Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tubeless - a belsõ nélküli rendszer

- - - - -

• Please log in to reply
1767 replies to this topic

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

ez esetben szvsz mindegy ha a perem mellett kimegy a levego - tul merev a fala. nem eppenhogy nem fujta fel, hanem baromi messze volt tole, feloldalas segitseg nelkul semmit sem csinal.

probald meg igy: 

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

A 9 és a 11 Bar között azért hatalmas a különbség azt is elmondom miért. 8bart tud a komprasszorom amin 6 literes tartály van, az esetek 90%-ában nem tudtam felpattintani a gumit.

ez esetben szvsz mindegy ha a perem mellett kimegy a levego - tul merev a fala. nem eppenhogy nem fujta fel, hanem baromi messze volt tole, feloldalas segitseg nelkul semmit sem csinal.

Edited by arn, 2017. April 18. - 14:47.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

nalam ez a schwalbe booster nagyon csufosan megbukott :( a cx gumim siman kirohogte... pedig en ezt a multkor pumpaval es szappanosvizzel tettem fel. a vegen kinomban ugyanugy raktam be belsot, a felet bepattintottam, kiszedtem belsot, es uj proba. meg igy is keves - erolkodik, de nem pattan be mindenutt.

mongy az igazsaghoz hozzatartozik, hogy nem tubeless a gumi eredendoen, de az elmult evben igy hasznaltam gond nelkul, illetve csak olyan 9 barra tudtam felfujni, a pumpam nem tudott tobbet. en meg arrol vizionaltam, hogy felpumpalom, rafingja a gumit, potlom a lottyot es mehetek. de ugyanugy max szappanosvizzel fog ez felmenni, kinlodva. igy sok ertelme nincs szamomra, felrakni eddig is feltudtam.

ballonosabb illetve vekonyabbfalu gumiknal biztos rendesen mukodik.

A 9 és a 11 Bar között azért hatalmas a különbség azt is elmondom miért. 8bart tud a komprasszorom amin 6 literes tartály van, az esetek 90%-ában nem tudtam felpattintani a gumit.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

A tartályt én kedvelem. Arra pont jó amivel néha szenvedtem, hogy belső nélkül legalább 1.5 bar kerüljön gond nélkül a külsőbe, utána fújom tovább pumpával míg a helyére nem pattan. A helyére konkrétan még nekem sem pattintotta de fújtam rá párat a pumpával és utána a helyére mentek (mindent hagytam összekötve, a tartályon keresztül).

Majd csinalok egy ujabb probat (bar vagy tizfelekepp probaltam)... ezzel a gumival szimplan elmegy a nyomas a perem es felni kozott. Ha a felet felrakom belsovel, akkor van esely.

Edited by arn, 2017. April 17. - 12:16.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,558 posts

A tartályt én kedvelem. Arra pont jó amivel néha szenvedtem, hogy belső nélkül legalább 1.5 bar kerüljön gond nélkül a külsőbe, utána fújom tovább pumpával míg a helyére nem pattan. A helyére konkrétan még nekem sem pattintotta de fújtam rá párat a pumpával és utána a helyére mentek (mindent hagytam összekötve, a tartályon keresztül). 

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

nalam ez a schwalbe booster nagyon csufosan megbukott :( a cx gumim siman kirohogte... pedig en ezt a multkor pumpaval es szappanosvizzel tettem fel. a vegen kinomban ugyanugy raktam be belsot, a felet bepattintottam, kiszedtem belsot, es uj proba. meg igy is keves - erolkodik, de nem pattan be mindenutt.

mongy az igazsaghoz hozzatartozik, hogy nem tubeless a gumi eredendoen, de az elmult evben igy hasznaltam gond nelkul, illetve csak olyan 9 barra tudtam felfujni, a pumpam nem tudott tobbet. en meg arrol vizionaltam, hogy felpumpalom, rafingja a gumit, potlom a lottyot es mehetek. de ugyanugy max szappanosvizzel fog ez felmenni, kinlodva. igy sok ertelme nincs szamomra, felrakni eddig is feltudtam.

ballonosabb illetve vekonyabbfalu gumiknal biztos rendesen mukodik.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

probaltam kikalkulalni a boosterrel mekkora nyomas varhato max (veszteseg nelkul) a kulsoben. a szamolas alapja az volt, hogy kiszamoltam a terfogatot a guminal, majd azt, hogy mekkora nyomas varhato a kiegyenlitodes utan (a gumi + booster terfogata osszeadodik).

ez alapjan 11 barra fujva a boostert (veszteseggel nem tudok kalkulalni):

622x35 cx gumi - 4 bar

584x57 monti - 2 bar

realis?

kicsit messze vannak ezek az ertekek a "lerobbantasi" hatartol, mert az alapjan

cx guminal/ felninel 6 bar max - 16,4 barra kellene a boostert ehhez fujni

montinal 3.5 bar a max - 19,1 bar eseten tortenne meg veszteseg nelkul

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Ok, akkor asszem beruhazok egyre.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

igen

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Ez a booster szarazon is kepes a helyerefingani a kulsot? Mert az ugy mar egesz tiszta, ha nem kell a szappanos le, csak felrakom a kulsot, bepattan, fecskendovel betolt, aztan megforgat es kesz. Igy nem macerasabb, mint egy belsocsere.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Igy meg sose szivatott meg a tubeless, a racsnal valszeg valszeg volt egy bofoges, elvesztette a nyomast, es eleresztett az oldalfal. Nana, hogy nem vittem magammal semmit. Ket srac segitett, de nem tudtuk zsebpumpaval felfujni. Szerencsere csak egy orat kellett tolnom.

nem tudom pontosan mi tortent, mert hasonlo racsokon mar sokszor mentem at, elotte meg gyokeres reszen is jottem - talan epp sikerult a ketto koze vhogy, es rossz helyen nyomta be, pillanatok alatt tortent. serulest nem talaltam a kulson, de majd atnezem. a tolastol teljesen kiugrott a gumi, szep kis latexcsikot huztam magam utan.

w12utl.jpg

25ix0qw.jpg

Edited by arn, 2017. April 08. - 19:20.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

Jaja, nem mindegy, milyen palack! A régi kétliteres kólás az igazi, amiből a középiskolai fizikatanárok vízzel hajtott rakétát készítettek, az 13+ bart vígan elbír. Megjegyzem, amit vettél, pont ezt nézegetem már pár hónapja, hogy be kellene ruháznom.

Akkor jobb, ha szólsz a kollégádnak, mert a kép alapján az Fantás palack, nehogy gond legyen! ;)

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

mindkettore? :) pl ha outis gumit raksz fel, lehet szukseged van 6+ barra, sok embernek van tobb bringaja, csak ezert tobb pumpat tartani? lehetne logaritmikus az a skala, alul reszletesebb, felul kevesbe (lent szamit par tized, magas nyomasnal tokmindegy). illetve a 21. szazadban egy pontos digitalis kijelzes beleferhetne egy 50 euros pumpa araba.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

bikertigger: nekem is jol leolvashato a pumpam (sks airkompressor asszem), csak errol olvasd le hitelesen, hogy 1.8 v 1.5 bar, foleg, hogy ekkora kulonbseget szvsz siman csal is :) terepen meg baromira erezni a kulonbseget. a legutobb azt csinaltam, hogy belottem terepen, es megneztem, hogy az az otthoni pumpamon milyen ertek is az, amit jonak ereztem.

el kell dönteni mire kell, aztán arravaló pumpa

olyan is van :)

75962960_3_pompka-podlogowa-twentyniner-

Edited by Bikertigger, 2017. April 06. - 11:33.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

ok... koszi, ez lett volna a masik tippem, hogy mi van ha alacsonyabb  nyomasra fujom. habar lehet vegezni egy gyors kalkulaciot hogy a palack terfogata alapjan mekkora nyomas kell bele, hogy a cx guminal mittomen 4 bar legyen benne. nincs tablazat erre? ha nincs, majd csinalok... :)

azert ez meg becsben is jopar pizza ara :D de gondolkodom rajta, mert a vastagfalu gumiknal nincs gond azzal, hogy ereszt az oldala, viszont a multkor is ugy alltak a felni kozepen a gumi peremei, hogy 100 evig is pumpalhattam volna a muhelypumpaval, a tomlos modszer meg szinten nem tul gyors. a ratekerheto fecskedo is megerte a beleinvesztalast, mert sokkal tisztabb a folyadekbetoltes.

zeezoltano: sajnos a cx felnik sem birnak sokkal nagyobb nyomast, mint a montisok 8 bar mar ko lenne. az enyem asszem max 6ot bir.

bikertigger: nekem is jol leolvashato a pumpam (sks airkompressor asszem), csak errol olvasd le hitelesen, hogy 1.8 v 1.5 bar, foleg, hogy ekkora kulonbseget szvsz siman csal is :) terepen meg baromira erezni a kulonbseget. a legutobb azt csinaltam, hogy belottem terepen, es megneztem, hogy az az otthoni pumpamon milyen ertek is az, amit jonak ereztem.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,558 posts

Akkor ha már zeezoltano-nál meg volt a coming out amit én nem mertem :) így én is bevallhatom, hogy szintén vettem egy Schwalbe Tire Boostert és nagyon jó (másik topicban írt G One gumi hibás lehet, egyébként fel tudta fújni de semmivel nem ment a helyére még 7 barra fújt belsővel sem). A montira ilyen könnyen még soha nem ment fel a gumi belső nélkül mint a booster segítségével, a CX-re a WTB is simán felpattant. 

arn: én nem fújom a tartályt a maximumra, a gumi max nyomása +2 bar értékkel dolgoztam. A pumpa rajta van a tartályon ami meg a gumin, nyitod a szelepet és szépen feldagad a gumi, utána én ráfújtam a pumpával mert onnan már könnyű. Én is a biztonság miatt vettem a getto megoldás helyett, pár pizza meg sör ára...   

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Igen azt vettem. Végül is nézegettem mindenféle digitális és egyéb csodákat is , de pont a rendelés előtt láttam meg a haverom bringaboltjában a rendszerváltás környékén használtan vett renkompressort ami a mai napig használatban van. Tegnap pont szentségeltem is miatta mert mikor vettem le a tartályról nem jól fogtam meg és a 11BAR olyat csapot az ujjaimra a szoritó karral hogy azt hittem be pisilek.

Benne vagyok egy ilyen össze hasonlító tesztben szívesen

ok kösz ha megjön a cucc majd nyúlok egy tesztelős darabot.

még az jó benne hogy kulacstartóbanelfér és vihető

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Mennyi hasonlo termek van meg a piacon? Nekem talan szimpibb a pumpaval egybe megoldas, de rohadt dragak. A vastagabb falu gumikat volt, hogy csak belsovel tudtam helyere pattintani, igy praktikus lenne.

Mennyire adagolhato a nyomas vele? Egy pluszos 29er es egy 35os cx eleg mas kategoria... Nem akarnam lerobbantani.

A masik... vannak ezek a nagynyomasu pumpak, de kicsit okafogyotta valtak, mert mar outin sem divat a vekony gumi, nagy nyomas, viszont a nyomasmerojuk termeszetesen ahhoz van skalazva, kisse nehez beloni veluk a 2 bar alatti nyomasokat. Topeaknel lattam dualmeros megoldast, de az meg csak 5 barig skalazodik. Vhol 8 barig lenne idealis, logaritmikus skalaval. Tervezek egy digitalis merot, de nem tiszta megoldas kulon meregetni.

azért még sokan szeretik a virslit 10 baron 

ez meg annyira nem kicsi nyomásmérő

11011-Airkompressor-Detail-01.png

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Igen azt vettem. Végül is nézegettem mindenféle digitális és egyéb csodákat is , de pont a rendelés előtt láttam meg a haverom bringaboltjában a rendszerváltás környékén használtan vett renkompressort ami a mai napig használatban van. Tegnap pont szentségeltem is miatta mert mikor vettem le a tartályról nem jól fogtam meg és a 11BAR olyat csapot az ujjaimra a szoritó karral hogy azt hittem be pisilek.

Benne vagyok egy ilyen össze hasonlító tesztben szívesen

Arn, marha sok fajta van.Olyat ami egybe van építve a pumpával azért nem akartam mert az NAGY a lakás viszont kicsi és egyes vélemények szerint már így is túl sok a bringás vacak. A másik amiért nem akartam mert NAGY,egy jó pumpát viszont elég sokat mászkálunk kocsival túrákra, versenyekre és oda nem akartam ilyen bumfordít vinni.

A nyomás nagyon egyszerűen adagolható van rajta egy karos csap, de mondok jobbat ha cx-et akarsz felrakni nem fújod 11-re csak mondjuk 7-8 ra és máris nem robbantod le.

ZCS mint írtam nem akartam gettózni a Cólás flakon eleve azért nem játszik mert olyan 8-10 éve a kollégám kezében robbant fel egy ásványvizes pillepalack és rohantunk vele a kórházba ugyanis a műanyag csontig vágta át a tenyerét 2 hónap táppénz. Abban szerintem nem volt ekkora nyomás talán csak egy kis anyaghiba. A gettónál tartva akkor már inkább tűzoltó készülékből csináltam volna, nagy nyomásra van hitelesítve (25 BAR) rugós szelep eleve van rajta csak a töltő-záróanya fedelébe kellett volna egy szelepet fúrni. Csak hát ez nem hogy nagy, hanem hatalmas és dögnéhez is.

Így még mindig örülök.  :)

Jaja, nem mindegy, milyen palack! A régi kétliteres kólás az igazi, amiből a középiskolai fizikatanárok vízzel hajtott rakétát készítettek, az 13+ bart vígan elbír. Megjegyzem, amit vettél, pont ezt nézegetem már pár hónapja, hogy be kellene ruháznom.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Edited by zeezoltano, 2017. April 06. - 08:51.