Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Szikla- és hegymászás, túrák gyaloghintóval

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
938 hozzászólás a témában

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
szederturmix:botsch! 8)

hol tartotok a szeptemberi tátrai tura szervezésében?? Lehet, beadnám én is, ez a faházas szállás zsebkimélõbb némiképp.
Ha mentek szerintem hagyjátok ki lomnicot, egyrészt elég drága a lanovka asszem 300Sk körül van, meg ha rossz az idõ, @t se lehet látni... Sztem inkább tervezzetek egy kisebb csucsot, ami elérhetõbb egy turáról is. Ja vigyetek egy szatyor USB-t, mer uccse lesz elég! Apropó szállás. melyik faluban tevezitek?

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
elkezdtem olvasni, de mivel van egy jó hosszú egybeírt mondat, állandóan scrolloznom kell, ami pedig nem jó! :-)

lécci tegyél a közepibe egy entert! ;-)

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
Dobrígyeny!

Na, voltam asszonnyal a visoki tátriba' nem volt akármi, ajánlom bátran mindenkinek!
Laza péntek reggeli indulás- rákóczi expressz, a la ungaréze'- délbe' poprad. Ebéd -ehetetlen hurka BROÁFF
káposztával+egyéb disznósággal egybefõzve/sütve (beleválasztás I.) Aztán gyorsan felhuzás szállásra elektricska modulátorral,
ami nekem, miskolci villamoshoz szokott parasztjának nem volt akármi. Fõleg a bemondó gádzsi- 3 nyelv- földöntúli hangja...
Tegnap telezabáltam magam alvás elõtt- VÉÉÉGREE!- s azzal álmodtam, ülök ezen a XXX század beli verdán, némán csuhan
az éccakába' a hang meg közli. next stápp' sztári szmokovec.. ÁÁÁÁÁÁ... Na, szóval, ótátrafüreden átszállás, leszállás tatranska lesnán.
Egy kis "falu" 5-6 panzióval, slussz, semmi egyéb. szállás félpanzió 450SK/fõ/éj ha köll reggeli 120 Sk+. Kaffi a hely s a tulaj beszél angolul, németül is /kicsit/!! Másnap feleszmélés, asszony combjának verdesése, kb. mint a MINDEN NAGY KLUBJA reklámban:
BÉJJJBE, EMELD A RETTENETES VALAGAD SÜT A NAP!!

A reggeli után még vidáman vágtunk neki a sárga jelzésnek, ami a Tar pataki vizeséshez vezet.. nem rossz, kb, itt kezdõdik a kaland, ahol nálunk a kékesen ~1000 körül befejezõdik ::)
Tar pataktól, némi fotózás után, iszkolás a Velká' studená dolina völgybe, ahol 1300-on egy kurva szép kis menedékház vár-sör,tüz usw..-
Ha itt felpillantasz, kapod az elsõ flash-t magastatrin nevû igen jó anyagból. Az út római korokat megszégyenítõ kirakott hatalmas kövekbõl áll, s lassan de eltökélten kapaszkodik fel elõször fenyvesek között majd cserjén át a nagy büdös kopár sziklákon keresztül egészen egy ujabb menedékházig, ahol már némi hóval is találkozik a magamfajta kocaturista. Az igazi asszonyállat próba innen kezdõdik, ékes szlovák nyelven közlik, hogy január 1tõl junuis 16 ig a hágó le van zárva, amin egy kicsit mosolyogtam, aztán pár kanyarral késõbb felnéztem a hágóra-lengyel-hágó neki a neve- amin nem gyengén összefüggõ hótakaró volt felfedezhetõ. Kedvesem itt kezdett igazán nyirvákolni, hogy igy, meg ugy töri el a lábamat, ha innen lejut élve, de nem foglalkoztam vele, lévén, a visszaut se lenne sokkal könnyebb, hát "uccu" neki. Õ teljesen más szót használt, végig a fölfelén, ami télleg elég nagy odafigyelést
kiván de komolyan, elég veszélyes, néhol térdig a hóban nyomulva, zsigulinyi kövekkel tarkitott ösvényen??? kapaszkodva fel.

http://www.tatry.net...lkastudena.html

Fenn találkoztunk egy szlovák csoporttal, akik hüledezve pislogtak végig rajtunk , hogy ennyi üvöltözés után mégis csak sikerült
családon belüli erõszak nélkül felcihelõdnünk. Aranyhusom arca akkor torzult el végképp amikor észlelte a lefelé vezetõ láncokat..
Szlovenszkij ráj kutyaláncai egy petõ intézeti játszótér szintjén csapatják ehhez képest. itt kezdõdött a pofázás, hogy "itténelenemmegyekbazmeghaakurvahelikoptertiskellhivnibazmegtöbbetkenyéré"semegyekveledbazmegotthon
iskinyirhattálvolnaakkornemkellettvolnaaszállstse kifizetnedbazmeg"

Amit én egy "fogd be és kapaszkodj, mert télleg rábaszol" kedves mondattal szereltem le, vérnyomásom egészséges szintjének megõrzése érdekében. De télleg aggódtam érte, akinek egy kézifékes elindulás is komoly kihivás egerben a dohánygyári lámpánál.
Ereszkedés után még egy hágó várt ránk, csak ugy levezetésképp, ahonnan fel lehetett volna kapaszkodni egy csucsra -vichodná visoká 2428m- ami azé nem semmi, de én már arrafelé sem mertem nézni. Inkább csináltunk pár fotót háttérben-alul- a soha fel nem olvadó tengerszemmel meg némi tátraflaschel, ami idõközben állandóvá vált...QQRRVVAA NAGYON ÁLLAT MINT A HEGYLAKÓBA!!! s elindultunk a zöld jelzésen a sziléziai házhoz, amit kedvesen a seggendánhilahavon
cimú magánszámmal szinesített, egy épp felfelé tartó magyar csoport általános derültségére. rövid eszmecsere után-kihováhonnanmikor
után egy eszméletlen szép zöld tengerszemnél megzabálva az utolsó deli csokit is, lassan de biztosan kõrõl kõre ugrándozva lejutottunk a horsky hotel sziléziai házhoz, ahonnan a piros egész tátrát átszelõ "magistrálá" ösvényen "nyomultunk" tarajkára /hribeinok/, vagymi, ahonnan engedve a folyamatos agyi terrornak, az utolsó 30 percnyi utat siklóval tettük meg stari szmokovecig.

http://www.tatry.net...batizovska.html

Itt., a "zaba" jelszó után, bevetettük magunkat egy éttermebe, ahol én "nézd manci, van székelykáposzta!!" örömmel nyugtáztam, amin õ sejtelmesen vigyorgott, mer 2 emberrel elõttem állt, s már érezte az átható lábszagot amit a káposzta árasztott. Elszontyolodva gondolkodtam, hogy vissza kéne vinni, hogy encsulkdigung dize káposzta niht funkcionért bazmeg', de látva hogy szlovák EU tag társaink, milyen élvezettel eszegetik eme mannát, röhögve letetem szándékomról. EZEK NEM ETTEK MÉG RENDES KAJÁT, AZ TUTI!! ugyhogy a lángosos bódénál kezdtem magam vigasztalni, de ahogy dél-somogyi szlovákommal belógattam egy vidám ahojt az ablakon, a faszikám rögtön lebélabácsizott, meg elkezdett poénkodni, amit én nem vettem igazán jó néven, mert a hangsúlyból itélve, nem volt valami magyarbarát a szöveg... Megkaptam a lángosomat, amit két falat után basztam a kukába, mindvégig félhangosan javasoltam az ürgének hogy mit hogy tegyen a szlovák anyjával, anális érintkezés közepette...majd Andi- kedvesem-
odébb ráncigált, nehogy én legyek a hir Tv esti szenzációja.

Szóval, szari köcsögmec nem lett a sorban az elsõ, hogy testvérvárosként javasoljam otthon..
Szar kaja broáfff.. káposztát tisztességes ételhez szokott magyarnak nagy ívben kerülni, igaz ez a hurkára is, szvsz az is lazán ehetetlen, viszont tészták jöhetnek 1000el.

Másnap reggeli után csavarás haza házigazdáéktól bucsuzkodás -télleg nagyarcok- elektricska go poprad.

konzekvenciák

-ne engedd, hogy tura közben felnézzen a nõd, mer tuti balhé lesz "én, oda, >#&@&!!!
-cigányokat kerüld, még itt is beszélnek magyarul- országimázs...
-ne nyomkodd- andi!!- az elektricska ajtónyitógombját össze-vissza, mer rábaszol /röhögés szlovákul rajtad fél óra várakozás a következõ állomáson, hogy visszajuthass/
-ne egyél káposztát, NE EGYÉL KÁPOSZTÁT , ugyse fogod birni mert büdös mint a jászalsószentgyörgyi futballklub öltözõje eddzzccés után meg egyébként, kerüld a "magyarszki" kajákat, nagyon értik, hogy kell elbaszni- szvsz direkt, hogy letegyünk végre errõl a big hángöri dologról 8)
-ki mondta hogy itt kurva olcsó minden?? botorság.. max 10-15 % a különbség
-legolcsóbb sör Kassa tesco: pandúr 7.50 sk + ü.
- sportcuccokat is itthon vedd sokkal jobban jársz

Amugy minden kafffa, ajánlom ezt a turát mindenkinek, aki szeretne átfogó képet kapni hágóról, tátráról tengerszemrõl usw..sõt, még csucsot is mászhatsz, ami nekemcsak hosszas vigasztalás, meg bizonygatás "naagyonügyesvoltálpeerszebéééjbbbiii,naaggyegypuszit" sikerült, este a szálláson ;D
de télleg idõjárás függõ, esõcucc legyen, nekünk/em szerencsém volt, nem tom mi lett volna, ha elkap valami durva...
Tapasztalt "tátrások"- szállótársak lesznán- augusztust javasolják akkor a legkiszámithatóbb az idõjárás állitolag..

Na, ennyi ,elnézést, aki már tapasztalt tátrában, én kölyökkorom óta- szokásos lomnic- most voltam elõször, de má gyûjtöm a ZS-t, hogy megint mehessek vmikor!!! :D

by

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Simán lehet bicajozni, csak erõsnek kell lenni a felfelékhez, mert lassan nem jutsz fel:) Vagy kell elõl hátul 150mm:))))) ha lenne szabadságom még, akkor mennék, de bringával:) DH rulez...

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
Sziasztok!

Nemtom mennyire offtopic, vagy nem, de nagyon szép képek!!

http://www.alpinet.o..._zonaid_16.html

(román szöveg, de nem is az a lényeg:))

B.

ors

ors

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.533 hozzászólás
" hátonciplõs séta " vagyis Te fogsz a hátado cipelni ? - már alig várom ;D ;D

Csilla: imádom brádört de akkor sem normális :(

DCsilla

DCsilla

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Csoportvélemény közvetítve.
Egyedül megyek :)
cs.

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7.001 hozzászólás
szeptemberi LaParaTatra ( ó-jeee) csakis kétlábonjárásként... illetve tervezett utolsónap hátonciplõs séta a csoportba vegyülve, majd a jóóókisfokhagymaleveséssztrapacskák után lépcsõzés lefele videózással egybe kötve, de ez csak nagyonnagyonnagyonnagyon opciós...

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
ha jól emlékszem tomi tátrás cikkére, akkor asszem õ sem ment "bele a tátrába". tehát inkább csak a hegyek lábainál ment...

...amúgy egy szeptemberi tátrás túrára már haverral is gondoltunk, csak mi kicsit késõbb mennénk, hogy már legyen egy kis hó is 8) meg addigra lesz majd jó hálózsákunk (vagy nem:P), és alszunk kint, amíg pár tanapos el nem kerget :)

era

era

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.531 hozzászólás
Sztem az egyetlen élõ ember, akit ismerek 8) és bicajozni képes a Tátrában: Thommey. ::)

Én ilyennel nem próbálkoznék. Aki járt már arra, az tudja, olyan, mint egy óriás lépcsõház. Azon felfelé tekerni :o

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
bicóvalbicóvalbicóval!!
addigra úgy néz ki, kirúgnak, lesz idõm, ehhehheee!!

DCsilla

DCsilla

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Sárkánykirály bicóval szeretne jönni ;D ;D ;D
Nos, én semmi jónak nem vagyok az elrontója...de azért próbálom ész érvekkel meggyõzni ;)
gyalogosan nem indul el, fene a jódógát... ;D ;D ;D

ors

ors

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.533 hozzászólás
:D ó igen igen igen ....

Csilla barátném is felvésheted meg egy kérdõjellel a Sárkánykirályt ;D

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7.001 hozzászólás
no akkor vágjunk bele egy nyúprodzsektbe...

program|TÁTRA-HÉTVÉGE-LA'PARA

idõpont|SZEPTEMBER-04-09-10.11.12

szállás|TATRA LOMNICATÓL 5KM-RE PANZIÓHOZ TARTOZÓ 4 SZEMÉLYES FAHÁZAKBAN

szállásár|kb.1800,-HUF/FÕ MELY TARTALMAZ EGY REGGELIT

utazás|BUSSZAL PÉNTEK D.U. 5KOR AZ ÖRSRÕL

utiköltség|120,-FT/KM, A BUSZBA 15+1FÕ FÉR, SZUMMA KB. 6000,-

program|NAP:PÉNTEK DU INDULÁS ÖRSRÕL, SZÁLLÁS FOGLALÁS ÉJJEL, ESETLEG ELÕTTE TESCO-POPRADBAN KAJA/PIA VÉTEL. NAPNAP: 2432M MAGASRA TÖRÉS-LANOVKÁZÁS-ELEKTRICSKUZÁS-LÁBFELTÖRÉS-HULLA FÁRADTSÁG ESTE BOROVICSKA. NAPNAPNAP: 1800KÖRÜLIRE MÁSZÁS SOK VÍZESÉSSEL ÉS ÉTTEREMBEN KAJCSI FOKHAGYMÁS LEVEST, MAJD SÉTA LE ÉS INDULÁS HAZA.

jelentkezõk|ERA, ORS, MELLON, GYÖRGYI, PARA

era

era

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.531 hozzászólás
Hát ez jól hangzik, de akkor az egész heti cók-mókkal gondolod a tekerést? :o

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
igen, tényleg megnyugtató, amikor hallod, hogy a fordulatszámmérõ a hátad mögött levõ verdában valahol a vörös határán leledzik, s nem kell különösebben lehúzódni, mer' elfér lazán.. Az elsõ két német verdánál még fejvesztve menekültem, magyar beidegzõdés szerint. Na jó, errõl ennyit, nem készültök bicóval zakopáné felé, pölö??Nagyon feldobott a kempingbõl látható "lehetõségek tárháza". Mehetnénk mondjuk egy hetet, megmásznánk bicóval valami ütõsebb hegyi utat! 8)

era

era

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.531 hozzászólás
Savanyugabi: Hát ez a túra nem semmi! A buszon mi is néztük, hogy itt milyen jó lehet bringázni az utakon, te tapasztaltad is. Azt hiszem írigyellek.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
JÁJ, IGGEN, BOTSCH, BELEMALÕRÖZTEM :-))

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
ez jó volt :-))

bár a második túrádat már nem olvastam el - annyira hasonlít az elõzõre!

és melyik volt a másik hosszú hétvége?? :-)

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
Ahoj!

Megirigyelvén szlovenszkijrájj túrátokat, ezen hosszú 7végén én is csapattam egyet, de nem ám gizdán busszal, meg ilyesmi, hanem bicóval, bibi!
Szal, szombaton indultam, mivel határközeli vagyok-Putnok- Bánrévén léptem át a határt, tornalja- rozsnyó, dobsina"égazsírnorbi" jégbarlangtelep setrenká- majd a remek kis hegyi úton hrabusice felé, egy gyors fékezéssel podlesokba.
Frankó az egész, csak senki nem beszél sem angolul, sem németül tiszteségesen, rengeteg a roma, akik a kedvenceim- egy ott sátorozó nagyobb bp.-i csapatnak lenyultak autóból lóvét, telefont sátorból ugyszintén, ugy, hogy közben benn szundikáltak!! a delikvensek. Ugyhogy éccakára bicó szétszed, s kissé fétisiszta módon bennalszik....
Ami nagyon állat:sátram bejárata északnak nézett. vasárnap zippzár széthúz- csipa dörgöl- magastátra sátorba beesik..az nagyon komoly, ilyenkor nem sokat adnék egy kecskemét melletti telekért...
Legrosszabb élményI.: pöcstömörítõ hideg szombaton
legrosszabb élémny II.: egy nagy barna "maci" kinyomva a zuhá belá kanyonban, ami uszkve vizgyûjtõ terület, valahogy nem akartam enni egy darabig
legjobb élményI. aranyfácán barna
legjobb élményII: maga a gyalogtúra vasnap:zuhá belá-fölfelé, természetesen- kalistrovo-Cingov-Hernádáttörés végig, némi tamásfalvi kilátóval fûszerezve félúton-majd vissza podlesok
Sajna, egyedül, bicóval, sátorral nyomtam, mer' nem sikerült partnert toborozni- xian, sajnálhatod ;-) -asszony meg valami kovácsjóska koncerten verte a port budapesten.
km: kb 120 podlesokig, széépen laza ellenszélben, dobsinánál meg püffközéptányér vagy 30km-en keresztül....haza: nyomtam egy rimaszombat kitérõt igy öszejött vagy 180 km, ami a 45 fok miatt már különösen nem esett jól, fõleg, hogy elfogyott a vizem már potravinky zárva szinte mindenhol, ugyhogy batkánál kockáztattam, s ittam egy kulacccsal egy kútból a falu szélén..nem kellett volna...hétfõtõl ma tudtam enni elõször egy tányér levest..
Qrva sok magyar volt a kempingben vér olcsó 55 sk egy zeltplatz für ein personen.
Tanulságok:
-a beváltandó koronamennyiséget nyugodtan megfelezheted,uccse birod elverni, legalább is nekem nem ment
-nem elég a bivakhálózsák még május végén sem
-a szlovákok tudnak utat építeni, na,értenek hozzá
-senki nem akar kinyírni a 2 méter széleskifogástalan minõségû leállósávon
- ne igyál akárhol, mert fájni fog..soká
ne aggódj, ha nem beszélsz németül/angolul-> õk sem, ugyhogy tökmindegy, lehet szórakozni
- ha lefelé elõzöl egy retarderrel ereszkedõ kamiont, kb 85-el, kicsit hangosabban is énekelheted a bóórntúúbiiivájjd-ot, uccse hallja senki
Hazafelé überfasza bicajjal ,szinte végig lejtõs, és északi szélnek kösöznhetõen hátszeled van ezerrel, szal lehet közben enni, olvasni, sms-ezni /eurotel SK./

Ja, volt idõm töprengeni mit is illik legjobb az sk-ra: saját kezüleg...
me' a telefonon sk kellett hálót keresni

üdv.

jövõ hónapban megint megyek ;-))