashogy ul az ember ha par cmel magasabban van. megprobalom majd "nem hatranyulos" pozicioba hozni az ulest, hogy ugy milyen.

nalad mekkora labhosszhoz van a 81cm?

Naszóval, magasság 187cm, ehhez most koppanásig felnyomva a centit 93centi láb tartozik, 81cm a nyereg ülõfelület-középtengely távolság csõirányban mérve, majd ehhez jön még a 180as hajtókar.

A nyerget úgy kéne belõni, hogy elõször a magasságot, aztán addig tologatod amég a térdkalácsod nem esik a pedáltengely felé, vagy esetleg inkább elé.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

erdekes amit irsz, de en meg magamon azt figyeltem meg, ha jobban "teperek", akkor inkabb hatrebbcsuszok. bar ez lehet azert van, mert tenyleg rovid. visszarakom a rocket v nyerget, az asszem epp 1cmel magasabb. elobb meg kell talalni az optimalis ulespoziciot, mert igy meg nyerget sem tudok valasztani, mert teljesen mashogy ul az ember ha par cmel magasabban van. megprobalom majd "nem hatranyulos" pozicioba hozni az ulest, hogy ugy milyen.

nalad mekkora labhosszhoz van a 81cm?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Szerintem a sztárolás a Thomsonra vonatkozott, nem a hajlításra. A Thomson pedig azért különleges, mert könnyû, erõs, és drága, ezért "exkluzív". Amúgy a Masterpiece-nek tényleg szép a kidolgozása, gyönyörû részletmegoldásokkal van tele, de az ajánlott kiskereskedelmi ára horror, annyit nem ér, legalábbis szerintem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
epp azt neztem, hogy nalunk meg olcsobb, mint kinn... biztos vmi egyket eves keszlet :) amugy meg igy is vagy 1.5x-2x annyi, mint egy "olcso", de ha el akarod adni azt biztos el lehet, addig az olcsobb lehet a kutyanak nem kell. meg ha ebbol indulok ki, nem is olyan draga egy allithato nyeregcso.

de akkor a thomson hatrahajlasnak ugyanaz a szerepe, mint a hatranyulo fejnek? szerintem egy vaznal bele van kalkulalva, hogy melyikkel jo a geo. legalabbis fura, hogy a gyari bringakat inkabb hatrahajlo nyeregcsovekkel adjak.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Nekem volt Thomson stucnim, 1 hete adtam el körülbelül. Tényleg remekmûvek. Annyira nem is drágák, ha megnézed egy Raceface, egy CrankBrothers....mind mind drága. és sokhoz képest a Thomson még olcsóbb is. De meg kell válogatni honnan veszi az ember. Én így vettem a Thomson helyére Negyed áron Deus stucnit. Szóval annyira nem drága ha az ember rászánja az idõt és szétnéz.

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

Nem hinném, hogy sztárolják...Semmi extra nincs benne, van akinek az a kényelmesebb, ennyi a magyarázata. Bár rendes geójú vázaknál kétlem, hogyígy már a térd a pedáltengely fölött van.

Szerintem a sztárolás a Thomsonra vonatkozott, nem a hajlításra. A Thomson pedig azért különleges, mert könnyû, erõs, és drága, ezért "exkluzív". Amúgy a Masterpiece-nek tényleg szép a kidolgozása, gyönyörû részletmegoldásokkal van tele, de az ajánlott kiskereskedelmi ára horror, annyit nem ér, legalábbis szerintem.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Nem hinném, hogy sztárolják...Semmi extra nincs benne, van akinek az a kényelmesebb, ennyi a magyarázata. Bár rendes geójú vázaknál kétlem, hogyígy már a térd a pedáltengely fölött van.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Azért van rajta a jel, mert addig átlagosan (+ egy picit) biztonságosan használható.

a szamolasok alapjan olyan 1cm hianyzik, a fenti alapjan meg 3. meg ket kerdesem lenne a hatranyulast illetoen:
miert jobb a hatranyulo nyeregcso? kenyelemfaktor, geometria miatt? gyarilag ilyen van rajta.
a thomsonnal a hajlitott verzionak pontosan az a celja, mint amikor a fej "hajlik", csak mas konstrukcio? miert sztaroljak annyira ezt a csovet?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

varosi bringanal jonak erzem a sarkas dolgot. ez alapjan a mericske alapjan meg min 32mm kellene a nyergen emelni (a 410es nyeregcso is eppen hogy eleg lenne) ill 11mmel rovidebb vaz kellene :) tipikusan, mint amikor farmert keresek, azt sem talalok sose a meremhez passzolot...

maxra kihuzva a nyeregcsovet a vaznak mennyire art? tekerek vele igy egyet.

Azért van rajta a jel, mert addig átlagosan (+ egy picit) biztonságosan használható.