Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Pulzusmérõk és egyéb nyalánkságok

* * * * * 1 votes

• Please log in to reply
3310 replies to this topic

regent

regent

vendég

• fórumtag
  • 233 posts
"az RS 200 40e ft vagy nagyon kicsit alatta van,a tudása vitathatatlan,akinek szüksége van az adatok letöltésére.nekem elég egy excel tábla és kiírom magamnak a teljesítményadatokat :) jah,az enyém kódolt jeladó és 45e helyett most 20e volt (M62)"

Egyetértek. Nekem M61-van, tudtommal ez csak a küsöö borításában különbözik az M62-tööl, és árban is ugyanannyi volt anno. Amúgy azt hiszem kifutó (kifutott) modell, azért lehet ilyen olcsón hozzájutni.

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

...Most akkor jól következtettem ki, hogy a 40 ezer forint alatti árkategóriából az RS200al járok legjobban?

Én nekem is ez a kategória volt megcélozva, én erre jutottam...

Hogy a nyugalmi pulzus mérhetö az egyértelmü de nekem nem világos, hogy a max.-ot exakt módon,hogy tudjátok megállapítani? Szerintem ez normál körülmények között nem megy.

Verseny, vagy edzés, ami a csövön kifér... És az adott legnagyobb érték lesz a max, amikor már lefordulsz a biciklirõl. Egy hegyi idõfutam tökéletes. Vagy terheléses teszt, de ott én még nem láttam embert aki ki tudta volna hozni a tényleges maxot, valahogy mindig kicsivel alatta marad akiket ismerek...

Elöbb utobb ez is ugyis bele fog kerülni a Polar orákba szerintem.

Jó lenne... De azért nem fogok már újat venni pár évig... :D
Legalábbis remélem hogy nem kell majd! :)

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Valak modjon nekem olyan edzéselmélettel foglalkozó könyvet, amiben vannak rendes pulzus alapján tervezett mintaedzések, meg mindenféle okosság.
Egyébként Dave meg Bálna.
A Dave álltal használt modszer az álltalános.
A Bálna álltal használt pedig a Karvonen modszer, melynek képlete:
képlet = (max-min)*x% + min

Karvonen szerint az ébredési pulzus (legyen 70, továbbiakban min) épp olyan egyéni és meghatározó, mint a maximális pulzus, ezért õ a kettõ különbségét veszi (200-70 = 130) és elnevezi terheléstartománynak (130). Ez utóbbi százalékaival számol, a következõképpen: Esetünkben (70%-ot érdemes 0.7-ként számolni): (200-70)*0.7 + 70 = 91 +70 = 161
Ez a modszer az amivel Bálna számol, és szerintem kicsit pontosabb, mint a sika százalékos modszer. Elöbb utobb ez is ugyis bele fog kerülni a Polar orákba szerintem.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

Köszönöm a gyors válaszokat. Megnéztem és a Polar honlapján összehasonlítottam az ajánlott órákat. A CS300 nekem kicsit drága. Az S150rõl azt írták, hogy az nem tud kódolt jelátvitelt, és nem cserélhetõ elemes a jeladója. Másrészt a polarpersonaltrainerrel sem mûködik. Azt egyébként használta már valaki? Az RS200 kb egy árkategória az F11el, de ez utóbbi nem tud max pulzust.
Most akkor jól következtettem ki, hogy a 40 ezer forint alatti árkategóriából az RS200al járok legjobban?

Árat elõször direkt nem írtam a kérdésembe, hogy a legszükségesebb dolgok felsorolásánál ne az játszon szerepet. Persze az is fontos, ezért nem CS300, pedig az jobban tetszene :)

az RS 200 40e ft vagy nagyon kicsit alatta van,a tudása vitathatatlan,akinek szüksége van az adatok letöltésére.nekem elég egy excel tábla és kiírom magamnak a teljesítményadatokat :) jah,az enyém kódolt jeladó és 45e helyett most 20e volt (M62)

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

nyissz

nyissz

vendég

• fórumtag
  • 187 posts
Köszönöm a gyors válaszokat. Megnéztem és a Polar honlapján összehasonlítottam az ajánlott órákat. A CS300 nekem kicsit drága. Az S150rõl azt írták, hogy az nem tud kódolt jelátvitelt, és nem cserélhetõ elemes a jeladója. Másrészt a polarpersonaltrainerrel sem mûködik. Azt egyébként használta már valaki? Az RS200 kb egy árkategória az F11el, de ez utóbbi nem tud max pulzust.
Most akkor jól következtettem ki, hogy a 40 ezer forint alatti árkategóriából az RS200al járok legjobban?

Árat elõször direkt nem írtam a kérdésembe, hogy a legszükségesebb dolgok felsorolásánál ne az játszon szerepet. Persze az is fontos, ezért nem CS300, pedig az jobban tetszene :)

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts
Hogy a nyugalmi pulzus mérhetö az egyértelmü de nekem nem világos, hogy a max.-ot exakt módon,hogy tudjátok megállapítani? Szerintem ez normál körülmények között nem megy.

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

nem így gondoltam, vagy lehet, hogy félreértjük egymást. megadod a max pulzust az órának, és õ ezt veszi 100%nak, ahogy az általam olvasott edzéselmélettel foglakozó könyvek is a maximum pulzus százalékával számolnak. és ugye az edzéstartományok olyan 50%tól kezdõdnek, ami csak akkor lenne egyenlõ a nyugalmi pulzusoddal (legyen ez 72), ha a max pulzusod 144 lenne, ami ugye azért elég megdöbbentõ adat lenne. nekem 194 a max pulzusom, a nyugalmi meg 68. 68/194*100=35%, amit közel sem tekintünk edzésnek ugye. szerintem hasznos dolog, és egyértelmû, hogy sportolás közben az embernek nem megy le 12 bpm-re a pulzusa, de még a nyugalmi pulzuszámra sem...szerintem hasznos dolog.

Félreértjük igen. Edzéselmélettel foglalkozó könyvek is így van, de szerintem nem a 0 és a max pulzusod közötti százalékokkal, hanem...
pl:
nekem most 46 a nyugalmim
maxom ~203
(legyen 206 a könyebb számolásért!)
szóval ez 160as tartomány (206-46=160), nekem ez számít 100%-nak...
és ennek az 50%-a a 80, ami a nyugalmimhoz adva 126. tehát ez az 50%-os terhelés, nekem idáig minden edzéstervem eszerint a százalékolás szerint volt írva...
Mert a 0%-os terhelés a lehetõ legkisebb, azaz a nyugalmi... Elméletileg létezik a 0%-os terhelés 0 pulzusszámmal... Gyakorlatilag a 0%-so terhelés a nyugalmi pulzus. Én erre céloztam.
Viszont a polar órák a maximum és 0 között százalékolnak...

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts

a bpm%-nak vagy minek viszont semmi értelmét nem látom... Legszivesebben kitörölném, ha lehetne, mert nincs objektivitása... Mert nem a halálhoz (pulzus = 0) kell mérni a max pulzusod... Hiszem sosem lesz 6% a pulzusod, azaz ~12... Vagy ahhoz kóma kell... :D Engem legalábbis nagyon zavar, de én már hozzá vagyok szokva nagyon régrõl a nyugalmi pulzus-max pulzus között tartományok százalékolásásra...

nem így gondoltam, vagy lehet, hogy félreértjük egymást. megadod a max pulzust az órának, és õ ezt veszi 100%nak, ahogy az általam olvasott edzéselmélettel foglakozó könyvek is a maximum pulzus százalékával számolnak. és ugye az edzéstartományok olyan 50%tól kezdõdnek, ami csak akkor lenne egyenlõ a nyugalmi pulzusoddal (legyen ez 72), ha a max pulzusod 144 lenne, ami ugye azért elég megdöbbentõ adat lenne. nekem 194 a max pulzusom, a nyugalmi meg 68. 68/194*100=35%, amit közel sem tekintünk edzésnek ugye. szerintem hasznos dolog, és egyértelmû, hogy sportolás közben az embernek nem megy le 12 bpm-re a pulzusa, de még a nyugalmi pulzuszámra sem...szerintem hasznos dolog.

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

igen-igen....a bringa specifikus cuccok dragak :(
de a Cateye pulzusmeros cucc is kb e korul van...

persze, persze, ilyen szempontból márkafüggetlen... Csak azért írtam hozzá, hogy a kolega lássa az árszintet is a tudás mellett...

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,323 posts

Igazad van, de tegyük hozzá, hogy 52000Ft-os kategóriáról van szó!

Itt pedig 90000 ill 98000Ft-ról...

igen-igen....a bringa specifikus cuccok dragak :(
de a Cateye pulzusmeros cucc is kb e korul van...
37 ezer a pulzusmeros catey, es abban nincs pedalfordulatmeres, ami plusz 42ezer (ami vezetek nelkuli)
:chin:
Legyél te is szerencse csomag! :icon_bigg

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

...a bringa specifikus polar orat ugyanugy karon is lehet hordani, pl CS300 (es az nem is olyan nagy, noi karon is elfer)

Igazad van, de tegyük hozzá, hogy 52000Ft-os kategóriáról van szó!

egy S720i-t vagy egy S725X-et is simán hordhatsz futni, de hát azok túl nagyok azért (bár egyik nagyobb darab bringás srác karórának is a 720-as polart hordja, és teljesen normálisan áll neki, vastag és széles csuklója van).

Itt pedig 90000 ill 98000Ft-ról...

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts
a bpm%-nak vagy minek viszont semmi értelmét nem látom... Legszivesebben kitörölném, ha lehetne, mert nincs objektivitása... Mert nem a halálhoz (pulzus = 0) kell mérni a max pulzusod... Hiszem sosem lesz 6% a pulzusod, azaz ~12... Vagy ahhoz kóma kell... :D Engem legalábbis nagyon zavar, de én már hozzá vagyok szokva nagyon régrõl a nyugalmi pulzus-max pulzus között tartományok százalékolásásra...

Grolsch

Grolsch

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,323 posts

Nekem a következõ az álláspontom, lehet megköveznek érte páran. Szóval kezdem onnan, hogy én miért is nem kerékpáros órát vettem. Azért mert az olcsóbb kerékpáros óra is drága ugymond... Ami viszont az igazi ok, hogy a kerékpáros funkciók közül, ha csak az alapokat tudja az óra, tehát távolság mérés, meg alapvetõ funkciók, akkor azzal nem vagyok elõlrébb, mert ha kiértékeled az adatokat, nem tudod, hogy egy adott kilométernél most ennyi volt a pulzusod az miért volt. azt akkor tudnád ha magasságmérõ is lenne benne például, de az meg csillagos ég (nekem legalábbis). Tehát arra akarok kilyukadni, hogy szerintem nem szükséges, mert nem tudod összekötni az adatokat, nem tudsz sokkal több következtetést levonni nagyon extra funkciók nélkül... Letölthetõset viszont szerettem volna, ezért jutottam a futó órára azon belül is erre az rs200-ra. meg ugye karórának is viselhetõ, tehát biciklis órát nem tudsz fölvenni futni... Szerintem az alapvetõ funkciók pulzusban a maximum és az átlag. ezek nélkül sehova semmit. És a célzónák is fontosak, fõleg ha eljutsz olyan szintre hogy betudod állítani saját magadra ezen zónákat...

Tokeletesen egyetertek veled, viszont egy ponton nem stimmel...a bringa specifikus polar orat ugyanugy karon is lehet hordani, pl CS300 (es az nem is olyan nagy, noi karon is elfer)

Gyakorlatilag tenyleg eleg egy sima pulzusmeros ora.

En miert szavazok a bringa specifikus polarra? Mert vezetek nelkuli es nagyjabol ugyanott vagy (sot szerintem olcsobb) mintha veszel egy vezetek nelkuli km-orat pedalfordulatmeressel, plussz pulzusmero. Ez meg tarolja az adatokat, vagyis melyik nap hany km-t mentel, atlag, pedalfordulat, pulzus miegymas, vagyis az osszes adat egy gepen van, ergo kenyelmesebb,visszakereshetok az adatok, ennyi.

Rajtad mulik mit tartasz fontosnak, mennyit szansz ra...
Legyél te is szerencse csomag! :icon_bigg

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
szerintem a minimum:
-átlagpulzus (bpmben és %-ban is)
-pillanatnyi pulzus
-max pulzus
-zónahatárok beállítása (felsõ és alsó érték túllépésénél sipol)
-nem árt, ha egynél több filet is tud tárolni
-körök mérése

erre jönnek még az extrák, de én kiegészítettem az S120-as polarom (már nem kapható, kifutó termékként vettem 17 ezerért..pont ezeket az alapfunkciókat tudja) egy cateye kilométerórával, és ugyanazok az adatok állnak a rendelkezésemre az edzés végén, mint egy S150-nek, és még spóroltam is.:D nem egy ismerõsöm használ sima futóórát/fitnessórát + sima kilométerórát, hiszen a futó/fitnessórák is mérik a pulzust, tehát a pulzusmérõ órák alapvetõ feladatát végrehajtják. tehát szerintem futó/fitnessóra és egy cateye + egy bike mount a polahoz.

polar órákról bõvebben: http://zerge.info/ora.html

edit: Bálna jól mondja, egy CS100ast nehezen veszel fel a karodra, de elvileg az S120 is bringás óra, aztán mégis jó nekem futáshoz, nem romlik el tõle.:D az S150 is jó futáshoz, az is még ilyen apróbb méretû, és egy S720i-t vagy egy S725X-et is simán hordhatsz futni, de hát azok túl nagyok azért (bár egyik nagyobb darab bringás srác karórának is a 720-as polart hordja, és teljesen normálisan áll neki, vastag és széles csuklója van).

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

Egy kis tanácsot szeretnék kérni pulzusmérésben tapasztaltabb sporttársaktól: az elsõ pulzusmérõmet szeretném megvenni, de még nem tudom eldönteni hogy milyen funkciók lesznek hasznosak a számomra, és mi az, amit sose fogok használni. Leginkább a maratonokra való felkészüléshez használnám az órát.

A Polar órákat nézegettem a neten. Fontos, hogy kerékpáros modellt vegyek, vagy jó bármelyik? Mint láttam, van aki fittness vagy futó órát használ közületek.

Mik azok a funkciók, amik mindenféleképpen kellenek kerlékpározáshoz, és mik azok, amik már csak nagyon magas szinten hasznosak?

Nekem a következõ az álláspontom, lehet megköveznek érte páran. Szóval kezdem onnan, hogy én miért is nem kerékpáros órát vettem. Azért mert az olcsóbb kerékpáros óra is drága ugymond... Ami viszont az igazi ok, hogy a kerékpáros funkciók közül, ha csak az alapokat tudja az óra, tehát távolság mérés, meg alapvetõ funkciók, akkor azzal nem vagyok elõlrébb, mert ha kiértékeled az adatokat, nem tudod, hogy egy adott kilométernél most ennyi volt a pulzusod az miért volt. azt akkor tudnád ha magasságmérõ is lenne benne például, de az meg csillagos ég (nekem legalábbis). Tehát arra akarok kilyukadni, hogy szerintem nem szükséges, mert nem tudod összekötni az adatokat, nem tudsz sokkal több következtetést levonni nagyon extra funkciók nélkül... Letölthetõset viszont szerettem volna, ezért jutottam a futó órára azon belül is erre az rs200-ra. meg ugye karórának is viselhetõ, tehát biciklis órát nem tudsz fölvenni futni... Szerintem az alapvetõ funkciók pulzusban a maximum és az átlag. ezek nélkül sehova semmit. És a célzónák is fontosak, fõleg ha eljutsz olyan szintre hogy betudod állítani saját magadra ezen zónákat... a másik pedig a körök száma, amit tudsz ugyis használni hogy nem körökre osztod be hanem egységekre, tehát pl elindulsz tekerni, aztán körnek veszed azt amíg laposon tekersz, utána egynek a hegyet, aztán megint a laposat... Így látsz részeredméyneket is a fentiek függvényében, viszont ugye az óra meg fogja mutatni azt is hogy a teljes edzés alatt mit mûveltél...

nyissz

nyissz

vendég

• fórumtag
  • 187 posts
Egy kis tanácsot szeretnék kérni pulzusmérésben tapasztaltabb sporttársaktól: az elsõ pulzusmérõmet szeretném megvenni, de még nem tudom eldönteni hogy milyen funkciók lesznek hasznosak a számomra, és mi az, amit sose fogok használni. Leginkább a maratonokra való felkészüléshez használnám az órát.

A Polar órákat nézegettem a neten. Fontos, hogy kerékpáros modellt vegyek, vagy jó bármelyik? Mint láttam, van aki fittness vagy futó órát használ közületek.

Mik azok a funkciók, amik mindenféleképpen kellenek kerlékpározáshoz, és mik azok, amik már csak nagyon magas szinten hasznosak?

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

zergének írtatok már? elvileg õ a weboldalán hirdeti, hogy (zerge.info) forgalmaz polarokat, hátha tud küldeni egy használatit.

sajna ezt a típust nem találtam Zergénél :( de írok Neki,hátha..:-)

-=B.B.B.=-

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
zergének írtatok már? elvileg õ a weboldalán (zerge.info) hirdeti, hogy forgalmaz polarokat, hátha tud küldeni egy használatit.

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Én meg CS300 keresnék. Ha egyáltalán létezik ilyen, bár kétlem. Aszem a CS ekhez nincs magyar, de aztán lehet, hogy a 300-as hoz nincs.

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
Polar M62 höz keresek magyar használatit,minden megoldás érdekel

-=B.B.B.=-